Utisci i Reportaže Slovenija – kako funkcionišu skijališta u doba pandemije

Slovenija – kako funkcionišu skijališta u doba pandemije

SLO | 26.01.2022. | Predrag Gajić
Roglaresize 1200x730

Rogla

Sve je, što se evropske pandemije koronavirusa tiče, počelo pre dve godine baš od skijanja. Za "superprenosioca virusa" proglašen je austrijski ski centar Išgl, odnosno, kako su glasile vesti tih dana, za sve su krivi čuveni koncerti koji se svake zime održavaju u ovom mestu u Austriji.

Zato su ski resorti bili na posebnom udaru mera za suzbijanja virusa, trpeli su ogromnu štetu. Međutim, život mora da ide dalje, pa se tako vratio i na skijaške staze.


Cerkno

Korona-pošast nije mimoišla ni Sloveniju, zemlju koja u Evropi ima verovatno najviše skijališta u odnosu na veličinu. Neko je izbrojao da ih ima čak 80. Kako turizam funkcioniše ove zime, kakve je mere propisala slovenačka vlada, pokušao smo da saznam na licu mesta.


Bohinj

Najpre, da biste uopšte ušli u Sloveniju, potrebno je da ispoštujete “PCT pravilo”, a ono bukvalno znači - Preboleli, Vakcinisani, Testirani. Dakle, treba da imate nešto od ovoga:
- PCR test ne stariji od 72 sata;
- brzi antigenskog test ne stariji od 48 sati;
- potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne o starijem od šest meseci;
- potvrdu lekara da ste preležali kovid, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci;
- zeleni karton o vakcinaciji kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proteklo najmanje 14 dana (za Astru Zeneku najmanje 21 dan).

Ipak, svakako na sajtu ambasade Slovenije treba proveriti da li se od uslova u međuvremenu nešto nije promenilo.


Soriška planina

Dakle, na ulasku u Sloveniju pogranični službenik će vam tražiti nešto od gore navedenog, ali i formular o ulasku u zemlju, koji takođe prethodno treba popuniti, a i on se nalazi na sajtu ambasade Slovenije. Najbolje je da ih odštampate i u elektronskom obliku sačuvate u telefonu.

Što se tiče provera na samom skijalištu, one nisu preterano rigorozne, ali moraćete da pokažete dokaz prilikom ulaska u zatvoreni prostor, odnosno restorane, kafiće, ski servise i slično. Na samim stazama je već mnogo opuštenije, nema potrebe da se nosi maska, pa ni kada čekate žičaru.


Vogel

Sjajna vest vezana za skijanje u Sloveniji je ta da se njihov školski raspust ne poklapa sa našim, tako da uopšte nema gužvi, niti redova na žičarama, ali se ovo uglavnom odnosi na radne dane, dok vikendom Slovenci masovno pohrle u planine.

     Tekst i foto: Predrag Gajić

 

Komentari