Vesti Rudnik - Remontovan ski lift, srećno sa snegom skijaši šumadinci!

Rudnik - Remontovan ski lift, srećno sa snegom skijaši šumadinci!

Rudnik | 11.11.2019. | Skijanje.rs
Rudnik 11.11.19 ski lift 16a

Članovi Ski kluba Rudnik 1132 i prijatelji kluba iz Gornjeg Milanovca su ovih dana radili na remontu svog ski lifta postavljenog na Rudniku na lokaciji Šturac, ispod najvišeg vrha planine Veliki Šturac (zvaničan naziv Cvijićev vrh) na 1132 m/nv.

Na ovoj lokaciji ski lift je postojao do 1991. godine i tada je imao priključak na struju koji se tokom ovih više od 20 godina u nazad izgubio, tako da su članovi gornjomilanovačkog ski kluba prisiljeni da se snalaze na poseban način kako bi predstojeće zimske sezone 2019/2020 imali skijašku stazu i funkcionalan ski lif na svojoj planini.

Ski lift sa menjačem i motorom Trabanta

Radi se o ski lftu na konop, dužine 350 metara kome su morali da nađu novo rešenje za pogon bez struje. I prošle godine se skijalo na ovoj stazi sa istim ski liftom koji je tada imao zanimljiv pogon koji je kombinovao menjač i dvotaktvni motor trabanta. Ski lift je radio i vukao do 5 skijasa istovremno bez problema, ali bilo je problema da se motor "ušteluje" i podesi da radi ravnomerno...

Zato su za predstojeću sezonu odlučili da pripreme drugu vrstu pogonam takođe veoma zanimljivu...

Dovežen novi pogon ski lifta

Pored ski lifta su napravili posebnu drvenu konstrukciju na koju su navezki automobil Opel Corsa. Auto je bio u vužnom stanju, dovežen na planinu i parkiran da pomenuru drvenu konstrukciju koja omogućava da levi točak Opel Corese bude u liniji sa reduktorom ski lifta. Zatim su sa auta poskidani svi točkovi (do proleća kada će da se sveze sa planine). Prednji desni pogonski točak auta su blokirali tako da je pogon samo na prednjem levom točku, odnosno disku točka, na koga su pričvrstili ploću sa kardanom.

Priprema rampe

Putem kardanskog vratila pogon se prenosi na reduktor ski lifta, a to je ništa drugo do diferencijal sa jednog starog Mercedes kamiona. Pogon sa auta koji horizontalno dolazi do diferencijala se dalje vertikalno prenosi do obrtnog točka na kome je konop ski lifta. Taj obrtni točak je u stvari velika traktorska felna koja sada pogon prenosi na zategnuti konop koji izvlači skijaše prema vrhu.

Priključen pogon ski lifta

Pored ovog ski lifta za ozbiljnije skijaše, u klubu su obezbedili i mali ski lift Tomos dužine 100m za decu, tako da će moći i porodično da se druže tokom zime na padinama Rudnika.

Tomos ski lift za decu

Sve što je urađeno je dobrovoljnim radim i prilozima članova i prijatelja kluba uglavnom u materijalu pa i u ovom autu koji je ustupljn za pogon ski lifta tokom zime.

Ali šumadijski skijaši pamte i novčanu pomoć Opštine Gornji Milanovac uz čiju pomoć je 2015. godine kupljen konop - uže dugo 700 m za izvlačenje skijaša što je tada za njih bio nerešiv finansijski problem...

Sve je spremo za probu novog pogona....

Onu što skijaši u ovom trenutku očekuju od Opštine je i rešenje za dobijanje dozvole za priključak struje za ski lift. Zbog trenutne situacije, svi elementi ski lifta vezani za pogon na struju su demontirani i sačuvani, od razvodnog ormana, motora 18kw, reduktora, do upravljačkog dela ski lifta... Nadaju se da će problem priključka na električnu energiju uz pomoć Opštine biti rešen, i tada bi ski lift lako i brzo vratili na osnovni pogon na struju.

Ski kućica, napravljena prošle godine

I to nije sve.... Ovi vredni skijaški entuzijasti su prošle jeseni u blizini ski lifta napravili ski kućicu - brvnaru. Patos je od cigala, krov je ceo izolovan staklemom vunom. Tokom zime i skijanja imaju gde da se ugreju, skuvaju čaj... a tokom leta lepo mesto za druženje.

Rudnik - Ski staza tokom zime

I da se vratimo na ovu novu varijantu pogona ski lifta uz pomoć auta... Nakon današnje montaže, probali su, deluje da je sve dobro... Kačili su se trojica sa ukopanim nogama u zemlju, i kako kažu, izuva iz cipela...  Nisu mogli da ga zaustave. A na snegu kada je manje trenje ima to tek da ide. Nadaju se da će ski lift sa pogonom uz pomoć korse istovremeno izvlačiti 8 do 10 skijaša. Videće se, čeka se sneg... i ako ski lift sa ovakvim pogonom bude radio kako treba, drvenu konstrukciju za rampu na koju je navežen auto Opel Corsa zameniće metalnom. Možda u međuvremenu dobiju i priključak struje...

Srećno skijaši šumadinci!!!!

Video: Pogon ski lifta na Rudniku

 

            Izvor, foto:  Ski klub Rudnik 1132, Gornji Milanovac

Komentari