Utisci i Reportaže Francuski ski centri – svaki put novo iskustvo - 1 deo

Francuski ski centri – svaki put novo iskustvo - 1 deo

Les Menuires, FRA | 26.12.2019. | Skijanjr.rs
20191217skijanjers 1bb

PRESS ski tura – 3 Vallees – decembar 2019.

I pored udaljenosti od oko 1350 km od Srbije, za ono što pružaju skijašima, može se reći da Francuski ski centri nisu daleko. Vredi ih posetiti i doživeti neverovatno skijaško iskustvo posle kojeg će te poželeti da im se uvek vratite.

Po ogromnim prostranstvima Francuskih Alpa pružaju se ski centri, često povezani u velike skijaške domene sa više stotina kilometara skijaških staza uvezanih žičarama. Najvećim delom te skijaške staze se pružaju na nadmorskim visinama između 2.000 i 3.000 m/nv, a dosežu i do više od 3.500 m/nv. Zahvaljujući velikim visinskim razlikama između kojih se ski staze pružaju, skijaši su u prilici da kilometrima voze neprekidan spust.  

Ne retko se dešava da čujem komentare skijaša, nakon posete nekom francuskom skijalištu, kako ne mogu da veruju da su već u 14h umorni, dok u drugim skijalištima na kraju skijaškog dana jure da uhvate zadnju vožnju žičare ne bi li napravili još neki spust toga dana. U stvari, tek kasnije shvate da su do 14h prešli više kilometara na skijama nego u drugim ski centrima za ceo dan…

Dakle, isplati se voziti se autobusom i 24 h da bi se stiglo do nekog francuskog skijališta. I pored umora i nervoze zbog dugog puta, sve se brzo zaboravi kada ujutru ustanete i već tokom prvog spusta shvatite u kakvom skijaškom raju se nalazite. Mnogi se odluče za sopstveni prevoz bilo da neprekidno voze celu rutu ili prave pauzu i noće negde u okolini granice između Slovenije i Italije. Zahvaljujući sve boljim konekcijama sa aerodroma u Srbiji ka evropskim destinacijama, moguće je lakše organizovati i avio let do nekih od aerodroma u blizini Alpa (Milano, Ženeva, Lion, Šamberi, Grenobl, Nica) sa kojih uglavnom postoji organizovani transfer do skijališta.

Bilo mi je veliko zadovoljstvo da budem deo ekipe novinara iz Srbije koja je proteklih dana, od 16-20. decembra 2019. godine, posetila najveće francusko i svetsko skijaško područje - domen 3 Doline (Les 3 Vallees), odnosno skijališta Les Menuires i Val Thorens u okviru njega.

I mada sam u nekoliko navrata već skijao stazama ovog ski domena, svaka nova poseta je novo skijaško iskustvo. Ostaće puno ski staza kojim nećete stići da se spustite ili žičara do kojih nećete stići da vas podignu tako da će te uvek poželeti da se ponovo vratite i skijate snežnim prostranstvima ovog domena. Sezona traje od kraja novembra do kraja aprila, a sneg na stazama je zagarantovan. Ako ste strastveni skijaši, ako volite da obilazite puno staza i da skijate na dugačkim, širokim snegom prekrivenim stazama i ako želite mesto na kojem je apsolutno sve podređeno skijanju, onda su Tri doline idealno i potvrđeno rešenje za Vas.

Ski regija Tri doline (Les 3 Vallées) je najveći ski kompleks na svetu, koji ima preko 600 km uređenih skijaških staza, koji se protežu od 1300 do 3.230 m/nv. U jedinstveni sistem je povezano 13 naselja.
Osim vrhunskog skijanja u ponudi su i mnogobrojni sportski sadržaji (sportski centri s bazenom, saunom, đakuzijem i terenima za razne sportove), kao i veoma bogat noćni život u barovima, restoranima i diskotekama.
U oblasti Tri doline se nalazi 8 turističkih mesta koja su među sobom vrlo dobro povezana ski stazama.
Ljubitelji skijanja imaju na raspolaganju 430 staza od kojih je 37 crnih, 115 crvenih, 120 plavih i 56 zelenih, sa 2091 topova za zasnežavanje. Staze se prostiru na visini od 1300 do 3230 m/nv, a 85% svih staza se nalazi na nadmorskoj visini iznad 1800m.

Press putovanje za novinare iz Srbije je organizovao ATOUT FRANCE, državno telo za promociju francuskih turističkih destinacija kako u samoj Francuskoj tako i van nje. Može se reći da je to nacionalna turistička organizacija Francuske, u čijoj nadležnosti je pored ostalog i kategorizacija hotela.

Naš domaćin na ovom putovanju je bila gospođa Gordana MALIC (Promotion CEE) koja je u telu ATOUT FRANCE zadužena za promociju francuskih turističkih destinacija u zemljama Centralne i Istočne Evrope, među kojima i Srbije. Pored toga što je izvanredno organizovala naš boravak, ona nam je svo vreme bila na usluzi od dočeka do ispraćaja na aerodromu Ženeva.

Bili smo gosti:
- FRANCE MONTAGNES,
asocijacija planinskih i ski centara koja trenutno okuplja više od 110 francuskih skijališta, odnosno  gospođa Frederique CHENAL zadužena za promocije i kontakte sa medijima (Promotion/Press relations).

- LES MENUIRES TOURIST OFFICE,
turističko informativni centar skijališta Les Menuires, odnosno gospođa Estelle ROY, zadužena za kontakte sa medijima (Press Officer).

- VAL THORENS TOURIST OFFICE,
turističko informativni centar skijališta Val Thorens, odnosno gospođa Alix OSTYN, zadužena za kontakte sa medijima (Press Officer).

 

Evo kako je tekao naš boravak ….
(sledi nastavak)

Komentari