Vesti FIS Ski Kongres 2026. u Beogradu

FIS Ski Kongres 2026. u Beogradu

| 16.06.2024. | skisavez.com
FIS Rejkjavik kongres2024

Po prvi put u istoriji, Srbija će biti domaćin prestižnog FIS Ski Kongresa 2026. godine. Ovaj značajan događaj, organizovan od strane Međunarodne skijaške federacije (FIS), održaće se u Beogradu, obeležavajući važnu prekretnicu za zimsku sportsku zajednicu zemlje Srbije.

FIS Ski Kongres je ključni događaj na kojem se okupljaju predstavnici nacionalnih skijaških saveza, sportisti i profesionalci iz industrije kako bi razgovarali o budućnosti skijanja i snowboarda. Biti domaćin ovog događaja velika je čast za Srbiju i prilika da se pokaže posvećenost zimskim sportovima. Beograd, poznat po bogatoj istoriji i vibrantnoj kulturi, savršen je domaćin. Grad nudi jedinstvenu kombinaciju tradicije i modernosti, osiguravajući nezaboravno iskustvo za sve učesnike. Domaćinstvo FIS Ski Kongresa će baciti svetlo na skijaške kapacitete Srbije i promovisati lokalne talente. Takođe će inspirisati novu generaciju sportista i entuzijasta, dodatno jačajući zimsku sportsku zajednicu. Pripreme za događaj su već u toku. Skijaški savez Srbije, zajedno sa državnim organima, vredno radi na tome da obezbedi uspešan i besprekoran događaj.

Srbija je uzbuđena što će ugostiti globalnu skijašku zajednicu 2026. godine. FIS Ski Kongres biće značajan događaj, ne samo za Srbiju, već i za ceo region. Predstavlja veliki korak napred u putu zemlje ka postajanju prominentnog igrača u svetu zimskih sportova.

55. Međunarodni skijaški kongres 2024 održan je u Reykjavik-u
55. Međunarodni skijaški kongres održan je ove srede u Reykjavik-u, na Islandu, gde je naporan dnevni red uključivao značajne odluke kao što su integracija Freeride-a kao FIS discipline, izbor 18 članova Saveta i uključivanje dva nova pridružena člana FIS-a: Gvineje-Bisao i Katara.

Pošto su Freeride World Tour i FIS već udružili snage od sezone 2023. godine, postavljen je teren za Kongres da glasa o uključivanju Freeride skijanja i snowbord-a kao punopravne FIS discipline.

FIS je dom snežnih sportova u svim njegovim oblicima i za sve, pa je sasvim prirodno da u potpunosti prihvatimo uzbudljivu disciplinu u usponu kao što je Freeride. Oduševljeni smo što ih imamo kao deo porodice – izjavio je Johan Elijaš (Johan Eliasch), predsednik FIS-a.

Kongres u Rejkjaviku završen je dvogodišnjim izborima 18 članova Saveta, od kojih je osam ponovo na pozicijama, a izabrano je 10 novih članova.

Izabrani, po azbučnom redu zemlje koju predstavljaju su:
Michael Huber (AUT) – novi član
Ceko Minev (BUL) – reizabran
Deidra Dionne (CAN) – ponovo izabrana
Anna Harboe Falkenberg (DEN) – nova članica
Marti Uusitalo (FIN) – reizabran
Fabien Saguez (FRA) – novi član
Franc Štajnle (GER) – reizabran
Flavio Roda (ITA) – reizabran
Aki Murasato (JPN) – ponovo izabran
Freddi Keirouz (LBN) – novi član
Alekander Ospelt (LIE) – novi član
Fiona Stivens (NZL) – ponovo izabrana
Tove Moe Dirhaug (NOR) – novi član
Enzo Smrekar (SLO) – reizabran
Hose Marija „Maj” Peus Espanja (ESP) – novi član
Karin Matsson (SVE) – nova članica
Jean-Philippe Rochat (SUI) – novi član
Dekter Paine (SAD) – novi član

Prvi sastanak FIS saveta u novom sastavu zakazan je za 4. jul i biće održan onlajn.

Na dan kada je uvedena nova disciplina i izabran novi Savet, 74 nacije prisutne na Kongresu takođe su glasale o prijemu dve nove pridružene članice FIS-a: Gvineje-Bisao i Katara.

Kongres sledeće 2025. godine planirano je da se održi onlajn 13. juna 2025. godine, a ono što je za nas najzanimljivije jeste da će za 2026. godine kongres održati u Beogradu, oko 10, 11. juna. Srbija će po prvi put biti domaćin ovako velikog skijaškog okupljanja FIS-a.

Izvor - Skijaški savez Srbije

 

Komentari