Ski Centri Srbija Stara planina

Stara planina

ibane060320118830250x188

Stara planina pripada grupi venačnih planina, a njen glavni venac prostire se približno od Zaječara do Crnog mora u dužini od oko 550 km. Pri tom manji deo glavnog venca (oko 150 km) predstavlja granicu izmedju Srbije i Bugarske, a veći deo (oko 400 km) deli Bugarsku na dva dela: severnu i juznu. Drugo ime za Staru planinu je Balkan, tako da je zapravo po ovoj planini i celo Balkansko poluostrvo dobilo ime.

Sam vrh – Babin Zub, kao i naš deo Stare Plnanine, pripada pojasu kontinentalne klime, gde su leta zarka, sušna i vrela, a zime su hladne sa jakim vetrovima i snegom, i slabo su izražena prelazna godišnja doba. Zimski vetar je košava – krivac ili krivak, koji donosi sneg, a dominantan vetar u većem delu godine je severo–zapad, za Knjazevac poznat kao “Banjac”, a jug i jugo-istok su vetrovi razvigorci. Sneg traje od oktobra do apraila – maja, a na južnoj strani od novembra – decembra do marta meseca.

Sela koja okruzuju Babin Zub su: Ravno Bučije, Aldina Reka, Janja, Mezdreja, Crni Vrh, Ćuštica, Stanjinac, Šugrin, Mirkovci, Zaskovci, Topli Do.

Izgradnjom sistema žičara i ski staza, smeštajnih kapaciteta kao i druge infrastrukture, Stara planina će veoma brzo postati jedan od najvećih i najznačajnijih skijaških centara u Srbiji, posebno namenjen ljubiteljima skijaških sportova i kvalitetnog skijanja u okruženju neizmerne lepote i netaknute prirode.

Tokom zimske sezone 2011 / 2012, ponuda skijališta je znatno unapređene. Za novu 2012. godinu otvoren je hotel visoke klase "Stara planina, zatim 15. januara 2012. na Staroj planini je puštena u rad prva gondola u Srbiji "Jabučko ravnište", a  13. februara proradio je i novi četvorosed "Babin zub", kao i vezni ski lift "Rudine".

Na ovaj način je, u sistem skijališta, uključeno svih 16 kilometara odlično pripremljenih staza i ski puteva, što će posetiocima centra Stara planina omogućiti vrhunsko skijanje.

Položaj žičara na terenu:

Crveno - postojeće žičare
Plavo - Trasa četvoroseda koji se gradi 2011.
Zeleno - Trasa gondole iz Jabučkog ravništa - gradi se tokom 2011.

Ski centar “Babin zub”

Sadržaj skijaškog centra “Stara planina - Babin zub” čine staze na lokacijama "Jabučko ravnište", "Konjarnik", "Sunčana dolina", kao i “Markova livada”, koja je osvetljena i za noćno skijanje.

Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.500 skijaša na sat i ski lift sidro “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i jedan baby ski lift-pokretna traka “Markova livada”. Ova četvoroseda žičara i ski lift su pušteni u rad 30.12.2006.

Tokom leta i jeseni su građena a 15. januara 2012 su puštene u rad nove žičare na Staroj planini. Sa lokacije Jabučko ravnište kreće istoimena gondola ka vrhu Rudine. Kabine gondole su sa 8 sedišta, dužina trase je 1100 m i pri tom savlađuje visinsku razliku od 185m. Početna stanica gonole se nalazi u neposrednoj blizini novoizgrađenog hotea Stara planina. Duž trase gondole se nalazi nekoliko ski staza kategorisahih kao plave-lake i srvene- staze srednje težine. Ovo je inače prva gondola sagrađena u Srbiji.

Sa gondole se dalje nadovezuje kraći vezni lift "Rudine" dužine 202 m koji penje u vis dodatnih 25 m, radi lakšeg spuštanja do dna četvoroseda "Babin zub".


Četvorosed "Babin zub" izvlači neposredno do samog vrha babin zub na 1758 m/nv. Dužina trase žičare je 985m, sa visinskom razlikom polazne i izlazne stanice od 183. Sa vrha, do nana žičare se Od izlazne stanice četvoroseda ispod vrha "Babin zub" takođe vode i vezne staze kojima se može poći do dna ski lifta tipa sidro "Sunčana dolina", kao i vezna staza koja sa vrha ovog ski lifta vodi ka stazi uz četvorosed "babin zub".

Time se ukupna dužina skijaških staza sa dotadašnjih 2.130 m popeo na čak 12.000 m.

Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Staza Sunčana dolina u Ski centru Stara Planina dobila je FIS homologaciju za organizovanje slalom, veleslalom i superveleslalom trka (Super G).

Kontakt Ski centar "Stara Planina" tel: +381 (19) 730-911 ,    tel: +381 (19) 730-912

KARAKTERISTIKE CENTRA

Visina centra – 1.723m
Najviši vrh – 2.169
Ukupna dužina staza – 12.000m
Maksimalna visinska razlika – 339m
Najduža staza – 1.275m


Broj ski liftova i žičara – 5
Broj baby ski liftova – 1

Broj lakih - plavih staza – 3
Broj srednje teških - crvenih – 3
Broj teških staza - crnih - 1

SKI STAZE I ŽIČARE

Staze "Sunčana dolina" i "Konjarnik" su povezane veznom stazom čime se dobija staza ukupne dužine od oko 2000 m, sa visinskom razlikom od blizu 500m. "Suncana dolina" počinje na 1720m nadmorske visine, na 1560m nadmorske visine se spaja sa stazom "Konjarnik" koja se završava na 1230m nadmorske visine.

1. Konjarnik
Tip: četvorosed
Dužina: 1155 m
Visinska razlika: 339 m
Tip staze: srednja težina

Donji deo staze je na oko 1230 m nadmorske visine, a gornji na oko 1560 m.
Staza je na severnoj strani i sunce je veoma retko greje.
Gornja polovina staze veoma strma.

2. Sunčana dolina
Tip: ski lift - sidro
Dužina: 637 m
Visinska razlika: 178 m
Tip staze: srednja tržina

Sunčana dolina se nastavlja iznad staze Konjarnik. Ove dve staze su spojene.
Donji deo staze Sunčana dolina je na 1544 m nadmorske visine, a gornji deo je na 1722 m.
Položaj staze je severoistok, pa je staza osunčana u prepodnevnim časovima. Duzina staze oko 800 m. Gornja polovina staze veoma strma.
Desno odvaja prelazna staza ka stazi Konjarnik.

3. Markova livada
Tip: baby lift - traka зa penjanje
Dužina:250 m
Visinska razlika: mala
Tip staze: laka - dečija

Сtaza za decu i slabe skijase, kratka, blaga i ogradjena. Nalazi se blizu prelaza sa Suncane doline na Konjarnik, na mestu gde obicno ima najvise snega.

5. Četvorosed žičara “Babin zub”
– Korpe sa 4 sedišta, fiksno vezane za sajlu.
– Pokretna traka za ubrzanje skijaša na ulazu u žičaru
– Kapacitet 2400 osoba na sat.
– Horizontalna dužina trase 964 m
– Visinska razlika 182 m
– Polazna stanica na 1575 m/nv – na
– Izlazna stanica ba 1757 m/nv ispod vrha – stena Babin zub

6. Rudine
- Tip: ski lift
- Dužina: 202 m
- Uspon: 25 m

7. Kabinska gondola “Jabučko ravnište”
– Kabina za 8 osoba – dve klupe sa po 4 sedišta. Ski oprema se kači spolja.
– Kapacitet, inicijalno u prvoj fazi 1200 osoba na sat, moguće kasnije dodavanjem kabina kapacitet duplirati na 2400 osoba na sat.
– Horizontalna dužina trase 1100 m
– Visinska razlika 185 m
– Polazna stanica na 1475 m/nv – na Jabučkom ravništu blizu hotela koji je u izgradnji
– Izlazna stanica ba 1662 m/nv na vrhu Rudina

Staze Konjarnik i Sunčana dolina su veoma strme i pogodne su samo za dobre skijaše. Naročito su strmi gornji delovi ovih staza, dok su donji delovi blaži.

Slabi skijaši obično koriste donji deo staze Sunčana dolina, gde je manja strmina (pošto je Markova livada staza pre svega za decu). To se može učiniti jer se tu koristi sidro od koga se otkače pre nego što staza postane strma. Iako protiv ski pravila, ako ste slab skijaš ovo je mnogo bezbednija varijanta nego da se spuštate od vrha.

