Ski Centri Makedonija Popova Šapka

Popova Šapka

psapkabikelogo250x150

Popova Šapka, najpoznatiji skijaški centar u Makedoniji nalazi se na Šar Planini na visini od 1700 m. Udaljen 18 km od Tetova i 53 km od Skoplja i do njega se, zbog dobrog  prilaza i kvalitetnog puta, bez većih problema stiže i u toku zimske sezone (autoput ide od granice sve do Tetova). Nekada vrlo popularno skijalište u staroj Jugoslaviji, posle dosta godina zatišja danas ponovo postaje interesantno kako nostalgičarima, tako i novim generacijama skijaša. Domaćih i stranih turista je sve više i centar popnovo poprima stari sjaj.

Najviši vrhovi skijališta su preko 2500 mnv. Centar raspolaze sa više žičara sedežnica i ski liftova. Ukupna dužina ski staza iznosi 20 km, a dužina žičara i ski liftova je 6.070 metara sa kapacitetom od 4000 skijaša na sat i prosečnom brzinom od 3 m/s.Nekadašnja gondola, dužine 7 km, koja je išla od Tetova do Popove Šapke od 2001. godine nije u funkciji. Glavna karakteristika Popove Šapke je veliki broj sunčanih dana tokom skijaške sezone, ali i velika količina sneznog pokrivača.

Skijaške staze  su pogodne i za početnike i za napredne skijaše. Popova Šapka ima tri staze uređene po kriteriumima FIS –a, od čega se na stazama Orlova i Jezerino  svake godine održava međunarodni Šarplaninski kup u slalomu i veleslalomu.Ljubitelji freeridea ovde mogu naći obilje pogodnih terena za vožnju van staza. Za njih se na specijalno organizuju celodnevne off-piste ture, koje se realizuju sa specijalno konstruisanim ratrakom sa zatvorenim kabinskim prostorom, koji može primiti 20 skijaša. Ratrak, inače kupljen za sezonu 2011/2012 prevozi skijaše na vrh Ceripašine, odakle se, sa visine od 2610m, po netaknutom snegu skija padina Jelak, ukoliko uslovi to dozvoljavaju sve do 1400mnv. Zanimljivost ovog extream skijanja po dubokom snegu je da prvi deo padine je golet bez drveća, dok se od polovine do dna predviđene off-piste rute skija kroz borovu šumu.

Turističko naselje ima više hotela, a najznačajniji i najveći su hotel Popova Šapka i hotel Slavija koji su i dalje u društvenom vlasništvu i mogu da prihvate veliki broj turista. Za pripremanje ski staza ski centar u svom voznom parku poseduje tri ratraka tipa Pisten Bully.
 

Skijalište se nalazi na južnim padinama.

Raspolaže sa 8 žičara u funkciji, ukupne dužine 7,7 Km koje povezuju skijalište na visinama od 1100 do 2500 m. Ukupna dužina staza je 20 Km od kojih su 3 po FIS kriterijumima.

    Gondola:
- Tetovo-Popova šapka (nije u funkciji od 2001)
    Dvosed žičare:
- Ceripasina, dvosed
- Sv Ilija, dvosed
    Ski liftovi tipa tanjir:
- Potok 1
- Potok 2
- Teteks A i B
    Ski liftovi tipa sidro:
- Aerodrom
- Ge
- Mali JelakŽIČARE - opis prema situaciji na ski mapi dole - preuzet sa Foruma sajta:
     1. Gondola, na zalost ne radi od posle konflikta 2001 - ostecena sajla na nekoliko mesta pitanje kada ce se popraviti. Inace ide od grada Tetovo do hotela P.Šapka koji se vidi na slici i gde je start dvoseda (2)
     2. Dvosed Ceripasina (novi naziv SIN VRV) radi kad kad, a nekad i nikad, a i kad radi smrzneš se na karpi dok stignes na vrh.
     3. Jednosed, uklonjen leta 2010.
     4. Sidro Jelak, radi (2014 uklonjen i njegovom trasom postavljena nova šestosed žičara 6-CLD)
     5. a i b Tanjirici Teteks (novi nazivi POTOK I i II) jedan pored drugog rade ako hoće a ako neće onda ne rade iz x razloga ali načelno radi uvek bar jedan.
     6. Tanjir Aerodrom, dugo ne radi  - Premešten leta 2010. na novu lokaciju, paralelno sa leve strane sidra Ge (novi nazivi AJDUČKA RAMNINA I i II).
     7. Sedro Aerodrom (novi naziv BABIN IZVOR) uvek radi a i najduze naravno i sa najvećom guzvom posebno za vreme raspusta.
     8. Sidro Ge (novi nazivi AJDUČKA RAMNINA I) radi, uglavnom radi kad ima dovoljno ljudi na stazama bez obzira na stanje staza ili snega.
     9. Dvosed Sv. Ilija, radi.

