Vesti Skijaši, ne propustite 4. etapu Tour de France 2024. u utorak 2. jula

Skijaši, ne propustite 4. etapu Tour de France 2024. u utorak 2. jula

TDFr | 29.06.2024. | skijanje.rs
tdf rute 24 2a

Danas, u subotu 29.06.2024. je otpočelo 111 izdanje biciklističke trke Tour de France.
Tour je startovao iz Italije, a 1. etapa je vožena od Firence do Riminija na Jadranskom moru. I naredne dve etape se voze kroz Italiju, do Bolonje i do Torina.

Četvrta etapa, u utorak 02. jula je za skijaše posebno zanimljiva. Tour u ovoj etapi napušta Italiju. Start je iz mesta Pinerolo (poznata fabrika bicikala) a zatim, u pravcu zapada, trasa rute prolazi kroz nekoliko ski domena. Od Pinerola u Italiji do Valoara u Francuskoj, biciklisti prelaze 140 km. Ovo je deluje kao kratka etapa, ali na ovom rastojanju, biciklisti moraju da savladaju 3.766 m visinske razlike.

Najpre domen  Milky Way (Vialattea) sa 400 km skijaških staza i tour prolazi kroz ski centre:
 - Pragelato, u kome se nalaze i olimpijske skijaške skakaonice;
 - Sestriere na 2.000 m/nv, centralno skijalište ovog domena, sa dugom istorijom skijanja;
   Sledi spuštanje do mesta Cesana (1.360 m/nv) a zatim ponovo penjanje...
 - Claviere, skijalište na samoj italijanskoj granici sa Francuskom;
 - Montgenerve, skijališe na francuskoj strani granice.

Spuštanjem sa prevoja Montgenevre 1850 m/nv karavan biciklista stiže u grad Briancon, gde se odvajaju na putni pravac prema Grenoblu. Upravo na tom pravcu imamo još jedan veliki ski domen Serre Chevalier sa 250 km ski staza. Domen čine sistem uvezan žičarama koje kreću uz mesta duž ovog puta - grad Briancon, Chantemerle, Villeneuve i Le Monetier les Bains.

Biciklisti ovbim putem u Pravcu Grenobla voze sve do prevoja Col du Lautaret na  2050 m/nv, gde skreću desno, a nama su na daljem pravcu prema Grenoblu ostala skijališta Les 2 Alpes i Alpe d'Huez.
Od prevoja Col du Lautaret biciklistički karavan nastavlja penjanje u pravcu severa prema prevoju Col du Gaqlibier na 2.625 m/nv.

Biciklistima sledi spuštanje do cilja u ski centre Valloire na 1430 m/nv. Inačem, Valloire sa susednim skijalištem Valmeinier čine ski domen Galibier Thabor sa 150 km skijaških staza.

Ski centri Valloire i Valmeinier su samo jedna o skijališta u čuvenoj dolini Maurienne, skijaškom carstvu  koje se prostire duž reke Ark i u kojoj se nalaze skijališta kao što su: Bonneval sur Arc, Val Cenis, Aussois, La Norma, Val Frejus, Orelle (3 Doline), pomenuti Valloire i Valmeinier, Les Karellis, Albiez, domen - Les Sybelles sa 310 km ski staza i na kraju ski centar Saint Francois Longchamp koji sa susednim ski centrom Valmorel čini sistem 165 km uvezanih ski staza.
Svi koji su do skijališta u Francuskoj putovali kroz tunel Frejus, izlaskom iz tunela našli su se upravo u dolini Maurienne.

111. Tour de France 2024. traje od 29. juna do 21. jula

Ne propustite, uživajte - prenosi na kanalu Eurosport!

 

Komentari