 Privatni smeštaj

appzivanovic602250
Apartmani "ŽIVANOVIĆ"

U selu Crni Vrh na glavnom putu koji vodi do ski centra nalaze se Apartmani "Živanović", udaljeni samo 5 km od polazne...

konak stara planina2300
Konak Stara Planina

Konak Stara Planina nalazi se u mestu Kalna, u podnožju Stare Planine. Od ski centra Stara Planina udaljen je smo 18,5 km,...

Hoteli i apartmani

StaraPlanina sumlogo500
Planinski Dom Šum

U okruženju koje vas omađijava svojim duhom, želimo da pri odlasku imate dodatni kofer pun osmeha, bezbrige i najboljih slika, magije, vibracija...

falkensteiner hotel stara planinan.jpg
Family Hotel Stara Planina

Family Hotel**** Stara Planina se nalazi na jednom od najlepših mesta Stare planine - Jabučkom ravništu, na 1.466m nadmorske visine. Prostire se...


Stara Planina je udaljena 70 km od Niša, 100 km od Zaječara i 50 km od Knjaževca ili Pirota čijim opštinama pripada najvrednijim delom, udaljena je oko 50km. Od Beograda je udaljen 330km, a od Sofije 120km.

Najbliže naseljeno mesto turističkom centru je selo Kalna, udaljeno 20 Km. Babin zub je jedan od vrhova Stare planine i nalazi se na 1.780 m/nv.

UDALJENOST OD NEKIH GRADOVA
        Beograd - Stara planina ...... 330 km
        Novi Sad - Stara planina ..... 410 km
        Niš - Stara planina ............... 70 km
        Niš - Knjaževac - Kalna ...... 110 km

PRILAZNI PUTEVI:

Knjževac-Kalna-Babin Zub. Kada putujete iz Beograda ili zapadnog dela Srbije ovaj put je najkraći. Dogo godina nije popravljan i slobodno možemo reći da je u jako lošem stanju. Ima dosta krivina, a u klisuri redovno ima odrona. Savetujemo da, ukoliko ne poznajete put, nađete drugu alternativu.

Niš-Svrljig-J.Izvor-Kalna-Babin Zub. Ovaj put je 30km kraći od puta preko Knjaževca. Deo puta od Svrljiga do sela Jalovik Izvor je lokalnog karaktera, bez horizontalne signalizacije i sa vrlo slabom vertikalnom signalizacijom. Treba napomenuti da ima dosta rupa i da je zbog slabe signalizacije lako zalutati.
NAPOMENA: Ovaj put je manje važnosti i samim ti slabije održavan od puta Svrljig-Knjaževac, tj. prevoja Tresibaba.

Niš-Pirot-Kalna-Babin Zub. Iz Niša možete da idete autoputem prema Pirotu i da se isključite za Temsku. Deo puta između Temske i Kalne je lošeg kvaliteta sa velikim brojem klizišta i rupa, pa se vozačima savetuje OPREZ!!!
NAPOMENA: U toku zime je dobro održavan.

PREPORUČEN PRAVAC
Niš - Svrljig - Knjaževac - Kalna - Jabucko Ravnište. Put je dugačak 110km, sa dobrom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom. Ovaj pravac se redovno održava i trenutno je najbolji izbor za dolazak na Staru planinu.

 


STARA PLANINA - Autobuski prevoz

Dolazana stanica Knjaževac

Polazak

Dolazak

Polazna stanica

Prevoznik

12:30

18:00

BEOGRAD

TIMAS ZAJEČAR

14:00

18:30

BEOGRAD

BS TOURS D.O.O.

15:45

21:00

BEOGRAD

TIMAS ZAJEČAR


Dolazna stanica Svrljig

Polazak

Dolazak

Polazna stanica

Prevoznik

07:05

11:15

BEOGRAD

NIŠ EKSPRES

07:40

11:40

SUBOTICA

NIŠ EKSPRES

11:50

16:40

SUBOTICA

NIŠ EKSPRES

12:30

16:55

BEOGRAD

NIŠ EKSPRES

14:00

17:40

BEOGRAD

BS TOURS D.O.O.

