Ski Centri Srbija Bojanine vode - Suva Planina

Bojanine vode - Suva Planina

bojaninevodedobrodosli

Suva Planina, duga 45 Km, široka 15 Km. Počinje od Niša, a završava se južno od Babušnice.

Boјanine vode se nalaze na Suvoj planini, severozapadno od vrha Sokolov kamen na nadmorskoј visini 920 metara. Planinarski dom (sagrađen 1958. godine) i osmatračnica (1963.) su okruženi gustom pretežno bukovom šumom. Od doma vode planinarski usponi na Trem (n.v.1810m), Sokolov kamen (n.v.1552m) i Mosor (n.v.985m).

Ovo izletište sa sportsko – rekerativnim sadržajima je udaljeno 25 kilometara od Niša i 15 kilometara od Niške Banje a obuhvata površinu 17km2, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 700 – 1300 metara.

Naziv kompleksa potiče od izvora Bojanine vode. Neposredno pored izvora podignuti su planinarski domovi: Ski-kuća "Niš" ( kapacitet: 20 ležajeva ) na 810 m/nv, sa atraktivnom «Orlovom česmom» i osvetljenim košarkaškim terenom i dom Studenac ( kapacitet: 55 ležajeva ) na 860 m/nv . Zbog dobre oriјentaciјe tereni na Boјaninim vodama zadržavaјu sneg preko cele zime. Lokaciјa skijališta se nalazi u podnožiјu vrha Sokolov kamen.

Za ljubitelje planinarenja je važna informacija da postoji niska transferzala koju čine 13 kontrolnih tačaka koje su 4 na ovoj lokaciji.

Najviši vrhovi su: Trem ( 1810 m ) , Sokolov kamen ( 1553 m ) , Devojački grob ( 1317 m ) , Kolov kamen ( 1361 m ) i Mosor ( 984m ) .

Vrh Sokolov kamen

Ski kuca i polazna stanica ski lifta

SKIJALIŠTE:
Deo šuma na prevoju "Bojanina voda" na površini od 20 hektara je iskrčen i na njemu su naprevljeni skijaški tereni.

Ski staza Sokolov Kamen duga je 1000m, sa visinskom razlikom od 320 m i izuzetno širokim istekom, tako da je pogodna za takmičenja u slalomu. Ski lift (tanjir) dužine 900 m, visinske razlike 320 m, koja može da opsluži 1100 skijaša na sat.

Pantina staza duga je 300m, poseduje ski lift vučnicu i reflektore za noćno skijanje, a pogodna je za rekreativne skijaše.

Ski staza Studenac nalazi se pored istoimenog Planinarskog doma i predviđena je za decu i početnike. Opremljena je, takođe, ski liftom vučnicom i reflektorima za noćno skijanje.

U podnožju se nalazi Ski kuća "Niš".

Više od decenije zaljubljenici u Suvu planinu pokušavaju da realizuju vredan projekat - izgradnju turističko rekreativnog centra iznad Zaplanja.

U ambicioznom projektu izgradnje budućeg turističkog centra između ostalog je i desetak ski staza, dužine od 2.500 do čak 6.000 metara, sa žičarama "od podnožja do vrha", koje bi iz nekoliko pravaca povezivale zaplanjsku kotlinu na niškoj strani Suve planine do vrha "Stražište". Isto tako, uz saobraćajnice planira se izgradnja dva motela i tri veća hotela (za početak), kao i zdravstevenog centra za lečenje plućnih i drugih bolesti.

 


Ski kuća "Niš"
Ski kuća "Niš" nalazi se na 810 m/nv u samom podnožju staze "Sokolov kamen" ima kapacitet 20 ležajeva.  U blizini je  atraktivna «Orlova česma» kao i osvetljeni košarkaški teren.

 

Planinarski dom "Studenac"
        Planinarski dom "Studenac" verovatno je najmladji planinarski dom u Srbiji. Izgradjen je 2001. godine a udaljen je svega desetak metara od starog planinarskog dom na Bojaninim vodama. Nalazi se na nadmorskoj visini od 860m. Vlasnik objekta je Planinarsko drustvo "Studenac" iz Nisa. Objekat je i dalje u izgradnji ali je deo opremljen i koristi se za smestaj gostiju. Dom ima struju i vodu a grejanje je pomocu peci na cvrsto gorivo. Dom poseduje i kupatilo sa toplom vodom i WC. U domu ima 13 kreveta (trenutno) ali je u planu prosirenje smestajnih kapaciteta.
          Do doma se stize asfaltnim putem iz pravca Nisa (kroz Jelasnicu i Donju Studenu). Moguce je do doma stici i autobusom.

