Vesti Snowboard - Jakub Hroneš ispisao istoriju prvim trostrukim saltom s rampe

Snowboard - Jakub Hroneš ispisao istoriju prvim trostrukim saltom s rampe

Špindlerov Mlin, Češka | 29.03.2024. | Red Bull
Snowboarder Jakub Hrone 960x584

Češki snowboarder Hroneš Jakub - Kuba upisao je svoje ime u anale istorije snowboarda nakon što je izveo prvi svetski trostruki salto sa rampe.

Ovaj izuzetni podvig zvaničnog naziva Switch Boardslide Switch Triple Underflip 1170 zahtevao je godine detaljne pripreme kao i duboko razumevanje fizike i matematike, a sve kako bi se precizno izračunala merenja za rampu, rotaciju i sletanje.

Specijalno napravljena rampa duga 10,5 metara i visine 1,7 metara nalazi se u Svatý Petru, delu poznatog skijališta Špindlerov Mlin u Češkoj Republici.

Ovaj trik podrazumeva manevar u kojem snowboarder prilazi rampi s nedominantnom nogom napred, rotira se za 90 stepeni, a potom se "lansira" s rampe, izvodi trostruki salto, dodaje rotaciju od 90 stepeni na levo pa zatim sleće s dominantnom nogom napred. Sve to rezultira trostrukim okretom s ukupno tri i po rotacije.

Češki snowboarder je objasnio kompleksnost ovog izvanrednog podviga.

"Najteži deo ovog trika je zapravo tehnika, jer je potpuno drugačije odskočiti s nečega napravljenog od gvožđa, izvesti trostruki salto i potom sleteti na sneg, u odnosu na odskakanje sa snega. Ovi trikovi se ne rade često jer je ekstremno teško naći prepreke ovog tipa i izračunati kako sve to funkcioniše", izjavio je Hroneš.

Naime, on se odlučio na nekonvencionalan pristup pa je za svoj snowboard koristio svinjsku mast umesto tradicionalnog voska, a kao razlog je naveo bolja svojstva klizanja. Uprkos početnim izazovima, njegova nepokolebljiva posvećenost i prilagodljivost utrli su mu put za savladavanje tehnike i konačan uspeh.

"Nakon dva dana vežbanja sam bio siguran da znam kako sve funkcioniše, a onda je bilo samo pitanje fokusiranja na ispravno izvođenje trika", dodao je Čeh.

Njegov put do istorijskog trenutka i impresivnog podviga obeležili su ogromna upornost i posvećenost pomeranju granica snowoarda.

"Moglo bi se reći da sam se oduvek pripremao za ovaj trik, jer u ovom sportu se trikovi nadovezuju jedan na drugi. Kada sam imao 16 godina, uspeo sam da izvedem ovaj trik na skoku i odmah sam pomislio da bi se mogao izvesti i sa rampe. Godinu dana kasnije sam izveo sličan trik na rampi sa dva okreta. Prošle godine sam prvi put pokušao izvesti trostruki salto, no nijedan pokušaj nije bio 'čist'. Prvobitno sam bio razočaran, no naučio sam nekoliko lekcija. Ove godine smo promenili mesto, imao sam više prostora u vazduhu, rampa je imala veći radijus na kraju pe smatram da je sve to dovelo do uspeha. Oduševljen sam", istakao je Hroneš.

On je rodom iz Špindlerův Mlýna, a njegovo putovanje u svet snowboarda je počelo kada je imao nepune dve godine. Već tada se rasplamsala strast koja je oblikovala njegov život. Prvobitno ga je privlačilo alpsko skijanje od njegove šeste do 13. godine, ali postepeno se fokusirao na snowboard, koji je prerastao iz vikend zabave u njegov primarni sport.

U istoriju se uspeo upisati svojim podvigom nakon učešća na Češkom nacionalnim skijaškom prvenstvu i Vitkovicama, gde je osvoio drugo mesto u svojoj kategoriji. Od tada je evidentan njegov meteorski uspon u svetu snowboarda, koji je kulminirao zlatom u slopestyleu i srebrom u Big Airu na Evropskim Olimpijskim igrama za mlade u Voukattiju u Finskoj 2022. godine.

    Izvor: sportsport.ba   H. Zilić,   Foto: Red Bull

 

Komentari