Podela skija

nova igracka

Od kraja prošlog milenijuma kad je počela Carving revolucija pa do dana današnjeg, iz sezone u sezonu izlaze novi modeli skija, menja im se geometrija, koriste se novi materijali, pojavljuju se i nestaju nove „tehnologije“ čudnih imena, trendovi se menjaju... Jednom rečju: zbrka.

Krajem 90-tih je bilo lako. Pričalo se o tri vrste skija: klasične, polukarving (šta god to bilo) i carving.Danas je svaki proizvođač skija modele razvrstao na svoj način, a generalno se može pričati o nekoliko osnovnih kategorija skija za alpsko skijanje. Neki proizvođači kao npr. K2 (slika iznad) uvode svoju terminologiju, ali su prihvaćeni nazivi:
            -    Race
            -    Allround
            -    Allmountain
            -    Freeride
            -    Freestyle   

 

Race skije

Takmičari voze skije rađene posebno za takmičenja. Obično nose oznaku RD (Race Department) i ne mogu se nabaviti na uobičajene načine. To nisu Race već Racing ili RD skije. Race skije su skije koje izgledaju kao RD skije (što je za mnoge skijaše najbitnije), ali su namenjene običnim smrtnicima koji dobro vladaju tehnikom skijanja i skijaju velikom brzinom isključivo po uređenim stazama. Proizvođači se trude da RD skije izgledaju što sličnije Race modelima (i obrnuto), tako da se često može vidjeti kad takmičar po završetku trke skije na kojima se takmičio pruža članu svoje ekipe i od njega uzima slične koje će gurati pred kamere. Živi se od prodaje skija koje se mogu kupiti u trgovini, pa je cilj ostaviti utisak da su to skije sa kojima se osvajaju medalje. Vrlo često Race skije imaju u sebi neku revolucionarnu „tehnologiju“ koja se ne koristi na takmičarskim skijama iako je i na jednima i na drugima oznaka te „tehnologije“. Marketing postavlja pravila u svemu.
Race skije su obično sa širinom struka od 65 do 70mm i radijusa od 11 do 14m za „slalomske“ i 14 do 17m za „veleslalomske“ modele. Uzdužni profil je Camber.  Najbolji način da početnik zamrzi skijanje je da uzme Race model (super za slikanje i pokazivanje, patnja za skijanje).


Allround skije

Skije pretežno za uređenu stazu za rekreativce od početnika do vrlo dobrog skijaša. Nešto su šire od Race skija i upotrebljive su i na razrovanoj stazi, a i za povremene izlete van staze. Ova kategorija je najzastupljenija na skijalištima. Iz sezone u sezonu modeli ove kategorije dobijaju po koji milimetar na širini, tako da se širina struka danas kreće od 70 do 80mm, dok se radijus kreće od 13 do 18m. Uzdužni profil je obično Camber sa ili bez Early Rise.


Allmountain skije

Univerzalke. Dovoljno dobre u svim uslovima na stazi i van staze. Bezbroj varijacija u geometriji i konstrukciji. Struk od 80 do 95mm, a radijus od 17 do preko 20m. Uzdužni profil je u sredini i na repu skije Camber, a vrh je Rocker ili Early Rise.


Freeride skije

Skije sa fokusom na vožnju u dubokom snegu, a sa više ili manje patnje se mogu voziti i na tvrdoj uređenoj stazi. Širina struka od 95 do 140mm. Mali radijus u dubokom snegu više smeta nego koristi, pa su obično sa radijusom većim od 30m. Uzdužni profil je obično Rocker u većem ili manjem intenzitetu uz moguć Camber u sredini skije. Samo za vrlo iskusne skijaše.


Freestyle skije

Skije za park & pipe, tj. za egzibicije na posebno uređenim delovima skijališta sa skokovima i preprekama. Rade se kao Twin-Tip, tj. sa uzdignutim repom, pojačanim rubnicima i vrlo često je geometrija prednjeg dela skije potpuno identična geometriji zadnjeg dela (zbog vožnje unazad). Upotrebljive i van parkova, a po karakteristikama i geometriji slične Allmountain skijama.

 

                 Za sajt Skijanje.rs - Stevo Kantar (stekan na forumu), Banja Luka


Srodne strane
Audi Carbon Ski
Carving skije

Klasične „ravne“ skije se ne proizvode od kraja 90-tih godina prošlog veka. Imale su skoro nepromenjenu širinu duž skije, pri čemu je...

Torsion Flex300x200
Geometrija skija

Već duže vreme proizvođači skija za alpsko skijanje proizvode isključivo carving skije,  tako da se danas podrazumeva da se pojam "skije" odnosi...

odrzavanje skija
Održavanje skija – iskustva iskusnijeg rekreativca

Ako skije mogu da idu po snegu savršeno "glatko" i da se sa njima upravlja uz minimalan napor, zašto mnogi skijaši...