Rudnik

Rudnikfeb201516

Stotinak kilometara južno od Beograda, kod Gornjeg Milanovca, planina Rudnik dominira centralnom Srbijom sa najvišim vrhom Veliki Šturac, 1132 metara nadmorske visine. Dobri pravci omogućavaju lak dolazak na Rudnik. Blizina istorijskih mesta (Oplenca i Takova), manastira Vraćevšnice, Nikolja, Voljavče, Blagoveštenja prednosti su Rudnika u izboru konačišta.

Planina i istoimeno naselje Rudnik, nalazi se u zapadnom delu Šumadije, 100 km južno od Beograda i 15 km udaljeno od Gornjeg Milanovca, čijoj opštini pripada. Rudnik je najdominantnija planina u centralnoj Srbiji, sa najvišim vrhom, Cvijićev vrh (Veliki Šturac), 1.132 m. Tu su još vrhovi: Srednji Šturac 1113 m, Mali Šturac 1058 m.

Ime je dobila po rudnom bogatstvu, koje se vadilio još u doba praistorije. Rudarstvo se naročito razvilo u doba Rimljana, a u srednjevekovnoj Srbiji iz kovnice novca na Rudniku, izašao je prvi srpski dinar kralja Dragutina sa ćiriličnim natpisom. Rudnik je bio značajan politički, zanatski i trgovački centar. Turci su zauzeli Rudnik polovinom XV veka kada postaje turska varoš i administrativno sedište. U Prvom srpskom ustanku (1804), Rudnik je prva oslobođena teritorija i prvi oslobođeni grad.

Rudnik je 1922. godine proglašen za vazdušnu banju, zbog povoljne klime, velike šumovitosti, brojnih izvora i izvorišta, retkih biljnih vrsta, raznovrsne divljači, kao i blagih terena za pešačenje.

Preporučuje se obilazak Trga rudara, koji se nalazi u centru mesta Rudnika, spomenik Arseniju Lomi, Dom kulture, crkvu Sv. Đorđa, a za one sa boljom kondicijom, da posete Ostrvicu i Šumsku kuću na samoj planini. Od rudarskih kopova, trenutno je dostupan plato na Prljuši, koji se uređuje.

Izgled budućeg Vizitorskog centra na Rudniku

Prema informacijama iz avgusta 2020. u izgradnji su Vizitorski centar, sportski tereni i bazen na otvorenom, što bi trebalo da značajno poboljša turističku ponudu Rudnika, a u okviru vizitorskog centra, biće na raspolaganju pet apartmana, sala za sastanke, suvenirnica i ostali prateći objekti. Očekuju da Vizitorski centar bude u funkciji krajem iduće godine. Radovi na izgradnji Vizitorskog centra na Rudniku su u toku, a za ovaj višenamenski informativni, ugostiteljski i trgovinsko – poslovni objekat sredstva je izdvojilo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija .

Rudnik je poznat po brojnim utvrđenjima, manastirima, ostacima većeg broja rudarskih nalazišta. Najpoznatije srednjevekovno utvrđenje je Ostrvica, strma vulkanska stena čiji se vrh završava zidinama Jerininog grada. Vidljiivi su i ostaci utvrđenja turske varoši i tvrđave iz XIV veka, gradovi, u čijoj se neposrednoj blizini nalaze ostaci turske dzamije koju je narod nazvao Misa. Veoma mali broj ovih lokaliteta je pristupačan ali predstavljaju viševekovna svedočanstava o životu na Rudniku.

Na Rudniku postoje ostaci ruševina iz raznih epoha koje svedoče o životu na ovoj planini kroz vekove. Otuda su u narodu prisutne brojne legende vezane za razne vladare i događaje iz tih vremena.

Rudnik podesan za razvoj aktivnih oblika turizma, ima smeštajne kapacitete za đačku i omladinsku populaciju. Lovni turizam, planinski biciklizam, zatim obilazak planine obeleženim pešačkim stazama, samo su neki od aktivnosti koje ova "vazdušna banja" pruža.

 

Na planini rudnik nema organizovanog skijanja, nema ski lifta, žičare... Ali je bilo i ima stalnih razmišljanja i pokušaja da se obnovi skijanje na Rudniku.

