Oprema Nordijsko skijanje Oprema za Nordijsko skijanje

Oprema za Nordijsko skijanje

alpinapak1425p

Od 1987 godine usvojen je novi standard NNN - New Nordic Norm za vezove i cipele.  Cipele iz NNN serije imaju integralni sistem veza i đona. 

Vez se sastoji od podne pločice sa vodilicama za pripadajuće žljebove na đonu cipele i mehanizma za prihvatanje i vezivanje osovine na vrhu đona cipele. Oko te osovine odvija se i flex cipele, odnosno zakretanje kompletne cipele oko osovine.

 


SNS - Salomon nordic sistem vez - gore

NNN - New Nordic Norm vez, proizvođača Rotteffela - levo

Salomon je odmah po usvajanju NNN standarda, izašao na tržište sa novim modelima, ali sa svojim SNS - Salomon Nordic Sistem. Na žalost, to je ugrozilo kompatabilnost cipela i vezova različitih proizvođača. Zanimljivo je da je Salomon postao vodeći proizvođač cipela i vezova za skijaško trčanje, ali ne proizvodi i skije. Tek za sezonu 2004 / 2005 Salomon je izašao i sa svojim modelima skija i štapova.

      Generalno postoje dve vrste skija:

Klasicne nordijske skije za trčanje rade se u dve varijante:
      - Skije koje se moraju mazati, koje su namenjene sportistima i naprednim trkačima na skijama.
      - Skije koje se ne moraju mazati kod koje je donja površina posebno obrađena u srednjem delu da bi se sprečilo otklizavanje skije u nazad. Ovakva skija je obično u tom srednjem delu brušena kao riblja krljust, ili su nalepljene trake od mohera ili fokine kože, a prednja i zadnja trećina su glatke. Ove skije se koriste uglavnom za rekreativno skijaško trčanje.
     Staza za trčanje klasičnim stilom ima utabane špure rastojanja 20-25cm.


Skije za kliznu tehniku vožnje su kraće od klasičnih, potpuno su glatke sa donje strane-kao alpske skije, staza se priprema kao za alpsko skijanje, bez špura, takmičar sve vreme kao da kliza, nema dvokorak ili cetvorokorak kao na klasicnim nordijskim skijama. Ovo se naziva trcanje slobodnim stilom, ili tehnika kliznog koraka.
Izbor skija se za nuždu određuje uz pomoć lista papira:
Ispod skija, na sredini se postavi list papira, kada se stoji na dve skije papir može da se izvuče (oslonjeni smo ma prednju i zadnju trećinu i skije će da klize po snegu), a kada se oslonim ja jednu skiju papir ne može da se izvuče, znači sredina skije (namazana knntra-mažom) ne dozvoljava proklizavanje nazad, imamo oslonac za penjanje uz brdo.

Dužina štapa je do visine pazuha. Dakle štapovi su duži nego kod alpskog skijanja, omogućavaju snažniji odraz i bolje održavanje ravnoteže, i treba da budu što lakši.
Štapovi su do visine očiju ili do dohvatne visine po slobodnom izboru, koliko se ko oseća snažnim u ramenom pojasu, posto dužim štapovima produzavamo fazu oslonca-odupiranja rukama. Skije se mažu kao za alpsko skijanje, nema kontra maža za trčanje uz brdo.

Mazanje skija zavisi od konfiguracije terena, prvo se maže poslednja deonica uzbrdo-nizbrdo, preko nje novi sloj pa tako sve do starta.
Mazanje skija se izvodi na taj način što se prednja i zadnja klizna trećina skije maže tako da se pospeđuje klizanje. Vosak koji se nanosi u nekoliko slojeva mora da bude prilagođen konfiguraciji terena, kvalitetu i temperaturi snega.
Na srednjioj, odraznoj trećini skije se izvodi kontra maža koja će sprečiti proklizavanje u nazad, prilikom trčanja uz brdo. Sve u svemu, mazanje skija za nordijsko trčanje je komplikovana tehnologija a mnogo od toga zavisi. Smatra se da je i ova komplikovana tehnologija mazanja jedan od razloga ne atraktivnosti skijaškog trčanja.
Srećom, nekoliko godina u nazad, pojavile su se skije sa specijalnom podlogom, koje ne zahtevaju mazanje, namenjene prvenstveno rekreativcima.


Srodne strane
telemark6a
Oprema za telemark

     Telemark je svestrana skijaška disciplina, sa telemark okretima, klizačkim sekcijama i skokovima. Telemark stil okreta na skijama je nazvan po regionu...

skirollo250
Roller ski oprema za sve terene

Tehnologija i mogućnosti skijaške sportske opreme stalno napreduju. U tome ne izostaje i Roller-ski oprema, koja je nastala još 30 godina prošlog...