SKI STAZE: Naziv staza je isti kao i naziv zica tako da...
1.2.3. i 4. to je ta jedna ista staza (crna) koja ide iz vrha Ceripasina pa do starta dvoseda. Uređuju je za kup jedno mesec dana unapred i naravno tada je zatvorena a posle toga ako se sete. Nažalost vetar brzo oduva sneg u gornjem delu a kada je sunčano dosta je izložena suncu pa staza bryo "progleda". Ali nije bitno to za freeridere, njima je bitno samo da ih žica doveze do gore...
5.
Jelak, najstrmija i najzaleđenija staza (crna)
6. Ugornjem delu crna do spajanja sa 7. a onda plava, ili tačnije pre spajanja sa 7.
7. Tako kako je nacrtana ja je nisam video, međutim video sam spoj sa 5. tačnije polazi iz istog mesta gde počinje na crtežu ali taba se prema pocetku 5. Naravno freerideri mogu gde hoce sa vrha Ge pa nadole prema Jelaku odnosno tamo gde je ovde nacrtana 7.
8. i 9. Tako kako je nacrtana (crvene)
10. Aerodrom, sam naziv kaže kakva je staza (plava) i uvek pripremljena. Nisam video bolju stazu za učenje i po nagibu i po kvalititu pripreme staze ali i snega
11. Sad ide malo vise u levo i vazi isto što i za Aerodrom. Spaja se sa 12. i 13. međutim i produžava pravo do početka dvoseda ali taj zadnji deo oko dužine stuba je stvarno mnogo strm i početnici koji koriste ovu stazu se najčešće prevare ovde, ali kako će da nauče.
12. i 13. kako je na slici (crvene). Ponekad zaleđene ponekad prepuno hupsera ali ipak mozda najeksploatisane staze na Šapci.
I na kraju 14. koja se na žalost retko koristi u punoj dužini jer zavisi od toga dali radi Ceripasina ali koristi se u drugom delu i to od vrha Ge pa do manastira na čaj sa rumom. Inače po najbolja staza za skijati onako sa užitkom, naravno kada ima dovoljno snega ili kada ga vetar ne oduva i naravno po staza je ipak crvena a ne žuta na slici.

---------------------------------------------------------------

Nakon 2010. godine, neki ski liftovi su demontirani i postavljeni na druge lolacije u ski centru. Nekima su promenjeni nazivi.

Nova šestosed žičara u makedonskom ski centru Popova Šapka konačno je puštena u upotrebu u sredu 26. februara 2020, šest godina nakon početka gradnje. Ovo je jedina ozbiljnija investicija na Popovoj Šapki posle mnogo godina. Žičara ima kapacitet 2.600 osoba na sat.

Projekat izgradnje šestoseda započet je 2014. godine. Prve terenske aktivnosti sprovedene su 2016. godine, ali je zbog nedovoljne spremnosti projekata i profesionalnih propusta, kao pogrešnih lokacija za izgradnju, zaustavljena je i nastavljena krajem 2018. Ukupna investicija je iznosila preko devet miliona evra.

Na žalost, nakon puštanja žičare u rad, do kraja ski sezone 2019/2020 na Popovoj Šapki nije bilo skijaških dana, a samim tim nova žičara nije bila u funkciji skijanja.

Sada aktuelna ski mapa izgleda ovako:


Očekuje se da će nova šestosd žičara prve skijaše priliti u sezoni 2020/2021.

 Privatni smeštaj

plkucakonak06480
Planinska kuća "KONAK" - Popova šapka

  Planinska kuca "Konak" nalazi se na Skijaškom centru Popova Šapka na 20 km udaljenosti od Tetova i na 53 km udaljenosti od ...

Hoteli i apartmani

hotel molika 5 600x400
Hotel MOLIKA - Pelister, Bitolj

Hotel "Molika" je biser Pelistera. Jedno od retkih mesta gde se može osetiti netaknuta priroda, pobeći od svakodnevnog života i uživati u...