 

Privatni smeštaj je moguć u obližnjem selu Gornja Studena.

 

Planinarski dom "Celin kamen" Donja Studena
        Ovaj planinarski dom izgradjen je 1998. godine a vlasnik objekta je Planinarsko drustvo "Celin kamen" iz Donje Studene. Objekat je sagradjen od tvrdog materijala i ima struju, vodu, kanalizaciju..  Grejanje je pomocu peci na cvrsto gorivo. Inace, planinarski dom cine dva objekta, deo sa spavaonama i trpezarija. U delu sa spavaonama gostima su na raspolaganju dve tus kabine (gotovo uvek ima tople vode) i WC. Spavaona raspolaze sa 32 kreveta. U okviru ovog dela nalazi se i manja prostorija koja je pogodna za drustvene aktivnosti. U toj prostoriji gositima je na raspolaganju sporet na drva pa je moguce pripremati hranu na njemu. U drugom delu objekta (trpezarija) nalazi se, sem dela za obedovanje, i opremljena kuhinja koja se moze koristiti u dogovoru sa domarom. U ovom delu doma nalazi se jos jedna prostorija sa dva kreveta.
        Planinarski dom "Celin kamen nalazi se u selu Donja Studena (na putu prema Bojaninim vodama) a do njega vodi asfaltni put od Niša pa je moguće do njega stići i autobusom.PRISTUP:

Bojanine vode je izletište sa sportsko – rekerativnim sadržajima koje je udaljeno 25 kilometara od Niša i 15 kilometara od Niške Banje.

Sa niške autobuske stanice autobus polazi na svaka dva sata do sela Gornja Studena. Vožnja traje 45 minuta, a autobus prolazi kroz Nišku banju, Jelašnicu, Jelašničku klisuru, Čukljenik i Donju Studenu.

Od sela Gornja Studena do Planinarskog doma na Bojaninoj vodi ima još 5 Km asfaltiranog puta, ali nema organizovanog prevoza.

 

 


boj vode okt2016 1 800x486

Bojanine vode - Zašto godinama ne radi skijalište iznad Niša

I posle tri godine isto pitanje: ZAŠTO NEMA SKIJANJA NA BOJANINIM VODAMA ??? Javio nam se posetilac sajta Dragan Knežević koji je 12. oktobra 2016. tokom planinarskog pohoda po Suvoj planini napravio snimke koji...
Suva planina, Niš | 20.10.2016. | Skijanje.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Bojanine vode - Suva Planina | Žičare, staze, ski instalacije

bv bike 017640

Bojanine vode, Niš - Usvojen Plan detaljne regulacije skijališta

Skupština grada Niša usvojila je Plan detaljne regulacije (PDR) Ski-centra „Bojanine vode“ na Suvoj planini, kao dela istoimenog turističko-rekreativnog kompleksa. Već na narednoj sednici Skupštine grada mogao bi biti usvojen i Plan detaljne regulacije...
Bojanine vode, Niš | 22.07.2014. | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Bojanine vode - Suva Planina

09.SatoriBm

SK Niš - Prvi dečji kamp na Bojaninim vodama

Skijaški klub „Niš“ organizovao je za svoje „cicibane“ prvi dečji kamp u Turističko-rekreativnom kompleksu „Bojanine vode“ na Suvoj planini, 25 kilometara od Niša. Stav niškog kluba je da za decu do 10 godina ne...
Bojanine vode, Suva planina | 28.06.2014. | sk niš | Komentari (0) | Kategorije: Dešavanja | Ski klubovi | Srbija | Bojanine vode - Suva Planina

bvodejun20143640

Bojanine vode - U Nišu nemaju novca za popravku ski lifta

Skijalište nišlija na Bojaninim vodama na Suvoj planini čini odlična skijaška staza „Sokolov kamen“, duga 1.000 metara, i ski lift - tanjir koji je oštećen pre tri godine i od tada nije u...
Bojanine vode, Suva planina | 27.06.2014. | sk niš | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Bojanine vode - Suva Planina | Žičare, staze, ski instalacije

bojaninevode15022010640x389

Blog: Divljaštvo i Bojanine vode iz drugog ugla

      Komentar na tekst: Divljaštvo i Bojanine vode Zoza Marjanović je valjda poslednji čovek na ovom svetu koji bi trebalo da se javi kada je u pitanju priroda i sve što je za...
Niška Banja | 09.02.2014. | Autor: Amedović Milan, Niška Banja | Komentari (0) | Kategorije: Blog - Reportaže | Srbija | Bojanine vode - Suva Planina


Sve vesti iz ski centra

Ski mape