Ski Centri Srbija Besna kobila

Besna kobila

besnakobila03

Planina Besna kobila se nalazi na jugu Srbije, 40km istocno od Vranja, u neposrednoj blizini medunarodnog autoputa E-75. U podnožju planine se nalazi i Vranjska banja poznata po lekovitim izvorima termalne vode.

Najviši vrh se nalazi na 1923m nadmorske visine i sa njega mogu da se vide Kopaonik, Šara, kao i planina Rila u Bugarskoj. Besna kobila je deo Rodopskog planinskog masiva i sastavljena je uglavnom od granita. Vrhovi su vecim delom godine pod snegom Podnožje planine cine šume, dok su viši delovi pod pašnjacima. Besnu kobilu karakteriše biljno bogatstvo koje se zasniva na divljem, samoniklom, lekovitom bilju i divljim plodovima, odnosno raznovrstan biljni svet sa preko 700 vrsta drvenastih, žbunastih i zeljastih biljaka. Medu najpoznatijim vrstama lekovitog bilja koje rastu na Besnoj kobili su: kantarion, divizma, kopriva, kicica, nana, oman, hajducka trava, borovnica, malina, maslacak, maticnjak Takode, planinski pašnjaci, šume, nezagadeno zemljište, voda i vazduh, pružaju odlicne uslove za boravak i odmor na Besnoj kobili.

Besna kobila danas predstavlja još uvek nedirnutu oazu prirode koja pruža mogucnosti i za bavljenje zimskim sportovima, izlete i rekreaciju u zdravoj sredini, vožnju biciklom ili džipovima po prelepim stazama. Ona pruža odlicne uslove i za lov, jer je bogata primercima divlje svinje, lisice, vuka.

2008. godine formirano je Javno preduzece "Skijalište Besna Kobila", ciji je zadatak izgradnja infrastrukture i stvaranje uslova za privlacenje što veceg broja gostiju, pre svega ljubitelja skijanja.

Turisticki centar Besna kobila svojim gostima pruža mogucnost bavljenja sportom i rekreacijom tokom cele godine. Planinarski dom „Besna kobila“, kapaciteta 80 ležaja, nalazi se na nadmorskoj visini od 1480 m.

 

Nadmorska visina, oblik i položaj padina, kao i velika kolicina snega koji padne tokom godine, cine da sezona skijanja traje od polovine oktobra do polovine maja.

Za ljubitelje skijanja na raspolaganju su dve uredene staze, dužine 480m i 250m, ski lift kapaciteta 500 skijaša na sat. Jedna od staza je osposobljena i za nocno skijanje. Pored toga, skijaši koji vole slobodno skijanje mogu da koriste brojne strmine sa izvrsnim uslovima za ekstremno skijanje.

Upravni odbor JP„Skijališta Srbije", na sednici koja je održana 18.08.2011. godine doneo je odluku o dodeli tabača snega „Jumbo“ i Ski lifta „Suvo Rudište" dužine 1500 metara JP„Skijalištu Besna Kobila" iz Vranja.

Posle niza sastanaka sa predstavnicima JP„Skijališta Srbije" i predsednikom Upravnog odbora, direktor JP„Skijalište Besna Kobila" Dragan Janjić dogovorio je dalju saradnju, koja se ogleda u donaciji Skijališta Srbije, konkretno dodeli tabača snega i ski lifta, kojim će nam biti itekako olakšan rad u daljoj budućnosti.

Tokol leta 2012 rešen je problem sa kvalitetnim napajanjem električnom strujom je rešen i liftovi ce raditi normalno, a ne uz pomoć agregata.
Zavrseno je trasiranje staze za žičaru sidro koje je još pošlog leta preneta sa Kopaonika sa lokacije Suvo rudište. Međutim, iz opravdanih razloga rešavanja imovinsko-pravnih odnosa neće biti postavljena ove godine vec iduće.

Za sezonu 2012/ 2013 će biti u funkciji tri ski lifta, vezani jedan za drugim, od planinarskog doma do vrha Panjevi. To je onaj prvi vrh desno na usponu ka releju. Tako da će skijašima biti dostupna staza u ukupnoj dužini preko 3km.

 

 


Planinarski dom Besna kobila, raspolaže sa 56 ležaja u zajedničkom smeštaju, tri apartmana od po dva i tri ležaja i restoranom sa 80 mesta. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.480 m pa predstavlja i svojevrsnu vazdušnu banju, koja će svakako dobro doći svim stanovnicima urbanih naselja.

Prenoćište sa doručkom košta od 800 dinara po osobi, dok je najskuplja varijanta dvokrevetni apartman s punim pansionom koji staje 1.500 dinara dnevno.Od Beograda do Besne kobile se stiže veoma jednostavno. Izlaskom na autoput E-75 u pravcu Niša, ide se do Vranja (344 km).  Sa autoputa se izlazi kod Vranjske Banje, vozi se 34km do sela Kriva Feja (dokle saobraća i autobus iz Vranja), a onda još 4 km nekadašnjim makadamskim putem, a sada novim asfaltnim do Planinarskog doma.

