Oprema Oprema za Alpsko skijanje Cipele Fischer Vakuum-FIT ski cipele

Fischer Vakuum-FIT ski cipele

vacuum boo900x606

Vakuum FIT, prve skijaške cipele koje stvarno uklapaju u stopalo. Vakuum FIT je patentirana tehnologija koja je nagrađena "European Ski Award" nagradom. Ova tehnologija omogućava da se školjka skijaških cipela savršeno uklopi u anatomiju bilo kojeg stpala. Vakuum FIT već koriste najbolji skijaši u Svetskom kupu na najvišem nivou, od kojih su stigle mnoge pohvale. Predhodni, nefleksibilni materijal zamenjen je novim nazvanim VACU-PLAST, patentiranim od strane Fischera.

Proces prilagođavanja može da se odradi i do 5 puta u posebnom, ali udobnom postupku u odgobarajućem uređaju. VACU-PLAST je poseban i zbog temperature stabilnosti, tako da školjka cipela zadržava svoje osobine i na niskim temperaturama, što znači da u svim uslovima, pruža maksimalnu udobnost. Naravno, ono što je najvažnije, maksimalno prilagođavanje znači i idealan prenos snage, a time i bržu reakciju skije.


1 . VACU-PLAST

Vacu-plast Fischerov patentirani Hi-Tech polimer koji se koristi prvi put za Vakuum skijaške cipele. maretijal je specijalno napravljen i oblikovan za skijaške cipela, posebno zbog njegove osobine se oblikuje na 80 °C, stabilan je pri niskim temperaturama, lak je i dobro apsorbuje vibracije.

Materijal zadržava svoje osobine i tokom više zagrevanja. U poređenju sa konvencionalnim materijalima, koji su do sada korišćeni za izradu školjki cipela, ukoliko temperatura padne od +20 do -20 °C, "stari" materijal je 400% više krut, dok promena krutosti u Vacu-PLASTU samo 200 %.


2. Proces potpunog usklađivanja - oblikovanja

Prvo se Vakuum FIT školjka cipele se zagreva do 80 °C. Zatim se u školjku cipela obuju ulošci, unutrašnja cipela i pojedinac obuje cipele. Na svaku od njih se stavi nastavak za hlađenje i kompresiju, i zatim pojedinac sa tako obuvenim cipelama staje na VACUUM FIT napravu koju je Fischer konstruisao samo za ovu namenu. Cipele se pričvrste, kolena naslone na odgovarajući adapter, a na nastavak za kompresiju se priključuju creva za vazduh pod pritiskom.
Ovaj uređaj je srce celog procesa prilagođavanja. Komprimovani vazduh oblikuje celu cipelu, da bi se savršeno uklopila u liniju stopala i zadržala svoj oblik kada se ohladi. Ovaj postupak se može ponavljati do 5 puta da se zaista može obezbedi potpuno usklađivanje sa nogom.

 

3. Dopunsko prilagođavanje

   1 Pronađite svoju veličinu i tvrdoću cipele. Ona ni u kom slučaju ne sme biti suviše mala. Proverite da li dobar vaš nagib kada ste nagnuti napred i po potrebi odstranite nastavak kojim povećavate nagib.

   2 U slučaju deformacije stopala (izbočena kost, ...) mora da bude osigurana u mestu deformacije sa posebnim uloškom od vazdušne pene pre oblikovanja cipela.

   3 Zatim stanete na uređaju VACUUM FIT, i podesite ispravnu širinu (širina kukova), takođe ppdesite nagib napred koji odgovara vašim skijaškim veštinama i tvrdoći cipela. Ovo bi trebalo biti između 14° i 17°.

   4 Podesite odgovarajući pritisak vazduha. Kategorije su sledeće:
 - Pozicija 1 - Sport:       <100mbar
 - Pozicija 2 - Performanse: <200mbar
 - Pozicija 3 - Race:        <300mbar

Proverite da li je hladan nastavak dovoljno hladan. Moraju biti u frižideru (koji se nalazi ispod uređaja Vakuum Fit) najmanje 30 minuta pre postupka.

   5 Zatim izvadite unutrašnji papir iz cipela. Tada se spoljni par cipela - školjka stavlja u peć, temperatura ne bi trebalo da prelazi 80 °C, pa se preporučuje da koristite samo Fischer VACUUM rerne. Cipela mora da se zagreva 10 minuta. Takmičarska cipela VAKUUM RC4 zahteva da stoji 12 minuta u rerni. Kada je proteklo potrebno vreme, školjka cipele se vade iz rerne i u njih stavlja unutrašnji uiložak cipele.

   6 Ubuva se VACUUM ski cipela. Zatim se stavljaju nastavci (ulošci) koji ne smeju biti ni previše zategnuti. Prvo se postavlje hladni nastavak, a zatim takva cipela obuva u kompresioni nastavak. Zatim stanite na VACUUM FIT uređej i nagnite se da kolena prislonite na adapter već podešen vašim potrenmim uglom.

   7 Sa odgovarajučim adapterom, povezuje se nastavak za kompresiju na cipelama sa uređajem. Treba proveriti da li su zatvoreni svi ventili. Zatim se na uređaju podesi unapred izabrana pozicija pritiska i pritisne "Start". Uređaj će početi da reguliše pritisak u obuvenim kompresionim nastavcima svake cipele.

   8 Nakon 7. minuta, vazduh se automatski izvlači iz kompesionog nastavka. Postupak je završen i vaš cipela savršeno dizajnirana u skladu sa vašom nogom. Sa skijanjem je potrebno da se sačeka još 12 sati da se Vacu-PLAST materijal konačno kristalizuje.