Skijalište na južnim padinama Šar planine 1875 m/nv, 18 Km od Tetova, 48 Km od Skoplja i 438 km od Beograda. Do njega se, zbog dobrog  prilaza i kvalitetnog puta, bez većih problema stiže i u toku zimske sezone (autoput ide od granice sve do Tetova).


 

Poštanska marka sa morivom popove Šapke iz 1961. godine

 

Sećanje na gondolsku žičaru Tetovo - Popova šapka u dužini 7 Km (vožnja traje 40 min). Zbog vojnih dejstava od 2001.g nije u upotrebi.

1

1. novembra 2019. u Tetovu je organizovana izložba "85 Godina Popova Šapka""

 

sapka400

Istorija skijanja na Popovoj Šapki

     На Попова Шапка, на Љуботен, на Вакуф, Церипашина, Јелак и на други врвови и локации со патеки идеални за алпско и за нордиско скијање, но и во кругот на црквата "Свети Никола", во горниот дел на Тетово и на улиците на градот е испишана 80-годишната историја на скијањето на Шара.


Skijanje - 1977

Autor: Mr. Andon Simovski
Naslov: Skijanje (СКИЈАЊЕ)
 
Izdavač: "Skijaški savez Makedonije", Skopje
Godina izdanja: 1977.

Povez: meki
Br. strana: 240,
Format: 140x200mm

Izvor: Kolekcija ski publikacjija sajta Skijanje.rs


studijasarplanina

Strategija za turizam na Šar planini

EPI Međunarodni centar je izabran od strane Ministarstva ekonomije Makedonije da pripremi studiju za razvoj turizma u regionu Šar Planine. Studija ima za cilj da identifikuje mogućnosti, potencijale, nedostatke za razvoja turizma u Šar Planinskom regionu, kako bi se dalje koristila kao osnovu za druge aktivnosti za podršku razvoju turizma u regionu.


202 pop sapka 1000x608

Popova Šapka, MKD - U planu privatizacijacija kroz Javno privatno partnerstvo

Vlada Severne Makedonije želi da preuzme upravljanje ski centrom Popova Šapka, direktno pod njenom nadležnošću. Skijaškim centrom trenutno upravlja Elem Tours, podružnica AD ESM.
Popova Šapka, MKD | 10.03.2021. | faktor.mk | Komentari (0) | Kategorije: Makedonija | Popova Šapka

psapka gondola jan2021 1

Popova Šapka - Krenula šestosed žičara posle sedam godina izgradnje

Sedam godina nakon početka gradnje, nova Leitner šestosed žičara na skijalištu Popova Sapka počela je sa radom u petak 29. januara 2021. Kraj građevinskih radova promovisan je u februaru prošle godine, ali tada otvaranje...
Popova Šapka, MKD | 30.01.2021. | mk.voanews.com | Komentari (0) | Kategorije: Makedonija | Popova Šapka | Žičare, staze, ski instalacije

apka otvaranje dec2020 3

Popova Šapka, MKD - Ski sezona počela bez novog šestoseda

U četvrtak 17. decembra počela je skijaška sezona 2020/2021 na skijaškom centru - "Popova Šapka" na Šar planini u Severnoj Makedoniji, prenosi portal tetovoinfo.mk. Žičare su počele sa radom u 9 sati, a...
Popova Šapka, MKD | 19.12.2020. | tetovoinfo.mk | Komentari (0) | Kategorije: Makedonija | Popova Šapka

2 psapka 100x608

Popova Šapka - Vlada S.Makedonije uporna u prodaji ski centra na Šari

Vlada Severne makedonije je uporna u prodaji skijališta Popova Šapka. Premijer Zaev je za kanal MTV izjavio da postoji interesovanje stranih ski operatora. „Poznate kompanije iz Švajcarske, Italije, Austrije zainteresovane su za skijaške centre...
S.Makedonija | 18.11.2020. | skimacedonia.mk | Komentari (0) | Kategorije: Makedonija | Popova Šapka

zicara 1200x730

Popova Šapka, MKD - Vlada najavljuje gradnju nove gondole iz Tetova

Program rada nove Vlade Severne Makedonije, koji je između ostalog predstavio premijer Zoran Zaev, predviđaju se razni modeli razvoja Popove Šapke kao regionalnog turističkog centra, sa mogućnošću privatnih investicija ili javno-privatnog partnerstva, što bi...
Popova Šapka, MKD | 10.10.2020. | sdk.mk | Komentari (0) | Kategorije: Makedonija | Popova Šapka | Žičare, staze, ski instalacije


Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija