Ski Centri Hrvatska Mrkopalj

Mrkopalj

mrkopalj 600x400

U srcu Gorskoga kotara nalazi se opština Mrkopalj. Predivan krajolik i leti i zimi pravi je raj za rekreativce, sportiste i ljubitelje netaknute prirode. Mesto Mrkopalj se nalazi na 824 m nadmorske visine okruženo sa svih strana prekrasnim brdima od kojih se odmah na ulazu sa ravnogorske strane ističu Čelimbaša i Maj.

Mrkopalj s pravom važi za hrvatsku kolevku skijanja. Prvi organizovan skijaški tečaj za Hrvatsku započeo je 1913. godine u Mrkoplju, za 14 skijaša, u organizaciji Rikarda Wickerta, Ive Lipovšćaka i Ante Pandakovića.

Prilikom drugog tečaja u Mrkoplju, 1914., održano je 1. prvenstvo Hrvatske i Slavonije u skijaškom trčanju na sedam kilometara. Takođr u Mrkoplju je 1934.g, izgrađena i prva skakaonica «pod Vrhin»  po nacrtu ing. Rožmana, gdje je već 1936. održano i međunarodno takmičenje u skijaškim skokovima na kojem je Norvežanin Jahr skočio tada neverovatnih 46 metara.

Na području Mrkoplja, još od davne posleratne 1947. godine postoje planinarska društva sa skijaškim sekcijama, u kojima je barem svaki drugi Mrkopaljac bio član. Stoga ne čudi činjenica da je Mrkopalj dao prvu hrvatsku olimpijku Nadu Birko.

Mrkopalj je danas mesto sa četiri skijališta

- Čelimbaša nalazi se u mjestu Mrkopalj (824 m n/v) sa ski liftom i stazama za alpsko skijanje.

- Begovo Razdolje, jedino naseljeno mesto iznad 1000 m/nm u Hrvatskoj, nalazi se na 1078 m/nm sa ski liftom i stazama za alpsko skijanje.

- Zagmajna je centar biatlona.

- Vrbovska poljana je centar skijaškog trčanja

U samom podnožju svih skijališta, uz ugostiteljsku uslugu, nudi se i usluga ski servisa i ski škole.

 

 

Mrkopalj je mesto sa četiri skijališta, kako za alpsko skijanje tako i za biatlon i skijaško trčanje:

Skijalište Čelimbaša
U podnožju ski lifta se nalazi veliko i prostrani parking kao i objelat Ski doma koji je otvoren juna 2016. godine. Na vrh Čelimbaša (1084 m/nv) po kojem je skijalište bobilo i ima, ski lift tipa tanjit ukupne dužine 750m. Trasa ski lifta je dosta strma i uz malo više opreza svladaće je svaki skijaš amater s time da se ne preporučuje deci mlađoj od 10 godina.
Skijalište se sastoji od 3 staze, turističke, crvene – dužine 1350 m, crne – dužine 500 m i sunčane, također crvene – dužine 1000 m. Ove dvije najduže staze široke su i dovoljno duge da mogu da pruže puno zadovoljstvo prilikom skijanja. Na stazama se nalazi i par prelomnica s time da je nagib u potpunosti u skladu sa crvenom oznakom staze. Staze se svakodnevno uređuju mašinom za tabalje snega.
Skijalište Čelimbaša u Mrkoplju je jedno od starijih i dugotrajnijih skijališta i svakako važi za skijalište s najvećim potencijalom u Gorskom kotaru. Planira se proširenje staza, gradnja veštačkog jezera za lakše zasneženje staza i kupovina žičare s većim kapacitetom.

Skijalište Begovo Razdolje
Begovo Razdolje najviše je naseljeno mesto u Hrvatskoj smešteno na 1078 metara nadmorske visine, na zapadnim obroncima Bjelolasice. Skijalište je smješteno u centru mesta, a opslužuje ga ski lift tipa sidro. Dužina skijališta sa ski liftom je 450 metara i u potpunosti će zadovoljiti potrebe početnika, ali i zahtevnijih skijaša. Uz skijalište se nalazi i sankalište za decu kao i škola skijanja koju vodi Ski klub Mrkopalj.
Nedaleko od ski staze nalazi se hotel Jastreb i pansion Planinaski raj, a u mestu je moguć i boravak u privatnom smeštaju. Begovo Razdolje okruženo je prekrasnim planinama i šumskim stazama pa je zanimljivo planinarima i šetačima.

