Ski Centri Srbija Crni vrh - Bor

Crni vrh - Bor

crnivrhsidrofeb2009

Od Bora je Crni vrh udaljen 30 kilometara, a isto toliko sa druge strane i od Žagubice. Najviši vrh nalazi se na 1043 m nadmorske visine. Planinski masiv Crni vrh veoma je bogat kvalitetnim šumama, posebno bukovim. Blizina asfaltnog puta Bor-Žagubica, prijatna planinska klima sa dubokim snežnim pokrivačem koji traje gotovo do maja, bujno zelenilo i čist planinski vazduh učinili su da ova planina postane primamljiva za mnoge goste.

 

Prvi objekat koji je izgrađen na Crnom vrhu je Planinarski dom, iz 1952. godine u čijoj je neposrednoj blizini teren za skijanje sa uspinjačom. Značaj Crnog vrha za razvoj planinskog turizma, ne samo u borskoj opštini, nego i u citavoj Srbiji do punog izražaja će doći kada za par godina bude završen turisticki centar "Crni vrh", koji ce zahvatati površinu od oko 210 hektara.
     Na slici: Josip Broz sa saradnicima, 1961. godine, ispred planinarskog doma na Crnom vrhu  FOTO: B.F.

Izgradnjom hotela visoke kategorije, tipa Hayatt, sa oko 850 postelja, apartmanskog naselja, ski staza, klizališta, teniskih i terena za mini golf, sportske hale i heliodroma, prirodne lepote ove planine postaće dostupne i najprobirljivijim gostima iz sveta. Izgradja je trenutno potpuno stala, potrebna je velika investicija, i sigurno je da bi ovaj hotel mogao biti ponos ćitave Srbije.
     Na slici: Zgrada glavnog „Hajatovog” hotela u gradnji na Crnom vrhu  FOTO: B.F.

 

Prvi ski lift na Crnom Vrhu je postavljen 1985 godine, proizveden od strane firme FOD iz Bora.
Dvosed žičara je demontirana žičara Centar sa Kopaonika koja je 2010. godine prenešena u Bor. Njena montaža na Crnom vrhu je završena u jesen 2012, tako da je za sezonu 2012 / 2013 spremna za korišćenje.

 Tehničke karakteristike ski instalacija na Crnom vrhu iznad Bora su:

Naziv instalacije

Lokacija

Kosa dužina (m)

Visin. razlika (m)

Brzina (m/s)

Snaga pogona (kW)

Kapacitet (ski/h)

Godina montaže

CRNI VRH SIDRO

Crni vrh

1100

260

4,0

132

1050

1985

CRNI VRH DVOSED

Crni vrh

1300

316

2,5

160

1200

2012

Cena dnevnog ski pass-a u sezoni 2012 / 2013 je 300 dinara.


Ski lift (sidro) na Crnom Vrhu iz prošlih vremena.

Početkom gradnje hotela Hayatt, koji je bio preambiciozna investicija, stalo se i sa skijanjem, na Crnom Vthu. Uz velelepni hotel planirana je i izgradnja žičara.

Planirana je rekonstrukcija postojećeg lifta tipa sidro, kao i izgradnja nove žičare - dvosedežnice. Trase budućih ski staza su prosečene. Počela je i izrada konstrukcije žičare, nabavljeni su elekrtomotori, postavljeni su i temelji pojedinih stubova žičare. Procena je da je urađeno oko 35% posla. Inače žičaru projektuje i radi naš domaći proizvođač ski liftova preduzeće FOD - Bor. Planirane tehničke karakteristike budućih liftova su bile:

Naziv instalacije u izgradnji Lokacija Kosa dužina (m) Visin. razlika (m) Brzina (m/s) Snaga pogona (kW) Kapacitet (ski/h)
CRNI VRH
žičara dvosed
Crni Vrh 1380 302 0 - 2,5 160 1195
KRAKU BUGARI
ski lift sidro
Crni Vrh 1209 265 0 - 3,2 132 1192

Do bilo kakvih zvaničnih podataka o tome ko su investitori kompleksa Crni vrh, a čija se vrednost prema procenama upućenih procenjuje na stotinu, pa i par stotina miliona dolara, još uvek je nemoguće doći. Ni o tome ko je i kada doneo odluku da se krene sa tom grandomanskom investicijom, niti u kakve je svrhe ona građena, kako su u celom poslu, makar na papiru, našao multinacionalni hotelski gigant „Hajat ridžensi“.

Kažu da se prilikom posete Jugoslaviji jedan od zvaničnika „Hajata“ naglas čudio kome je mogla da padne ideja da na takvom mestu gradi hotel i ostale sadržaje. Jer, iako u jednoj brošuri stoji da je hotel i kompleks oko njega zamišljen kao „ekskluzivno planinsko odmaralište“, oni koji su na ovde provodili leta i zime kažu da im nije jasno ko bi platio basnoslovne aranžmane za boravak na Crnom vrhu.