Evo hronoloških dešavanja vezanih za skijanje na raudniku:


Rudnik, u susret zimi 2019/2020.
Članovi Ski kluba Rudnik 1132 i prijatelji kluba iz Gornjeg Milanovca su ovih dana radili na remontu svog ski lifta postavljenog na Rudniku na lokaciji Šturac, ispod najvišeg vrha planine Veliki Šturac (zvaničan naziv Cvijićev vrh) na 1132 m/nv.
Na ovoj lokaciji ski lift je postojao do 1991. godine i tada je imao priključak na struju koji se tokom ovih više od 20 godina u nazad izgubio, tako da su članovi gornjomilanovačkog ski kluba prisiljeni da se snalaze na poseban način kako bi predstojeće zimske sezone 2019/2020 imali skijašku stazu i funkcionalan ski lif na svojoj planini.

        Detaljnije, kompletna vest...


Skijanje zime 2014/2015.
Staza za skijanje na planini Rudnik više od 20 godina nije bila u upotrebi. Desetak zaljubljenika u zimske sportove odlučilo je da stazu raščisti i naspe a početkom ove zimske sezone 2014/2015.  postavili su i ski lift, pa se svakodnevno niz rudničke padine spušta stotinak zaljubljenika u skijanje svih uzrasta.

Detaljnije...Rudnik, 01.03.2009.

Svratio sam juče u selo koje je na cca 5 km udaljenosti od mesta na kojem je trebala da se gradi žica...evo slike, samo da se vidi koliko je bilo snega.
     PS. ovo je bilo u nanosu, na nekih 600 m nadmorske visine, sa strane je bilo oko pola m, mogu samo da pretpostavim koliko ga ima gore u planini (vrh 1132mnv), pošto tamo padne uvek mnoogo više i duze se zadržava... možda će biti neka fotoreportaža u martu ako se budem penjao...

     Tadija_91   na Forumu


Rudnik - vesti iz 2007.

Počela izgradnja ski staze na Rudniku  
     19.01.2007. Ministar trgovine, turizma i usluga prof. dr Bojan Dimitrijević zajedno sa ministrom privdrede Predragom Bubalom u sredu 17. januara na planini Rudnik položio je kamen temeljac za izgradnju ski staze dužine 1500m a planirano je da sve bude završeno za sledeću zimsku sezonu. Za ski stazu na Rudniku izdvojeno je 1,3 miliona evra iz Nacionalnog investicionog plana.
     Gradi se na lokaciji Viulj, kod Šumske kuće.
     Ova planina postaće turistički centar jer ima povoljne uslove za letnji i zimski turizama, udanjena je od Beograda 110km i stiže se za manje od dva sata vožnje. U planu je i izgradnja hotela i prilaznih saobraćajnica ka Rudniku. Ministar prof. dr Bojan Dimitrijević je rekao da je Rudnik tradicionalno bio ono što mu i ime znači pre svega eksploatacija rude kojom ovaj kraj obiluje, međutim Vlada i ministartvo trgovine, turizma i usluga u poslednjih nekoliko godina prepoznali su šansu za razvoj turizma. Ova investicija ima poseban značaj za ravnomerni regionalni razvoj opštine Mladenovac, Aranđelovac, Topla, Kragujevac i Ljig.
     Ministar trgovine, turizma i usluga prof. dr Bojan Dimitrijević i ministar privrede Predrag Bubalo su naglasili da je u planu izgradnja skijališta i na Divčibarama i Goliji do kraja godine.

     Izvor: http://www.minttu.sr.gov.yu/novosti_0107_03.php

18.01.2007. - Temeljac za žičaru na Rudniku
     Bojan Dimitrijević
i Predrag Bubalo, ministri za turizam i privredu, ubacili su juče prve lopate betona u temelj buduće žičare na najvišoj šumadijskoj planini. Tako je otpočelo ostvarivanje dugogodišnjeg sna Rudničana da i njihova planina stane rame uz rame sa planinama u Srbiji na kojima je zimski turizam uzeo odavno maha.
     – Započinjemo prvu fazu, koja podrazumeva jednu žičaru, jedan ski-lift i jednu ski-stazu. To je investicija koja premašuje 200.000 evra. Planiramo ulaganje od više miliona evra, a svaka naredna vlada će morati da započeto nastavi, kako bi Rudnik dobio nove hotele, dobre prilazne puteve i ski-centre – rekao je ministar Dimitrijević.
     Ministar za privredu Predrag Bubalo je istakao da je Vlada Srbije u protekloj godini uložila pet, a ove godine planira ulaganja još deset miliona evra u planinski turizam. Uz već poslovične Kopaonik i Zlatibor, budi se Stara planina, biće žičare na Goliji i Divčibarama, a pridružuje im se i Rudnik, koji treba da postane pokretač razvoja ovoga kraja – rekao je Bubalo. U prvoj fazi biće povezan Vijulj (769 m) sa vrhom Srednji Šturac (1.113 m) žičarom dugom 1.250 metara. Istovremeno bi se gradila i ski-staza.
    Rudnik bi trebalo da dobije i dva-tri etno-sela, nove planinske kuće (osim postojeće Šumske kuće) i druge objekte neophodne za komfor zimskih gostiju.

     Izvor:  Politika.rs

Ministri ubacili prve lopate betona u temelj buduće žičare na Rudniku

     18.01.2007. - Sto se tiče Rudnika, kamen temeljac je postavljen preključe na mestu po nazivu Vijulj na 800mnv, gde če biti i poćetak žičare a vrh na 1132m. Pare su legle na račun mesne zajednice samo što će biti  problema oko rešavanja pravno imovinskih odnosa nad zemljom pošto su na toj lokaciji guste bukove šume u privatnom vlasništu. A kada seljaci šuju koliko para ima za žičaru ima da cepaju cene i da se natežu oko prodaje da poludiš.
     Među stanica će biti gde je postavljen kamen temeljac, i to je 10 min pešaka od šumske kuće. A početak žice duboko u dolini pored reke Jasenice tako plan kaže, i što se tiče orjentacije staze ona gleda ka Beogradu i severu. Ali ne bi me čudilo da se plan promeni i tarsa staza sktati da bi lokalna vlast ućarila koji evro za stan ili kucu?

     boki04 - na Forumu skimanijaci.com


Na Rudniku posle 15 godina ponovo radi ski lift     
Pozdrav svim smučarima!     
     Mart 2005. Javljam se sa Rudnika gde posle 15 godina ponovo radi ski lift, tačnije krajem janurara 2005 sam se nasao na ovoj divnoj planini, gde sam prisustvovao postavljanju i puštanju u rad ski lifta na brdu zvanom Straževica. Staza je osvetljena sa 15 reflektora.
     Dužina ski lifta je 500 m a staza je nešto duza i veoma lepo je utabana. Ski lif je tipa sidrišta ima kapacitet oko 150 skijasa na sat. Ski staza se nalazi tik uz Ibarsku magistralu tačnije iza restorana Nacionalana kuća na prevoju Rudnik.
     Za detaljnije informacije mozete pozvati 032/741-445. Cena dnevnog ski pasa je 400din, sat je 100 din a noćno skijanje od 20h-02h je jos 400din.      Pozdrav svim ljubiteljima zimskih carolija.     

     Bojan Mirković


Tokom zime 2003. ski lift na lokaciji "Gradovi" bio je u funkciji.

Krajem februara 2002. godine, gospodin Bojan Dimić je poslao nove optimističke informacije o mogućnostima budućeg skijanja na Rudniku.

       Pozdrav svim smučarima !

       Javljam Vam se da bih još malo dopunio informacije o skijanju na Rudniku.

       IMA NADE ZA SKIJANJE NA RUDNIKU :)
       Ove godine, snega je bilo od početka novembra do kraja januara meseca i to negde oko 40 cm, a na severnoj strani i do 80 cm.