Zagmanja - Biatlon centar  
Biatlon centar Zagmajna smešten je većim delom u četinarskoj šumi i nalazi se na 900 m/mv. BC Zagmajna raspolaže sa 4,5 km uređenih staza za skijaško trčanje kao i strelištem za biatlon. Postavlja se i jedan baby-lift dužine 250 m. Zagmajna je u proteklih godina bila domaćin nekoliko velikih i važnih natjecanja poput: Otvorenog prvenstva Balkana u biatlonu 2005. na kojem je učestvovalo devet država, zatim niz regionalnih i državnih prvenstava u biatlonskim i nordijskim disciplinama.
BC Zagmajna nije samo zimska destinacija. Naime, postojeće skijaške staze postaju ljeti mountain-bike staze ili staze za prijatnu šetnju. Na ulazu u samu Zagmajnu nalazi se sportska kuća sa natkrivenom terasom gdje se može pripremiti roštilj za piknik druženje, iznajmiti bicikli, dok u zimskim mesecima postoji mogućnost iznajmljivanja skija za nordijsko trčanje kao pohađanje škole nordijskog skijanja.
Iz Mrkoplja, kolevke skijanja, iznikli su odlični biatlonci poput Petre Starčević, Franje Jakovca, Jakova Faka, Dine Butkovića i dr.

Vrbovska poljana - Nordijski centar  
Nordijski centar Vrbovska poljana nalazi se na 1240 m/nv i udaljena je od Begovog Razdolja 7 km. Geografski je smještena u jugozapadnom podnožju najviše planine Gorskog kotara nadaleko poznate Bjelolasice čiji najviši vrh doseže 1534 m/nm. Na Vrbovskoj poljani održane su mnoga nordijska takmičenja tokom zimskih mjeseci pošto na njoj uvijek ima snega pa čak kada ga ponekad nema ni u podnožju Alpa.
Početkom 2013. ovdje je održana dosada najveća sportska zimska manifestacija koja je ikada održana u Hrvatskoj na kojoj je nastupilo 1500 učesnika. Hrvatske šume su zajedno sa Opštinom Mrkopalj bile domaćini Prvenstva šumara Europe u nordijsko-pucačkim disciplinama.
U neposrednoj blizini Vrbovske poljane nalazi se planinarska kuća Jančarica sa kojom upravlja PD Bijele stijene iz Mrkoplja sa koje se kreće u pohod na Strogi rezervat prirode Bijele i Samarske stijene.

 

 


Skijaški dom Mrkopalj

Otvoren je juna 2016. gogine, a orvorila ga je najpoznatija hrvatska skijašica Janica Kostelić. Ime »Skijaški dom« odabrano je zbog duge tradicije skijanja ovog kraja koji se opravdano diči nazivom kolevke hrvatskog skijanja i gde se organizovano skija i takmiči još od 1913. godine

Skijaški dom raspolaže:
– u prizemlji prijavnica, muški i ženski wc, restoran za 24 osoba, kuhinju za potrebe gostiju
– na I spratu 2 sobe sa četiri kreveta + tuš i wc ženski i muški
– na II spratu 6 soba sa dva kreveta + tuš i wc ženski i muškiMesto Mrkopalj (824 m n/v) udaljeno je 15km od izlaza Delnice na auto putu Zagreb - Rijeka, odnosno 10 km od izlaza Ravna Gora.

Skijalište Čelimbaša nalazi se u mestu Mrkopalj udaljenom od auto puta Zagreb-Rijeka 15 km od pelje Delnice ili 10 km od petlje Ravna Gora.
Stići do ovog goranskog skijališta nije problem jer kada se siđe sa autoputa Rijeka – Zagreb na izlazu Delnice treba starim putem nastaviti  u smeru Rijeke. Nakon 5 km jasno je označeno skretanje na prvoj raskrsnici prema mestu Mrkopalj. Isto tako kada se izađe sa auto puta na izlazu za Ravnu goru na samom ulasku u Ravnu Goru skrenete desno za Mrkopalj.

Udaljenosti od Mrkoplja do:
Zagreba – 120 km, Rijeke – 45 km, Delnica – 15 km, Lokava – 10 km

 ,


Zanimljivo o mestu Begovo Razdolje

Begovo Razdolje je mestašce smešteno u srcu Gorskoga kotara, na zapadnim obroncima Bjelolasice. To je najviše naselje u republici Hrvatskoj, na 1078 m nadmorske visine. Stanovnici Begova Razdolja zbog položaja i mikroklimatskih uslova njihovog mesta, tradicionalno su bili orijentisani na šumarstvo.

Posebnost Begova Razdolja svakako je njegov govor, tj. narječje kojim se još danas govori. Jedan deo sela govori štokavski ikavski, dok drugi deo kajkavski. Razlog tome je verovatno samo poreklo porodica. Naime, jedan dio njih vuče svoje poreklo iz Istre, kao što su obitelji Vodopić i Gržinić, dok su drugi deo sela naselile porodice iz kupske doline, a to su porodice Mihelčić, Karlović, Klobučar…

Danas Begovo Razdolje ima svega četrdesetak stanovnika, uglavnom starijih. Umesto šumarstvu, lokalno stanovništvo se sve više okreće turizmu i poljoprivredi s naglaskom na stočarstvu.

Činjenica da je to najviše naselje u Hrvatskoj s najviše snežnih padavina, potpuno očuvane prirodnoge okoline, velika je startna osnova za osmišljavanje savremene turističke ponude. Dobra putna povezanost, izvrsna infrastruktura (struja, vodovod, telefon), kao i blizina Rijeke i Zagreba, pogotovu nakon završetka auto-puta, sljedeće su komparativne prednosti Begova Razdolja.

Osim toga u Begovu Razdolju očuvano je i graditeljsko nasleđe u svom izvornom obliku i ostale socio-kulturne znamenitosti, kao što su autohtona narječja i tradicionalne kućne radinosti.

U Begovom Razdolju rođen je Jakob Mihelčić jedan od prvih hrvatskih planinarskih vodiča čijom zaslugom su otkrivene Samarske i Bijele stijene koje su danas strogi rezervat prirode. Na udaljenosti 7 km od Bregovog Razdolja na planini Bjelolasica (1534 m/nm), postoji mogućnost kraćeg boravka u planinarskom skloništu Jakoba Mihelčića koje se nalazi na 1460 m/nm.

 

 

tehnicki 3 1024x768

Platak, Hrv - Nova četvorosed žičara Radaševo 2 spremna za ski sezonu 23/24

U utorak 17. oktobra 2023, na ski centru Platak iznad Rijeke, uspešno je obavljen tehnički pregled nove žičare, jedan od poslednjih administrativnih koraka koji prethode njenom otvaranju. Skijalište Platak će u ovu zimsku sezonu...
Platak, Rijeka | 20.10.2023. | platak.hr | Komentari (0) | Kategorije: Hrvatska | Platak | Žičare, staze, ski instalacije

Kraj karijere Ante Kostelia RONALD GORSIC CROPIX Cropix 960

Kraj karijere Ante Kostelića, odlazi, ali ne svojom odlukom

Legenda svetskog sporta odlazi, ali ne svojom odlukom i željom. Skijaški mag u idućoj sezoni više neće biti trener braće Eliasa i Samuela Kolege. Hrvatski skijaši savez objavio je sastav reprezentacija za iduću sezonu,...
Zagreb, CRO | 27.04.2021. | sportske.jutarnji.hr | Komentari (0) | Kategorije: Skijaške legende | Hrvatska

Linus Strasser 1st place Zagreb 2

Alpsko skijanje - Linus Štraser pobednik slaloma u Zagrebu

Nemački skijaš Linus Štraser iznenadjujući je pobednik slaloma koji se u okviru Svetskog kupa vozio u Zagrebu. Štraser, koji je posle prve vožnje bio osmi, do druge pobede u karijeri u Svetskom...
Zagreb, CRO | 06.01.2021. | b92 | Komentari (0) | Kategorije: Hrvatska | Alpsko skijanje | Svetski kup alpsko skijanje

sljeme nocu 2

Sljeme, Zagreb - FIS dao "zeleno svetlo" Snježnoj kraljici

Crveni spust na Sljemenu iznad Zagreba i službeno je dobio "zeleno svetlo" za održavanje trka Audi FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju "Snow Queen Trophy" 2021. To je u subotu 26. decembra potvrdio...
Zagreb, CRO | 27.12.2020. | hrt.hr | Komentari (0) | Kategorije: Hrvatska | Sljeme | Alpsko skijanje | Svetski kup alpsko skijanje

Jutarnji f9370993960x584

Sljeme, Zagreb - Probna vožnja nove Sljemenske gondole, otvaranje za "Snježnu kraljicu"

Nakon dugo godina grad Zagreb će ponovno da dobije funkcionalnu žičaru koja se od Gračana na 276 m/nv (severna okolina Zagreba) penje planinom Medvednicom sve do vrha Sljeme na 1030 m/nv. Reporter Jutarnjeg lista...
Zagreb | 18.11.2020. | jutarnji.hr | Komentari (0) | Kategorije: Hrvatska | Sljeme | Žičare, staze, ski instalacije


Sve vesti iz ski centra

Ski mape

Galerija