Utisci i Reportaže Blog: Zašto nema skijanja na Bojaninim Vodama i BESMISLICE O DINKIĆU

Blog: Zašto nema skijanja na Bojaninim Vodama i BESMISLICE O DINKIĆU

Niš | 24.01.2014. | Autor: Zoran Marjanović, direktor SK „Niš“
04 staza640x389

Pre izvesnog vremena javljeno mi je da je na portalu „Skijanje“ objavljen uvredljiv tekst na račun Skijaškog kluba „Niš“ i mene lično. Čuvši da je tekst potpisao Jovan Grozdanović iz Niške Banje, čovek koji je pre nekoliko godina napustio SK „Niš“ i koji se bavi trgovinom a ne pisanjem (pa čak ni politikom!), odmahnuo sam rukom, uveren da se radi o maloj primitivnoj provokaciji. Tek danas (24.01.2014) slučajno sam naišao na taj tekst, star više od dva meseca, pročitao ga i shvatio da zahteva odgovor.

Nije reč o uvredama na račun niškog kluba ili mene lično, to preskačem. Radi se o neistinama koje su, u tekstu s Grozdanovićevim potpisom, iznete u vezi s Mlađanom Dinkićem.

U tom tekstu navodi se da je „od svih srpskih klubova jedino SK „Niš“ bio protiv njegovog (Dinkićevog) reizbora za funkciju predsednika Skijaškog saveza Srbije“ i da sam se ja, navodno, sukobio s Dinkićem.

Mlađan Dinkić bio je predsednik Skijaškog saveza Srbije od jula 2007. do septembra 2010. godine. Formalni predlog za njegov izbor dao je, na Bojaninim vodama kod Niša,  Izvršni odbor Skijaškog saveza jugoistočne Srbije, čiji sam bio predsednik. Naredna izborna sednica Skupštine Skijaškog saveza Srbije, na kojoj je trebalo dati Dinkiću novi mandat, bila je planirana za jesen 2010. godine, ali je Dinkić već u septembru podneo ostavku.

Nikad se nijedan klub u Srbiji nije izjašnjavao o „reizboru“ Mlađana Dinkića, pa ni SK „Niš“.

S Mlađanom Dinkićem sarađivao sam u svom redovnom, novinarskom poslu, od 1997. godine, kada sam pokrenuo političku emisiju „Rasprave“ na TV5 u Nišu. Sretali smo se relativno često i sarađivali apsolutno korektno. Osim ostalog, od njega sam dobio ekskluzivan intervju u trenutku kada su Labus i on rešili da ekspertsku grupu G17 pretvore u političku stranku.

Nikada nismo došli ni u kakav konflikt.

Jedini je funkcioner koji nam je pomogao da saniramo ski-lift na Bojaninim vodama, oštećen lavinom stena. Presudno je uticao da Grad Niš i Skijališta Srbije potpišu protokol o izgradnji Ski-centra Bojanine vode i da bude prihvaćena naša vizija o razvoju Bojaninih voda i njihovom povezivanju s Koridorom 10.

Kada je proradilo skijalište na Staroj planini, što je omogućilo da SK „Niš“ tamo locira veliku međunarodnu trku FIS „Evrobalkan kup“, predlagao sam da tom prilikom SK „Niš“ uruči Dinkiću priznanje za ogroman doprinos razvoju skijanja i zimskog turizma u jugoistočnoj Srbiji. Odustali smo jer je tada i Emir Kusturica predložio da on Dinkiću uruči slično priznanje na Kopaoniku, u ime Skijaškog saveza Srbije.

Ne smatram se isprovociranim, ali sam naviknut da govorim slobodno, pa ću izneti o Dinkiću i svoj lični stav. Kakav god on bio u politici i ekonomiji, hvalili ga ili ga kudili, ne može mu se poreći da je za srpsko skijanje i zimski turizam učinio više od mase ministara, političara i privrednika zajedno. Kakva god bila njegova politička sudbina, niko neće moći da negira Dinkićev doprinos skijanju, jer će o tome svedočiti ski-staze u Srbiji dogod bude snega.

A kad snega više ne bude, nećemo biti važni ni mi, ni Dinkić, a pogotovo ne pisci pamfleta s potpisom Jovana Grozdanovića iz Niške Banje.

Zoran Marjanović, direktor SK „Niš“

 


 

 

 

 

 

 

Komentari