Utisci i Reportaže Snow Team Vršac na krovu Evrope - Matterhorn Ski Paradise

Snow Team Vršac na krovu Evrope - Matterhorn Ski Paradise

Cervinia, ITA | 16.02.2023. | Snow Team Vršac
IMG5173resize 1200x730

Za razliku od prethodnih sezona kad se januara meseca putovalo u Francusku, ove sezone rešili smo da napravimo promenu. Ostali smo dosledni Alpima, ali je izbor pao na Italiju i skijalište Cervinia. U organizaciji udruženja Snow Team iz Vršca put Italije i ovog snežnog bisera ispod Matterhorna krenulo je 50 članova.

              Dejan Manojlović,  Snov Team Vršac - januar 2023.

U senci lepotice Alpa, vrha Matterhorn, smeštena u severozapadnom delu Italije leži predivno Italijansko skijalište Cervinia. Cervinia predstavlja skijaški dragulj regiona doline Aoste i važi za oblast sa najboljim snegom u Evropi.

Čini se da je vrh Matterhorn, odlučio da podeli snežne padine u dva pravca. Jedan, koji vodi do kultnog, šarmantnog i poznatog skijališta Zermatt, a drugi, koji vodi do njegove italijanske sestre Cervinia.

Matterhorn određuje apsolutno sve u ovoj oblasti, od naziva skijališta (Matterhorn Ski Paradise), do razglednica i suvenira na kojima je neizbežan motiv.

Kompletno područje Cervinia i Zermatt obuhvata 350 km uređenih staza koje se prostiru od 3.883 mnv (ovo je ujedno i najviša visina u Evropi do koje dolazi neki ski lift) do 1.524 mnv. Cervinia se prostire na 150 km staza u Italiji, a Zermatt na 200 km staza u Švajcarskoj.

Skijaški region je dom pet skijaških područja koji se prostiru kroz dve zemlje Italiju i Švajcarsku: Rothorn, Gornergrat, Matterhorn Glacier Paradise, Breuil Cervinia i Valtournenche.

Cervinia je malo šarmantno mesto tradicionalnog izgleda i izgleda kao da je iz neke magične bajke. Ulice su popločane kaldrmom, kuće su tradicionalne alpske, građene u kamenu i drvetu, a samo mesto obiluje malim prodavnicama, simpatičnim restoranima i kafe barovima.

Zermatt je svetski poznato mondensko turističko mesto i početna stanica slikovitog švajcarskog voza, Glacier Express. Moćni Matterhorn dominira horizontom, stvarajući jedan od najjedinstvenijih pejzaža u Evropi. Zermatt je grad bez automobila, turisti dolaze vozom, a kretanje po gradu omogućeno je vozilima na električni pogon.

Matterhorn Glacier Paradise 3S lift je najviši lift u Evropi, koji vodi do 3.883 metara iznad nivoa mora do vrha Klein Matterhorn. Kabine je dizajnirao poznati italijanski studio Pininfarina. Nakon izlaska iz gondole, dočekao nas je spektakularan 360 stepeni prizor ali i redak vazduh. Dok smo uživali u hrani i piću u najvišem planinskom restoranu na svetu, pogled se pružao na 38 vrhova preko 4.000 metara, 14 glečera i tri države, stvarno fantastično.

Boravak je kompletiran neplaniranom panoramskom vožnjom helikopterom. Deo grupe nije gledao na sat, previše se opustio u švajcarskom delu, veza sa Italijom se zatvorila, i jedini način povratka bila je vožnja helikopterom. Bilo je to jedno neverovatno iskustvo sa pogledom na Alpe iz ptičje perspektive koji oduzima dah. Taksi vožnju helikopterom pružila je švajcarska spasilačka kompanija Air Zermatt sa višedecenijskim iskustvom.

Ono što bismo izdvojili na kraju, je sjajno druženje koje se nastavljalo nakon celodnevnog skijanja i pored umora koji smo svi osećali.

    Dejan Manojlović, Snov Team Vršac - Cervinia 14-21.januar 2023.

    Pogledajte reportažu iz sezone 2022 - Snow Team Vršac u Tinju...

 

Galerija slika

Komentari