Ski Centri Srbija Kopaonik

Kopaonik

kopjan2010154400

Najveći planinski masiv u Srbiji, pruža se od severozapada ka jugoistoku oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu oko 40 km. Najviši deo je prostrana površ Ravni Kopaonik, oko koje se dižu Suvo Rudište sa Pančićevim vrhom (2017 m) na kome je Pančićev mauzolej, Karaman (1934 m), Gobelja i Vucak (1934 m) i dr. Na višim delovima je četinarska smrčeva i jelova, a po stranama bukova i hrastova šuma.

Danas je na Ravnom Kopaoniku veliki turistički planinski centar, sa brojnim smeštajnim kapacitetima, sistemom smučarskih staza i žičara i drugom infrastrukturom. Drugi takav kompleks se razvija kod sela Brzeća na istočnoj padini, gde u hotelima, apartmanima i kućama ima oko 1.000 ležaja.

Sa zapadne strane, od Ibarske magistrale, vode dva puta za Ravni Kopaonik, jedan od Biljanovca uz Jošaničku reku, a drugi od Rudnice; i sa istočne strane od Kruševca i Toplice preko Brzeća.

Od Ravnog Kopaonika odvaja se njegov istočni ogranak sa spuštanjem na prevoj Mramor (1140 m), zatim se penje ka Velikoj ogledni (1359 m) i talasastim grebenom Vrata (1072 m), Požar (1163 m) završava sa Javorcem i njegovim vrhom Žurla (869m), spuštajući se strmo u Jankovu klisuru koja ga odvaja od planine Jastrebac.

Zbog svojih prirodnih vrednosti, 1981 godine, proglašen je i za nacionalni park.

Kopaonik je najveći skijaški centar u Srbiji i jedan od najlepših centara u ovom delu Evrope. Pored toga što predstavlja jednu od najlepših planina u Srbiji, Kopaonik poseduje i neverovatan prirodni potencijal od oko 200 sunčanih i oko 160 dana pod snežnim pokrivačem tokom godine.

Uređeni tereni skijaškog centra Kopaonik su pogodni svim kategorijama skijaša, od početnika do skijaša vrhunskih sposobnosti. Skijaški centar Kopaonik poseduje  55 km staza uređenih za alpsko skijanje i 12 km staza za nordijsko skijanje. Za ljubitelje noćnog skijanja tu je i osvetljena staza “Malo Jezero”.

Osim toga, za najmlađe skijaše i sve druge početnike, koji prave svoje prve skijaške korake, postoji obezbeđen prostor „ski vrtića“ sa pokretnom trakom koja olakšava da se ovlada osnovnim skijaškim veštinama.

Preko 70 odsto skijališta pokriveno je sistemom za veštačko osnežavanje. Sistemom za veštačko osnežavanje pokrivene su staze: Karaman A i B, Pančićev vrh, Duboka 1 i 2, Sunčana dolina, Malo jezero, Krst, Krčmar, Kneževske bare, Mali Karaman, Marine vode, Karaman i pripadajući ski putevi.
Ovim se postiglo da sezona skijanja traje duže, a skijaši, kako početnici tako i oni malo zahtevniji mogu biti sigurni da će tokom sezone moći da uživaju u odlično pripremljenim stazama.

Sve staze su veoma dobro povezane sistemom žičara i ski liftova, kapaciteta od preko 32.000 skijaša na sat. Ovaj sistem čini jedna šestosedna žičara, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, 4 isklopive četvorosedne žičare velike brzine (ukupan kapacitet 10.000 skijaša na sat), tri fiksne četvorosedne žičare sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša (ukupan kapacitet oko 6.200 skijaša na sat), tri dvosednih žičara ukupnog kapaciteta 3.600 skijaša na sat, dva vučna ski lifta  “sidro” kapaciteta 2.400 skijaša na sat i osam ski liftova "tanjir" kapaciteta 6.500 skijaša na sati, kao i tri vezna ski lifta.

Žičara četvorosed „Pančićev vrh“ tokom čitave zimske sezone ali i u toku leta, osim skijaša i snoubordera, prevozi i posetioce centra koji se ne bave zimskim sportovima, već panoramski razgledaju centar i bave se brojnim drugim aktivnostima koje ski centar Kopaonik omogućava.

Pored staza za alpsko i nordijsko skijanje, skijaški centar Kopaonik poseduje i uređen snow-board park, na kome se organizuju mnoga takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera.

Staza Gobelja 13 na Kopaoniku dobila je homologaciju za organizaciju slalom trka, dok su staze Duboka 1 i Duboka 2 dobile homologacije za slalom i veleslalom trke.

     KARAKTERISTIKE SKI CENTRA
Visina centra – 1.770 m
Najviši vrh – 2.017 m

Maksimalna visinska razlika – 512 m
Najduža staza – 3.500 m /Bela reka

Ukupna dužina staza – 55.000 m
- Broj lakih staza /plave – 21
- Broj srednjih staza /crvene – 9
- Broj teških staza /crne – 6


Broj ski liftova i žičara – 24
- 10 liftovi tipa tanjir ili sidro
- 3 vezna ski lifta
- 1 žičara šestosed
- 7 žičara četvorosed
- 3 žičara dvosed

Ukupan kapacitet žičara – 32.000 skijaša/sat
Dužina noćne staze – 450 m/ M.jezero
Nordijske staze – 12 km / Crvene barePrivatni smeštaj

Zimska bajka Kop 9 300x200
ZIMSKA BAJKA - Kopaonik

Kućica Zimska bajka se nalazi na Jarmu, na raskrsnici izmedju staza Jaram i Karaman, koji deli glavni put. Sama kućica je na...

kucabrzece
Vikend Kuća u Brzeću

Ušuškana u borovu šumu, na visini od 1100m nalazi se naša vikend kuća. Mesto na kome ćete uživati zajedno sa svojom porodicom...

Hoteli i apartmani

upa 600x
ŽUPA Wellness & Spa

Konačište Župa je  ugostio svoje prve goste krajem 2017. godine. Objekat je podignut na mestu nekadašnjeg odmarališta Župa, iznad odmarališta Suva Ruda, i...

konaci19
Apartmani "KONACI"

LOKACIJA: Apartmani Konaci se nalaze u središtu turističkog kompleksa u neposrednoj blizini ski staza. Apartmani Konaci koriste recepciju hotela Angella. Gostima je na raspolaganju...

hotelgrandkopaonik
Grand hotel & spa

Lokacija: Grand Hotel & Spa se nalazi u turističkom centru Kopaonika, neposredno ispred Doline sportova (centar) odakle se priključuje sistemu ski staza, sa...

kopaonik hotelangela
Hotel Angella

Lokacija: u turističkom centru Kopaonik-a, u neposrednoj blizini ski staza. Konaci Ras i Zvečan su kompletno renovirani i pretvoreni u hotel Angella. Karakteristike: hotel sa moderno opremljenim sobama...


Do dela Kopaonika na kojem se nalaze hoteli, apartmani i odmarališta stiže se iz dva pravca, istočnog preko Brusa i zapadnog preko Jošaničke banje. Ukoliko koristite istočni pravac, a putujete iz Beograda, stići ćete za četiri sata, dok ćete iz onog drugog pravca putovati sat duže.

Istočni prilaz Kopaoniku je nepristupačniji, posebno zbog prevoja Jaram na kojem, kada je vreme loše, ume da bude i visokih smetova, pa se, u vreme mećava i jakog vetra, većina vozača opredeljuje za pravac preko Jošaničke banje. Mada su putevi solidni, a putari ove godine revnosni, na Kopaonik ne krećite automobilom bez zimske opreme.

     PRISTUP I UDALJENOST OD VEĆIH GRADOVA:
Beograd – Batočina – Kragujevac - Kraljevo – Josanička banja - Kopaonik.... 290 km
Beograd – Pojate – Kruševac – Brus – Kopaonik .... 300 km
Novi Sad - Kopaonik ..... 370 km
Niš - Kopaonik ............. 118 km
Podgorica – Kopaonik .... 420km
Banja Luka – Kopaonik ... 570km
Skoplje (auto putem E 75, isključenje Grdelica) –Prokuplje – Brus - Kopaonik... 300km
Ljubljana - Zagreb – Beograd – Kopaonik  ... 817km
Thessaloniki – Kopaonik ..... 479km


Parking u ski centru Kopaonik!

Nadležne službe su na Kopaoniku za sezonu 2010/2011 uredile postojeće i pripremile nova parking mesta u ovom ski centru. Organizovano je dodatno čišćenje parkinga koje će rasteretiti parking prostore i smanjiti potencijalne gužve u saobraćaju u užem centru Kopaonika.
Ulica Mirka Jovanovića (od hotela JAT, pored Kluba-A, Granda, Mounta, S i I kuća do regionalnog puta) više nije jednosmerna i od sada je namenjena za saobraćaj u oba smera, pa će parkinranje u ovoj ulici biti dozvoljeno samo na obeleženim parking prostorima koji se naslanjaju na ulicu M. Jovanovića.

Parking prostori bivšeg hotela Bačište, preko puta ski lifta Marine vode, na Jarmu i Srebrncu će biti namenjeni prvenstveno skijašima koji do ski centra dolaze svojim automobilima (gosti iz vikend naselja, Brzeće i okolnih mesta), pa će do parkinga postojati utabana i obeležena staza do najbliže žičare, kao i utabana i obeležena staza za povratak do parking prostora sa najbliže ski staze.

Veliki parking prostor ispod apartmanskog naselja Konaci i parking na prostoru bivše pijace (gornji nivo Konaka) su parking prostori na kojima se vrši naplata i na kojima je organizovano čuvanje automobila.
AMSS organizuje parkiranje i čuvanje automobila u garaži koja se nalazi preko puta hotela Grand. Kapacitet garaže je 130 parking mesta, a cena dnevne karte za parking je 700 dinara.

Naplata parkinga se vrši isključivo na površinama na kojima je to naznačeno. Pozivamo sve posetioce da ukoliko primete nelegano vršenje naplate parkinga da se obrate nadležnim inspekcijskim službama ili policiji na broj 036 471 092.

 


 

Kamere na skijalištu Kopaonik

Dolina Sportova

Kamera

Karaman greben - polaz

kopaonik kamere uzivo

Pančićev vrh - polaz

uzivo kamere kopaonik

Duboka

kopaonik kamere

Pogled sa Pančića na Konake

kamere kopaonik

Mali Karaman

kopaonik uzivo kamere

Krčmar izlaz

kopaonik kamere uzivo

JAT apartmani

uzivo kamere kopaonik

Kraljevi čardaci

kopaonik kamere

Kamera Vikend naselje

kamere kopaonik

Kamera SKI bife Skituljko

kopaonik uzivo kamere

Detaljnije o Kopaoniku:
 

kopaonik10

Turistička destinacija Kopaonik 2019

Turistička destinacija Kopaonik je već nekoliko decenija lider u turističkom razvoju planinskih destinacija Srbije, najpoznatija planinska destinacija i najpopularnije skijalište u Srbiji. Postojeći prirodni i antropogeni resursi na Kopaoniku daju mogućnost za razvoj celogodišnjei diversifikovane ponude turističkih proizvoda. Zbog međunarodnih sankcija koje su bile uvedene Srbiji i Kopaonik je osetio posledice pa se nije razvijao u skadu sa globalnim trendovima, što se odrazilo na konkurentnost na međunarodnom turističkom tržištu.

Iz sadržaja doktorskog rada: Analiza lanca vrednosti turističke destinacije Kopaonik
Autor: Goran Stefanović,   Beograd 2019. Univerzitet Singidunom


SetWidth1200 800x486

Zašto izabrati skijanje na Kopaoniku?

Ljubitelji planina, a pogotovo zimskih sportova, sigurno već tokom leta razmišljaju o tome gde će skijati ove godine. I dok bi neko rekao da je za ovakve planove rano, ovo je zapravo idealno vreme da počnete da planirate svoje zimovanje.

Ukoliko na vreme isplanirate kada i gde ćete ići na skijanje, imaćete prlike da uhvatite neku od neverovatnih first minute ponuda, u okviru kojih možete po veoma povoljnim cenama dobiti kvalitetan smeštaj, ili ceo ski aranžman. Najveći srpski skijaški centar Kopaonik svake godine izbaci pregršt first minute ponuda, a evo zbog čega bi trebalo da posetite ovu planinu.


kop snova 06012020 3

Sve o Kopaoniku

Kopaonik nosi titulu najveće i najpopularnije planine u Srbiji. Zovu ga još i Srebrna planina.