Pusta staza na Rudniku

       Milan nam je pisao i da je postojao plan da se napravi izuzetno dobra staza dužine 1000 - 2000 m, koja bi se protezala od vrha Malog Šturca do podnožja planine, odnosno do izvora reke Jasenice a koja bi po važećoj kategorizaciji mogla da se svrsta u “crnu”.  Za realizaciju tog projekta potrebno je da opštinski organi a i sami meštani pokažu mnogo više interesovanja i da se postigne dogovor sa J.P. “SRBIJAŠUME” koje gazduje planinom.

       Kada sam početkom februara boravio na Rudniku, zatekao sam grupu meštana koji su radili na montiranju ski lifta na jednoj livadi u zaseoku “Gradovi”. Ski lift će biti pogonjen dizel motorom, dužina staze je negde oko 300 m, pa se nadam da će se Rudnik već za sledeću sezonu prebaciti iz “mesta gde se nekada moglo skijati” u “mesta gde postoji barem jedan ski lift”.


Zaseok Gradovi

       Saznao sam i to da je od Ministarstva za sport R. Srbije zatražena dozvola za formiranje smučarskog društva na Rudniku i verujem da će to u značajnoj meri pomoći da skijanje ponovo zaživi na Rudniku.


 Šumska kuća zimi

       Što se tiče smeštajnih kapaciteta, pored Planinske kuće “Ratko Kuruzović” koja je prošle godine dograđivana, na Rudniku se nalazi i hotel “NEDA” koji nije u potpunosti završen ali je prema mojim saznanjima ove godine bilo nešto malo gostiju, zatim motel “Šumska kuća” kojim upravlja J.P. “SRBIJAŠUME” a koji raspolaže sa desetak ležajeva i dva bungalova.
Ski lift koji je nedavno postavljen nalazi se na desetak minuta hoda od “Šumske kuće” do koje se veoma lako stiže automobilom.

  Turistička organizacija Opštine Gornji Milanovac
www.togm.org.rs


Mart 2002.
O
snovan Ski klub "RUDNIK-ŽELEZNIČAR"

Sedište je u Beogradu, a svoje aktivnosti je usmerio na popularizaciju skijanja na planini Rudnik.

     Detaljnije . . .


       Skijanje na Rudniku -  A KAKO JE BILO ?

       Staza na Malom Šturcu, o kojoj je pisao Milan iz Beograda, prosečena je negde 1979. - 1980. god. i sa nekim kraćim prekidima bila je u funkciji negde do 1991. god. Ski lift je bio postavljen tako da je trebalo da opslužuje dve staze, jednu na zapadnoj a drugu na severnoj strani Rudnika. Staza na severnoj strani, koja je znatno strmija ali i nešto kraća od staze na zapadnoj strani, nije korišćena i vremenom je u potpunosti obrasla.

       Staza na zapadnoj strani je dugačka oko 300- 400 m i može da se svrsta u plavo - crvenu. Ski lift koji je prvobitno postavljen bio je napravljen od motora “Diane” i brigu oko njega vodila je grupa ljudi iz Gornjeg Milanovca (pretežno članovi A.M.D. i P.S.D. “Rudnik” iz Gornjeg milanovca). Poteškoću u korišćenju lifta predstavljalo je to što na čeličnoj sajli nisu postojale lopatice , već je za kačenje korišćena posebna “kuka” koju ste morali sami da napravite ako ste mislili da koristite ski lift. Za meštane i ljude iz Gornjeg Milanovca to nije bio problem, ali za sve ostale uglavnom jeste. Prevoz do staze koja je od naselja udaljena oko 5-6 km vršen je LANDROVER-om od strane ljudi iz A.M.D.

       To je funkcionisalo par godina, a onda je brigu o stazi preuzela U.T.R.O. “Šumadija” -Gornji Milanovac. Ne bih mogao da se složim sa Milanom da je ovo preduzeće u potpunosti krivo za propadanje staze na Rudniku jer su oni na stazi montirali ski lift pogonjen elekto-motorom, koji je imao lopatice pa je samim tim bio povećan i broj korisnika lifta, staza je osvetljena reflektorima i omogućeno je i noćno skijanje, u podnožju staze bio je izgrađen lep objekat u kome su posetioci mogli da kupe neko piće ili sendvič, prevoz do staze vršen je kamionom i sve je upućivalo na to da će se cela stvar odvijati dobro. Velika je šteta da na Rudniku u to vreme nije postojala mašina kojom bi se vršila priprema staze, jer bi se time i sezona skijanja znatno produžila, ali i bez toga, skijanje na Rudniku je moglo da zadovolji sve one koji nisu bili u mogućnosti da priušte sebi odlazak u neki poznatiji centar.

