Ski Centri Crna Gora Hajla, Turjak - Rožaje Letnja poseta skijalištima Turjak 1 i 2 - 03. avgusta 2016.

Letnja poseta skijalištima Turjak 1 i 2 - 03. avgusta 2016.

turjak0308201621 300x200

Na putu ka Crnogorskom primorju prolazio sam kroz Rožaje i, naravno, svratio da obiđem skijališta Turjak. Na izlazu iz Rožaja prema Beranama, sa desne strane dva skijališta na par stotina metara jedno od drugog...

Turjak 1
Tu je tabla pored puta koja smerava ka skijalištu. Da bi se prišlo skijalištu mora se preko drvenog mosta na kome su dva balvana polomljena pa je rizičan prelazak kolima. Još sa asfaltnog puta se vidi staza i ski lift. Donji deo staze pokošen, ali gornji je prilično neuredan i zapušten. Mada je prilaz liftu bio ograđen, odlučio sam da priđem bliže i vidim u kakvom je stanju ski lift. Odmah se uočava da lift dugo nije u funkciji, na njemu nema vučnih naprava. Mada je kućište ispod glavnog motora lifta razvaljeno, deluje da je da su svi delovi na svom mestu, osim što su isečeni naponski kablovi motora ski lifta. Tu je i neomalterisana kućica koja bi trebalo da služi radnicima na ski liftu.

Turjak - 1 - više slika u galeriji u dnu strane

Turjak 2
Nastavljam asfaltnim putem još par stotina metara, nova tabla koja usmerava ka skijalištu Turjak. Sa desne strane puta je hotel "Turjak" na kome je započeta rekonstrukcija zaustavljena pr nekoliko godina (zbog poznate situacije sa vlasnikom). Prilazim o ovom skijalištu, i odmah uočavam da je to ono prošle godine obnovljeno i uređeno skijalište.
Na prilazu sa puta je uređen, tucanikom nasut, parking. Tu je tabla sa banerom skijališta i ispisanim karakteristikama staze i ski lifta. Novi drveni pešački most sa tablom dobrodošlice. I ovde je bila ograda na mostu, ali morao sam da priđem bliže ski liftu. Vidi se da je kompletna ski staza uređena. Tu je uređeni drveni plato ski bifea, kao i simpatična drvena kućica za radnike na skijalištu. Ski lift je isti tip i model kao i na turjaku 1, ali ovaj je ofarban sređen, a osnove vučnih naprava su zakačene za sajlu.

Turjak - 2, više slika u galeriji na dnu strane

O uređenju skijališta Turjak 2 i njegovom stavljanju u funkciju posle niza godina se dosta u medijima pisalo i hvalilo. Tokom, leta, jeseni i zime 2015/2016 je bilo dosta vesti o tome dok u isto vreme niko nije ni pominjao skijalište Turjak 1 i njegov zapušteni ski lift da uopšte i postoji. Prilokom obilaska ovih skijališta sam zbog toga bio pomalo razočaran... Ali, veoma me je obradovala vest i objava na zvaničnij Facebook strani Ski centra Hajla da se odpočelo sa obnovom i remontom staze i ski lifta na skijalištu Turjak 1 uz obećanje da će i ovo skijalište biti spremno za predstojeću zimu 2016/2017.

20-tak dana nakon mog obilaska, krajem avgusta 2016. odpočelo se sa rekonstrukcijom staze jedan i radovi se za sada, kako navode, odvijaju jako uspešno i očekuju da će ove godine zimsku sezonu dočekati spremno sa dve staze, dva ski lift žičare i jednim bebi liftom. Rekonstrukciju ski lifta Turjak 1 rade radnici i inžinjeri iz Bora, isti oni koji su prošlog leta radili i remont Lifta 2. Pored poglazne pogonske stanice lifta radi se i remont koturnih baterija na stubovima, i kako ističu, ubrzo će i završiti sve radove jer su vremenske prilike i uslovi za rad idealni.

Radovi na ski liftu Turjal -1

Dovre vesti - obnova skijališta Tirjak 1
Svakako treba pohvaliti trud lokalne uprave na čelu sa predsjednikom opštine gospodinom Ejupom Nurkovićem jer je ona i najzaslužnija što će u Rožajama nakon deset godina ponovo postojati mogućnost da se skija na obe ski staze. Ovome sigurno predhode dogovori načinjeni prilikom posete Predsednika i članova Vlade Crne Gore Rožajama 24. juna 2016. Lokalna uprava je tada već bila aplicirala za nova sredstva za razvoj ski centra kao i uopšte zimskog turizma u Rožajama.

Kako je nekada bilo
Rožaje je nekoliko decenija bilo jedan od značajnijih turističkih centara u Crnoj Gori i regiji. U periodu od 1978. do 1983. godine formiran je turistički centar “Turjak” na kojem su se osim turističkih aktivnosti, održavala i savezna i republička takmičenja u skijanju.

Ugostiteljstvo i turizam raspolagalo je sa 360 ležaja u dva ho­tela “B” kategorije hotel “Rozaje” i hotel “Turjak” i vše manjih ugostiteljskih objekata. Rožajsko područje ima optimalne uslove za razvoj zimskih sportova na nadmorskoj visini od 1200 – 1600 metara nadmorske visine, gdje se snijeg zadržava 120 dana godišnje, koji su uglavnom sunčani. Planirana je bila izgradnja zimsko-rekreacio­nog kompleksa (centra) “Skrivena” – II faza turističkog centra “Turjak” sa 3 hotela sa 1.250 ležajela, 18 vila apartmana, 10 žičara i pratećim sportskim objektima. Međutim, baš 1991. godine Vlada Republike Crne Gore donosi odluku da oko 3000 hektara rožajske teritorije na kojoj se nalazila pomenuta lokacija, pripadne opštini Berane.

Turjak, nekada...

2015. godine od Vlade Crne Gore odobrena su sredstva za oživljavanje zimskog turizma u Rožajama. Novoosnovano preduzeće Ski centar Hajla Rožaje či je osnivač opština Rožaje gazduje ovim centrom.

Rekonstrukcija hotel “Turjak” je zaustavljena pre nekoliko godina, pa je ski centar nemoguće u potpunosti oživeti. Ipak, postoje planovi da se u podnožju glavne ski staze izgradi moderan i novi ugostitljski objekat koji će upotpuniti turističku ponudu.


      Foto: skijanje.rs  i  Aljo Kalač - fotografije sa radovima na skijalištu

Novosti o rekontsrukciji ski centra “Turjak” i aktivnostima u novoj turističkoj sezoni možete pratiti na sledećoj facebook stranici:
https://www.facebook.com/Ski-centar-Hajla-Ro%C5%BEaje-449311258612290/

 

Galerija slika

Srodne strane
hotelrozaje
Hajla, Turjak - Rožaje, kako je nekada bilo?

Rožaje je nekoliko decenija bilo jedan od značajnijih turističkih centara u Crnoj Gori i regiji. U periodu od 1978. do 1983. godine...

Turjak ist 300x200
Razvoj skijanja na Turjaku - Rožaj

Kada je u sklopu nekadašnjeg GIR-a, formirano preduzće za ugostiteljstvo i turizam, raspolagalo je sa 360 ležaja u dva hotela »B« kategorije...

turno rozaje 1
Turno skijanje na planinama oko Rožaja

Sve popularniji način rekreacije u planinama, ljudi koji jednom probaju turno stil više se teško odvoje od njega....Zašto je to tako ? Odgovor...