Ski Centri Hrvatska Ostala hrvatska skijališta

Ostala hrvatska skijališta

cro ski

Ostala skijališta u Hrvatskoj...
- Skijalište "PETEHOVAC" - Delnice
- Skijalište "RUDNIK" - Tršće
- Skijalište "VELEBNO" - Baške Oštarije
- Skijalište "TOMINAC" - Slatina
- Skijalište "OMANOVAC" - Pakrac
- Skijalište "KRASNO" - Velebit, Sinj
- Skijalište "PETROV VRH" - Daruvar
- Skijalište "NEVOLJAŠ" - Velika
- Skijalište "REZOVAČKE KRČEVINE" - Virovitica
- Skijalište "KUPJAK" - Ravna Gora


 

Skijalište "PETEHOVAC" - Delnice
U zaleđu grada Rijeke i Kvarnerskog priobalja, u središnjem području Gorskog kotara i neposrednoj blizini grada Delnica, nalazi se Planinski centar Petehovac. Smešten je na platou istoimene planine na nadmorskoj visini 1035 m sa kojeg se pružaju vidici na sve četiri strane, a jedinstveni su oni na Delnice, Nacionalni park Risnjak i Slovenske Alpe.

Na samom vrhu u neposrednoj blizini planinarskog doma počinje skijaška staza dugačka 410 m, ili zaobilaznim putem i do 600 m. Staza se svakodnevno održava ratrakom, a u slučaju niskog snega nema bojazni da ćete naleteti na kamenje jer je očišćena i zatravnjena. Dužina ski lifta tipa tanjir je 315 m. Visinska razlika od pogonskog do zaokretnog dela je 51m. Maksimalna brzina 3,6 sec. između iskrcavanja skijaša ili 1000 skijaša na sat. Najčešća radna brzina je 750 do 800 skijaša na sat. Ski lift je moderan, s hidrauličnim zatezanjem i noćnom rasvetom. Za vuču se koriste teleskopi s tanjirima. Noćno skijanje je srijedom i subotom 18-21 h.

Najbliži prikladan teren za skijaško trčanje udaljen je od planinarskog doma 300 m, a kreće od zadnje krivine na putu prema fudbalskom igralištu i dalje prema Polanama. Vrlo dobri tereni nalaze se uz put prema Petehovcu i na Polanama (2 km od Petehovca)

Moguć je najam ski opreme i skijaški servis, a organizovana je i ski škola. Staza za sankanje se uređuje ratrakom a nalazi se u neposrednoj blizini planinarskog doma.  Planinarski dom je renoviran 2013. godine, raspolaže sa 2 ležaja i velikom restoranskom salom.

Skijalište "RUDNIK" - Tršće
Ski centar u Tršću ima uređene dvije skijaške staze za alpsko skijanje u dužini od 800 i 1200 metara, za nordijsko skijanje u dužini od 3 i 5 km, ski lift i ugostiteljski objekt "Brvnara" sa restoranom (90 sjedećih mjesta). Tu je i ski lift za decu, a u organizaciji Ski kluba Tršće organizuje se škola skijanja za početnike.
Rudnik u goranskom mjestu Tršće jedno je od manjih i malo poznatih skijališta Hrvatske no s odličnim predispozicijama koje ga svrstavaju u jedno od boljih vikend odredišta u Hrvatskoj.

Skijalište Rudnik se nalazi na sjevernim obroncima istoimenog brda na visini od 1052 m, a za transport su zaduženi jedan tanjurić dug 567m, te bebi lift/konop. Treba svakako skrenuti pažnju na to da je staza, kao i lift, nešto strmija, pa bi početnicima ovo skijalište moglo biti preteško. Sama staza duga je oko 800 metara, dovoljno je široka te se odlično uređuje.

Skijalište "VELEBNO" - Baške Oštarije
Skijalište Velebno nalazi se u mjestu Baške Oštarije. U ponudi su dvije skijaške staze, početnička od 500 m i nešto zahtjevnija dužine 800 m. Nadmorska visina: 924 - 1100 m; Dužina skijaških staza: 1.3 km. Poszoje jedan ski lift kao i jedan bebi ski lift. Postoji i staza za skijaško trčanje.

Na udaljenosti od samo 2 kilometra od skijališta nalazi se prekrasan vidikovac na more i otoke. Uz staze je uređeno i sanjkalište, a moguće je i unajmljivanje skijaške opreme.

Skijalište "TOMINAC" - Slatina
Lokacija: Slatina, Virovitičko-podravska županija
Slavonija i skijanje? Neko će odmah pomisliti kako je to nespojivo. Ali u Slavoniji je skijanje moguće na nekoliko brda i staza. Jedno od takvim malih slavonskih skijališta je i Tominac nadomak Slatine. Skijalište je udaljeno od grada svega 2,5 kilometra.

Na samom skijalištu postoji plato gdje su klupe i stolovi za odmor, kućica Skijaškog kluba Slatina, kao i početak ski lifta - vučnice, koja nije velika, no sasvim je dovoljnog kapaciteta kako bi zadovoljila potrebe staze. Sama staza je dužine oko 300 metara, a kako je vrlo široka, podeljena je na dva dela, jedan dio za skijaše, a drugi za bordere i sankaše.

Do sada se staza uređivala ručno, bez pomoći mehanizacije, a za što su ponajviše bili zaduženi članovi Skijaškog kluba Slatina. Od 2018 godine staza će se uređivati mehanizacijom “ratrakom”, tako da će klub i samo skijalište novu snežnu sezonu dočekati spremniji nego ikada.

Skijalište "OMANOVAC" - Pakrac

Skijalište kraj planinarskog doma na Omanovcu iznad Pakraca u Slavoniji počeli su uređivati planinari još 1999. godine a 2003. godine stazu je posetio Ivica Kostelić i od tada ona nosi njegovo ime. Duga je 350 metara, ima ski lift - vučnicu na konop kao i instaliranu rasvetu pa ljubitelji skijanja na Omanovac mogu da dođu ne samo vikendom nego i svakog dana nakon 17 sati na noćno skijanje kada uz stazu dežuraju članovi ski-kluba. Stazu se urađeuje ratrakom nabavljenim 2012. godine

Članovi Ski kluba Pakrac - Lipik se nadaju kako će uz stazu uspeti postaviti i veći ski lift koju su dobili iz donacije pa će tada Omanovac biti još privlačniji za skijaše. Za one koji ne znaju skijati Omanovac pruža i mogućnost sankanja.


Skijalište "KRASNO" - Velebit, Sinj

Krasno je jedno od najvećih planinskih naselja na Velebitu na 800 m iznad mora. Obnovljen ski lift izvlači do vrha otklesu vam na raspolaganju tri staze dužine 450 m, 500 m i 660 m. Radi se o manjem skijalištu upravo pogodnom za jednodnevno ili vikend skijanje. Staze su većinom plavog karaktera s nešto crvenih delova pa ne bi trebale da predstavljaju problem početnicima, a pogodne su i za porodice sa djecom.

Do Krasna se može doći s primorske strane, s Jadranske ceste preko Svetoga Jurja i Oltara ili s kontinentalne strane iz pravca Otočca. Automobilom se od Zagreba do Krasna dolazi za oko 2,5 sata, novom dionicom autoputa do Male Kapele, a potom preko Žute Lokve, Kompolja i Švice.

 

Skijalište "PETROV VRH" - Daruvar

Planinarski dom "Petrov vrh" udaljen je devet kilometara od Bjelovara, nalazi se na šumovitom proplanku, na padinama planine Papuk, ispoda Petrovog vrha na nadomorskoj visini od 547 metara.

Neposredno pokraj objekta je sankalište i skijalište sa ski liftom - tipa tanjir o kojem brine PD "Petrov vrh". Na ski stazi dužine 450 m je postavljena rasveta za noćno skijanje, pa skijalište, kada ima snega, radi radnim danima posle 16h, a vikendom ceo dan.

