Oprema Oprema za Alpsko skijanje Cipele Skijaške cipele = Pancerice

Skijaške cipele = Pancerice

skibootts 301x200

Da li će vam skijanje biti uživanje ili patnja? Da li ćete precizno upravljati skijama ili će one ići gde one žele? Pored skijaša ovo zavisi i od opreme, ali tu skije imaju manji uticaj od pancerica.

Idealne pancerice bi trebale da budu što tvrđe i što udobnije u isto vreme, a ta dva cilja baš i nisu kompatibilna. Tvrdoću obezbeđuje spoljni plastični "oklop" (školjka) i cilj te tvrdoće je što direktniji prenos pokreta noge na skiju i obrnuto. Školjka se sastoji od dva dela plastike spojena metalnim „nitnama“ na skočnom zglobu. Unutar školjke se nalazi mekana unutrašnja cipela (eng. Liner) zadužena za udobnost.

Kopče
Pancerice se zakopčavaju sa 3 ili 4 kopče i čičak trakom. Postoje pancerice i sa dve kopče, a ima i starih modela bez klasičnih kopči gde se u pancericu ulazi sa zadnje strane. Praksa je pokazala da najbolje rezultate daje klasična pancerica sa 4 metalne kopče i čičak trakom. Ako su kopče plastične, to je dokaz da se na toj pancerici baš štedelo u procesu proizvodnje i postavlja se pitanje kakav je kvalitet materijala ostalih delova.

Canting
Kvalitetne pancerice imaju mogućnost regulacije bočnog nagiba levo-desno gornjeg dela pancerice (Canting) sa ciljem prilagođavanja u slučaju da skijaš ima X ili O noge. Regulacija se obavlja na zglobu koji spaja donji i gornji deo pancerice i nalazi se ili sa obe strane ili samo sa spoljne strane pancerice. Ovo podešavanje treba prepustiti iskusnom serviseru.

Regulacija nagiba i tvrdoće
Neki modeli pancerica imaju i mogućnost regulacije prednjeg nagiba i tvrdoće, ali pancerice sa ovim dodacima ne treba smatrati kvalitetnijim od onih bez ovih podešavanja. Ako ste odabrali odgovarajuću pancericu, nagib i tvrdoća su onakvi kakvi trebaju biti.

Hodanje u pancericama
Modeli za početnike i osrednje skijaše ponekad imaju i „prekidač“ sa mogućnosti prebacivanja između dva položaja: Ski i Walk. Položaj za hodanje omogućava laganije savijanje i uspravljanje gornjeg dela pancerice, a to navodno olakšava hodanje manje iskusnima. Ako se pre skijanja zaboravi prekidač prebaciti na položaj Ski, upravljanje skijama će biti otežano, a biće povećan i rizik od povrede u slučaju pada. U poslednjih nekoliko sezona postaje praksa da rubovi đona pancerica budu od posebne gume što značajno doprinosi i udobnosti hodanja, a i sigurnosti, jer se pancerice mnogo manje klizaju na glatkim površinama (keramičke pločice u restoranu).

Custom Fit (prilagođavanje nozi)
Mnogi skuplji modeli imaju unutrašnju cipelu koja se oblikuje prema nozi nakon zagrevanja. Taj postupak samo ubrza proces oblikovanja prema nozi koji će se i bez zagrevanja desiti nakon desetak dana skijanja. Na forumima ima preporuka da se unutrašnja cipela može zagrijati i u rerni, ali to nosi rizik da se lepak istopi i đon odvoji. Unutrašnja cipela se lako vadi iz plastičnog „oklopa“ (npr. zbog sušenja od znoja nakon skijanja), a uz malo vežbe se i lako vraća nazad.
U poslednje vreme su popularni modeli kod kojih se i školjka zagrevanjem oblikuje prema nozi. To je izuzetno dobra stvar za skijaše koji imaju nestandardan oblik stopala ili imaju kakav deformitet na stopalu. Svi ostali trebaju imati u vidu priče da je u takvim pancericama hladnije nego u klasičnim, a i cena ovakvih pancerica je mnogo veća od klasičnih, tako da prvo treba isprobati klasične modele. Takođe treba imati u vidu da ovakve pancerice ne vole vrele radijatore. Naravno, praćene trenda zahteva žrtvu, pa ne treba da iznenadi veliki broj ovakvih pancerica na stazi.

