Oprema Oprema za Alpsko skijanje Cipele Izbor odgovarajućih pancerica

Izbor odgovarajućih pancerica

skiboots 301x200

Za izbor pancerica pored novca treba odvojiti i dosta vremena i strpljenja. Veliki je broj skijaša koji su pancerice birali prema izgledu ili prema proizvođaču ("da mi bude ista marka skija i pancerica"). Većina njih nije srećna u svojim pancericama, ali malo ko od njih će to i da prizna. 

Pogrešan izbor bilo kog dugog dela skijaške opreme ne može toliko negativno da utiče na skijanje koliko pogrešno odabrane pancerice. Pravilan ili pogrešan izbor utiče na dva ključna elementa: udobnost i kontrolu nad skijama.

Saveti prijatelja, a posebno onih iskusnih su dobro došli. Ali, ako prijatelj ima neke pancerice sa kojima je oduševljen i vama preporučuje baš takve, setite se da njegovo stopalo sigurno nema oblik vašeg stopala. Sa takvim prijateljem idite na pivo, ali ga nemojte voditi kao pomoć u izboru pancerica. Ima trgovaca koji se razumeju u pancerice i takvi mogu puno pomoći, ali kako prepoznati takvog? Jedna od metoda procene trgovca je praćenje sa kojom lakoćom vraća unutrašnje cipele u školjku pancerice. Ako to uradi u par sekundi, to je bar dokaz da mu je dosta pancerica prošlo kroz ruke. Ako se muči i pati, radije savet tražite od svoje bake (jer bake svašta znaju).

Ključ svega: odgovarajuća veličina
Prvi uslov za udobnost, ali i za upravljivost skijama je pravilan izbor veličine. Noga mora biti fiksirana u pancerici, tj. osim prstiju ništa dugo ne sme imati "lufta". Ovo se posebno odnosi na petu koja u zakopčanoj pancerici ne sme da se pomera gore-dole. Ako niste preterali sa stezanjem kopči, i sa tako fiksiranom nogom će vam biti udobno u pancericama. Ogroman procenat skijaša vozi prevelike pancerice u kojima im stopalo "pliva" gde nema adekvatnog prenosa pokreta noge preko pancerice i vezova na skije. Dva su osnovna razloga:
     1.  u trgovini su bile OK, ali je vremenom materijal unutrašnje cipele popustio, pa sada noga malo "šeta".
     2.  početnicima je čudan osećaj kad pancerica drži nogu čvrsto fiksiranu, pa biraju veličinu u kojoj im se stopalo oseća kao u običnim cipelama (ovo često znači i do 3 broja veće od potrebnih).

Veličina pancerica je na kutiji obično označena u nekoliko standarda, a osnovni standard kod pancerica je dužina stopala u centimetrima. Ta veličina je obično označena slovima MP (Mondo Point), tako da na kutiji obično stoji oznaka MP veličine, kao i veličina u evropskim,  američkim i britanskim brojevima kao npr. "MP 30.0 EU 46 USA 12.5 UK 11.5". Neki proizvođači stavljaju samo MP oznaku veličine.

Kako kod korištenih pancerica nije lako pronaći oznaku veličine, mnogi neiskusni skijaši uzimaju oznaku dužine đona kao oznaku veličine, što je pogrešno. Između različitih modela pancerica za istu MP veličinu razlika u dužini đona može biti i veća od 20 mm. Oznaka dužine đona je izražena u milimetrima i nalazi se na peti sa bočne strane pancerice i koristi se za podešavanje vezova.


U pravoj trgovini sigurno imaju spravu za mjerenje dužine stopala, ali nije loše da to prethodno sami izmjerite kod kuće: petu naslonite uz neku vertikalnu površinu (okvir vrata), označite vrh prstiju na podu (grafitnom olovkom, ne permanent markerom) i izmerite dužinu od oznake do okvira vrata. Optimalna veličina pancerica bi trebala biti u rasponu između izmerene dužine stopala i +1 cm. Kako je  svako stopalo oblikom priča za sebe, to razlika između dužine stopala i odgovarajućeg MP broja pancerica može osetno da varira od modela do modela. Kada izvadite unutrašnju cipelu ili što bi neki rekli "lajner" (eng. Liner) obujte ga, neka vam peta legne nazad do kraja i proverite da li ispred prstiju ima pola do jednog centimetra slobodnog prostora. Ako ima više, verovatno ste uzeli preveliku pancericu.

