Vesti Snow Team Vršac u Tinju...

Snow Team Vršac u Tinju...

Tignes, FRA | 02.02.2022. | Dejan Manojlović
STV Tignes22 1200x730

Preskočili smo prethodnu sezonu zbog svima poznatih razloga i nedostajala nam je Francuska i nepregledni vrhovi Alpa. Možda više nego ikad ove sezone poželeli smo vrhunski ski centar u kombinaciji sa savršenim vremenskim uslovima. Verovali smo u ovu snežnu avanturu, učinili sve da je i realizujemo i verujemo da smo za to i nagrađeni savršenim odmorom.

     Dejan Manojlović, Snov Team Vršac - januar 2022.

Utisci su impresivni, imali smo fantastično vreme, sunčano, bez vetra i sa puno snega na stazama. Ovoga puta naš izbor je pao na možda i najlepšu ski oblast u Evropi. Ski oblast pod imenom „Espace Killy“ koje čine dva vrhunska skijališta Tignes i Val d'Isère.

Jean-Claude Killy je bivši francuski skijaš, osvajač tri olimpijske zlatne medalje u Grenoblu 1968. godine kome ova ski oblast duguje naziv. „Espace Killy“ se proteže od 1.550 do 3.450 m nadmorske visine.

Selo Tignes je prvobitno ležalo u dolini reke Isère. U periodu od 1948. do 1952. godine na tom mestu izgrađena je brana u svrhu izgradnje hidroelektrane i selo je potopljeno. U vreme kad je završena predstavljala je najvišu branu Evropi. Brana je sama po sebi atrakcija, na njoj se nalazi i ogroman mural Herculesa koji je urađen 1989. godine, u svrhu promocije ZOI koje su održane u obližnjem Albertvilu 1992. godine. Prelepi kadrovi brane mogu se videti i u filmu „Taxi 3“.

Moderni Tignes se nalazi na nadmorskoj visini od 2.100 m i predstavlja savremen skijaški centar sa mnoštvom visokih i modernih građevina. Izgrađen je šezdesetih godina prošlog veka i jedan je od prvih ski centara koji su građeni za masovni zimski turizam.

Iz tog razloga apartmani u većini zgrada su skromno opremljeni i ne previše prostrani, ali infrastruktura, dobra organizacija i izvanredno pripremljene staze to nadoknađuju. Tignes se sastoji od tri glavna naselja: Le Lavachet, Le Lac i Val Claret koji su povezani besplatnim ski autobusom. Ponuda je zaokružena modernim vodenim centrom “Le Lagon” u koji je besplatan ulaz uz važeći ski pas.

Najviši vrh ski oblasti „Espace Killy“ je glečer Grande Motte koji se nalazi na visini od 3.656 m. Grande Motte glečer je ujedno i simbol Tignes-a, prikazan je na njegovom logotipu okružen nebeskim plavetnilom. Atrakciju svakako predstavlja podzemni Grande Motte funikular (voz) koji prevozi skijaše do glečera na visinu od 3.032 m, sa koje se pruža fantastičan pogled na Alpe. Prizori i pejzaži kroz koje prolazite ne mogu se dočarati ni jednim fotoaparatom.

U dolini reke Isère, na visini od 1.850 m nalazi se jedno od najlepših planinskih mesta Val d'Isère. Val d'Isère je zadržao prepoznatljivu arhitekturu sa kamenim kućama i uskim ulicama. Za razliku od mnogih ski centara koji su izgrađeni na prirodnim lokalitetima, Val d'Isère svedoči o ljudskom prisustvu od davnina.

Val d'Isère krasi spektakularan glečer, Pissaillas, koji se prostire na visini od 3.140 m. Dolazak do ovog glečera je nezaboravno iskustvo. Povezna žica prelazi preko planinskog prevoja i u drugoj polovini vožnje se praktično sa vrha prevoja spuštate na dole, osećaj je vrlo čudan.

I Val d'Isère ima svoj funikular (podzemni voz). Startuje iznad zemlje i nakon nekoliko stotina metara ulazi u tunel koji se završava na planinskoj stanici i visini od 2.690 m.

Staze i žice su vrlo jasno označene tako da se nije lako izgubiti uprkos ogromnom prostoru koje ova ski oblast obuhvata. Staza ima svih vrsta i težina, od blagih i širokih za početnike, do strmih i izuzetno zahtevnih za ozbiljnije skijaše.

Staze su toliko prostrane i mnogobrojne da vrlo često tokom vožnje ostanete sami na stazi, osećaj je fenomenalan, potpuno sami na krovu Evrope. Staze su sjajno pripremljene zahvaljujući modernim sistemima osnežavanja i mnogobrojnim ratracima koji čitavu noć pripremaju staze da sledećeg dana budu besprekorne.

Kakav je kvalitet staza i uslova za skijanje pokazuje veliki broj svetskih takmičenja koja se održavaju u ovoj ski oblasti. Savremena i jednostavna povezanost ove ski oblasti pruža beskrajne mogućnosti za uživanje. Gde god da se okrenete okružuju vas nepregledni planinski vrhovi prekriveni snegom, očaravajući svetlucavi pejzaži i pogled koji oduzima dah.

Da li vredi prevaliti put od oko 1.500 km, provesti u vožnji 24 sata i šta se dobija time. Dobija se skijanje u jednom od najboljih ski centara na svetu, uživanje u čuvenoj francuskoj gastronomiji i veoma sadržajna après ski ponuda.

To je ono što se može izmeriti, ono što se ne može izmeriti su fantastični prizori, žive emocije i utisci koji se pamte.

Mercie Tignes et Val d'Isère!

      Dejan Manojlović, Snov Team Vršac - 14-23.januar 2022.

Komentari