14:20

18:35

BEOGRAD

NIŠ EKSPRES

16:15

20:30

BEOGRAD

NIŠ EKSPRES

 Pogled na Google earth mapu:


Stara planina

Web kamere

 

http://www.skijalistasrbije.rs/1kop.php?pic=SPKonjarnik

 

Jabučko ravnište

Babin zub - izlaz

Gondola - izlaz

Sunčana Dolina

 

Zatvoren EPS-ov Hotel "BABIN ZUB" ** na Staroj Planini

O Hotelu
Hotel "Babin zub"** smešten u gustoj bukovoj šumi Stare planine, ispod istoimenog vrha po kome je dobio ime. Nalazi se 1.577m nadmorske visine i udaljen je 8km od Midžora, navišeg planinskog vrha u Srbiji.

Hotel raspolaže kapacitetom od 56 kreveta u 1/2, 1/3 sobama i 2 apartmana, raspoređenih na tri sprata. Sve sobe poseduju kupatilo, TV prijemnik i u dometu su svih mobilnih operatera.
U sklopu hotela nalazi se restoran kapaciteta 70 mesta, banket sala, skijašnica, TV i kamin sala. Gostima je takođe na raspolaganju teren za male sportove (odbojka, košarka), parking, kao i letnji balkon sa predivnim pogledom na planine. Predivan ambijent, toplina malo hotela i ljubaznost osoblja, idealni su za organizaciju internih zabava i edukacija, porodične odmore, planinare, skijaše, lovce, biologe i sve ljude željne uživanja u pravoj prirodi.

Odluka o zatvaranju od 24.jun 2014 godine.
Na osnovu člana 21.Odluke o izmenama i dopunama odluke organizaciju odmora i rekreacije radnika i ugostitelja doneta je odluka o "Zatvaranju" hotela T.C. "Stara planina" koji posluje u okviru Epstursa i to 01.11.2014 godine.

Zaposleni će svoja prava ostvarivati u skladu sa Zakonom. Ova odluka stupila je na snagu 25.06.2014.godine. Na kraju odluke stoji da je o ovome obavešten ED Elektrotimok Zaječar, Poreska uprava Knjaževac i Ministarstvo Prevrede m sektor turizma.

Odluku je potpisao Direktor Epsturs D.o.o Beograd Milisav Perunović

Komentar sa sajta  http://vesti.knjazevac.org.rs
Ostaje pitanje zbog čega je uprkos "dobroj" letnjoj sezoni 2014 i veoma pristupačnim cenama ovaj objekat zatvoren iako oko ovog objekta bez prestanka rade jos tri turistička objekta bez vidnih problema. Na objektu se ne vide nikakvi radovi na održavanju ili sanaciji za predstojeću zimsku sezonu? Zbog čega EPS turs ne odgovara na novinarska pitanja i zbog čega mediji i turističke organizacije i agencije nisu obaveštene o prestanku rada Hotela Babin zub. Takođe nam nije poznat razlog "konfuznih" informacija na web sajtu EPS- tursa. Nezvanično se među žiteljima "šuška" da se Hotel sprema za prodaju, te se na ovaj način želi smanjiti njegova vrednost?

Izvršena primopredaja Hotela Babin zub na Staroj planini
Povodom vesti u kojima smo obavestili javnost da je iz nama "nepoznatih“ razloga do daljeg zatvoren Hotel EPS -tursa na Staroj planini, redakcija ,,Knjaževačkih vesti“ "nezvanično" saznaje da je 10. oktobra 2014. došlo do primopredaje Hotela Babin zub koji se nalazi na Staroj planini.

Hotel je do sada bio u vlasništvu EPS – tursa, a danas je predat Zaječarskom  Elektrotimoku. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došla naša redakcija Hotel bi uskoro trebao da ponovo bude pušten u rad. Još uvek nije poznato ko će tačno rukovoditi Hotelom, ali postoji velika verovatnoća da će Hotelom na Staroj planini upravljati Sindikat EPS-a.

Da podsetimo da su pri gradnji EPS-ovog Hotela na Staroj planini u potpunosti korišćena "novčana sredstva“ Elektrotimoka iz Zajećara – Knjaževac kao i radna snaga i mehanizacija ove firme. Ovako nov Hotel je nakon kraćeg perioda rada bez ikakve naknade prosto predat novoformiranoj firmi EPS-turs. Posle više godina uz veoma veliki pritisak radnika i rukovodstva Hotel se vraća prvobitnim "vlasnicima" odnosno investitorima Elektrotimoku.

