Sportovi Nоrdijski ski sportovi Ski skokovi Ski skokovi takmičenja

Ski skokovi takmičenja

ski jumpingt

Ski skokovi - nordijski sport čija takmićenja su pod okriljem FIS-a. Na programu ZPI još od prvih Igara 1924. godine. Do nedavno iskljičivo muški sport, sada se organizuju takmičenja i u ženskoj konkurenciji, a od 2014 su uključeni i u Olimpijski program. Inovacijama u podlogama na skakaonicama, omogućeno je da se ski skokovi izvode i bez snega kao i noću.

Ski skokovi zahtevaju odličnu tehniku, savršeni osećaj sa trenutak odraza pri skoku i hrabrost. Od takmičara se zahteva što veća dužina skoka, našta se dodaju ocene sudija za dobar stil i telemark doskok.

Discipline:
 - Individualni skokovi sa velike skakaonice (K120)
 - Individualni skokovi sa male skakaonice (K90)
 - Timski skokovi sa velike skakaonice (K120)

   - Mala skakaonica K90 (Normal hill) - u dve takmičarske runde se skače sa 90-metarske skakaonice. Rezyultati se sabiraju.
   - Velika skakaonica K120 (Large hill) - u dve takmičarske runde se skače sa 120-metarske skakaonice. Rezultati se sabiraju.
   - Timski ski skokovi - Tim od 4 takmičara skače u dve runde na velikoj skakaonici. Sabira se ukupan rezulatat celog tima.
   - Ski letovi - se odvijaju na velikim letaonicama kakvih trenutno ima 5 na svetu. Na njima se postužu dužine leta od preko 200 m. Jedna od poynatijih letaonica je i ona na Planici u Sloveniji.


Srodne strane
skokoviahonen
Ski skokovi - Sport

     Skijaški skokovi su sport u kojem se skijaš spušta niz posebno konstruisanu skakaonicu gde nakon odraza pokušava "preleteti" što veću udaljenost....

SJ
Ski skokovi - Pravila, tehnika

     Prvi poznati ski-skakač bio je Norveški poručnik Olaf Rye, koji je 1809. godine skočio 9,5 metara.      Želja za sve...

skokd03
Ski skokovi - Bodovanje

     Bodovi koje skakač dobije za pojedini skok sastoje se od bodova za dužinu skoka i ocena za stil.      Da bismo mogli...

ahonenjannekarsinta
Ski skokovi - Čvrsto u vazduhu

     Učesnike Svetskog kupa u skijaškim skokovima nazivaju "Ljudi ptice", "Orlovi na skijama", "Nebeski letači", . . .  Ovim momcima se divi...