Proizvođači su u cilju pomoći u izboru pancerica pored brojeva veličine uveli još dva broja: Flex Index i Last.

Flex Index
Fleks indeks je broj koji označava otpor pancerice na savijanje prema naprijed (tvrdoću pancerice) u nekim nepoznatim, nedefinisanim i nestandardizovanim jedinicama. Pancerice sa malim fleks indeksom od 50 do 70 su za početnike, a one sa fleks indeksom od 100 i više su namenjene odličnim skijašima. Važno je zapamtiti: svaki proizvođač ima svoji skalu Flex Index-a pa NE VREDI POREDITI FLEKS INDEKS BROJEVE IZMEĐU PANCERICA RAZLIČITIH PROIZVOĐAČA. Primer: Salomon pancerice fleksa 80 su verovatno osetno tvrđe od Nordica pancerica fleksa 100.

Last
Kako svi imamo različita stopala različite širine, proizvođači su uveli broj koji označava širinu stopala u milimetrima i nazvali ga Last. Izmerite širinu stopala i to je to? E nije! Isti model pancerica ima istu vrednost Last-a i u veličini 39 i u veličini 47. Složićemo se da bi stopalo veličine 47 trebalo biti šire od onog veličine 39. Broj Last je uzet kao širina za standardno stopalo dužine 27,5 cm pa bi trebalo preračunavati širinu za kraće i duže stopalo. Niko nigde nije definisao zvaničnu metodu tog proračuna. U praksi, Last broj se sveo na to da kažemo da je pancerica sa Last brojem manjim od 100 namenjena za usko stopalo, a preko 100 za široko stopalo. I ništa više od toga. Čak ni milimetri kod svih proizvođača nisu isti, pa se desi da kod dva para pancerica iste veličina a različitih proizvođača unutrašnja cipela modela sa oznakom Last 100 bude 7 mm šira od modela sa Last 102: Link na temu u forumu (http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=8541)

U trgovini
Kako god, morate da isprobate ŠTO VIŠE MODELA SVIH PROIZVOĐAČA u različitim veličinama koji su vam dostupni. Ovo "svih proizvođača" je iz razloga što svaki proizvođač ima drugačije viđenje oblika prosečnog stopala, pa samim tim i drugačije kalupe prema kojima pravi pancerice, tako da vašoj nozi sigurno više odgovaraju kalupi proizvođača X od kalupa proizvođača Y. Samo probanjem možete saznati koji je to proizvođač X za vašu nogu.

Izbor marke tj. proizvođača
Isto kao i kod izbora skija: nije bitna marka, bitan je model. U stvari, nekome je bitna i marka. U tom slučaju je bitna i boja. Imajte u vidu da će bijele pancerice vremenom biti sve manje bijele i sve više ružno sive.

Izbor pancerica prema skijama i vezovima
Nebitno! Vrlo često na skijaškim forumima (ne toliko često na forumu skijanje.rs) se mogu vidjeti dva uobičajena pitanja: "Da li će pancerice flexa 80 odgovarati skijama koje imam?" i "Da li su pancerice marke XY bolje usklađene sa skijama i vezovima iste marke?". Zaboravite na skije i vezove kad birate pancerice. Već decenijama standard ISO 5355 definiše dimenzije i karakteristike đona pancerica, tako da je svaka pancerica za alpsko skijanje potpuno identično usklađena sa bilo kojim vezovima za alpsko skijanje. Ni usklađivanje pancerica sa određenim modelom skija nema smisla. Tvrđa skija traži tvrđu pancericu? Možda da, a možda ne. Prvo, kako znamo šta je tvrđa, a šta mekša skija? Piše na skiji "Race" pa je to tvrđa skija? Možda jeste, a možda i nije. Ne postoje brojevi za označavanje tvrdoće skija (iako u nekim trgovinama možete čuti priču o npr. tvrdoći skije 9). Brojevi za tvrdoću pancerica nemaju isto značenje za pancerice različitih proizvođača, pa nisu jednako tvrde pancerice flexa 80 kod Salomona i kod Nordike. Drugo, ako ste odabrali pogrešne skije, to nije razlog da uzmete i pogrešne pancerice. Treće, nije mali broj skijaša koji imaju dva (ili više) pari skija. Ako bi oni uparivali pancerice i skije, tada bi trebali imati nekoliko pari pancerica. Odličan skijaš koji skija agresivno će vjerovatno odabrati tvrdu pancericu, a za uređenu stazu će vjerovatno uzeti kakve tvrde skije. Ali i jedno i drugo će biti tvrdo zbog skijaša i njegovog načina skijanja, a ne zato što je uzeo tvrde skije pa zato trebaju biti i pancerice tvrde (ili obrnuto).

