Vesti Želite nove pancerice? Trebaće vam i novi vezovi, a samim tim i nove skije!

Želite nove pancerice? Trebaće vam i novi vezovi, a samim tim i nove skije!

| 04.09.2021.
csmPerfict fitb

Međunarodna organizacija za standardizaciju dala je konačnu potvrdu Markerove patentirane tehnologije skijaških cipela GripWalk®. Zvanično će postati industrijski standard ove godine.
Iako to nije nova tehnologija, definitivno je novi ISO standard - sa oznakom ISO 23223

Skijaši će izvući najveće prednosti: ISO standard će osigurati kompatibilnost proizvoda GripWalk® sa različitim markama vezova i skijaških cipela.

GRIPWALK® rešava problem hodanja u glomaznim skijaškim cipelama: novi vez i đon skijaške cipele omogućavaju skijašima prirodnije kretanje, a poboljšano držanje čini hodanje znatno sigurnijim. Bilo da hodate od hotela ili od parkinga do polazne stanice žičare, GripWalk® čini hodanje u skijaškim cipelama lakšim i udobnijim - podjednako za mlade i stare, početnike i iskusne skijaše.

   Izvor: Elite Skiing

---------------------------------------------------

Još malo dodatnih pojašnjenja...

Za GRIPWALK® bi moglo da se kaže da je to zaobljeniji đon, blago podignuti u prednjem delu, za lakše hodanje sa gumenom površinom da ne kliza.


Različiti tipovi klasičnih dodataka na đon ski cipele i klasični integralni đon skroz desno na slici
Sada su ovi dudatci definisani ISO standardom - GripWalk®

Klasični integralni đon je kad ne postoje dodatci koji se zavrću sa donje strane, već je đon sastavni deo pancerice, tj. u jednom komadu.


GripWalk - zadnji uložak đona (iznad)    GripWalk - Prednji uložak đona (iznad)
Klasični DIN - zadnji uložak đona (ispred)    Klasični DIN - prednji uložak đona (ispred)


Klasični DIN - zadnji uložak đona (gore)    Klasični DIN - prednji uložak đona (gore)
GripWalk - zadnji uložak đona (dole)    GripWalk - Prednji uložak đona (dole)

Do sada su različiti proizvođači imali svoje formate umetaka, a GRIPWALK® je dodatno iskomplikovao stvar jer prednji deo veza na skiji mora biti odgovarajuči.


Vez spreman da prihvati GripWalk ski cipelu


Na ovaj vez GripWalk nema šanse

Kada se gleda sa strane đon u prednjem vezu, odmah iza teflonske - AFD (Anti Friction Device) pločice na kojoj pancerica stoji, đon se naglo spušta na dole. Odnosno postoji nagib donje površine ispod prednjeg dela pancerice. U prevodu: prednji vez mora biti kratak ispod pancerice, inače GripWalk đon zapinje za taj dio veza.

Uvođenjem ovog standarda, ovaj mali detalj u buduće će biti obavezan na svim cipelama. Na ovaj način će ski industrija da natera skijaše da kupe nove vezove (sa skijama, naravno). Svi proizvođači vezova su još pre 3 ili 4 sezone prilagodili vezove ovom standardu.


Sve ispod žute linije (na slici) je problem za stare vezove.
Gore cipela sa klasičnim dodatkom na đonu, dole cipela sa GripWalk dodatkom na đonu,
obe u GripWalk spremnom vezu.

Odmah iza AFD (Anti Friction Device) pločice mora da bude "rupa", a stari vezovi su od AFD išli ravno prema zadnjem vezu skoro u istoj visini kao AFD.

Stare pancerice idu bez problema u nove vezove, ali ne i obrnuto (nove pancerice sa GRIPWALK® dodatkom u đonu ne mogu u stare vezove).

Proizvođači ski cipela su pripremili GripWalk dodatke za stare verzije svojih ski cipela. Ako već imate cipelu sa ugrađenom klasičnom verzijom dodataka, moguće je da se zamene novim GripWalk dodatkom (naravno, ako već imate skiju sa vezom spremnim da prihvati GripWalk). Videćemo koliko će naši serviseri skija za ovo biti spremni...?

Danas svi novi vezovi imaju oznaku GripWalk i oni bez problema prihvataju i stare i nove pancerice. Ali ako imate nove GripWalk pancerice, nipošto nemojte koristiti stare vezove, jer prednji vez neće funkcionisti kako bi trebao!

     Za Skijanje.rs - Stevo Kantar 

 

Komentari