           Izvor: http://vesti.knjazevac.org.rs

 

bzubistor4

Početci skijanja na Staroj Planini

Filmsko svedočenje o početcima skijanja na Staroj Planini.

Јoš uvek ima živih svedoka razvoja skijanja u Knjaževcu. Danas se Ski klub Мidžor iz Knjaževca sa poštovanjem odnosi na svoju istoriju i tradiciju i novim klincima to prenosi jer ne počije skianje sa nama već je ovde prisutno preko 60 godina.


golemareka640

Stara planina čeka izgradnju skijališta i turističkog centra "Golema reka"

Osim nezaobilaznog Kopaonika, Stara planina odnedavno važi za jedan od najjačih aduta Srbije, kada je u pitanju zimski turizam. Nakon otvaranja hotela "Falkensteiner", rizort Jabučko ravnište razvija se sve više, pa nas tako ove godine tamo očekuju i novi investitori, koji bi trebalo da grade apartmane i kondotel.

No, Jabučko ravnište samo je mali deo onoga što lepotica sa istoka ima da ponudi. Staroplaninci još nisu izvukli glavnu kartu iz rukava, koja bi im omogućila da postanu ozbiljna konkurencija Kopu. Sa druge strane planinskog masiva, koji deli Srbiju i Bugarsku, moglo bi biti izgrađeno velelepno skijalište i turistički centar.


skis ws23 900

Skijališta Srbije – Prilika za najpovoljniji ski pas u sezoni sa 15% popusta

Skijališta Srbije počinju sa pretprodajom ski karata za ski centre Kopaonik, Stara planina i Tornik. Svi zainteresovani će moći da kupe ski pas sa popustom od 15% putem web shopa. Ova akcija će...
| 30.10.2023. | Skijališta Srbije | Komentari (0) | Kategorije: Ski pass karta | Kopaonik | Skijališta Srbije | Stara planina | Tornik - Zlatibor

1 2023 03 01 u 14.53.1301000X608

Specijalna olimpijada u Poljskoj - Piroćanci najbolji u veleslalomu

Profesor Milan Marinković, najzaslužniji je za višegodišnje dobre rezultate učesnika Specijalne olimpijade iz Pirota. Ovog puta su se takmičili u alpskom skijanju, u Zakopanama, poznatom skijaškom centru u Poljskoj. U ovom centru održava se  Evropsko...
Zakopane, POL | 04.03.2023. | plusonline.rs | Komentari (0) | Kategorije: Stara planina | Vidlič - Pirot | Alpsko skijanje | Alp ski Takmičenja

sb sp 960x584

Snowboard - Državno prvenstvo na Staroj planini 1-5.marta

Na Staroj planini će od 1. do 5. marta 2023. biti održano međunarodno takmičenje u ski i snowboard freestyle disciplinama. Očekuje se učešće takmičara iz 9 zemalja širom regiona. Našu zemlju će predstavljati velika...
Stara planin | 11.02.2023. | Komentari (0) | Kategorije: Stara planina | Snowboard Free style | Snowboard Srbija i okruženje

2023 02 01 233425 Picture in Picture

Skijališta Srbije - Ne iskorišćena ski-pas kata, važi do kraja sezone

Direktor "Skijališta Srbije" Dejan Ćika, gostujući u programu RTS-a, izjavio je da je skijaška sezona dosad bila nenormalna zbog vremenskih uslova, ali da Kopaonik od ove nedelje konačno radi punim kapacitetom. Oni koji...
Beograd | 31.01.2023. | rts.rs | Komentari (0) | Kategorije: Kopaonik | Skijališta Srbije | Stara planina | Tornik - Zlatibor

IMG8418 960x584

Skijališta Srbije - Počela pretprodaja ski karata za sezonu 2022/23

Javno preduzeće Skijališta Srbije je objavilo cenovnike ski pass karata za ski centre Kopaonik, Tornik i Stara planina. Iako se očekivlo povećanje cena za oko 18%, do njega nije došlo. Vlada Republike Srbije...
| 15.11.2022. | SkijalistaSrbije.rw | Komentari (0) | Kategorije: Kopaonik | Skijališta Srbije | Stara planina | Tornik - Zlatibor


Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija