Vesti Međunarodna skijaška federacija FIS - 100 godina postojanja

Međunarodna skijaška federacija FIS - 100 godina postojanja

| 06.01.2024. | fis-ski.com
FIS 100 godina 1200x730

Međunarodna skijaška federacija FIS, tokom 2024. godine obeležava 100-godišnjicu u svoga postojanja.

Pre sto godina, mala grupa delegata okupila se na inauguracionom sastanku FIS-a, čineći prvi korak na izuzetnom putu. U veku od tada, napravljeni su ogromni koraci, izgrađujući federaciju koja predstavlja 13 disciplina, obuhvata 140 asocijacija članica, šampione, hiljade sportista i njihovih timova za podršku, i održava preko 7.000 događaja godišnje. Bilo je to putovanje koje karakteriše uzbuđenje, emocije, ambicija i – iznad svega – zajednička ljubav prema snežnim sportovima.

Predsednik Johan Elijaš je rekao: „Bio je to izuzetan vek za FIS: vek koji je doživeo potpunu transformaciju skijanja, usvajanje snouborda, eksploziju uzbudljivih novih disciplina i rast snežnih sportova širom sveta. Iako je teško sumirati ovo putovanje, nit teče dosledno iako je to strast, ljubav i posvećenost. Bilo da pogledate rad onih koji upravljaju FIS-om, ili sportiste, volontere ili navijače, postoji strastvena želja da rastemo i delimo naše sportove – i to je ta strast kojoj ćemo odati počast ove godine. Ovo nije samo proslava FIS-a, već celog pokreta zimskih sportova i njegovih ljudi i pristalica.”

FIS će svoju stogodišnjicu obeležiti na više načina. Logotip FIS 100 će se intenzivno koristiti, zajedno sa sloganom kampanje: „Za ljubav prema snežnim sportovima od 1924. godine“. Proslave i događaji će se održavati – i onlajn i van mreže – omogućavajući sportistima, osoblju i navijačima da podele svoja sećanja na trenutke koji su oblikovali snežne sportove. Haštag #FIS100 pružiće priliku svima da doprinesu putem društvenih medija. Mikrosajt 100.fis-ski.com će prikupljati priloge i dodavati uspomene i priče tokom cele sezone.    

FIS će takođe iskoristiti priliku da gleda napred. Generalni sekretar Mišel Vion je rekao: „Mi u FIS-u smo veoma ponosni na našu prošlost, što ćemo jasno reći ove godine, ali smo takođe veoma optimistični u pogledu naše budućnosti. Inspirisani velikim koracima koje su napravili naši prethodnici, odlučni smo da gradimo to nasleđe sa još dinamičnijim planovima za naredni vek. Proslavićemo koliko smo daleko stigli – i podvući našu viziju za ono što sledi.”

Iznad svega, FIS100 će proslaviti duh zajedništva koji je podigao njegov sport na viši nivo. Izgradnja FIS-a u kontinentalnu, inkluzivnu operaciju nije bilo delo nekolicine ljudi, već bezbroj članova porodice skijanja i snouborda, uključujući federacije, lokalne organizatore, medije, sponzore, partnere i ski i snoubord klubove širom sveta. Ova godina će istaći njihovu strast, njihovu posvećenost i njihov doprinos izvanrednom 100-godišnjem putu FIS-a.

 

 

Komentari