Ski Centri Srbija Kopaonik Jošanička banja - pred leto 2019

Jošanička banja - pred leto 2019

josanickabanja1230519tw630

U lepotama i lekovitivim vodama Jošaničke banje uživali su još stari Rimljani, a kasnije je nisu zaobilazili ni Turci. U to doba njeni izvori posebno su bili omiljeni srpskom knezu Milošu, na čiji je zahtev izvršeno i prvo ispitivanje njihove lekovitosti.

Zelena vrata Kopaonika, kako još nazivaju ovu banju u opštini Raška, tokom juna 2019. otvoriće letnju sezonu bogatija za mnoge sadržaje koji će upotpuniti njenu ponudu.

Prema rečima Dejana Koturanovića, direktora Kulturnog centra Gradac u Opštini Raška i predsednika Mesne zajednice Jošanička banja, početkom letnje turističke sezone 2019. biće završeni obimni višegodišnji radovi u parku u Jošaničkoj Banji.


Novo i staro kupatilo

- Ovi radovi obuhvatili su najpre sanaciju Novog kupatila u okviru banjskog kompleksa u parku. Posle rekonstrukcije, Novo kupatilo otvoreno je 2017. godine. U okviru ovog objekta ordinira medicinsko osoblje - fizijatar, medicinska sestra, fizioterapeuti, što za Jošaničku banju predstavlja početak razvoja zdravstvenog turizma. Od terapija nude se elektromagnetna terapija, laseroterapija, ultrazvučna terapija, sve vrste struja i presoterapija. Takođe, u ponudi je i usluga ručne masaže. U Novom kupatilu postoji jedan manji zatvoreni bazen sa termalnom vodom, đakuzi za 4 osobe i 8 kada - objašnjava Koturanović za eKapiju.

Usledila je, kaže naš sagovornik, sanacija Starog turskog kupatila iz 18. veka, koje je obnovljeno u autentičnom obliku, pa će se ovaj nekadašnji turski hamam koristiti za kupanje u termalnoj vodi, a njegovo otvaranje očekuje se početkom letnje sezone.

Koturanović navodi da su radovi obuhvatili i izgradnju otvorenog bazena i saune, pa će u okviru ovog novog spa kompleksa u Jošaničkoj Banji posetioci moći da uživaju i u ovalnom otvorenom bazenu sa termalnom banjskom vodom veličine 50 m2 i u finskoj sauni.

- Osim toga, izgrađena je i letnja bašta, a uređene su i parkovske površine, rečno korito i izgrađen kej na reci Jošanici pored parka - objašnjava Koturanović za eKapiju.

Dodaje da je napravljeno i kupatilo za blatne terapije, za čije opremanje je nabavka u toku i ono će biti u funkciji krajem leta.

Direktor Kulturnog centra "Gradac" ističe da interesovanje za Jošaničku banju iz godine u godinu raste, a da se po završetku svih navedenih radova ove godine očekuje popunjenost svih kapaciteta.

- Kapaciteti banje za sada nisu veliki, ali može se reći da su dovoljni za ono što Jošanička Banja sada može turistima da ponudi. Od prošle godine Jošanička Banja ima i prve kategorisane apartmane i sobe, a očekuje se i otvaranje još jednog hotela sa oko 50 ležaja - najavljuje Koturanović.


Ubrzan razvoj zdravstvenog turizma

Razvoj zdravstvenog turizma u Jošaničkoj Banji će, kaže, značiti mnogo za opštinu Raška, jer će ova opština, osim razvijenog planinskog turizma na Kopaoniku, imati još jednu destinaciju koja će, posebno tokom leta, privući značajan broj turista.

- Blizina Kopaonika nudi razne prednosti. Našu čuvenu planinu moguće je lako povezati sa Jošaničkom banjom u jedinstvenu turističku ponudu i na taj način omogućiti produžetak turističke sezone, kako na planini, tako i u Banji - kaže Koturanović.

On dodaje da je Opština Raška usvojila program razvoja turizma Jošaničke Banje od 2019. do 2023. godine.

- Prošle godine počela je izgradnja kanalizacione mreže, koja se izvodi po fazama. Potrebno je da se u narednim godinama ulaganjem u infrastrukturu stvori pozitivna klima za investitore, posebno za zainteresovane za objekat stacionara koji je sada u vlasništvu PIO fonda, objekta čijim bi otvaranjem Jošanička Banja postala konkurentna ostalim Banjama u Srbiji kada je u pitanju zdravstveni turizam - kaže Dejan Koturanović.

Ni tu, međutim, nije kraj novinama u Jošaničkoj banji.

Naime, Opština Raška je od Ministarstva rudarstva i energetike dobila pravo istraživanja podzemnih voda na području Jošaničke banje.

Kako navodi naš sagovornik, licencirana projektantska kuća je za potrebe opštine uradila Projekat primenjenih hidroloških istraživanja podzemnih voda, na osnovu kojeg se, između ostalog, rade merenja koja će utvrditi rezerve vode na godišnjem nivou u Jošaničkoj banji.

- Posle toga će se pristupiti pribavljanju eksploatacionog prava podzemnih voda i očekuje se da će opština Raška dobiti pravo njihove eksploatacije već naredne godine - otkriva Koturanović.


Obnova memorijalnog kompleksa "Milunka Savić"


Još jedan projekat koji je u pripremi biće veoma interesantan turistima - obnova memorijalnog kompleksa "Milunka Savić".

Kako navodi Dejan Koturanović, Opština Raška je dobila sredstva na konkursu "Gradovi u fokusu" od Ministarstva kulture za sanaciju ovog memorijalnog kompleksa u Jošaničkoj Banji podignutog 1995. godine u čast srpske heroine iz Prvog svetskog rata.

- Ove godine Centar za kulturu "Gradac" je dobio sredstva od Ministarstva kulture za multimedijalnu edukativnu postavku heroine Velikog rata Milunke Savić u okviru buduće spomen sobe koja će biti otvorena za manifestaciju "Dani Milunke Savić", 4. oktobra 2019. godine. Objekat memorijalnog centra je napravljen sa ciljem da se otvori spomen soba posvećena Milunki Savić, ali ona nije nikada otvorena, a objekat je u međuvremenu dosta oronuo. Zato smo pristupili najpre uređenju i sanaciji objekta, a do manifestacije "Dani Milunke Savić" biće spremna za otvaranje i spomen soba, tako da će se objekat memorijalnog centra privesti nameni posla skoro 25 godina od njegove izgradnje - ističe Koturanović.

Rodna kuća Milunke Savić nalazi u selu Koprivnica, 8 kilometara od Jošaničke Banje. Kako ističe naš sagovornik, ona je obnovljena 2015. godine, takođe sredstvima Ministarstva kulture, a pod stručnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Rodna kuća je od strane lokalne samouprave Raška tada dodeljena Centru za kulturu "Gradac" na upravljanje, a Centar je već naredne, 2016. godine, osnovao manifestaciju "Dani Milunke Savić", koja se održava u Jošaničkoj Banji i u Koprivnici.


"Najtoplija voda u Jevropi"

Dejan Koturanović ističe da Jošanička Banja ima 5 izvora mineralnih voda, koji se ubrajaju među najtoplije u našoj zemlji i spadaju u grupu hipertermi. Glavni izvor daje 7 litara vode u sekundi i temperature je 77ºC. Ostali izvori su ukupnog kapaciteta 30 litara u sekundi. Banju je, u svojim mnogobrojnim prolascima ka Kopaoniku, posećivao i Josif Pančić, koji za nju zapisao da je "najtoplija u Jevropi i nema sebi druge do one u Brusi i Maloj Aziji i još se po medičkoj rednji može meriti s vodom u Gostronu, samo što je ova mnogo toplija".

Vode Jošaničke Banje, navodi naš sagovornik, sadrže natrijum, kalijum, kalcijum, hidrokarbonate, sulfate i fluor i korisne su kod bolesti lokomotornog aparata (zapaljenski reumatizam, degenerativni zglobni i vanzglobni reumatizam, stanja posle preloma kostiju i hiruških intervencija na koštano-zglobnom sistemu, posledice trauma, sportske povrede), arterijske hipertenzije, kardiovaskularne bolesti, nespecifične bolesti pluća primenom inhalacija, periferne vaskulopatije i polineuropatije svih vrsta, neurološka oboljenja (neuralgije, centralne i periferne oduzetosti, išijalgije), ginekološke probleme i kožne bolsti kao što su psorijaza, ekcemi, dermatitis.

          Branislava Petrović

          Foto: Kulturni centar Gradac

          Izvor: Ekapija.com

Galerija slika

Srodne strane
kopaonik10
Turistička destinacija Kopaonik 2019

Turistička destinacija Kopaonik je već nekoliko decenija lider u turističkom razvoju planinskih destinacija Srbije, najpoznatija planinska destinacija i najpopularnije skijalište u Srbiji. Postojeći...

SetWidth1200 800x486
Zašto izabrati skijanje na Kopaoniku?

Ljubitelji planina, a pogotovo zimskih sportova, sigurno već tokom leta razmišljaju o tome gde će skijati ove godine. I dok bi neko...

kop snova 06012020 3
Sve o Kopaoniku

Kopaonik nosi titulu najveće i najpopularnije planine u Srbiji. Zovu ga još i Srebrna planina. Nalazi se u centralnom delu Srbije i...

kop kkapija 800
Kopaonik - Naplata ulaska u Nacionalni park

Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik u skladu sa Zakonom o zašiti prirode započinje naplatu ulaska u Nacionalni park Kopaonik od oktobra meseca...

Kopaonik medju zvezdama naslov 600x400
Kopaonik među zvezdama - 1990

*Kopaonik medju zvezdama* Genex-ov reklamni film za Kopaonik Izdavači: Genex hoteli i Institut za film, FTV produkcija Reditelj: Ivo Laurenčić Tekst pesme: Marina Tucaković Kompozitori:...

staze1v
Žičare i ski staze Kopaonika

Ski centar Kopaonik ima dve vrste žičara: - Uspinjače - tipa tanjir i sidro - Sedežnice - tipa dvosed, četvorosed, šestosed Broj ski...

mapa
Ostale mape Koapaonika

Prikaz raznih verzija skijaskih i planinarskih mapa Kopaonika koje su se pojavljivale tokom godina... Prve dve mape prkazane u galeriji su iz...

PlanTC
Mape naselja Kopaonik

Mape naselja turističkog centra Kopaonik, od Brzeća, preko Turističkog centra Sunčani vrhovi do vikend naselja Treska.

SetWidth600 1941Kopaonik 1941slikaO319127 a
Razglednice sa Kopaonika

Pogled na istoriju turističkog centra Kopaonik kroz razglednice...

PassKop kolekcija 600x400
Ski-pass kolekcija Kopaonik

  Ovde je prikazana kolekcija ski pass karata sa Kopaonika od 1982. pa do 2003. godine, do uvođenja Ski-Data sistema kontrole i prodaje...

kop jan2017ikar2
Šta skijanje na Kopaoniku čini dobrim?

Ako ste se pitali šta to skijanje na Kopaoniku čini dobrim potražite odgovor u narednim redovima. Neću se baviti opštim stvarima i...

josanicka480x292
Razvojni projekti iz 2016 mogućeg širenja ski centra Kopaonik

Predstavnici Instituta za arhitekturu i urbanizam (IAUS) predstavili su razvojne projekte ski centra Kopaonik i skijališta Stara planina na 3D mapama. Na...

kopaonikdom1935
Početci skijanja na Kopaoniku

     Pod uticajem razvoja skijanja u Alpima tridesetih godina ovoga veka osnovano je u Beogradu Srpsko planinarsko društvo. Njegovu zainteresovanost za Kopaonik...

brevinacspomenik250x188
Brevinac i Kopaonik

*Dr. Milorad Milošević - Brevinac (1907-1983)* Priznati srpski istraživač, prirodnjak i etnolog koji je istraživao Kopaonika ali i ostale planine Srbije i...

1969Kopaonik Dom Olga Popovic Dedjer
Kopaonik - Skijanje 1959

Na Kopaoniku, 1959. godine u februaru. Ferijalci, spavamo u dve barake, ženskoj i muškoj, bez struje, bez grejanja, sa ponekom svećom zbog...

Postrojavanje2 300
Početak organizovane škole skijanja na Kopaoniku

Da bi neko naučio da skija pravilno potrebno je da prođe određenu obuku - školu skijanja. Razvojem tehnike i tehnologije skijanja došlo...

pancicj.jpg
Josif Pančić

Botaničar svetskog glasa, jedno od najvećih imena naše nauke i kulture, osnivač mnogih naučnih disciplina, Josif Pančić - naučnik koji je najbolje...

zivojinmisic2
Slavni ljudi o Kopaoniku

*Vojvoda Živojin Mišic (1855 - 1921)* "Rad na Kopaoniku ostao mi je u nezaboravnom secanju. Sa svojim prostranim rasplecinama, Kopaonik je najlepši...

tkop
Snežni raj za ljubitelje zimskih sportova

*Kopaonik - Snežni raj za ljubitelje zimskih sportova* Kopaonik je najlepši kada grane sunce i obasja blještavo bele staze. Sa oko 200...

kopaonikol 1024x768
Kopaonik – Prožimanje prirodnog bogatstva i kulturnog nasleđa

Kopaonik, odnosno "Kopalnik", kako mu staro ime glasi, bila je planina poznata po bogatstvu ruda: još su je u srednjem veku žitelji...

nacionalniparkkopaoniklogo.jpg
Nacionalni park Kopaonik

Nacionalni park Kopaonik se nalazi u centralnom delu Republike Srbije. Zbog svojih prirodnih vrednosti, 1981. godine Kopaonik je proglašen za nacionalni park....

bksuvorudiste
Sudbina demontiranih žičara sa Kopaonika

Proteklih godina tokom modernizacije Ski centra Kopaonik, demontirano je nekoliko žičara. Neke su prebačene na drugu lokaciju i već su u funkciji....

zasnezavanje5250x188
Sistem za veštačko osnežavanje

Kako skijaši i svi ljubitelji zimskih sportova ne bi zavisili od toga da li će biti prirodnog snega, Skijališta Srbije pokrila su...

skisuiputstvo
Uslovi za postupanje u slučaju nemogućnosti korišćenja ski karte

U slučaju nastupanja okolnosti usled kojih korisnik nije u mogućnosti da kupljenu ski kartu iskoristi u punom obimu, korisnik može Skijalištima Srbije...

putovanjekopv
Putovanje do Kopaonika

Generalno, turističkom centru Koponik se prilazi iz dva putna pravca:           1. - Zapadnog pravca preko Jošaničke Banje ili Rudnice           2. - Istočnog...

skimerenjevremena
Kopaonik 1981: Arbitar

    Sećanje *Voje Antonića* na prvo elektronko merenje vremena ski trke na Kopaoniku.     Smučarski savez Srbije mu se obratio 1981. da konstruiše...

brzece3003
Brzeće

Na istočnom delu kopaoničkog masiva, na dve reke, Rasini i Graševki, u delu plodnog župskog vinogorja, miruje Brus, turističko mesto podjednako aktuelno...

josbanjan
Jošanička banja

U senci Kopaonika u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke, na samom ulazu u Nacionalni park na 550m nadmorske visine nalazi...

gMaglic
Italijani obnavljaju Maglič

Srednjovekovni grad Maglič nalazi se na oko tridesetak kilometara jugozapadno od Kraljeva. Zidan je krajem 13. i početkom 14. veka kao vojno...

kopLeto2011
Letnji sadržaji Ski centra Kopaonik

Kopaonik, drugim nazivom Srebrna planina, najpoznatija je srpska planina. Kao najveći planinski masiv u zemlji najpopularnija je zimska turistička destinacija. Kako ima više...

ss3
TOP događaji na skijalištima u Srbiji u sezoni 2012 / 2013

JP Skijališta Srbije najavljuju nekoliko TOP događaja za ovi ski sezonu. Za tu priliku pripremljene su i posebni popusti na cene ski...

rtanjr
Istorijat doma Rtanj na Kopaoniku

     Planinarski dom Rtanj se nalazi na Kopaoniku, ispod vrha Mali Karaman na nadmorskoj visini od 1786m. Pored studenata, otvoren je za...

rtanj540x328
Planinski dom "Rtanj" - dešavanja 2002.

Na Kopaoniku provejava prvi sneg, sezona samo što nije počela a u Planinskom domu "Rtanj", po vestima koje odatle stižu, atmosfera je...

Genex Kop 2 250x167a
Genex hoteli - Kopaonik

Genexovi smeštajni i sportski objekti u Turističkom centru Kopanik, predstavljali su okosnicu uspešnog razvoja zimskog i letnjeg turizma na ovoj planini sve...