Nalazi se u centralnom delu Srbije i prostire se od severozapada na jugoistok, ukupne dužine od oko 75 kilometara, dok u središnjem delu dostiže širinu od 40 kilomera, a površina planinskog masiva je 2758 kilometara kvadratnih. Najvišu tačku Kopaonika predstavlja Pančićev vrh sa visinom od 2017 metara, a pored njega, dva najviša vrha su i Suvo rudište sa visinom od 1976 metara i Karaman Vučak visok 1936 metara. Prosečna visina ovog planinskog masiva je 1700 metara, na kojoj se uglavnom prostire najveći deo površine ove planine.


kop kkapija 800

Kopaonik - Naplata ulaska u Nacionalni park

Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik u skladu sa Zakonom o zašiti prirode započinje naplatu ulaska u Nacionalni park Kopaonik od oktobra meseca 2017. godine. Naplata će se vršiti po motornom vozilu na ulaznim kapijama Jošanička banja - Đorov most (putni pravac Jošanička banja - Kopaonik), Brus - Brzeće (putni pravac Brzeće - Kopaonik i Sunčana dolina (putni pravac Rudnica - Kopaonik.

Cene su formirane na osnovu tipova motornih vozila koji ulaze u nacionalni park.


Kopaonik medju zvezdama naslov 600x400

Kopaonik među zvezdama - 1990

Kopaonik medju zvezdama
Genex-ov reklamni film za Kopaonik

Izdavači: Genex hoteli i Institut za film, FTV produkcija
Reditelj: Ivo Laurenčić

Tekst pesme: Marina Tucaković
Kompozitori: Radovan Jovićević i Zoran Živanović
Montaža: Zoran Popović
Scenario: Milosav Marinović i Ivo Laurenčić


staze1v

Žičare i ski staze Kopaonika

Ski centar Kopaonik ima dve vrste žičara:
- Uspinjače - tipa tanjir i sidro
- Sedežnice - tipa dvosed, četvorosed, šestosed

Broj ski liftova i žičara – 24
- 10 liftovi tipa tanjir ili sidro
- 3 vezna ski lifta
- 1 žičara šestosed
- 7 žičara četvorosed
- 3 žičara dvosed


mapa

Ostale mape Koapaonika

Prikaz raznih verzija skijaskih i planinarskih mapa Kopaonika koje su se pojavljivale tokom godina...

Prve dve mape prkazane u galeriji su iz 2011, godine i dosta su slične. jedna od osnovnih razlika je prikaz vezne staze sa Suvog rudista ka stazi Krcmar. Mape su izdanje JP Skijališta Srbije

Treća mapa u galeriji je mapa iz štampanog izdalju Geokarte iz Beograda. Ta verzija mape sa malim modifikacijama egzistirala je skoro 20 godina.

Četvrta mapa je Master plam Kopaonika iz 2010.

Dalje slede ostale verzije starijih ski mpa Kopaonika


PlanTC

Mape naselja Kopaonik

Mape naselja turističkog centra Kopaonik, od Brzeća, preko Turističkog centra Sunčani vrhovi do vikend naselja Treska.


SetWidth600 1941Kopaonik 1941slikaO319127 a

Razglednice sa Kopaonika

Pogled na istoriju turističkog centra Kopaonik kroz razglednice...

kopaonik0001 300x200

Kopaonik - publikacije

Kopaonik - publikacije su sakupljene u posebnom folderu.
Pogledajte sakupljena izdanja o jednoj od najlepših planina Srbije a pre svega našem najboljem i najvećem ski centru...

Detaljnije...


PassKop kolekcija 600x400

Ski-pass kolekcija Kopaonik

 

Ovde je prikazana kolekcija ski pass karata sa Kopaonika od 1982. pa do 2003. godine, do uvođenja Ski-Data sistema kontrole i prodaje karata.

Pomozite da ovu ski-pass kolekciju sa Kopaonika upotpunimo.

 


kop jan2017ikar2

Šta skijanje na Kopaoniku čini dobrim?

Ako ste se pitali šta to skijanje na Kopaoniku čini dobrim potražite odgovor u narednim redovima. Neću se baviti opštim stvarima i podacima do kojih se može jednostavno doći online. Potrudiću se da iz svog iskustva argumentujem zašto mislim da nam Kopaonik služi na ponos i da je skijalište zaista hvale vredno. Dotaći ću se sa par praktičnih saveta i tema poput smeštaja, hrane i šta još možete da iskusite na planini osim zimskih sportova. Na kraju, cilj ovog teksta trebalo bi da bude da u vama stvori želju da na Kopaonik dođete i nakon toga poželite da mu se ponovo vraćate.

     Izvor: serbianprivatetours.com   Autor: Miljan Miljević   01/11/2017


josanicka480x292

Razvojni projekti iz 2016 mogućeg širenja ski centra Kopaonik

Predstavnici Instituta za arhitekturu i urbanizam (IAUS) predstavili su razvojne projekte ski centra Kopaonik i skijališta Stara planina na 3D mapama. Na ovim mapama prikazani su potencijalni projekti za dalje širenje i modernizaciju ova dva skijaška centra.

Noviteti za Kopaonik koji su ucrtani u 3D mape prikazuju veoma zanimljive lokacije za skijaše i veliki broj novina koji bi u budućem periodu mogao da dovede do značajnog širenje ski centara.


kopaonikdom1935

Početci skijanja na Kopaoniku

     Pod uticajem razvoja skijanja u Alpima tridesetih godina ovoga veka osnovano je u Beogradu Srpsko planinarsko društvo. Njegovu zainteresovanost za Kopaonik pojačala je i izgradnja železničke pruge dolinom Ibra.
     U januaru 1935 god. na Kopaoniku organizovano stiže grupa od 120 planinara i obavlja dva osnovna zadatka: organizuje tečaj iz skijanja i donosi odluku o gradnji planinarskog doma.


brevinacspomenik250x188

Brevinac i Kopaonik

Dr. Milorad Milošević - Brevinac (1907-1983)

Priznati srpski istraživač, prirodnjak i etnolog koji je istraživao Kopaonika ali i ostale planine Srbije i Crne Gore.

Radio je kao učitelj u Rudnici, a još tridesetih godina prošlog veka, Brevinac je dovodio prve skijaše na Kopaonik. Bio određen i za člana nadzornog odbora (zajedno sa Vojinom Smodlakom) za gradnju planinarskog doma 1935. godine na Kopaoniku.


1969Kopaonik Dom Olga Popovic Dedjer

Kopaonik - Skijanje 1959

Na Kopaoniku, 1959. godine u februaru. Ferijalci, spavamo u dve barake, ženskoj i muškoj, bez struje, bez grejanja, sa ponekom svećom zbog presvlačenja, što znači da se džemperi i pantalone za skijanje skidaju, a džemperi i pantalone za spavanje oblače. Kreveti su od dasaka, madraci i jastuci od slame, ili možda morske trave; pokrivalo se nepojamno prašnjavim, neistresivim i teškim, surim, govorili smo "konjskim" ćebadima.


Postrojavanje2 300

Početak organizovane škole skijanja na Kopaoniku

Da bi neko naučio da skija pravilno potrebno je da prođe određenu obuku - školu skijanja. Razvojem tehnike i tehnologije skijanja došlo je do jednostavnijeg i lakšeg skijanja nego što je nekad bilo.

Razvoj škola skijanja je uporedo uslovljen razvojem ifranstrukturalnih objekata, skijaških staza, uspinjača i smeštajnih kapaciteta. Prva organizovana skijaška škola u Srbiji formirana je 1980. godine na Kopaoniku u okviru firme Genex. Danas postoji nekoliko skijaških škola sa licenciranim instruktorima skijanja i snouborda.


pancicj.jpg

Josif Pančić

Botaničar svetskog glasa, jedno od najvećih imena naše nauke i kulture, osnivač mnogih naučnih disciplina, Josif Pančić - naučnik koji je najbolje poznavao i opisao floru Srbije. Lekar po pozivu a botaničar po naklonosti.

Rođen 5. aprila 1814. godine u Bribiru (kod Senja), osnovnu školu završio u Gospiću, gimnaziju u Rijeci, a medicinu 1842. u Budimpešti. U Beču se upoznaje sa Vukom Karadžićem, po čijem nagovoru dolazi u Srbiju 1846. godine, gde ostaje do kraja života.


zivojinmisic2

Slavni ljudi o Kopaoniku

Vojvoda Živojin Mišic (1855 - 1921)

"Rad na Kopaoniku ostao mi je u nezaboravnom secanju. Sa svojim prostranim rasplecinama, Kopaonik je najlepši i najromanticniji deo kraljevine Srbije. Treba samo poci Graševackom rekom preko sela Brzeca, od Vampirovog groba sa Raške, od Banje Jošanicke, ili preko sela Crna glava ka najvišem vrhu Kopaonika - Suvom Rudištu pa se uveriti u prekrasne prirodne lepote našeg Kopaonika.


tkop

Snežni raj za ljubitelje zimskih sportova

Kopaonik - Snežni raj za ljubitelje zimskih sportova

Kopaonik je najlepši kada grane sunce i obasja blještavo bele staze. Sa oko 200 sunčanih i 160 dana pod snežnim pokrivačem godišnje, idealno je mesto za ljubitelje zimskih sportova. Više od 55 km alpskih i 18 km nordijskih staza privlače i početnike i iskusne skijaše i „snoubordere“. Zbog najsavremenije opreme i moderne mehanizacije, 24 ski lifta i elektronske žičare, odličnih staza i bogate ponude hotelskog i privatnog smeštaja, Kopaonik se našao i na listi 10 najboljih ski-centara u istočnoj Evropi.


kopaonikol 1024x768

Kopaonik – Prožimanje prirodnog bogatstva i kulturnog nasleđa

Kopaonik, odnosno "Kopalnik", kako mu staro ime glasi, bila je planina poznata po bogatstvu ruda: još su je u srednjem veku žitelji ovih prostora nazvali "Monte argentario" – srebrna planina. Rudarstvo se pominje i u narodnim pesmama i pričama iz kopaoničkog kraja, a nadimci "srebrna planina" i "planina sunca" dovoljno govore o prirodnom bogatstvu Kopaonika.


nacionalniparkkopaoniklogo.jpg

Nacionalni park Kopaonik

Nacionalni park Kopaonik se nalazi u centralnom delu Republike Srbije. Zbog svojih prirodnih vrednosti, 1981. godine Kopaonik je proglašen za nacionalni park. Nacionalni park Kopaonik obuhvata površinu od 11.810 hektara i po broju endemičnih vrsta predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta endemične flore Srbije.


bksuvorudiste

Sudbina demontiranih žičara sa Kopaonika

Proteklih godina tokom modernizacije Ski centra Kopaonik, demontirano je nekoliko žičara. Neke su prebačene na drugu lokaciju i već su u funkciji. Neke su prebačene tokom leta 2011 i očekuje se njihovo postavljanje na novim lokacijama. Za neke se nezna dalja sudbina.

Evo njihovog popisa...


zasnezavanje5250x188

Sistem za veštačko osnežavanje

Kako skijaši i svi ljubitelji zimskih sportova ne bi zavisili od toga da li će biti prirodnog snega, Skijališta Srbije pokrila su ski centre Kopaonik, Staru planinu i Zlatibor sistemima za veštačko osnežavanje. Kako sisitem radi ukratko možete pogledati u sledećem tekstu...


skisuiputstvo

Uslovi za postupanje u slučaju nemogućnosti korišćenja ski karte

U slučaju nastupanja okolnosti usled kojih korisnik nije u mogućnosti da kupljenu ski kartu iskoristi u punom obimu, korisnik može Skijalištima Srbije da podnese zahtev za korišćenje ski karte za neiskorišćeni broj dana u toku tekuće ili naredne skijaške sezone, ili za povraćaj novčanih sredstava za neiskorišćeni broj dana u toku tekuće skijaške sezone po osnovu ski karte. O zahtevu korisnika odlučuje Komisija za reklamacije, a korisnik je dužan da uz zahtev dostavi i neophodnu dokumentaciju. Obrazac Zahteva se može preuzeti u ski centima Skijališta Srbije.


putovanjekopv

Putovanje do Kopaonika

Generalno, turističkom centru Koponik se prilazi iz dva putna pravca:

          1. - Zapadnog pravca preko Jošaničke Banje ili Rudnice

          2. - Istočnog pravca preko Brusa i Brzeća

Dok vozite prema Kopaoniku, jedva čekajući da osetite skije pod nogama, prolazite pored mnogo znamenitih, istorijskih i uopšte zanimljivih mesta.
Nadam se da će te uz ovaj tekst saznati nešto više o predelu i mestima  kroz koja putujete. Možda će vas navesti da u neko od ovih usputnih mesta svratite (makar u povratku sa Kopaonika).


skimerenjevremena

Kopaonik 1981: Arbitar

    Sećanje Voje Antonića na prvo elektronko merenje vremena ski trke na Kopaoniku.
    Smučarski savez Srbije mu se obratio 1981. da konstruiše precizniji uređaj za merenje vremena za potrebe Balkanskog prvenstva u alpskim i nordijskim disciplinama, pošto su se rezultati sa tog takmičenja sabirali za međunarodni poredak smučara. Pre toga se vreme merilo štopericom.


brzece3003

Brzeće

Na istočnom delu kopaoničkog masiva, na dve reke, Rasini i Graševki, u delu plodnog župskog vinogorja, miruje Brus, turističko mesto podjednako aktuelno i leti i zimi. Sedište je istoimene opštine, smešteno na 429 metara nadmorske visine. Ovu vazdušnu banju 1909.godine su pohodili srpski regent Aleksandar Karađorđević, bugarski kralj Ferdinand i crnogorski serdar Janko Vukotić i tu utanačili dogovor o Balkanskom savezu.


josbanjan

Jošanička banja

U senci Kopaonika u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke, na samom ulazu u Nacionalni park na 550m nadmorske visine nalazi se Jošanička Banja.

- Zbog blizine Kopaonika i njene nadmorske visine Jošanička Banja ubraja se u najviše banje u Srbiji, pa stoga ima i karakteristiku planinske banje


josanickabanja1230519tw630

Jošanička banja - pred leto 2019

U lepotama i lekovitivim vodama Jošaničke banje uživali su još stari Rimljani, a kasnije je nisu zaobilazili ni Turci. U to doba njeni izvori posebno su bili omiljeni srpskom knezu Milošu, na čiji je zahtev izvršeno i prvo ispitivanje njihove lekovitosti.

Zelena vrata Kopaonika, kako još nazivaju ovu banju u opštini Raška, tokom juna 2019. otvoriće letnju sezonu bogatija za mnoge sadržaje koji će upotpuniti njenu ponudu.


gMaglic

Italijani obnavljaju Maglič

Srednjovekovni grad Maglič nalazi se na oko tridesetak kilometara jugozapadno od Kraljeva. Zidan je krajem 13. i početkom 14. veka kao vojno utvrđenje a nakon toga arhiepiskop Danilo II unutar grada dozidao je prekrasnu palatu i grad Maglič postaje pre svega feudalni zamak zapadnog tipa... Građevina se održala i do današnjih dana.


kopLeto2011

Letnji sadržaji Ski centra Kopaonik

Kopaonik, drugim nazivom Srebrna planina, najpoznatija je srpska planina. Kao najveći planinski masiv u zemlji najpopularnija je zimska turistička destinacija. Kako ima više od 200 sunčanih dana, ovu planinu često nazivaju i planinom Sunca, pa je tako pogodna i za razvoj letnjeg turizma. Bogata ponuda zanimljiva je svakom ko voli da svoj odmor provede upravo na najvišim vrhovima Srbije.


ss3

TOP događaji na skijalištima u Srbiji u sezoni 2012 / 2013

JP Skijališta Srbije najavljuju nekoliko TOP događaja za ovi ski sezonu. Za tu priliku pripremljene su i posebni popusti na cene ski passa.

