Vesti Ski tour - festival turnog skijanja u Crnoj Gori

Ski tour - festival turnog skijanja u Crnoj Gori

| 27.02.2020. | vijesti.me
Ski tour festival 2020 mne 1 1200x730

Prvi “Ski tour” festival u Crnoj Gori, ali i u regionu, biće održan od 28. februara do 7. marta 2020 u organizaciji Udruženja ljubitelja prirode Crne Gore. Tokom deset dana festivala, ljubitelji turnog skijanja obići će četiri planine - Durmitor, Hajlu, Bogićevicu i Prokletije, i imaće priliku da skijaju sa šest planinskih vrhova visine od preko 2.000 metara, ali i da prođu obuke prve pomoći i spasavanja u slučaju lavina.

Raduje ih najava učesnika sa skoro svih meridijana, ali i vremenska prognoza da će narednih dana biti snežnih padavina. Kako je kazao, uvek se na planinama, van skijaških staza, može naći snega dovoljno za turno skijanje i adrenalin.

Turno, odnosno skijanje van uređenih staza i velikih skijališta, kako bi se uživalo u netaknutom i svežem snegu, je zadnju deceniju sve popularnije među ljubiteljima zimskih sportova.

“Bogićevica je idealan teren za turn skijanje i nadam se da će u narednim godinama doživeti veliku popularnost. Učesnici Festivala, posebno oni koji dolaze iz inostranstva, osim što će uživati u turno skijanju i lepotama planina, imaće priliku i da upoznaju kulturu, tradiciju Crne Gore, kao i da uživaju u kulinarskim specijalitetima lokalnog stanovništva”, kazao je Kalezić i dodao da će završnog dana biti organizovana izložba fotografija nastalih tokom Festivala.

Udruženje već godinama veoma uspješno realizuje Kajak fest na Tari, a Ski Tour festival podržali su Opština Nikšić, brojni sponzori, kao i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Jedan od prvih turno skijaša bio je Džon Tompson, koji je u planinama Sijera Nevade u Kaliforniji 1855. godine skijama isporučivao poštu na udaljene rudarske kopove koji su se nalazili u planini, dok se u Evropi ova disciplina prvi put javlja 1894. kada je Njemac Vilhelm von Arlt izveo prvi uspon na 3.103. metara visok Sonblik u Austriji i odskijao sa vrha.

    Izvor:  vijesti.me    Svetlana Mandić, 27.02.2020. 
    Foto: https://www.facebook.com/skitourfest/

 

Komentari