Skijalište "NEVOLJAŠ" - Velika

Prva skijaška staza sa žičarom na Nevoljašu u rad je puštena 22. januara 1983. godine. zahvaljujući entuzijazmu članova Gorske službe spašavanja i planinara iz Slavonske Požege. Staza je dugačka 700 metara, uz to ima specifični položaj koji može zadržavati snijeg čak do proleća.

Izgradnja je počela 1978. godine, a 1981. krenulo se i s najzahtevnijim poslovima, postavljanjem ski lifta u dužini od 680 metara s visinskom razlikom od 152 metra. Žičara je proradila 22. januara 1983. godine. Desetljećima su se na Nevoljašu, na stazi dužine 700 metara i širine 50 metara, skijali brojni Požežani, a na ovo slavonsko skijalište dolazili su i skijaši iz cele Slavonije. Danas, 33 godine kasnije, na zlatna vremena skijanja na Papuku podsjećaju samo zahrđali i u travu urasli stupovi žičare.
I na lokaciji "JANKOVAC" na Papuku je nekada postojala žičara (desno). Uz Jankovac i Nevoljaš postojala je još žičara na skijalištu u Novom Zvečevu.


Skijalište "REZOVAČKE KRČEVINE" - Virovitica

Skijalište Rezovacke Krcevine se nalazi u blizini grada Virovitica na obroncima Bilogore. Skijaška staza je duga oko 400 metara s prosecnim nagibom od 16%. Skijalište u potpunosti pokriveno reflektorima i vrlo dobro osvijetljeno pa je moguce noćno skijanje.

Skijalište ima ski lift - vučnicu s postavljenim pokretnim konopom za transport skijaša. S desne strane skijaške staze nalazi se i duga staza za sankanje koja je ogradom odvojeno sskijaške, sa dugom zaustavnom livadom.

Skijalište "KUPJAK" - Ravna Gora

u srcu Gorskog kotara, u malom mjestu Kupjak na 800 m nadmorske visine i 3 km udaljenosti od čvora Ravna Gora izrađeno je sankalište za djecu i Snow Tubbing staz, tako da na ovom mestu zabava i sankanje traju cele godine.

Instaliran je i top za zasneživanje, tako da snega zimi uvek ima. Staza uvijek u dobrom stanju – svakodnevno ju održavaju i ravnamju ratrakom. Sanjkanje kod nas je lako i zabavno – nema napornog penjanja jer do vrha staze vozi pokretna traka dužine 90 metara. U dnu sankališta izgradili se kalazi krčma 'Gina' sa pet komfornih soba za iznajmljivanje. Uz sanjkalište postoji mali caffe bar sa natkrivenom terasom.

 


Srodne strane
sljemeggl480
Sljeme

U neposrednoj blizini Zagreba nalazi se Park prirode Medvednica čiji je najviši vrh Sljeme na 1.035 m/nv. Sljeme je najpoznatije zagrebačko izletište,...

platak 4 300x200
Platak

*Skijalište "Platak" - Čavle* Lokacija: Čavle, Platak, Primorsko-goranska županija Platak (1111 mnm) ima uređene skijaške staze u dužini od oko 9 km. Tu...

mrkopalj 600x400
Mrkopalj

U srcu Gorskoga kotara nalazi se opština Mrkopalj. Predivan krajolik i leti i zimi pravi je raj za rekreativce, sportiste i ljubitelje...

bjelolasica 300x200
Bjelolasica

*Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica* Ispod najvišeg vrha Gorskog kotara (1534 mnm), na jugoistočnom podnožju planine Bjelolasice nalazi se najveće zimsko sportsko središte u...

ogulin vucici300x200
Vučići - Ogulin

Skijalište Vučići nalazi se u naselju Vučići udaljeno svega 1,5 kilometara od centra grada Ogulina. Na skijalištu se nalaze dve skijaške staze....

600x400 Mukinje 10
Mukinje - Plitvička jezera

Plitvičke doline kao prva turistička destinacija do svetski poznatih Plitvičkih jezera, imaju šta ponuditi i tokom zime. Turistička zajednica opštine Rakovica naglašava kako...