Sportovi Nоrdijski ski sportovi Ski skokovi Ski skokovi - Čvrsto u vazduhu

Ski skokovi - Čvrsto u vazduhu

ahonenjannekarsinta

     Učesnike Svetskog kupa u skijaškim skokovima nazivaju "Ljudi ptice", "Orlovi na skijama", "Nebeski letači", . . .  Ovim momcima se divi cele planeta. Jer, otisnuti se sa startne rampe u ambis dug i dvestotinak metara, graniči se sa ludošću. Na malim ekranima ni ne izgleda sve baš tako strašno.
      Istina je da tokom leta takmičari ne lete više od pet metara iznad zemlje. Ali ako na Planici prisustvujete finalu u letovima na čuvenoj skakoaonici "Velikanka", zapitate se da li je baš sve tako lako. Ili da se popnete na vrh skakaonice, pa da pogledata u ciljni prostor. Gledaoci deluju kao mravi, a vi posle desetak sekundi poželite da ste u njihovom društvu, čvrsto na zemlji.


      Nova sezona Svetskog kupa u skijaškim skokovima, obično kreće krajem novembra - početkom decembra, dvodnevnim takmičenjima u Finskoj ili Norveškoj na kojima hrabri momci (a ima i dečaka od po 16 godina) kreću u pohod za svaki metar leta.

     Način pripreme skakača prilično je specifičan. Odmora gotovo da i nema, jer po završetku zimske sezone (krajem marta) i jednomesečne pauze, počinju pripreme za Letnju turneju (Italija, Austrija, Nemačka, Japan). Takmičenja na plastičnim podlogama sjajna su uvertira za zimsku sezonu. Septembar i Oktobar rezervisani su za žestoke treninge (trčanje i tegovi), a prvi skokovi na snežnoj podlozi obavljaju se početkom novembra, tridesetak dana uoči prvog takmičenja u sezoni. Dnevno po idealnim vremenskim uslovima, svaki takmičar obavi najviše deset skokova. U zavisnosti od snežnih uslova, treninzi se najčešće obavljaju u Skandinaviji, jer i start sezone obično na Severu Evrope.

      A kad u decembru krene sezona, sve oči su uprte ka stanicama Svetskog kupa. Od finskog Kuopija, preko Obersdorfa, Garmiša, Insbruka i Bišofshofena, pa sve do velikog finala na velikoj Planici, uživaćemo u vratolomijama majstora visina, od kojih često zaboli glava.


          Izvor:   magazin - MEČ   tekst - Igor Jagličić


Srodne strane
skokoviahonen
Ski skokovi - Sport

     Skijaški skokovi su sport u kojem se skijaš spušta niz posebno konstruisanu skakaonicu gde nakon odraza pokušava "preleteti" što veću udaljenost....

ski jumpingt
Ski skokovi takmičenja

*Ski skokovi* - nordijski sport čija takmićenja su pod okriljem FIS-a. Na programu ZPI još od prvih Igara 1924. godine. Do nedavno...

SJ
Ski skokovi - Pravila, tehnika

     Prvi poznati ski-skakač bio je Norveški poručnik Olaf Rye, koji je 1809. godine skočio 9,5 metara.      Želja za sve...

skokd03
Ski skokovi - Bodovanje

     Bodovi koje skakač dobije za pojedini skok sastoje se od bodova za dužinu skoka i ocena za stil.      Da bismo mogli...

Bogdan Norcic 300
Bogdan Norčič – Nesrećno izgubljeni rekordni skok

Bogdan Norčič imao je dobru karijeru ski skakača u kojoj je nekoliko puta bio nadomak pobede na takmičenjima Svetskog kupa, ali je...