Oprema Nordijsko skijanje Roller ski oprema za sve terene

Roller ski oprema za sve terene

skirollo250

Tehnologija i mogućnosti skijaške sportske opreme stalno napreduju. U tome ne izostaje i Roller-ski oprema, koja je nastala još 30 godina prošlog veka kao dosta verna simulacija cros country skijanja u letnjim uslovima bez snega. Prvobitno je bila namenjena isključivo za letnji trening skijaša trkača, ali su se u međuvremenu pojavila i takmičenja, a Roller Skiing je postala grana u okviru Nordijskih skijaških (cross country) sportova.

U ukviru Međunarodne smučarske federacije - FIS, Internacionalne biatlon unije - IBU, ... ustanovljena su odgovarajuća takmičenja Svetskog kupa i razna Prvenstva na rollerskijama.

Kao i u zimskoj varijanti, i ovde su prisutne slobodna tehnika (kliznim korakom) i klasična tehnika vožnje. I discipline su gotovo jednake - sprint i distanca sa mass startom, pojedinačnim intreval startom i pursuit (potera).

Na roller skijama (ili ski rollerima) se uglavnom vozilo na ravnim, uglavnom asfaltnim stazama. Kako je vožnja rollerskija sve popularnija i kao rekreacija, nameće se potreba vožnje i na ostalim ne uređenim terenima i slobodnim površinama.

Pojavili su se novi i neobični modeli ski rollera na kojima može da se vozi i na šljaci atletske staze, i po makadamu, po zemljanom terenu, po travi ....

Zahvaljujući reprezentativcima Srbije u nordijskom skijanju Belmi i Rejhanu Šmrković iz ski kluba "Jelenak" iz Sjenice, u prilici smo da se upoznamo sa novim modelima Roller skija za sve terene.

Novi modeli rellerskija su stigli u Sjenicu zahvaljujući njihovom sponzoru Robertu Tonussi iz Italije, iz firme Skirollo koja proizvodi i prodaje rollerski opremu. Od 2011. kao sponzor, snabdeva ih najnovijom opremom, i od tada njihova briga su samo dobre pripreme za predstojeća takmičenja.

"Skirollo Diablo i Cross eXtreme su najbolji ski roleri, ovo je novi način vožnje ski rolera i veoma je sličan cross country skijanju. Ovi ski roleri nam pomažu da razvijemo veštine koje su nam potrebne u zimskom periodu. Omogućavaju da uživamo u treniranju u ovom sportu daleko od saobraćaja, jer se mogu voziti po lošem asfaltu, na blatnjavim stazama, po makadamu tj. mogu se voziti na bilo kojoj vrsti terena" - izjavila je Belma Šmrković, učesnica Zimskih Olimpijskih igara u Vancuveru 2010. (http://en.wikipedia.org/wiki/Belma_%C5%A0mrkovi%C4%87)

U Srbiji ima interesovanja za rekreativno bavljenje roller skijanjem, ali nažalost ova opreme kod nas neme gde da se kupi. Nije baš ni jeftina.  U Italiji roller skije koštaju između 200-300 eur, vezovi oko 50 eur, namenska cipela za letnje roller skijanje 300 eur, štapovi od 60-90 eur.

Zato nije ni čudo što se takmičari u Sjenici i na Zlatiboru (mestima gde je najrazvijenije nordijsko skijanje u Srbiji) snalaze, sami eksperimentišu i prave roller skije, a ostalo imaju sa svoje zimske ski opreme.


Srodne strane
alpinapak1425p
Oprema za Nordijsko skijanje

Od 1987 godine usvojen je novi standard *NNN - New Nordic Norm* za vezove i cipele.  Cipele iz NNN serije imaju integralni...

telemark6a
Oprema za telemark

     Telemark je svestrana skijaška disciplina, sa telemark okretima, klizačkim sekcijama i skokovima. Telemark stil okreta na skijama je nazvan po regionu...

cold base bonding16 9retina 100x608
Trčite na skijama kao profesionalac

Skije Fischer Skate (za slobodni stil vožnje kliznim korakom) napravljene su za ozbiljne skijaše koji su spremni da dodaju novu tehniku u...