Ski Centri Srbija Košutnjak - Beograd 20 godina skijanja na Košutnjaku1992-2012

20 godina skijanja na Košutnjaku1992-2012

ski staza foto2a

U Beogradu na ski stazi na Košutnjaku skija se više od 20. godina. Zime 1991 / 1992 na Košutnjaku je postavljen Ski lift bez stubova (na konop) koji je proizvelo i montiralo preduzeće FOD iz Bora. Od  beogradske opštine Čukarica još dobijeno na korišcenje parče zemlje za ski stazu, i tako je počelo moderno skijanje u Beogradu.

Ideja je bila da se skija zimi ali i leti postavljanjem specijalne podloge - tepiha po stazi.

Beogradani su se svojevremeno spuštali 365 dana u godini. Vec 13 godina to nije moguće jer je veštačka tepih podloga, postavljena pre 20 godina, u međuvremenu propala, ali zimsko spuštanje na sankama, skijama ili popularnoj „dasci” nije prekinuto nijedne godine - seća se Ðorde Stanimirović, vlasnik kluba „Aleksandar”.

Novu podlogu nismo stavili jer niko nije bio zainteresovan da skija van sezone. A kada smo te ’92. godine počeli da sklapamo neobični sivi tepih, od brižnih sugrađana iz Novog Beograda, koji su iz svojih zgrada mogli da vide stazu, stizale su poruke upozorenja da neko pokušava da betonira Košutnjak – priseća se Stanimirović.

I dan-danas na terenu je moguće uočiti ostatke veštačke podloge, koja je stradala kako zbog lošeg kvaliteta materijala od kojeg je „skrojena”, tako i zbog bombardovanja 1999. godine i vojnika koji su u podnožju staze kopali rovove.

Razmišljamo da u godini jubileja teren ponovo prekrijemo na ovaj način, ali nam je za to potrebna pomoć grada ili države jer je opremanje izuzetno skupo – ističe Stanimirović.

20 godina skijanja u Beogradu je obeleženo 10. marta 2002.

     Izvor:     Politika.rs     M. Brakočević

Galerija slika

Srodne strane