Izbor modela za probu
Prvo morate suziti izbor modela za probu na one koji bi vašem skijaškom iskustvu odgovarale. Osnovni problem u našim trgovinama je mali broj modela u ponudi, jer malo gde možete pronaći više od tri proizvođača sa dovoljno modela na raspolaganju. Zato pre konačne odluke isti postupak odradite u svim trgovinama koje su vam dostupne.
Zapamtite da birate pancerice za sebe, ne za Aksela Lund Svindala. One koje su njemu dobre, vama bi verovatno izazivale konstantan bol prilikom skijanja. Isto kao kod izbora skija, ne treba da tražite "najbolje" već optimalne za vas. Trebaju vam za skijanje, ne za slikanje. Kako ih znati prepoznati? Nije lako, ali krenimo sa fleks indeksom.

Izbor Flex Index-a
Većina proizvođača fleks index skalu počinje sa brojem 50 i to su pancerice za početnike koji imaju nameru da ostanu početnici. Ako ste početnik uzmite u obzir pancerice sa fleks indeksom između 60 i 80. Kako ti brojevi imaju različito značenje tvrdoće kod različitih proizvođača, fleks 80 vam može, a i ne mora biti pretvrd. Ne treba se plašiti većeg broja fleks indeksa, jer tvrda pancerica ne znači automatski isto što i neudobna pancerica. Kao i u svemu u životu, ne treba preterivati, posebno jer sa brojem fleks indeksa drastično raste cena pancerica. Tu dolazimo do ranije spomenutog podešavanja tvrdoće na nekim modelima, gde nije retkost da se kupuje model sa velikim fleksom "za odličnog skijaša", pa se onda prebaci podešavanje na "soft". Bacanje novca, jer mekši model pancerica osetno manje košta.

Izbor/ignorisanje Last-a
Oko izbora prema širini stopala (Last) nemojte komplikovati: isprobajte sve pancerice u vašoj klasi odnosno fleks indeks rasponu. Čak i ako imate usko stopalo, probajte i modele sa Last oznakom preko 100. Ako ste pogledali gornji link na temu sa foruma, mogli ste vidjeti koliko ti brojevi imaju/nemaju smisla.

Prednji nagib
Nagib prema naprijed. Proizvođači ne deklarišu koliki je ugao nagiba za određeni model već negde u reklamnom materijalu obično navedu da je primenjen „natural stance“. Bitno je da u zakopčanim pancericama NE MOŽETE STOJATI POTPUNO USPRAVNO. Ako možete uspravno stajati u pancericama, takve pancerice su idealne za stajanje u redu za žičaru, ali su neupotrebljive za skijanje. Kod početničkih modela je ovaj nagib manji, a kod modela za odlične skijaše je nešto veći, ali u svakom slučaju potkolenica mora imati nagib prema napred da bi skijaš mogao zauzeti ispravan stav na skijama. Što je veći nagib, lakše je skijati i teže stajati.

Proces probe
Logično je da idete da birate pancerice sa skijaškim čarapama na nogama. Kad obujete pancerice, normalno je da vam u nezakopčanoj pancerici palac dotiče ili lagano „udara“  u prednji rub unutrašnjosti pancerice. U tom momentu je peta bar centimetar-dva van svog položaja jer je stopalo pomereno napred. Prikopčajte kopče ne prejako redosledom od donje prema gornjoj (uključujući i čičak traku) pa se nekoliko puta nagnite napred da savijete pancericu kako bi peta „sela“ na svoje mesto. Dotegnite kopče ako ima potrebe. Sad se lagano nagnite nazad tj. uspravite nogu. Stopalo se lagano pomeri naprijed i u tom položaju prsti mogu da dotiču prednji rub i to je normalno. Kad se ponovo nagnete napred u skijaški položaj, stopalo će se vratiti nazad i prsti će imati dovoljno prostora. Ako i u prednjem položaju osetite da vam prsti "udaraju napred", tražite veći broj.  
Provedite u svakim pancericama bar 10 minuta sa osrednje stegnutim kopčama i nakon nekoliko različitih modela i veličina ćete znati šta vam više odgovara a šta manje. Za neke ćete osetiti da vam neodgovaraju čim ih zakopčate. Kao što je ranije napisano, noga u pancerici mora biti čvrsto fiksirana tako da se samo prsti mogu pomerati, sa ujednačenim pritiskom na svim mestima. Treba da vam bude udobno bez ikakvih tačaka pritiska ili boli. Ako vas negde pritiska ili žulja, to nećete odmah da osetite i to je razlog da provedete bar 10 minuta u njima (poželjno i 20). Ne obazirite se ako vas trgovac mrko gleda. Ako stopalo počne da trne nakon nekog vremena, ili ste pretegli kopče ili vam je taj broj malen. Otkopčavanje naravno ide obrnutim redosledom od zakopčavanja. Pre kupovine obavezno izvadite unutrašnju cipelu i proverite da li ispred prstiju imate cca. 1 cm slobodnog prostora (peta stisnuta rukama ka nazad). Može da bude i više od 1,5 cm (imate deblje a kratko stopalo), ali sve preko 1,5 cm može da ukaže da ste uzeli preveliku veličinu.
Uz sve navedeno i uz malo sreće pronaći ćete za vas idealnu pancericu.

Polovne pancerice?
Sva ova priča je bila za nove pancerice i sigurno će se neki zapitati kako izabrati polovne tj. korišćene pancerice. Postupak je isti kao kod izbora novih, pri čemu je izbor modela i veličina još manji, a treba imati u vidu i da je unutrašnja cipela već formirala oblik prema ranijem skijašu (ili skijašima). Polovne imaju i nešto šta nove nemaju: širok dijapazon bakterija, posebno kod pancerica iz rentala.

       Za sajt Skijanje.rs - Stevo Kantar (stekan na forumu), Banja Luka

 


Srodne strane
goyskimag 900x600
Kada je vreme za nove pancerice?

Nije lako utvrditi “rok trajanja” skijaških cipela. U zavisnosti od mnogo faktora (telesne težine i visine, stila skijanja, terena na kojima se...

skibootts 301x200
Skijaške cipele = Pancerice

Da li će vam skijanje biti uživanje ili patnja? Da li ćete precizno upravljati skijama ili će one ići gde one žele?...

GripWalk 300x200
GRIPWALK® - Potvrđen kao ISO 23223 standard

01.09.2021. Međunarodna organizacija za standardizaciju dala je konačnu potvrdu Markerove patentirane tehnologije skijaških cipela GRIPWALK®. Zvanično će postati industrijski standard ove godine. Iako to nije...

langef6l
Cipele za alpsko skijanje

     Zovu ih i Pancerice i verovatno su najvažniji deo skijaške opreme.      Osnovna namena je da u kombinaciji sa udobnim termo čarapama...

bootfoot
Izbor ski cipele

     Da bismo tokom skijanja komande našeg tela, potkolenice i stopala najneposrednije preneli na skiju uz najmanji gubitak snage, moramo upotrebiti adekvatnu skijašku...

vacuum boo900x606
Fischer Vakuum-FIT ski cipele

Vakuum FIT, prve skijaške cipele koje stvarno uklapaju u stopalo. Vakuum FIT je patentirana tehnologija koja je nagrađena "European Ski Award" nagradom....

hfcs2x300x200a
Cipele sa zadnjim obuvanjem

Skijaške cipele sa zadnjim ulazom - obuvanjem napravile su revoluciju u opremi za skijanje 1980-ih i početkom 1990-ih. Prve takve ski cipele...

einlagenfraese3 neu
Šta je to i zašto BOOT FITTING

Ski pancerice su najvažni deo naše ski opreme. Bez odgovarajućeg osećaja u pancericama, vaša stopala će biti u grču, umorna, hladna, povređena...

fischer milan marko3
Šta sve treba znati o ski cipelama

Marko Špoljarić je predstavio ski cipele Fischer SOMA RC4-120 i dao više saveta o cipelama oupšte:

Forward300x200
Sistem koji vas tera napred

Uredaj koji vas zvukom obaveštava da niste dovoljno nagnuti napred u pancericama? Da, i to postoji! Uredaj se zove Forward Ski System...

1460626230 hotel termag 800
Osećajte se udobno dok skijate!

*Termag Boot Pro - custom ski boot fitting* Naš osnovni cilj je da stvorimo najudobnije moguće ski pancerice za Vaša stopala koje...