Smeštaj Crni Vrh - Bor, Žagubica Etno selo Trška - Žagubica

Etno selo Trška - Žagubica

Etno selo Trska300x200

Etno selo Trška nalazi se kod manastira "Trška crkva" iz XII veka, na obali reke Mlave u blizini Žagubice. Obzirom da je od skijališta Crni vrh udaljeno samo 27km, preporučuje se i ljubiteljima zimskoh sportova na snegu.

Telefoni:     +381 69 555 7012
                  +381 65 864 4003
E-mail:       davidprvulovic007@gmail.com
Sajt:            www.etnoselotrska.rs

Etno selo Trška je od Beograda udaljeno 157 km putem preko Požarevca i Petrovca na Mlavi ka Žagubici.  Tri kolometra ispred Žagubice skrećete 800 m sa glavnog puta i stižete u ovo etno selo smešteno u netaknutoj prirodi Homoljskih planina a koje u bogatoj ponudi svog restorana ima: domaću i zdravu hranu, homoljsko jagnje, svežu pastrmku sa izvora, homoljski sir, kačamak od brašna sa vodenice, specijalitet kraja i mnogo toga drugog, homoljski med kao i domaća rakija.


Skijanje i ostala ponuda

Skijalište Crni vrh, sa dvosed žičarom i ski liftom, je od etno sela udaljeno 27 kilometara. Za grupe je moguće organizovati prevoz od etno sela do samog skijališta. U ponudi je i turno skijanje po neistaženim Homoljskim planinama.

Na oko 45 km udaljenosti je Majdanpek i skijalište Rajkovo, tako da u jednom aranžmanu možete skijati na dva srpska skijališta.

Opštinski centar Žagubica je udaljena  4 km, a u neposrednoj blizini etno sela je i manastir "Trška crkva" iz XIII veka, koga obavezno treba obići.


Smeštaj

Etno selo "Trška" nudi 4 apartmana, 2 trokrevetna i 2 višekrevetna apartmana. Ukupan broj smeštajnog kapaciteta 18 ležajeva raspoređenih u četiri etno kuće u neposrednoj blizini restorana.

Apartmani su urađeni u etno stilu sa zahtevima savremenog doba. Sadržaj: Antialergijske dušeke i prekrivače, klima urađaje, kupatilo sa tuš kabinom, francuski i pomoćni ležaj. Boravak je moguć u svim varijantama (bez doručka, polu pansion, pun pansion).


Cenovnik

- Zakup trokrevetnog apartmana - 25€ po apartmanu dnevno
  Sa doručkom + 2.5 € po osobi
  Polu pansion + 8.5 € po osobi
  Pun pansion + 13.5 € po osobi.
- Zakup šestokrevetnog (dupleks) apartmana - 50€ po apartmanu dnevno
  Sa doručkom + 2.5 € po osobi
  Polu pansion + 8.5 € po osobi
  Pun pansion + 13.5 € po osobi.

Kontakt

Etno selo TRŠKA
Telefoni:
   +381 69 555 7012
                   +381 65 864 4003
E-mail:       davidprvulovic007@gmail.com
                   milomirperic007@gmail.com
Sajt:           www.etnoselotrska.rs
Latitude:
  44°13'15.00"N  ili  44.220833°
Longitude: 21°44'38.45"E  ili  21.744014°

 
Manastir "Trška crkva"
Na putu Žagubica - Petrovac na Mlavi kod sela Ribari, na 4 km od Žagubice nalazi se srednjevekovni manastir "Trška crkva". Nekada se tu nalazilo srednjevekovno naselje Trg po kome je crkva i dobila ime. Trška crkva je najstariji crkveni spomenik u ovom delu Srbije. Prema predanju crkva je izgrađena još u 9.veku ali na osnovu sačuvanih materijalnih ostataka (grifona, prozora na apsidi i keramičkih sudova ugrađenih u zapadnu fasadu hrama) može se reći da je hram izgrađen krajem 13.veka negde oko 1274 god. i prvobitno je bio posvećen Sv.Nikoli. Crkva je srušena i prva velika obnova bila je 1430 god u vreme vladavine despota Đurdja Brankovića i tada je crkva posvećena Rođenju Bogorodice što je ostalo do današnjih dana. O tome svedoči kamena ploča sa natpisom i druga iz 1483 god.
Trška crkva je izgrađena u stilu raške škole. Zidana je sigom i temeljima od peščara. Na zapadnoj fasadi se nalaze sklupture uklesane u kamen od čega se izdvajaju krilati grifoni. Skulpture grifona se danas još mogu videti u Studenici, Banji i Dečanima, najlepšim spomenicima raške škole. Grifon, od kojih severni drži u prednjim kandžama glavu ovna a u zadnjim glavu čoveka, dok južni drži glavu anđela, predstavljaju jevanđeliste Luku i Mateju. U turskim popisima iz 1572 god manastir se vodi kao aktivan. Postoji lepo oblikovan portal izmedju narteksa i središnjeg dela crkve. Sadašnji izgled crkve potiče iz obnove koja je izvršena 1796 god. Posle II sv.rata manastir je bio opljačkan. 1953 god vršena je rekonstrukcija manastira i podignut je konak. Noviji konak podignut je 1973.god i u njemu kapela Svetog Nikole. Trška crkva je uvršćena u značajne istorijske spomenike. Manastir je aktivan, ženski i o njemu brinu monahinje.
   Mihajlo Pribišević

 

Niko nije komentarisao ovu stranu.

Pošaljite svoj komentar