Ski Centri Bosna i Hercegovina Ranča Ski centar Ranča neiskorišćeni turistički potencijal kod Jajca

Ski centar Ranča neiskorišćeni turistički potencijal kod Jajca

rana fb 2

Kraljevski grad Jajce već je nekoliko godina u žiži javnosti zahvaljujući skokovima s vodopada, a kroz nekoliko godina biće poznat i po skijalištu Ranča koje je već nekoliko godina omiljeno mesto posetilaca iz centralnog i severnog dela BiH.

Ski centar Ranča od Jajca je udaljen 15 kilometara, a nalazi se na 1.280 metara nadmorske visine na obroncima planine Vlašić. Skijaški centar opslužuje jedan ski lift (vučnica) koji pokriva tri skijaške staze kategorisane kao lagane i srednje teške. Redovni posetioci su skijaši iz centralne i severne Bosne i Hercegovine, uglavnom iz banjalučke regije.

Jedan od redovnih posetilaca je i Tihomir Radovac koji se svake godine vraća na Ranču.
- Iz godine u godinu je bolje, ali sve zavisi od snega i vremenskih uslova. Bilo je problema prošlih godina jer je slabije bilo snega, ali evo, ove godine ga ima pa uživamo u skijanju. Jajčani vole skijanje, ja sam odrastao na ovoj planini i dok me noge budu služile ja ću skijati - kazao je Radovac.
Dodao je kako je problem putna infrastruktura koja nije toliko pristupačna za neke organizovane prevoze, zbog čega su se obraćali nadležnima, ali Općina Jajce nije odgovarala na njihove upite.
- Ovdje su i privrednici spremni da sufinansiraju rekonstrukciju puta, ali općina nema sluha za to- zaključio je Radovac.

Ivica Malić, predsjednik Skijaškog kluba Ranče kazao je da ga najviše raduje što djeca vole skijanje te da angažman privrednika ipak daje nadu u bolje sutra.
- Imali smo školu skijanja i prethodnih godina, ali ove godine smo se maksimalno potrudili uprkos koronavirusu. Vlasnici skijališta Frano Dramac i Boško Barišić su pružili sve što mogu kako bi deca uživala i učila skijati na ovoj pitomoj planini - kazao je Malić.

Voditelj Ski centra Ranča Mateo Dramac je kazao da su sezon u otvorili 6. januara te da su zadovoljni količinama snega i brojem posetilaca.
- Najviše je gostiju iz Banjaluke, a tu je neizostavno i naše domaće stanovništvo i gosti uglavnom iz centralne Bosne i Hercegovine. Ove godine smo sredili smeštajne kapacitete, ali najveći problem je ipak pristupni put jer opština nema toliko razumevanja uprkos svim apelima kako bismo ovo skijalište podigli na viši nivo - izjavio je Dramac te dodao da uprkos koronavirusu uspevaju pokriti svoje troškove.

Direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miro Matošević ističe da je ovo malo skijalište koje ne samo po infrastrukturi, već i broju posetilaca, doživljava svoj razvoj i buđenje.
- To je ono što su mala skijališta mogla uraditi, postaviti ski lift i organizirati skijanje, a na državnim institucijama i lokalnim zajednicama je obaveza unapređenja ovih skijališta kako bi i tokom letne, ali i zimske sezone imala šta ponuditi gostima - izjavio je Matošević.

Pojasnio je da sva mala skijališta u Srednjobosanskom kantonu imaju slične probleme koji se vežu za loše pristupne puteve.
- Radi se o asfaltiranju nekih 15-ak kilometara puta i sigurno je da bi time i skijališta mogla ponuditi mnogo više, razvijati se i privlačiti mnogo više gostiju. Moramo imati puteve za mimoilaženje dva autobusa. Međutim, uprkos koronavirusu, s obzirom na to da do pre mesec i po nismo ni znali hoće li skijališta raditi, zadovoljni smo i brojem gostiju i sadržajima na našim planinama - zaključio je Matošević.

Na Ski centru Ranče dosta je neiskorištenog potencijala, infrastrukture koja se može obnoviti, mogli bi se izgraditi moteli, urediti parking prostori, čime bi Ranča sigurno postala jedna od atraktivnijih skijaških destinacija u Srednjobosanskom kantonu.

     Izvor: Klix  01.02.2021.


Srodne strane