Ovo putovanje, automobilom, traje nešto više od četiri sata. Naravno, u zimskim uslovima treba imati dobro pripremljeno vozilo, sa svom pratećom opremom – zimskim pneumaticima, lancima za sneg i slično.


2015 08 05 200227 Google Earth

Planovi i projekti skijališta Besna Kobila

Prvi ozbilniji idejni projekat vezan za područje Besne Kobile je "GENERALNO REŠENJE SKIJALIŠTA BESNA KOBILA - OPŠTINA VRANJE" kojenje izdradio "Vranje projekt", odnosno grupa stručnjaka pod vodstvom dipl.ing.arh. Slobodana Mitrovića. Projekat je poslat Opštini Vranje na usvajanje 2008. godine.
U oceni pogodnosti prostora Besne Kobile konstatovano je da su zadovoljeni svi potrebni prirodni uslovi za skijalište sa prosečnim trajanjem snega oko 120 dana godišnje, sa povoljnom orijentacijom i konfiguracijom terena koji zadovoljava potrebe regionalnog rekreativnog skijališta.

Godinu dana kasnije, u avgustu 2008. godine Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije sklopilo je ugovor s preduzećima Ecosign Mountain Resort Planners iz Kanade i Horwath Consulting iz  Zagreba za izradu Plana turizma na Besnoj Kobili sa predinvesticionom studijom i fizičko-tehničkim karakteristikama skijališta.
2009. godine ovaj dokumenat pod nazivom "Master plan za turističku destinaciju Besna Kobila" je objavljen i doneo je novi pogled na mogućnost skijanja na Besnoj Kobili.
Zaključak je da bez dodatnih čvrstih podataka, pre svega o klimi, nije moguće donositi odluke o daljem razvoju na Besnoj Kobili. Predlaže se da se započne s izgradnjom malog lokalnog skijališta kako bi posluživalo potrebe lokalnog stanovništva za skijanjem i rekreacijom, ali i kako bi služilo kao baza za sakupljanje podataka o klimi, snegu i tržišnim uslovima...

Najnoviji planski dokument je iz 2014. godine - Plan detaljne regulacije centralne zone skijališta "Besna kobila". Izrađen je od strane JP Zavod za urbanizam Vranje, a gradska skupština ga je usvojila 18.11.2014. Generalno, ovo je rešenje koje je najrealnije ostrvariti.

Pogledajte izvode iz ovih planskih dokumenta vezanih za skijalište Besna Kobila:


Roller vranje2019 1

Inline alpine slalom - Roller race kamp i trke na Besnoj Kobili i Vranju

Protekle nedelje Besna kobila i Vranje bili su centar Evropskog slaloma na rolerima. Od utorka 30. jula do 02.avgusta 2019. na Besnoj kobili održan je Roller Race kamp za sve kategorije pod pokroviteljstvom...
Veanje | 06.08.2019. | SK Besna kobila | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Besna Kobila - Vranje | Inline alpine

besna kobila 2019 1000x608

Inline alpine slalom - Internacionalni roler kamp na Besnoj kobili

Internacionalni roler kamp, sa velikim brojem učesnika iz zemlje i inostranstva, koji će se za vikend takmičiti na stazama u centru Vranja, u okviru Otvorenog prvenstva Srbije u slalomu, počeo je u utorak...
Vranje, Besna kobila | 01.08.2019. | vranjenews.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Besna Kobila - Vranje | Inline alpine

kup bk 2019 2 960x584

Skijaška takmičenja širom regiona

Širom regiona ovog i narednog vikenda se održavaju takmičenja u alpskom skijanju...  Mladi skijaši će se nadmetati na Kopaoniku, Besnoj Kobili, Bjelašnici, Jahorini, Krvavcu, Mavrovu, ...
| 26.01.2019. | Skijanje.rs | Komentari (0) | Kategorije: Bjelašnica | Jahorina | Mavrovo | Krvavec | Besna Kobila - Vranje | Kopaonik

ils bkob avg2018 1

Inline Alpine Slalom - Otvoreno Prvenstvo Srbije u Vranju

U subotu 25.avgusta 2018. su Grad Vranje i Skijaški klub "Besna kobila" bili domaćini otvorenog prvenstva Srbije u disciplini Inline Alpine Slalom (letnja varijanta alpskog skijanja u kome se kapije prolaze vozeći rolere)....
Vranje | 27.08.2018. | SK Besna Kobila | Komentari (0) | Kategorije: Besna Kobila - Vranje | Alp ski Srbija i okruženje | Inline alpine

ils vuzenica avgust2018 1 800x486

Inline Alpine Slalom - Dobri plasmani srpskih takmičara na otvorenom prvenstvu Slovenije

Ovog vikenda takmičari Ski kluba Besna kobila iz Vranja su učestvovali na otvorenom prvenstvu Slovenije u Vuzenici u slalomu na rolerima. Kako su nas do sada navikli na uspehe nove medalje dođu kao...
Vranje | 13.08.2018. | SK Besna kobila | Komentari (0) | Kategorije: Besna Kobila - Vranje | Alp ski Srbija i okruženje


Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija