Ski Centri Srbija Tornik - Zlatibor Početci skijanja na Zlatiboru

Početci skijanja na Zlatiboru

senozlatibor

    U periodu izmedu prvog i drugog svetskog rata Zlatibor postaje poznat i kao smucarski centar.
    "Bez preterivanja moze se reci da je Zlatibor terenski najidealnije mesto za skijanje. Vrlo blagi nagibi omogucavaju pocetnicima da za nekoliko dana nauce osnove skijanja. Za one koji su vec uvezbani, padine Tornika znace mogucnost citavih avantura...", pise beogradsko "Vreme" 14.01.1935.


Na slici:  Milija Glišović, Milos Glisovic (dete), Selo Rudine 1972. godine

     Zbog velikih snegova i neprohodnih puteva dosetljivi Zlatiborci iz sela Rudine pocinju tridesetih godina sami da izraduju skije i da ih koriste za kretanje i obavljanje seoskih poslova.
     Na Rudinama se '48. godine osniva "Smucarsko drustvo Rudine". Njegovi osnivaci Janicije Jeremic, Milija Glisovic, Drago Jeremic i Milos Misovic takmice se i prenose svoje znanje mladim generacijama.
     60-ih godina smucarski klub menja svoj naziv u "Smucarski klub Janicije Jeremic".

     Najveci uspeh u smucarskom trcanju postize ekipa: Ilija Glisovic, Dragan Glisovic, Ratko Jeremic, i Slobodan Lazovic, kada dva puta uzastopce (1975.i 1976.) postaju prvaci Jugoslavije u Drazgosama u Sloveniji.
 
     U leto 2001. stari clanovi ovog smucarskog kluba pokrecu ga ponovo kao "Smucarski klub Zlatibor" u nadi da ce omladina ovog kraja ponovo pokazati svoje urodjene talente i da ce ovaj sport opet dobiti masovan karakter.
 Smucarski klub “Zlatibor” je osnovan u martu 2001. godine. Osnovan je sa ciljem da nastavi tradiciju smucarskog trcanja na Zlatiboru koja datira na ovim prostorima od 1938. godine. Zvanicno je registrovan u Ministarstvu prosvete i sporta Republike Srbije. Klubske aktivnosti redovno se obavljaju uz veliki entuzijazam ljudi nekadasnjih smucara trkaca, ljubitelja smucarskog trcanja i uz pomoc Opstine Cajetina. Odmah po pocetku organizovanih aktivnosti pokazalo se veliko interesovanje kod dece za ovim sportom.

     Trenutno imamo oko 80 clanova od cega su 35 aktivni takmicari, a ostali su rekreativci, strucna lica i simpatizeri smucarskog trcanja. I pored veoma lose situacije sa opremom za smucarsko trcanje u prosloj sezoni ostvareni su veoma dobri rezultati na 7 takmicenja u Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini. Osvojena je 21 medalja. Na Otvorenom Prvenstvu Jugoslavije je osvojeno 5 medalja. Uporedo sa takmicarskim aktivnostima Smucarski klub “Zlatibor” radi na razvijanju zdravog, kolektivnog, sportskog duha medju mladima a druzenja, rezultati i medalje najbolje svedoce o kvalitetu koji nastaje.
Za sezonu 2002-2003 planirano je ucesce takmicara na domacim i trkama Evropskog kupa za seniore i juniore, Balkanskom kupu za seniore, juniore i omladince, Olimpijadi Mladih za omladince kao i na par medjunarodnih trka za mladje kategorije.

     Smucarski klub “Zlatibor” organizuje tri takmicenja na Zlatiboru za zimsku sezonu 2002-2003.

     Skijasi pocetnici i deca uzivaju na blagim padinama Obudovice ili slicnim, a bolji skijasi ce se sigurno odluciti za odlazak na Tornik i neku od njegovih staza.
     Sportski centar "Tornik" je pre bombardovanja 1999. imao tri staze za slalom i veleslalom i stazu za super veleslalom.
Zicare koje su opsluzivale skijase bile su: Krnevo plandiste, Bandera i Bebi. Pored staza "Ribnica" (laka staza - prosecan pad 19 %), "Cigota" (srednja staza - prosecan pad 27%), "Tornik" (srednje teska staza - prosecan pad 28%), "Zmajevac" (teska staza - prosecan pad 39 %), postojala je i staza za trcanje na skijama. Danas, Sportski centar "Tornik" jos uvek nije u funkciji...

     U centralnom delu Zlatibora, na prostoru Tica polja, Vranjevine i Spomenika (iza hotela "Zelenkada"), nalaze se registrovane staze za smucarsko trcanje i biatlon, koje su medju najlepsima u Evropi zbog preglednosti i konfiguracije terena.
    U Murtenici postoji rezervna staza za smucarsko trcanje i biatlon, na kojoj se sneg zadrzava do maja.


     Prema jednom porodicnom dokumentu izvesni Hadzi Nikola Selak je 1750. godine bio prvi turista, koji je sagradio svoju kolibu u Vodicama. Kasnije, mnoge vazne licnosti su svoj odmor provodile na ovoj prelepoj planini ( knez Milos Obrenovic ).
     Za zvanicni pocetak turizma na Zlatiboru smatra se dolazak kralja Aleksandra Obrenovica na Kulasevac 1893.godine, kada je kraj i dobio svoje novo ime "Kraljeve Vode".
Pocetkom ovoga veka tu je bilo samo nekoliko privatnih vila uglavnom imucnijih Uzicana, a nakon 1927.godine, otvaranjem autobuske linije Uzice - Kraljeva Voda, pocelo se sa izgradnjom novih vila, restorana i gostionica sa sobama za izdavanje turistima.
     Uporedo sa Kraljevim Vodama razvijao se i Palisad, gde su objekte uglavnom gradili Beogradani. Zanimljiv je podatak, da je 1939. godine 1.960 domacih i stranih gostiju boravilo na Zlatiboru. Do drugog svetskog rata bilo je sagradjeno 34 turisticka objekta za odmor i oporavak.

    Preuzeto sa: http://www.zlatibor.rs/


Srodne strane
zlatiborirg
Upoznajmo Zlatibor

Prema arheološkim nalazima, prvi stanovnici Zlatibora, njegovog pobrđa i podgorja bili su Iliri. Posle su došli Rimljani, pa Sloveni. U Srednjem veku...

zlatibor stare slike 0 300
Zlatibor 1893-2018 – 125 godina organizovanog turizma

Zlatibor i njegova Turistička organizacija su u 2018. godini obeležili izuzetan jubilej – 125 godina organizovanog turizma na ovoj planini. Proteklo je celo...

tornik3343
Tornik do 1999. godine

Prvi ski lift na Torniku postavljen je 1984. godine. Tokom intervencije NATO -a doslo je do rušenja instalacija na skijalištu, kao i...

planinazlatibor250x188
Okolina Zlatibora

Zanimljiva mesta u okolini Zlatibora...     - Šarganska osmica  - Mokra Gora  - Etno selo Sirogojno

IMG8015
Letnji sadržaji ski centra Tornik

Zlatibor, planina na kojoj sezona traje neprekidno i leti i zimi, najposećenija je turistička destinacija u Srbiji. U brojnu letnju turističku ponudu...

ilustrovana7511973
Na vrhu Zlatibora - Kad Ilija skuje smučke

Čajetina, marta 1973. Bio je, što se kaže sneg do kolena. Bilo ga je, zapravo i preko metra, a i preko dva,...

300X200 zlat tur
Zlatibor - Razvoj turizma

Zlatibor je od davnina privlačio ljude kao mesto pogodno za odmor i oporavak u prirodi. Još su u vreme turske okupacije porodice...