Pored engleskog izraza Custom Fit, među skijašima je popularan i izraz Boot Fitting koji označava potpuno prilagođavanje pancerice prema nozi skijaša. Ima tu brušenja, rezanja, savijanja, istezanja i raznih drugih deformisanja i školjke i unutrašnje cipele. Ponešto od toga oni spretniji mogu odraditi i kod kuće kao na slikama iznad.

Borba protiv hladnoće
Osnovno u borbi protiv hladnoće je da su pancerice dobro osušene nakon skijanja. Za one koji su posebno osetljivi na hladnoću postoje pancerice kod kojih je toplotna izolacija unutrašnje cipele rađena Primaloft-om (npr. neki ženski modeli proizvođača na N). Druga opcija su ulošci ispod stopala grejani baterijama. Generalno gledano, ulošci ispod stopala koji dođu u pancericama i nisu posebnog kvaliteta, pa ih je poželjno zameniti posebnim anatomskim ulošcima koji su i topliji od standardnih. Takvi ulošci koštaju nekoliko desetina evra i definitivno vrede taj novac. Anatomski ulošci sa grejanjem i baterijama koštaju stotinak i više evra (uključujući i kućišta za baterije).

Izbor odgovarajućih pancerica

Za izbor pancerica pored novca treba odvojiti i dosta vremena i strpljenja. Veliki je broj skijaša koji su pancerice birali prema izgledu ili prema proizvođaču („da mi bude ista marka skija i pancerica“). Većina njih nije srećna u svojim pancericama, ali malo ko od njih će to i da prizna. 

Pogrešan izbor bilo kog drugog dela skijaške opreme ne može toliko negativno da utiče na skijanje koliko pogrešno odabrane pancerice. Pravilan ili pogrešan izbor utiče na dva ključna elementa: udobnost i kontrolu nad skijama.

      Pređite na stranu gde ćete naći KOMPLETAN TEKST O IZBORU PANCERICA...

Iznajmljivanje pancerica

Ako se planirate ozbiljnije baviti skijanjem (10 dana skijanja u sezoni i više), ako je ikako moguće izbjegavajte iznajmljivanje pancerica i pokušajte da nabavite nove pancerice. Ako izaberete odgovarajuće, mogu vas služiti i više od decenije. Skije možete rentati, pozajmiti, uzeti pogrešne, nepripremljene, ali ništa vas neće toliko razočarati na stazi kao neodgovarajuće pancerice. U rentalu je obično gužva i nema uslova za probu, a i izbor modela je vrlo skroman.

Sušenje nakon skijanja

Voda u pancericama nastaje kondenzovanjem znoja. Nekome se noga znoji manje, nekome više, pa treba imati u vidu da vlaga odlično provodi toplotu sa vaše noge na školjku pancerice i van u hladan vazduh i sneg. Oni koji nisu učili termodinamiku bi taj proces opisali kao hladnoća kroz vlagu ulazi u nogu. Znači, samo u suvoj pancerici vam može biti toplo.
Najbolji način za sušenje pancerica je da izvadite unutrašnje cipele i sve ostavite na toplo i prozračno mesto da se osuši. Na toplo, ne na vruće mesto. Možete izvaditi i uloške iz unutrašnjih cipela.
Drugi i lošiji način sušenja je da u pancerice stavite grijače/sušače na električnu energiju. Isti koštaju oko 20€ i nije ih loše imati. Postoji i verzija za 12V i to je spas ako autom idete do skijališta. Kad stignete, nećete obuvati hladne pancerice, već će biti „taman“.

