Vesti Promocija monografije „Gogo Popov - Zvuk tišine“ autora Jovana Božinoskog

Promocija monografije „Gogo Popov - Zvuk tišine“ autora Jovana Božinoskog

Skoplje | 20.06.2024. | novamakedonija.com.mk ; kanal5.com.mk
GogoPopovBookprom 1000x608


Monografija govori o profesionalnom fotografu Gogu Popovu-Starijem (1908-1979), čoveku koji je kroz fotografiju sačuvao sećanje i istoriju razvoja planinarstva i skijanja na Šar-planini i širom Makedonije od početka dvadesetih godina do krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

Planinarski klub "Ljuboten" iz Tetova organizovao je promociju monografije "Gogo Popov – Zvuk tišine" autora Jovana Božinoskog. Promocija je održana  06. juna 2024. u Skoplju, u muzeju Makedonske borbe.

Ova monografija je jedino delo te vrste u Makedoniji. Pored toga što se mogu pronaći informacije o istoriji planinarenja i skijanja, sadrži i oko 500 fotografija koje je napravio Gogo Popov-Stariji, koje će vas vratiti u vreme koje nosi toliko nostalgije, jer ono što su radili to su to živeli, osetili i videli, i to je gotovo neponovljivo.

Ko je Gogo Popov-Stariji?
Neki od starijih planinara i skijaša pamte ovo ime, a mlađi ga ne znaju. O tome ko je Gogo Popov, najbolje je čitati iz knjige, a u jednoj rečenici o njemu je napisano: da je on čovek koji je među prvima ovekovečio makedonske planine, čovek koji je među prvima počeo da organizuje, obrazuje i postavlja standarde. Profesionalni fotograf, planinar, skijaš, trener, instruktor, spasilac, ideolog, entuzijasta, profesionalac! Čovek – legenda – rečeno je na promociji.

Promoter monografije dr Branislav Svetozarević – Pokorni rekao je da fotomonografija sa oko 580 fotografija Goga Popova hvata mnogo suptilnih trenutaka i da je pred čitaocem jedinstvena knjiga i delo u kojem autor Jovan Božinoski Gupe na maestralan način ističe lepotu fotografija i majstorstvo Goga Popova kao prikazivača istorije.
- Foto dokumenti i podaci o njihovom nastanku vode nas kroz neverovatnu priču: saznajemo o njegovom poreklu i  porodici koju je formirao sa suprugom, tetovčankom Danom; upoznajemo Goga Popova kao neverovatnog planinskog fotografa koji pravi prve fotografije makedonskih planina iz vazduha; počeci makedonskog organizovanog planinarstva, prve planinarske organizacije, prvi planinarski domovi, a upoznajemo se i sa prvim alpinistima u Makedoniji. Kroz njegove fotografije upoznajemo početke i razvoj skijaškog sporta - istakao je u delu svog obraćanja Branislav Svetozarević-Pokorni.

Predsednik Planinarsko sportskog saveza Makedonije Zoran Čitkušev je naglasio da je monografija delo koje zaslužuje poštovanje i pažnju.
To je rezultat ozbiljnog i dugogodišnjeg rada Jovana Božinoskog, koji uspeva da prikupi podatke o čoveku koji je postigao visoka dostignuća u delatnostima koje su po svom sadržaju polivalentne. Monografija postaje deo našeg književnog pamćenja i obogaćuje nas podacima o ljudima i događajima koji su nam uglavnom nepoznati, rekao je Čitkušev.

Autor monografije "Gogo Popov – Zvuk tišine" Jovan Božinoski Gupe objasnio je da je motiv rođen 2000. godine kada je priredio izložbu povodom 75 godina PK Ljuboten, kada je od starijih planinara čuo o značaju fotografija Goga Popova koje imaju u klubu.
- A onda sam i ja počeo da slikam na planini. Ovo moje interesovanje za fotografiju me je povezalo sa onim fotografijama od Goga Popova koje su bile u klubu, i počeo sam da sređujem tu foto arhivu PK Ljuboten. Album Goga Popova nastao 1952. godine, pejzaži od Ljubotena do Koraba, najvrednije je Popovovo delo koje se nalazi u PK Ljuboten. Nakon što sam video taj album, počeo sam da se osvrćem na taj period i pokušavam da uhvatim trenutak koji je Gogo Popov doživeo kada je kliknuo kamerom. Ovekovečio je sve trenutke, prva organizovana kretanja po Šar-planini, prve pešačke ture, izgradnju prvog objekta, prva skijaška takmičenja, penjanje na neke vrhove, to su stvari kojih danas Šara nema, istakao je Božinoski u svom obraćanju.

Monografija je tematski podeljena u tri segmenta: Porodica i život, Fotografija i profesija, i Planina (Pešačenje i skijanje).

Tokom promocije govorili su još i predstavnika Planinarskog kluba "Ljuboten" Gorki Kačelov, kao i urednik i dizajner monografije "Gogo Popov - Zvuk tišine", Aleksandar Novešć.

Izdavač ove monografije je Planinarski klub "Ljuboten" iz Tetova, koji sledeće godine slavi 100 godina postojanja, a njen autor je aktuelni predsednik kluba Jovan Božinoski. Pošto je reč o monografiji koja sadrži veliki broj podataka o događajima koji su se desili u prošlosti, a prikupljanje podataka za njenu pripremu, trajalo je više od dvadeset godina.

Ova monografja sigurno daje nemerljivi doprinos za sagledavanje istorije planinarstva i skijanja u Makedoniji, ali i u zemljama bivše Jugoslavije.


Zahvaljujemo autoru, gospodinu Jovanu Božinoski kao i izdavaču PK Luboten iz Tetova,
što je ova monografija deo zbirke skijaških publikacija ski portala Skijanje.rs.

 

Pogledajte fotografije sa promocije - foto Gjorgji Ristoski:

Galerija slika

Komentari