 

4. Najčešća pitanja

 
Koja širina se može postići sa procesom vakuum FIT?
- VAKUUM RC4 Pro 130, 150 -> 91-99 mm  
- Vakuum 110, 130, Triniti 110 -> 93 do 103 mm

Ovo su Fischerovi patenti?
Da, ovaj materijal kao i VACUUM FIT tehnologija su patentirani. Materijal Vacu-Plast je Fischerov izum.

Da li se mogu koristiti tradicionalne metode za prilagošavanje cipele?
Tradicionalne metode, kao što su sečenje i brušenje cipela je moguće, ali procedura je mnogo sporija i ne tako precizna. Cipela može biti "produžena", jer materijal to omogućava, u slučaju isturenih kostiju ili "problematične zone", pre početka postupka trebaju biti zaštićeni specijalnom zaštitnom penom. Čak i ako cipele ne podesite u potpunosti, može se ponoviti postupak sa pravilno postavljenom zaštitom od vazdušne pene.

Na šta treba paziti u postupku?
Da li je pravilno podešen pritisak vazduha u urešaju <100 mbar Sportska, <200 mbar Performance, <300 mbara Race (viši pritisak može da se koristi za uže noge, niži za veće šire noge). takođe tokom procesa se oblikuje i unutrašnja cipela, pa je posebna pažnja potrebna za pravilno pstavljenu zaštitnu penu na kritična mesta deformiteta na nogama.

Da li se u procesu oblikovanja menjaju delovi cipele za kačenje na vez?
Ne, oni se ne menjaju, zato što je na dnu cipele više materijala, kao izato što je cipela za vreme procesa pričvršćena na VACUUM FIT uređaju.

Da li može da se kombinuje VACUUM FIT  sa drugim korektivnim metodama?
Da, može se sa individualnom umetcima za noge. Međutim, prvi korak je da imate odgovarajuće uloške za stopala.

Zašto ime VAKUUM ?
zbog odsustvau vazduha između školjke i stopala!

Zašto još niko nije izmislio materijal kao što je VACU-PLAST?
Fokus je suviše mali da bi hemijska industrija investira u takav razvoj.  U Ficheru je bilo dovoljno znanja i spremnosti da se uđe u inovaciju.

Kakva je razlika od cipela sa oblikovanjem ispinom pene »foamingom«?
Školjka cipele je završena pre procesa "pene". Prazni prostori su zatim popunjava "penom". VAKUUM FIT počinje u bazi - stvaranja školjke, što čini "penu" nepotrebnom. Ako već imate "penu" mora se najpre izvršiti VACUUM postupak, a onda sa ispunom "pene", morate sačekati jedan dan da se Vacu-PLAST materijal konačno iskristalizira.

Kako će se to odraziti na sledećoj kolekciji?
VAKUUM-FIT će biti proširen na dodatne modele, kojima će pokriti sve oblike stopala. VAKUUM-FIT se može videti u istom svetlu kao SOMA-TEC, revolucionarna tehnologija koja pokriva celu Fischer kolekciju.

Koliko puta može ista cipela može da se transformiše?
Cipela može biti formiran kao želite, sastava materijala se ne menja. Međutim, cipela ne bi trebalo da prođe kroz proces više od 5 puta, jer može biti delova školjke cipele koja će se izdužiti i samim tim stanjiti više nego što je poželjno.

Moželi da se koristiti ortopedski uložak pod petu u VAKUUM cupelama?
Oni se mogu koristiti do debljine 3mm, ali se mora umetnuti pre procesa oblikovanja.

Koliko dugo moraju biti cipele u rerni na zagrevanju?
- VAKUUM 130, 110, 110 Triniti 10 minuta
- VAKUUM RC4 Pro 150, 130 12 min
Ako su sa zatvorenim unutrašnjim uloškom, cipele moraju biti u pećnici za 2 minuta duže.

Koliko cipele treba da se hlade?
Dovoljno je 5 do 7 minuta. Posle hlađenja, cipele se mogu koristiti za 12 sati, jer Vacu-PLAST materijal mora da se iskristalizuje.

Oficielni VACUUM FIT Training Video:


Srodne strane
skibootts 301x200
Skijaške cipele = Pancerice

Da li će vam skijanje biti uživanje ili patnja? Da li ćete precizno upravljati skijama ili će one ići gde one žele?...

skiboots 301x200
Izbor odgovarajućih pancerica

Za izbor pancerica pored novca treba odvojiti i dosta vremena i strpljenja. Veliki je broj skijaša koji su pancerice birali prema izgledu...

langef6l
Cipele za alpsko skijanje

     Zovu ih i Pancerice i verovatno su najvažniji deo skijaške opreme.      Osnovna namena je da u kombinaciji sa udobnim termo čarapama...

bootfoot
Izbor ski cipele

     Da bismo tokom skijanja komande našeg tela, potkolenice i stopala najneposrednije preneli na skiju uz najmanji gubitak snage, moramo upotrebiti adekvatnu skijašku...

einlagenfraese3 neu
Šta je to i zašto BOOT FITTING

Ski pancerice su najvažni deo naše ski opreme. Bez odgovarajućeg osećaja u pancericama, vaša stopala će biti u grču, umorna, hladna, povređena...

fischer milan marko3
Šta sve treba znati o ski cipelama

Marko Špoljarić je predstavio ski cipele Fischer SOMA RC4-120 i dao više saveta o cipelama oupšte:

Forward300x200
Sistem koji vas tera napred

Uredaj koji vas zvukom obaveštava da niste dovoljno nagnuti napred u pancericama? Da, i to postoji! Uredaj se zove Forward Ski System...

1460626230 hotel termag 800
Osećajte se udobno dok skijate!

*Termag Boot Pro - custom ski boot fitting* Naš osnovni cilj je da stvorimo najudobnije moguće ski pancerice za Vaša stopala koje...