Iako je uz hotel izgrađena i skijašnica, uslova za skijanje ovde nema jer je nadmorska visina suviše mala, zimi se sunce ovde retko viđa (ne zovu ga, zalud, Crni vrh, kažu meštani), a ni konfiguracija terena nije takva da omogućava izgradnju atraktivnih ski-staza. Postojeći ski-lift koji vodi od Lovačkog doma do vrha dugo nije prevezao nijednog skijaša.

Upravo taj stari ski lift, koji godinama nije radio uspeli su da osposobe skijaski entuzijasti iz Bora uz pomoć Opštine Bor koja je odrešila kesu i u rekontrukciju ski terena uložila 2,5 miliona dinara, pa je na 1.030 metara nadmorske visine, u blizini još nezavršenog Jelen Hajat hotela, Marta 2009. počeo da radi ski lift sa stazom dugom 920 metara.

U podnužju staze je planinarski - lovački dom u kome mogu da se zagreju i okrepe, čak i prenoće pošto ovaj objekat raspolaže sa 30 postelja.

I u sezoni 2011 ski lift je bio u funkciji.

U četvrtak, 24. februara 2011, je počelo da radi skijalište na Crnom vrhu (1034 m) zahvaljujući Opštini Bor i Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Ski-staza i ski-lift su pripremljeni za skijanje početkom januara ali se čekalo da vremenski uslovi na planini budu odgovarajući. Opština Bor je do Crnog vrha obezbedila svakodnevni besplatni autobuski prevoz. Radove na skijalištu obavili su radnici JP "Turistički centar Bor".

Za ovu potrebu osposobljene su skijaška staza, ski lift i lovački dom. Lovački dom je osposobljen za pripremu toplih napitaka i hladnih predjela. Skijaška staza je dugačka 903 metara, a visinska razlika je 143 metara. Kapacitet ski-lifta je 100 skijaša na pet minuta što je jedan od najbržih ski-liftova u Srbiji.


Smeštaj pogodan za skijanje na Crnom vrhu...


Privatni smeštaj

Etno selo Trska300x200
Etno selo Trška - Žagubica

Etno selo Trška nalazi se kod manastira "Trška crkva" iz XII veka, na obali reke Mlave u blizini Žagubice. Obzirom da je...


Turistički centar Crni vrh je od Bora odaljen 30 km. Nalazi se na pola puta od Bora prema Žagubici.


Ostala mesta u okolini Crnog vrha gde se potencijalno može skijati:

 - Beljanica

 - Stol

 - Savača

 

crnivrhbor veroljubveljkovic 170219 5 960x584

Crni vrh, Bor - Moguće rešenje za započeti hotelski kompleks Jelen-Hajat

Jedna arapska kompanija zainteresovana je da od ruskog Gasproma, većinskog vlasnika započetog hotelskog kompleksa na planini Crni vrh, kod Bora, otkupi deo tog objekta, pišu Novosti. - Arapi su, navodno, zainteresovani za kupovinu dela crnovrškog...
Bor | 21.11.2019. | Večernje novosti | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Crni vrh - Bor

crnivrhbor1120135 960 logo

Crni Vrh, Bor - Ski sezona počinje u sredu 19. decembra

Na Crnom Vrhu iznad Bora skijaška sezona počinje u sredu 19. decembra 2018. Radiće obe žićare, i dvosed i sidro. Skijalište je pripremljeno, ski staze su utabane, obeležene zaštitnim mrežama. Skijšima i borderima...
Bor | 18.12.2018. | sportskicentarbor.com | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Crni vrh - Bor

04 CRNI VRH novostirs540x328

Crni vrh, Bor - Nema nade za završetak hotelskog kompleksa "Jelen-Hajat"

Tačno dve decenije od početka gradnje luksuznog hotelskog kompleksa na planini Crni vrh kod Bora, zvanog "Jelen-Hajat", više nema nikakve nade da će se to zdanje, u koje je utrošeno oko 65 miliona...
Crni vrh, Bor | 06.02.2017. | novosti.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Crni vrh - Bor

skijanje2017 524

Crni vrh, Bor - Počelo skijanje, besplatan ski pas

Skijaška sezona na planini Crni vrh kod Bora počela je prethodnog vikenda sa više od mesec i po dana zakašnjenja. Razlog kašnjenja su administrativne i pravne procedure nakon likvidacije preduzeća "Borski turistički centar"....
Crni vrh, Bor | 29.01.2017. | Borskojezero.info | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Crni vrh - Bor

Boskisajam

Bor - Peti sajam i razmena zimske sportske opreme "BO SKI"

Peti Sajam razmena skijaške opreme "BO SKI" ima za cilj prodaju polovne dobro očuvane skijaške opreme po veoma povoljnim cenama. Skup će se održati u subotu 17. decembra 2016.godine u donjoj galeriji Sporskog centra...
Bor | 15.12.2016. | Komentari (0) | Kategorije: Oko skijanja | Sajmovi | Crni vrh - Bor


Sve vesti iz ski centra

Ski mape

Galerija