Nakon sezone

Na kraju sezone po završetku skijanja pripremite pancerice za sledeću sezonu na sledeći način:
- Izvadite unutrašnje cipele
- Iz unutrašnjih cipela izvadite uloške
- Ako ima potrebe operite školjku (možda ste nakon poslednjeg prolećnog skijanja hodali po blatnjavom parkingu)
- Sve dobro osušite na toplom (ne vrućem) mestu
- Kad se sve osuši vratite uloške u unutrašnje cipele, pa iste nazad u školjke
- Zakopčajte sve kopče na prvi ili drugi "zub" (bitno zbog čuvanja oblika gornjeg dela plastike)
- Proverite da li su prilikom zakopčavanja svi delovi "legli" gde i kako treba. Ovo se posebno odnosi na „jezik“ (prednji deo na koji naslanjate potkolenicu dok skijate) i preklope plastičnih delova, jer ako "jezik" ili koji drugi deo ostane iskrivljen ili deformisan, taj deformitet će do sledeće sezone postati trajan i dobra je šansa da će vam nanositi bol prilikom skijanja u narednim sezonama.
- Spakujte pancerice u kutiju ili torbu za pancerice. Originalna kutija je bolje rešenje od torbe. Ako npr. u garaži na torbu sa pancericama stavite nešto teško, deformisaće se gonji mekani dio pancerice. Ako su u kutiji, to se neće desiti.


       Za sajt Skijanje.rs - Stevo Kantar (stekan na forumu), Banja Luka

 


Srodne strane
goyskimag 900x600
Kada je vreme za nove pancerice?

Nije lako utvrditi “rok trajanja” skijaških cipela. U zavisnosti od mnogo faktora (telesne težine i visine, stila skijanja, terena na kojima se...

skiboots 301x200
Izbor odgovarajućih pancerica

Za izbor pancerica pored novca treba odvojiti i dosta vremena i strpljenja. Veliki je broj skijaša koji su pancerice birali prema izgledu...

langef6l
Cipele za alpsko skijanje

     Zovu ih i Pancerice i verovatno su najvažniji deo skijaške opreme.      Osnovna namena je da u kombinaciji sa udobnim termo čarapama...

bootfoot
Izbor ski cipele

     Da bismo tokom skijanja komande našeg tela, potkolenice i stopala najneposrednije preneli na skiju uz najmanji gubitak snage, moramo upotrebiti adekvatnu skijašku...

vacuum boo900x606
Fischer Vakuum-FIT ski cipele

Vakuum FIT, prve skijaške cipele koje stvarno uklapaju u stopalo. Vakuum FIT je patentirana tehnologija koja je nagrađena "European Ski Award" nagradom....

hfcs2x300x200a
Cipele sa zadnjim obuvanjem

Skijaške cipele sa zadnjim ulazom - obuvanjem napravile su revoluciju u opremi za skijanje 1980-ih i početkom 1990-ih. Prve takve ski cipele...

einlagenfraese3 neu
Šta je to i zašto BOOT FITTING

Ski pancerice su najvažni deo naše ski opreme. Bez odgovarajućeg osećaja u pancericama, vaša stopala će biti u grču, umorna, hladna, povređena...

fischer milan marko3
Šta sve treba znati o ski cipelama

Marko Špoljarić je predstavio ski cipele Fischer SOMA RC4-120 i dao više saveta o cipelama oupšte:

Forward300x200
Sistem koji vas tera napred

Uredaj koji vas zvukom obaveštava da niste dovoljno nagnuti napred u pancericama? Da, i to postoji! Uredaj se zove Forward Ski System...

1460626230 hotel termag 800
Osećajte se udobno dok skijate!

*Termag Boot Pro - custom ski boot fitting* Naš osnovni cilj je da stvorimo najudobnije moguće ski pancerice za Vaša stopala koje...