       A onda je negde od 1991. god. sve počelo da propada. Nekoliko godina je to stajalo napušteno,  zatim su počeli da nestaju delovi lifta, najpre uže, onda elektro-motor, pa se neko dosetio da bi i kablovi i reflektori mogli za nešto da se iskoriste, tako da je na stazi ostalo samo ono što nije moglo da se odnese, stubovi za reflektore i delovi lifta koji su bili zabetonirani. Drvena baraka koju je izgradila “Šumadija” je oronula a staza polako obrasta mladom šumom .

       U nadi da ćemo se uskoro sresti na nekoj od padina Rudnika, srdačno Vas pozdravljam.

          Bojan Dimić ( skn_sm@ptt.yu )
          27. febrauara 2002.


Informacija o ski stazama i ski liftu kojih na Rudniku više nema :(
Hvala Milanu iz Beograda koji se putem mail-a javio sa ovim informacijama.

Tekst postavljen na sajtu 01.06.2001.

    Do pre 10 - 15 godina, na jednom od vrhova Rudnika - Mali Sturac (oko 1100m/nv), postojala je uređena staza dužine oko 300-400m. Staza je bila na zapadnoj padini. Po težini, mogla bi da bude plavo-crvena. Postojao je ski lift, pogonjen benziskim motorom (dijana). Na toj stazi su se odvijala opštinska takmičenja. Dok  se oko staze brinula grupa entuzijasta sve je dobro funkcionisalo, postojao je čak organizovani prevoz iz Gornjeg Milanovca do staze... Staza je prosečena između visokih bukvi a sa  istočne strane je zaklonjena drugim vrhom (Veliki Sturac) tako da na njoj nije bilo nikad mnogo sunca i sneg se zadrzavao skoro do maja meseca. Put do staze je redovno čišćen zbor releja na Velikom Sturcu.
    Čak je iskrčena još jedna staza koja je bila postavljena normalno na postojeću, na severnoj padini, duzine 1000-2000m koja bi po težini bila CRNA i za koju su postojali planovi da se napravi žičara sa korpama. Za tu svrhu bi se iskoristila žičara iz rudnika koja više nije mogla da se koristi za rudu. Ta staza je trebala da ide od vrha Malog Sturca pa skoro do podnožja palnine.
    Na žalost kada se umesala opština sa nekim megalomanskim planovima, pogotovu UTRO Šumadija, cela stvar je pukla u param parčad. Prvo što su uradili, rasterali su ljude koji su iz ljubavi prema skijanju do tada vodili ceo posao.
    Staze su sad zarasle, ski lift je odavno ukraden kao i kilometri sajle za vuču, objekat koji je sagrađen na dnu staze je sav razvaljen. Na tu stazu su čak dolazili neki klubovi iz Beograda i Smedereva i održavali treninge...
    Pored te staze, postoji na Rudniku bar jos 5 mesta gde moze da se napravi staza i ski lift. Staze u podnozju Rudnika kao što je bila ski staza pored Planinarske kuće i slične, minorne su u odnosu na štetu koja je naneta  sportu u tom delu Srbije.
    Kad je cela stvar pukla, nas nekoliko koji smo išli na takmičenja, vežbali smo, umesto na uređenoj stazi sa ski-liftom, na livadama poznanika koji su imali imanja na padinama Rudnika...
    Pisem vam ovo jer bih voleo, ako postoji minimalna šansa, da do kraja svog zivota vidim da se nesto po tom pitanju popravilo...

     Milan ( Milan@el.etf.bg.ac.yu )


Rudnik - planinarska kuća Ratko Kuruzović (678m)

Mesto: periferija varošice Rudnik, Nemanjina ulica 11.
Konfiguracija: kamena zgrada sa prizemljem (kuhinj , trpezarija, soba) i tavanom.
Kapacitet: jedna soba sa 4 ležaja, još 9 ležajeva u trpezariji.
Komfor: Stuja, vodovod izveden do šupe odmah pored kuće, WC (izvan kuće). Grejanje je pećima na čvrsto gorivo. U kuhinji ima dovoljno posuđa za pripremanje i služenje hrane.
Okolina: bazen za kupanje u neposrednoj blizini, iznad kuće postoji ski-lift.
Dolazak: od centra varošice 10 minuta hoda. Redovnom autobuskom linijom Beograd - Gornji Milanovac može se doći do prevoja "Bućin grob" na Rudniku; odatle lokalni autobus vozi do varošice Rudnik (3.5km).
Domom upravlja: PD PTT Beograd
Organizovanje smeštaja: isključivo uz prethodnu najavu.
---------------------

        U Planinarskom vodiču predstavljeni su i svi Palninarski domovi u Jugosaviji, a pored ostalih nalazi se i planinarska kuća na planini Rudnik, na periferiji istoimene varošice. Navedeno je i da iznad kuće postoji ski lift. 
        Prema informacijama koje sam dobio navedeni bebi ski lift više ne postoji, i nezna se njegova dalja sudbina? Ako neko zna više detalja neka se javi...


Mlađi naraštaji i ne znaju da je na rudničkoj planini postojala ski staza sa žičarom ili bolje rečeno kablovskim izvlačenjem skijaša na vrh. Nalazila se na relaciji Mali Šturac - Prevoj i korišćena je krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

     Izvor: rudnik.in.rs

 


 


Smeštaj:
 

Šumska kuća

Ovaj turistički objekat posluje u okviru  preduzeća Srbija-šume, a posebno je zanimljivo mesto gde je smeštena. Okružena stablima bukve i bora, na jednom izbrešku iznad varošice, predstavlja idealno mesto za odmor bez buke i gužve. Tome doprinosi i smeštajni kapacitet ove šume, s obzirom na to da ovde može noćiti svega desetak gostiju. Kuća raspolaže sa dva trokrevetna apartmana i jednom dvokrevetnom sobom, te restoranom sa 50 mesta.

Upoznaćete ambijent koji se retko sreće. Postoji takođe mogućnost organizacije lova na visoku i sitnu divljač. Ovde se hvali i odličnim kuvarima, a na meniju su pretežno rudničko-takovski specijaliteti.

Pun pansion po osobi staje 1.800 dinara, a telefon za informacije je: 032 741- 209

 

Hotel Neda

Najveći smeštajni objekat na Rudniku je hotel Neda. Osim komfornim soba i dobre usluge, gostima su na raspolaganju i brojni sadržaji poput diskoteke, ski-staze i male žičare.

Gosti hotela su đaci na rekreativnoj nastavi, sportisti na pripremama, ali je sve više i pojedinaca i porodičnih ljudi. Sale za sastanke pružaju mogućnost i održavanja seminara i drugih radnih sastanaka, pa ne čudi i sve veći broj poslovnih ljudi.  Naravno ne treba zanemariti ni odličnu hranu, kao i domaći hleb iz hotelske pekare.

     Više informacija se može dobiti na broj telefona recepcije: 032 741-303.

 

Odmaralište „Rudnik“
- Centar dečjih letovališta Grada Beograda (CDL) na Rudniku

Odmaralište „Rudnik“ raspolaže sa oko 130 ležajeva za decu i 12 kreveta za vaspitno osoblje. Sve sobe su sa kupatilom. Usluga je na bazi punog pansiona (na bazi klasičnog posluživanja – tri obroka, + užina za decu)

Bez obzira na godišnje doba, za školu u prirodi, učenje i vannastavne aktivnosti u odmaralištu na Rudniku, koje posluje u sastavu dečijih letovališta Grada Beograda, imaju idealne uslove. Zbog toga planovi Grada Beograda su da u ovoj godini izdvoji 20 miliona dinara za adaptaciju i modernizaciju odmarališta „Rudnik“ i da u naredne dve do tri godine dobiju i svoj bazen u sklopu kompleksa.

Na interesovanje turista i vlasnika vikendica sa Rudnika pokrenuli su deo restorana koji služi obroke za prolazne goste. Tako da oni koji žele mogu ručati kod nnjih i to po pansionskoj ceni obroka. Inače, obroke služimo uvek i kada imamo korisnike na smeštaju, i kada nemamo...

Da boravak na Rudniku bude nezaboravan, u ovom odmaralištu, o svemu, brine 24. zaposlenih.
 


Planinarski dom Rudnik

Ova planinarska kuća nalazi se na Rudniku u ulici Nemanjinoj broj 11 na periferiji varošice Rudnik. Zgrada je napravljena 1934/1935. godine od klesanog kamena i sastojala se od prizemlja i tavana. Objekat je 2000.-2002. godine nadgrađen i proširen tako da sada ima prizemlje i sprat. U prizemlju je predsoblje, dva WC-a sa tuševima, ostava, kuhinja, soba za domaćina i dnevni boravak za 40 osoba. Na spratu su 3 sobe sa ukupno 26 kreveta (1x3, 1x8, 1x15) i WC sa umivaonikom. Kuća poseduje struju, vodu i TV sa videom. Kuhinja ima šporet na drva, električni i plinski štednjak kao i sve potrebno posuđe za pripremanje i konzumiranje hrane. Kuća raspolaže bogatom planinarskom bibliotekom i videotekom. Pored kuće uređeno je i planinarsko sklonište sa dušecima i podmetačima u koje može da se smesti 15 planinara, ali moraju imati svoje vreće za spavanje. U skloništu nema grejanja. Grejanje je pomoću peći na čvrsta goriva. Vlasnik objekta je PD "PTT" iz Beograda, poštanski fah 376.

Moguće je doći autobusom ili putničkim vozilom do centra varošice Rudnik odakle ima 10 minuta hoda do kuće. Može se koristiti redovna linija Beograd - G. Milanovac do prevoja "Bućin grob" na Rudniku odakle ima lokalni autobus do varošice Rudnik udaljene oko 3,5 km. Jednom dnevno (u 15.30) vozi redovna linija Beograd - Gornji Milanovac preko Mladenovca i Topole i autobus staje u centru varošice Rudnik, odakle se obeleženom planinarskom stazom treba popeti do kuće.

Izleti: Vrh Rudnika, Cvijićev vrh (Veliki Šturac 1132 m), Ostrovica, manastiri Blagoveštenje, Vraćevšnica i Voljavča, kuća Miloša Obrenovića u Gornjoj Crnući i celodnevni izlet do Bukulje i Rajca. Planinarsko društvo "PTT" je 1997. godine uredilo i obeležilo transverzalu "Rudničke staze", sa 10 kontrolnih tačaka, dužine 75km.

 

Rudnik 3881 1100x608

Rudnik - U planu sportski centar sa stazom za skijanje

Planina Rudnik jedna je od tri strateške tačke za razvoj turizma na području opštine Gornji Milanovac. Upravo zbog toga, u planu je izgradnja Sportsko-rekreativno-edukacionog centra koji će sadržati *stazu za skijanje*, bob na šinama,...
Rudnik, Gornji Milanovac | 23.03.2021. | Kurir.rs / RINA | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Rudnik

Rudnik 11.11.19 ski lift 16a

Rudnik - Remontovan ski lift, srećno sa snegom skijaši šumadinci!

Članovi Ski kluba Rudnik 1132 i prijatelji kluba iz Gornjeg Milanovca su ovih dana radili na remontu svog ski lifta postavljenog na Rudniku na lokaciji Šturac, ispod najvišeg vrha planine Veliki Šturac (zvaničan...
Rudnik | 11.11.2019. | Skijanje.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Rudnik | Žičare, staze, ski instalacije

Rudnikfeb2015012640

Rudnik - Opština Gornji Milanovac kupuje konop za ski lift

Staza za skijanje na planini Rudnik više od 20 godina nije bila u upotrebi. Desetak zaljubljenika u zimske sportove odlučilo je pre par godina da stazu raščisti i naspe a početkom ove zimske...
Rudnik, Gornji Milanovac | 18.02.2015. | TV Telemark | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Rudnik


Sve vesti iz ski centra

Ski mape

Galerija