Ski Centri Crna Gora Hajla, Turjak - Rožaje

Hajla, Turjak - Rožaje

turjak 600x400

Hajla je jedna od najveličanstvenijih i najmanje poznatih planina u Crnoj Gori. Ova divlja ljepotica leži između izvorišta reke Ibar i Rugovske klisure, deo je prokletijskog masiva.

Hajla se nalazi na samoj granici Crne Gore i Kosova. Sa najvećim vrhom od 2403 mnv, ona je najviša planina crnogorskog dijela Prokletija. Njeni najviši vrhovi nižu se dugim grebenom u obliku nježno zaobljenog slova „S“, ispod kojeg se nalazi pojas planinskih livada, a još niže crnogorične i mješovite šume. Sjeverna strana ovog grebena pod najvišim vrhom Hajle je gola, stjenovita i vertikalna. Sa ovog grebena pogled se širi na Bjelasicu, Komove, Durmitor, Karanfile...

Rožaje je nekoliko decenija bilo jedan od značajnijih turističkih centara u Crnoj Gori i regiji. Od 1978. do 1983. godine formiran je turistički centar Turjak na kojem su se osim turističkih aktivnosti, održavala i savezna i republička takmičenja u skijanju.

Ski centar Hajla Rožaje, staza Turjak 2 koja nije bila u funkciji punih 13 godina, 2017 godine zvanično je otvorena i ponovo postaje turistička destinacija.

 

Ski centar Hajla Rožaje, staza Turjak 2 koja nije bila u funkciji punih 13 godina, 2017. godine zvanično je otvorena i ponovo postaje turistička destinacija.

Prije toga izvršena je kompletna rekonstrukcija dvije staze Turja 1 i Turjak 2.

Skijalište na Turjaku s najlepšim prirodnim ambijentom ima odlično uređenu stazu na nadmorskoj visini od 1.250 m do 1.450 m, što pruža odlične uslove za skijanje na prirodnom snegu. Staza je dinamična i pogodna kako za rekreativne i profesionalne skijaše, tako i za skijaše početnike.

Kada je krajem 2015. godine počela priča o obnovi skijališta Turjak koje je važilo za važnu kariku u privrednom nizu koje je Rožaje imalo, bilo je malo onih koji su verovali da će se motori žičare ponovo pokrenuti i da će u jednom danu na stazi boraviti i preko 2000 ljudi.

Lokalna uprava je imala za cilj da bivše skijalište koje je bilo van funkcije 13 godina stavi u funkciju za ljubitelje, zaljubljenike u sportove na snegu.

Sredstva od 300.000 eura za obnovu skijališta, opredelila je Vlada Crne Gore kroz svoj program subvencija za razvoj turizma, i znatan deo sredstava je izdvojila lokalna uprava iz svog budžeta. Opština Rožaje je formirala preduzeće „Ski centar Hajla“.


Urađen je propagandni materijal, web stranica, a postavljeni su i reklamni bilbordi u Rožajama i Beranama. Obzirom da je skijalište bilo „ugašeno“ punih 13 godina, prilikom ponovnog pokretanja (probni rad) bilo je manjih tehničkih problema, koji su po svome karakteru morali biti rešavani pri punom opterećenju žičare što je i urađeno i tokom zime 2017 sve funkcioniše besprekorno.

Instaliran je baby ski lift dužine 250 metara- za mališane koje je takođe finansirala lokalna uprava iz svojih sredstava putem subvencije i podrške tom projektu, a on služi i skijašima do 12 godina, koji kontrolišu stručna lica i instruktori a sigurnost je na prvom mestu.

Na skijalištu djeluju dvije Škole skijanja: „Ski škola Rožaje“ i „Ski škola Turjak“ koje vode vrhunski insruktori skijanja sa međunarodnim licencama. Postavljene su zaštitne ograde, sigurnosne mreže, urađene markacije staze, oformljenja gorska služba spasavanja sa svom pratećom opremom (motornim sankama, koritom, opremom za hitnu sanaciju eventualnih povreda), na stazi boravi i medicinski radnik, a i potpisan je ugovor sa osiguravajućom kućom.

Stazu priprema novi ratrak opremljen najsavremenijom tehnologijom. Urađeni su i ostali sadržaji kao što su mesta za predah i topli napitak ili sendvič uz samu stazu. Razglasni sistem za obaveštenja i muzičku podlogu kako bi boravak bio prijatniji. Obezbeđen je i veliki parking prostor. Na samom ulazu nalazi se tradicionalni restoran „Košuta“ koji nudi sve vrste specijaliteta domaće i strane kuhinje po jako povoljnim cenama.

Skijalište je lako dostupno kako iz Rožaja tako i iz pravca Berana. Najjeftiniji ski pas u regionu, dobra restoranska usluga i besplatan parking su dobar razlogda posetite ovo skijalište.


Ski centar "Hajla" se nalazi na 8 km od Rožaja na putu prema Beranama.

Ski centar poseduje parking kapaciteta 200 mesta, a usluga parkinga je besplatna.

 


 


Turjak - Rožaje

Hajla, Zljeb, Mokra gora, Krstac i Turjak planine su koje okružuju Rozaje, smešteno u dolini koju deli rijeka Ibar. Ovo je najšumovitiji deo Balkana, na krajnjem severoistočnom delu Crne Gore. U samom gradu je hotel "Rožaje", B kategorije, sa 69 lezajeva.

Rožaje je nekoliko decenija bilo jedan od značajnijih turističkih centara u Crnoj Gori i regiji. U periodu od 1978. do 1983. godine formiran je turistički centar “Turjak” na kojem su se osim turističkih aktivnosti, održavala i savezna i republička takmičenja u skijanju.

turjak0308201621 300x200

Letnja poseta skijalištima Turjak 1 i 2 - 03. avgusta 2016.

Na putu ka Crnogorskom primorju prolazio sam kroz Rožaje i, naravno, svratio da obiđem skijališta Turjak. Na izlazu iz Rožaja prema Beranama, sa desne strane dva skijališta na par stotina metara jedno od drugog...


hotelrozaje

Hajla, Turjak - Rožaje, kako je nekada bilo?

Rožaje je nekoliko decenija bilo jedan od značajnijih turističkih centara u Crnoj Gori i regiji. U periodu od 1978. do 1983. godine formiran je turistički centar “Turjak” na kojem su se osim turističkih aktivnosti, održavala i savezna i republička takmičenja u skijanju.

Ugostiteljstvo i turizam raspolagalo je sa 360 ležaja u dva ho­tela “B” kategorije hotel “Rozaje” (na slici) i hotel “Turjak” i vše manjih ugostiteljskih objekata. Rožajsko područje ima optimalne uslove za razvoj zimskih sportova na nadmorskoj visini od 1200 – 1600 metara nadmorske visine, gdje se snijeg zadržava 120 dana godišnje, koji su uglavnom sunčani. Planirana je bila izgradnja zimsko-rekreacio­nog kompleksa (centra) “Skrivena” – II faza turističkog centra “Turjak” sa 3 hotela sa 1.250 ležajela, 18 vila apartmana, 10 žičara i pratećim sportskim objektima. Međutim, baš 1991. godine Vlada Republike Crne Gore donosi odluku da oko 3000 hektara rožajske teritorije na kojoj se nalazila pomenuta lokacija, pripadne opštini Berane.


Turjak ist 300x200

Razvoj skijanja na Turjaku - Rožaj

Kada je u sklopu nekadašnjeg GIR-a, formirano preduzće za ugostiteljstvo i turizam, raspolagalo je sa 360 ležaja u dva hotela »B« kategorije Hotel "Rozaje" i Hotel "Turjak" (sa 170 ležaja)  i vše manjih ugostiteljskih objekata.


turno rozaje 1

Turno skijanje na planinama oko Rožaja

Sve popularniji način rekreacije u planinama, ljudi koji jednom probaju turno stil više se teško odvoje od njega....Zašto je to tako ?

Odgovor na ovo pitanje leži u načinu na koji turno skijanje funkcioniše te o ukusu čovjeka jer turno skijanje pruža poprilično drugačiji način uzbuđenja od alpskog skijanja, a doživljaj je neponovljiv. Turno skijanje je na prvi pogled mješavina alpskog skijanja, skijaškog trčanja i planinarenja, što turnom skijašu osigurava veliku raznolikost i istinski kontakt sa netaknutom prirodom.


HajlaGreben 1 100x608 a

Hajla i Štedim - Sarajevska firma Strucon radi glavni projekat žičare i ski staza

Crnogorska Uprava javnih radova i sarajevsko preduzeće Strucon potpisali su ugovor o izradi idejnog rešenja, glavnog projekta i izgradnju šestosedne isklopive žičare na Hajli u Rožajama, a ugovorena je i izrada idejnog rešenja ski...
Rožaje, MNE | 25.07.2019. | eKapija.com | Komentari (0) | Kategorije: Crna Gora | Hajla, Turjak - Rožaje | Žičare, staze, ski instalacije

dzn 10.04.2019 rozaje 5a

Hajla i Štedim - Dejan Ljevnaić obišao buduće skijalište kod Rožaja

Direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović, Predsjednik opštine Rožaje Ejup Nurković, direktor Olimpijskog centra Jahorina AD, Dejan Ljevnaić sa timom stručnjaka obišli su u sredu 10. aprila 2019. lokalitet Hajle i Štedima na...
Hajla i Štedim, Rožaje | 11.04.2019. | FB Ski centar Hajla | Komentari (0) | Kategorije: Jahorina | Crna Gora | Hajla, Turjak - Rožaje | Žičare, staze, ski instalacije

hajla100x608

Hajla i Štedim, Rožaje - Vlada CG raspisala tender za izgradnju žičare

Vlada Crne Gore objavila je javno nadmetanje za izradu Idejnog rešenja, Glavnog projekta i izvođenje radova na izgradnji šestosede isklopive žičare, po principu “projektuj i izgradi”, kao i za izradu Idejnog rješenja ski staza...
Rožaje, MNE | 09.04.2019. | espona.me | Komentari (0) | Kategorije: Crna Gora | Hajla, Turjak - Rožaje | Žičare, staze, ski instalacije

hajla2019 0

Hajla, Rožaje - Završena najuspješnija ski sezona na Turjaku, planovi za narednu

Ski sezona 2018/2019 na stazi „Turjak II“ završena je u petak 8. marta 2019, a toga dana je za sve posjetioce, skijaše i bordere bio besplatan ski pass. Ski sezona počela je 08....
Hajla, Rožaje | 12.03.2019. | sharemontenegro.me | Komentari (0) | Kategorije: Crna Gora | Hajla, Turjak - Rožaje | Zanimljivosti

turjak opp130119

Turjak, Rožaje - Na otvaranju ski sezone oko 1.500 gostiju

Na skijalištu Turjak otvorena je zimska turistička sezona u prisustvu oko 1.500 gostiju, sportista i ljubitelja snijega, koji su uživali u sunčanom danu, odlično pripremljenim skijaškim terenima i prigodnom muzičko-zabavnom programu. Menadžer Ski centra Hajla,...
Rožaje, MNE | 16.01.2019. | fosmedia.me | Komentari (0) | Kategorije: Crna Gora | Hajla, Turjak - Rožaje


Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija