Oprema Oprema za Alpsko skijanje Skije Održavanje skija – iskustva iskusnijeg rekreativca

Održavanje skija – iskustva iskusnijeg rekreativca

odrzavanje skija

Ako skije mogu da idu po snegu savršeno "glatko" i da se sa njima upravlja uz minimalan napor, zašto mnogi skijaši tu mogućnost ne koriste? Ako skije mogu da drže pravac na tvrdim i zaleđenim površinama, zašto to kod većine skijaša nije slučaj? Odgovor je jednostavan: zato što ne održavaju svoje skije. Niko im nije rekao da treba. A treba!

 

Održavanje skija se svodi na tri standardne i jednu manje standardnu operaciju:
- Popravka oštećenja klizne površine skije
- Oštrenje rubnika (i eventualno brušenje klizne površine)
- Nanošenje voska
- Provera podešenosti vezova (pogledati napomenu na dnu teksta)

Vezano za održavanja skija se može pronaći mnogo različitih saveta u rasponu od onih "sve možete sami kod kuće" do onih "to može da se uradi samo u kvalitetnom servisu". U ovih 35+ godina golog amaterskog i rekreativnog skijanja sam prošao sve faze od "sve sam radim" do "kad mogu doći po skije?".
Trebalo mi je vremena da shvatim da:
  - ne postoji način da ručno prebrusim kliznu površinu
  - brusni papir i klizna površina se ne vole
  - ručnim oštrenjem rubnika običnom turpijom metodom "iz ruke" mogu samo da uništim skije
  - posebni ručni alatići za oštrenje odrade posao, ali efekat ne traje dugo
  - često oštrenje baznog ugla bez brušenja čitave klizne površine nanosi više štete nego koristi
  - mazanje skija tečnim voskom ili trljanje čvrstog voska ne traje ni do sledeće žice
  - kombinovanje takmičarskih voskova za različite temperature nema nikakvog smisla za skijaša rekreativca
  - ako u stanu ima pet ili više pari skija, motivacija za rad raste obrnuto proporcionalno broju skija

Krajnji rezultat je da skije dajem u servis da ih provuku kroz mašinu sa keramičkim diskovima dva do tri puta u sezoni, tj. svakih 10-tak dana skijanja, i svaki put napomenem: „Bez zatupljivanja vrha i repa nakon oštrenja!“. Vosak nanosim sam nakon što uzmem skije iz servisa kao i nakon 4 do 5 dana skijanja. Zašto sam peglam vosak? Zato što koristim Holmenkol Universal vosak koji mi se pokazao kao najbolji i zato što vosak nanosim klasičnom metodom: dobro nakapati, dobro upeglati, sastrugati i četkom uglancati. Malo koji servis nanosi vosak na skije na taj način. Keramički diskovi skidaju izuzetno tanak sloj i rubnika, a i klizne površine, tako da pored kvalitetno i trajno naoštrenih rubnika dobijem kliznu površinu "žednu voska". Vosak na skiji duže traje ako je prethodno tanko prebrušena klizna površina.
Manja oštećenja klizne površine sam nekada sam rešavao P-tex štapićima, ali od kad sam skijanje "preselio" u Austriju, više za tim i nemam potrebe. Ako se baš i pojavi potreba, to prepustim momcima u servisu.

Savet kako da održavate svoje skije vam neću dati, ali ne branim da koristite ponešto od ovog šta napisah.

Napomena:
Proveru podešavanja vezova treba uraditi bar na početku svake sezone. U servisu to ne rade standardno u okviru servisiranja skija, već se mora posebno naglasiti. Ako ne zatraže pancericu ili bar ne pitaju za dužinu đona pancerice u milimetrima, to je dokaz da vezove podešavaju odokativnom metodom i kao takve ih treba izbegavati. Bez pancerice se ne može proveriti uzdužni pritisak zadnjeg veza, a to je pored jačine izbacivanja drugo ključno podešavanje vezova.

                 Za sajt Skijanje.rs - Stevo Kantar (stekan na forumu), Banja Luka

 

 


Srodne strane
Audi Carbon Ski
Carving skije

Klasične „ravne“ skije se ne proizvode od kraja 90-tih godina prošlog veka. Imale su skoro nepromenjenu širinu duž skije, pri čemu je...

Torsion Flex300x200
Geometrija skija

Već duže vreme proizvođači skija za alpsko skijanje proizvode isključivo carving skije,  tako da se danas podrazumeva da se pojam "skije" odnosi...

nova igracka
Podela skija

Od kraja prošlog milenijuma kad je počela Carving revolucija pa do dana današnjeg, iz sezone u sezonu izlaze novi modeli skija, menja...