Otvaranje ski sezone
06.12.2012. - 09.12.2012. Kopaonik
Porodična nedelja
20.01.2013. - 27.01.2013. Kopaonik, Stara planina, Tornik
Nedelja za parove
03.02.2013. - 10.02.2013. Kopaonik, Stara planina, Tornik
Ženska nedelja 
03.03.2013. - 10.03.2013. Kopaonik, Stara planina, Tornik


rtanjr

Istorijat doma Rtanj na Kopaoniku

     Planinarski dom Rtanj se nalazi na Kopaoniku, ispod vrha Mali Karaman na nadmorskoj visini od 1786m. Pored studenata, otvoren je za sve turiste, skijaše, đake i ostale goste.
     Dom raspolaže sa 189 postelja u dvokrevetnim, trokrevetnim i višekrevetnim sobama, sa ili bez sopstvenog VCa i kupatila.
     U okviru doma se nalaze: Kamin sala sa Vapaj barom, Odžaklija, trpezarija koja je ujedno i TV sala, sauna i skijašnica.


rtanj540x328

Planinski dom "Rtanj" - dešavanja 2002.

Na Kopaoniku provejava prvi sneg, sezona samo što nije počela a u Planinskom domu "Rtanj", po vestima koje odatle stižu, atmosfera je usijana da maltene ni grejanje nije potrebno: dva sportska društva/kluba polažu vlasnička prava nad ovim nemalim objektom. I jedni i drugi su prošle nedelje u zgradu ušli manje-više na silu i uporno odbijaju da iz doma izađu osporavajući onom drugom pravo da unutra ostane.


Genex Kop 2 250x167a

Genex hoteli - Kopaonik

Genexovi smeštajni i sportski objekti u Turističkom centru Kopanik, predstavljali su okosnicu uspešnog razvoja zimskog i letnjeg turizma na ovoj planini sve do njihove prodaje 2007. godine


kop opening 2024

Kopaonik - Ski opening, tradicionalno otvaranje ski sezone 2023/24

Na Kopaoniku je ove zime skijaška sezona otvorena 02. decembra 2023. godine, ali zvanično otvaranje nove ski sezone 2023/2024. u našem najvećem ski centru otpočelo je 7. decembra tradicionalnom manifestacijom Ski Opening Kopaonik. Tim...
Kopaonik | 08.12.2023. | Skijalista Srbija | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Kopaonik | Skijališta Srbije

skis ws23 900

Skijališta Srbije – Prilika za najpovoljniji ski pas u sezoni sa 15% popusta

Skijališta Srbije počinju sa pretprodajom ski karata za ski centre Kopaonik, Stara planina i Tornik. Svi zainteresovani će moći da kupe ski pas sa popustom od 15% putem web shopa. Ova akcija će...
| 30.10.2023. | Skijališta Srbije | Komentari (0) | Kategorije: Ski pass karta | Kopaonik | Skijališta Srbije | Stara planina | Tornik - Zlatibor

tormik leto2023 1000x608 3

Tornik, Kopaonik - Počela letnja sezona u planinskim centrima Srbije

Letnja sezona u planinskim centrima u Srbiji je otpočela. Kao što je uobičajeno, orvaranje sezone jeo obeleženo prigodnim manifestacijama. Prvi je, u ponedeljak 19. juna 2023. startovao ski centar Tornik na Zlatiboru, a...
Tornik, Kopaonik | 21.06.2023. | skijalistasrbije.rs | Komentari (0) | Kategorije: Dešavanja | Kopaonik | Skijališta Srbije | Tornik - Zlatibor

MoReSCE 2023 naslov sr

MoReSCE 2023. Kopaonik – Održan najveći skup planinskih centrara regiona

Samit planinskih centara Centralne Evrope "MoReSCE" održan je na Kopaoniku u hotelu "Viceroy" u trajanju od 28. do 30. marta. Samit je okupio eminenetne stručnjake iz ove industrije, a organizovan je od strane...
Kopaonik | 30.03.2023. | SkiS | Komentari (0) | Kategorije: Dešavanja | Kopaonik | Skijališta Srbije | Žičare, staze, ski instalacije

uiss2023 03 20 1

Kopaonik - Održana UISS trka instruktora skijanja

Udruženje instruktora skijanja Srbije (UISS), povodom 20 godina postojanja, organizovalo je skijašku trku za sve skijaške instruktore sa Kopaonika i šire. Pravo učešća su imali svi instruktori, bez obzira da li su članovi Udruženja...
Kopaonik | 21.03.2023. | UISS | Komentari (0) | Kategorije: Instruktori skijanja | Kopaonik


Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija