Ski skokovi - Sport

skokoviahonen

     Skijaški skokovi su sport u kojem se skijaš spušta niz posebno konstruisanu skakaonicu gde nakon odraza pokušava "preleteti" što veću udaljenost. Skakaonica je prekrivena snegom pa su takmičenja moguća samo u zimskim uslovima.
     Ipak, danas postoje i varijante izrade skakaonice s veštačkom podlogom gde se takmičenja mogu održavati cele godine, a jedna varijanta tog sporta se izvodi i na vodi. Skijaški skokovi su standardni sport na Zimskim olimpijskim igrama.

Pravila
Bodovi za dužinu skoka se dodeljuju prema odnosu dužine skoka i položaja obračunske tačke pojedine skakaonice. Za skok tačno na obračunsku tačku (udaljenost) skakač dobije 60 bodova, za svaki metar manje/više dodaje se ili oduzima 1,8 bodova po metru.

Tehnike
Iako se tehnika skoka s razvojem ovog sporta dosta menjala kroz istoriju, tehnika doskoka je uglavnom ona prema telemark tehnici. Preovladavajuća tehnika položaja tela tokom leta je tzv. V-tehnika, prilikom koje skakač drži skije u "V" položaju, s repovima skija skupljenim a vrhovima odvojenim.

Takmičenja
Cilj takmičenja u skijaškim skokovima je preskočiti što veću udaljenost. Međutim, ocenjuje se i stil skakača, pa je za pobedu osim dugog skoka potrebno prikazati i dobru tehniku leta i siguran doskok. Ukupni bodovi se izračunavaju po ostvarenoj dužini skoka, zbiru srednje 3 ocene 5 sudija (najveća i najmanja ocena se brišu), od kojih svaki može za stil dodeliti maksimalno 20 bodova. Takmičenja u skijaškim skokovima se održavaju uglavnom na tri vrste skakaonica, koje se razlikuju po veličini:

    - 90-to metarska skakaonica - obračunska tačka je na 90 metara, a skakači postižu daljine do 110 metara u optimalnim uslovima.
    - 120-to metarska skakaonica -obračunska tačka je na udaljenosti od 115 do 145 metara, zavisno od skakaonice.
    - Skijaška letaonica - to su skakaonice sa obračunskom tačkom preko 180 metara, takvih je samo 5 na svetu (Vikersund, Oberstdorf, Kulm, Harahov i Planica) i na njima se mogu postići dužine skoka čak do 240 metara.

Standardno takmičenje se sastoji od jednog probnog skoka i dva skoka koji se ocenjuju, a bodovi oba skoka se sabiraju za konačni poredak (plasman). Postoji i ekipno takmičenje, u kojem se sabiraju bodovi četiri člana jedne ekipe.

                 Izvor: www.Savremenisport.com


Srodne strane
ski jumpingt
Ski skokovi takmičenja

*Ski skokovi* - nordijski sport čija takmićenja su pod okriljem FIS-a. Na programu ZPI još od prvih Igara 1924. godine. Do nedavno...

SJ
Ski skokovi - Pravila, tehnika

     Prvi poznati ski-skakač bio je Norveški poručnik Olaf Rye, koji je 1809. godine skočio 9,5 metara.      Želja za sve...

skokd03
Ski skokovi - Bodovanje

     Bodovi koje skakač dobije za pojedini skok sastoje se od bodova za dužinu skoka i ocena za stil.      Da bismo mogli...

ahonenjannekarsinta
Ski skokovi - Čvrsto u vazduhu

     Učesnike Svetskog kupa u skijaškim skokovima nazivaju "Ljudi ptice", "Orlovi na skijama", "Nebeski letači", . . .  Ovim momcima se divi...

Bogdan Norcic 300
Bogdan Norčič – Nesrećno izgubljeni rekordni skok

Bogdan Norčič imao je dobru karijeru ski skakača u kojoj je nekoliko puta bio nadomak pobede na takmičenjima Svetskog kupa, ali je...