Vlašić

babanovac1i2

Vlašić je planinski masiv, koji dominira Srednjom Bosnom, čiji je najviši vrh Paljenik na 1943 metra nadmorske visine.

Najpitomiji, i za turiste najinteresantniji deo Vlašića je poznat kao Babanovac. Smešten je na visini od 1260 metara. Babanovac je ustvari okosnica turističkog razvoja, pa je još sedamdesetih godina na ovom delu izgrađena 90 metara visoka skakaonica na kojoj su se održavala međunarodna takmičenja u skokovima „Pokal Vlašić“. Na njemu su učestvovali najbolji svetski skakači na skijama. Danas se skakaonica nalazi u neupotrebljivom stanju, ali će verovatno brzo doći do njene rekonstrukcije i ponovnog osposobljavanja.

Babanovac je mesto gdje postoje karakteristke urbanog naselja, sa više od hiljadu manjih po gradnji i nameni karakterističnih vikend objekata. Tu se naklazi veliki broje pansiona i manjih hotela, ali i nekoliko najluksuznijih hotela koji mogu zadovoljiti ukus gostiju sa najvišim kriterijumima. Korišćenje saune, trim kabineta, ili bazen samo su neke od usluga dostupnih u većini hotela.

Upravo taj spoj skromnog i luksuznog, malih i velikih zahteva, raskošnog sjaja hotela i intime malih vikendica, Babanovac čine bajkovitim.

I skijaški apetiti na Vlašiću uglavnom mogu biti zadovoljeni sa šest ski liftova i stazama u ukupnoj dužini od oko 14 kilometara. Liftovi Babanovac 1 i 2 imaju najveći kapcitet, oko 2100 skijaša na sat. Uglavnom su staze na Vlašiću pogodne za rekreativce, dok staza Markovac, i istoimeni ski lift za oko 650 skijaša na sat, zadovoljavaju uslove naprednijeg skijanja. Početnicima su na raspolaganju dva baby ski lifta i 200 metara uređene staze. Postoji nekoliko lokacija gdje se iznajmljuje i servisira ski oprema, kao i mogućnost uključenja u školu skijanja.

Od Travnika je udaljen j22 km putnim pravcem koji vodi preko prevoja Galica, a 28 kilometara, drugim putem, prohodnim tokom cele godine. Reč je o znatno boljoj varijanti, putu koji se od magistralnog puta M-5 u naselju Turbe odvaja za Vlašić. Upravo ova putna komunikacija omogućava pristup planini čak i u najlošijim zimskim uslovima.

Vrednost Vlašića van zimske sezone, među prvima postali su svesni planinari. Upravo ovdje na obroncima Devećana, gde se nalazi i planinarski dom, mnogi istinski zaljubljenici u planinu, bez obzira iz kojeg kraja dolaze, doživjeli su najlepše trenutke, pa su planinarska druženja sada već tradicionalna. Osim toga na ovoj planini postoje izuzetni uslovi i za paraglajding.

Izložba pastirskih pasa tornjak, svake godine okuplja veliki broj posetilaca, pa je za oficijelnu maskotu Turisticke zajednice izabran upravo ovaj pas kao maskota TORI.

        "Vlašić 365 dana",  TZ SBK, autor teksta: Amila Seferović


Dužina  uređenih staza na planini Vlašić iznosi 10500 metara.
Na raspolaganju su 2 lake (plave) i 2 srednje teške (cevene) staze.
Najduža staza na Vlašiću iznosi 3800 metara (Završna Markovac - Polazna Babanovac).
Trenutna visinska razlika vertikalnog transporta iznosi 360m (1210m-1570m) sa prosečnim nagibom 15%.

Ski-lift-vučnica Babanovac I i II opremljen je reflektorima za noćno skijanje, koje je organiyovano svake srede, petka i subote od 18:30 do 21:30. Ski karta za noćno skijanje se posebno kupuje.

Osim navedenog, na Vlašiću se nalaze i dva Baby ski lifta u vlasništvu preduzeća SAX doo, i za njihovo korištenje se kupuje posebna ski karta.

Liftovi na Vlašiću

1. "Ugar" sa kapacitetom od 800 skijaša za jedan sat (ne radi),
2. "Markovac" sa također 1300 skijaša po satu (radi),
3. "Babanovac" dupli, sidro-lift kapaciteta 2100 skijaša po satu (radi)
4. "Visovi" posljednje izgradjeni ski-lift, ima kapacitet od 900 skijaša po satu. (ne radi)
5. "Baby" ski-lifta za djecu i početnike sa kapacitetom od 300 skijaša za jedan sat. Ovaj lift je opremljen reflektorima za noćno skijanje koje startuje svaku noć od 18:30 do 21:30h.

Crveno - lifovi koji rade
Ljubičasto - liftovi koji ne rade
Zeleno - Skakaonica (devastirana)
Plavo - Trasa buducek troseda Pavo, koji treba da se montira 2012.

Dupli, sidro-lift BabanovacSKI MAPE VLAŠIĆA
Dolazak na planinu Vlašić omogućen je iz dva pravca:

1. Travnik-Kalibunar-Galica-Babanovac ( Regionalni put R-413a, dužina 23 km)

Takozvani „Stari put" vodi iz travničkog naselja Kalibunar (raskrsnica sa magistralnim putem M-5 kod benzinske pumpe „INA" u Travniku) kroz selo Ovčarevo u pravcu prevoja Galica.
Put se ne koristi u zimskom periodu, ali zaljubljenicima u prirodu i neponovljivog pogleda sa visine je preporučljiv u letnjim mesecima uz obavezan povećani oprez u vožnji jer je prekriven asfaltnom podlogom koja je dobrim delom oštećena, a i nešto je uži od alternativnog putnog pravca. Sa prevoja Galica prolazite raskrsnicu sa makadamskim putem koji vodi na impresivni lokalitet Devećani i dalje na vrh Vlašića - Paljenik 1943 m/nm i preko lokaliteta Harambašina Voda stižete do Sportsko rekreacionog centra Babanovac.

2. Turbe (M-5)-Šešići-Gostilj-Hajdučki Do-Mudrike-Babanovac (Regionalni put R-413 i R-413a, dužine 28 km)

Preporučljivi putni pravac tokom cele godine odvaja se sa magistralnog puta M-5 u mestu Turbe i ova raskrsnica je dobro obeležena putnom signalizacijom. Put vodi kroz turbetsko Novo naselje u pravcu sela Šešići i većim delom je dobro pregledan. U selu Šešići možete predahnuti i pogledati vlašićkog medveda i vuka u malom privatnom zoološkom vrtu. Put dalje vodi preko prevoja Gostilj i spušta se prema selu Vitovlje i dalje kroz kanjon reke Ugar vodi u pravcu mesta Skender Vakuf i Kneževo. Svi koji su se uputili prema Sportsko rekreacionom centru Babanovac na raskrsnici u mestu Hajdučki Do, skrenut će desno i putem kroz selo Mudrike stići do Babanovca. Ovaj put se i u vreme najintenzivnijih snežnih padavina odlično održava i osim propisane zimske opreme nećete trebati ništa drugo kako bi sigurno stigli na svoje odredište.

 

KORISNE INFORMACIJE

Cijena ski passa u sezoni 2010/2011 za ski-lift Babanovac i Markovac je:
- poludnevni    17,00 KM (cca  8,50 eur),
- dnevni 25,00 KM (cca  12,50 eur)
- noćno skijanje 15,00 KM (  7,50 eur).

Cijena ski passa za baby ski-lift je:
- poludnevna 12. 00 KM (cca  6 eur),
- dnevna 15 ,00 KM (cca  7,50 eur)
- noćno skijanje 10,00 KM (cca 5,00 eur).

Redovne autobusne linije na relaciji Travnik - Babanovac su u 10,00 i 15,10 sati, a povratak u 11,35 i 16,00 sati (osim nedjelje). Nedjeljom iz Travnika je polazak u 10,00, a sa Babanovca u 16,00 sati.  Cijena  3,50 KM  (cca 1,80 eur) u jednom pravcu.

Cijena parkinga u sklopu hotela Babanovac je 5,00 KM (2,50 eur) poludnevna i 7,00 KM (3,50 eur) dnevna.Fiksna telefonija postoji  u hotelima i pansionima, a na više objekata se nalaze telefonske govornice. Pokrivenost signala za GSM aparate (mobilne telefone) je zadovoljavajuća.

Na samom području SRC “Babanovac” postoji više prehrambenih prodavnica, savetujemo za sve goste koji su u privatnom smeštaju i koji će imati potrebu za kupovinom osnovnih prehrambenih namernica (hleb, mlijeko, meso ...) da obavezno u prodavnicama rade unaprijed rezervaciju ili naruđbu količina istih za period boravka (dan za dan).

Privatni smještaj na  Babanovcu podrazumjeva smještaj u većini slučajeva u  planinskim vikend kućama (vikendice). To su kuće koje zbog planinskih uvjeta u određenom broju slučajeva imaju različit i neravnomjeran komfor (npr. donji i gornji dio vikend kuće), odnosno, prostorno su zbog iskoristivnosti i zagrijavanja umanjene i nemaju  veliki komfor. Standarizacija i kategorizacija istih još nije izvršena.

Vikend kuće su opremljene svim potrebim sadržajima za boravak u njima (kuhinje su kompletne sa svojim sadržajima, a dio vikend kuća imaju osnovne namirnice koje su na raspolaganju gostima), većina kuća imaju mogućnost za korištenje vanjskih roštilja.
Valuta plaćanja u BiH je konvertibilna marka (1 EUR = 2,00 KM i  1,00 KM = 4,00 KN). Kartično plačanje je moguće samo u  par hotela, a  bankomata na Babanovcu nema.

Svim gostima koji dolaze na Vlašić preporučujemo da imaju putničko zdravstveno osiguranje

SMEŠTAJ:

Hotel ''Pahuljica'' *** raspolaže sa 32 sobe (maksimalni kapacitet 67 + 17 ležaja ).Svaka soba ima tuš/WC, mini bar, fen za kosu, telefon i priključak na internet. Sobe su uređene prema visokim hotelijerskim i estetskim standardima. Hotel ima vlastito grejanje i sopstvene zalihe vode. Pored predivnog restorana s bogatom ponudom jela tradicionalne bosanske kuhinje, koji dominira hotelom, u donjem delu hotela se nalazi ''Ski bar'' sa vanjskom baštom i pogledom na ski stazu, ski garderoba (skijašnica ), kao i dve terase sa sunčalištima. Pored ovih sadržaja svakodnevno su vam na raspolaganju neograničeno korišćenje fitnessa i bazena – besplatno, dok se usluge saune i masaže posebno plaćaju.
Parking se nalazi 20 – tak metara od objekta ne pripada hotelu i plaća se posebno ( na licu mesta ) po važećem cenovniku.U blizini hotela postoji mogućnost iznajmljivanja ski –opreme.

Vikend-kuća ABASA
, Babanovac, Vlašić

     Vikend kuća ABASA se nalazi 200 metara iza nekadašnjeg hotela Babanovac, (iza škole-za one koji bolje poznaju Babanovac), 50 metara od Baby ski-lifta i 200 metara od ski-liftova Babanovac I i II, neposredno ispred ulaza u vikendicu je osvijetljen parking prostor za 4 vozila i koriste ga isključivo gosti.
     PRIZEMLJE: Kupatilo, predulaz sa stepenicama za I sprat i prostor za ski opremu i garderoba. Veliki dnevni boravak sa opremljenom kuhinjom i 2 TV-a.
     I SPRAT: Kupatilo u hodniku, 1x 5 krevetna soba (TV), 2x2 krevetna soba (2xTV), 1x4krevetna soba (TV).
     POTKROVLJE : 1x2 krevetna soba (TV), 1x3 krevetna soba (TV).
Vikendica posjeduje centralno grijanje, a etažni Alfa-kamin na kruto gorivo (isključivo ogrijevno drvo) nalazi se u prizemlju u dnevnom boravku i u vrijeme zakupa objekta održavaju ga gosti. Drva su osigurana u šupi, 3 metra od ulaza.
     Sobe se izdaju pojedinačno, prema broju kreveta, a gosti zajedno koriste kuhinju, veliki dnevni boravak, kupatilo u prizemlju i kupatilo na spratu (kuhinja i kupatila se stalno snabdijevaju toplom vodom iz sistema kombinovanog bojlera). Na raspolaganju je i opcija zakupa kompletnog objekta. Objekat se ne izdaje na period ispod 2 noćenja.
     Cijena zakupa po jednom krevetu u januaru (noćenje) iznosi 25 KM, a cijena zakupa kompletnog objekta postiže se dogovorom, što vrijedi i u ostatku godine.
     KONTAKT: +387 61 751 528 (Amila Seferović)
                    +387 61 427 122 (Benjamin Seferović)
     MAIL: aba1999@bih.net.ba
   
   

 

 

vlasic rekonstrukcija skakaonice u hotel

Vlašić - Rekonstrukcija skakaonice u hotel

Na zahtjev naše firme, Ozon d.d. Travnik, napravljena je video prezentacija idejnih rješenja novih projekata na planini Vlašić. Radi se o savremenim, modernim i funkcionalnim objektima koji svojim izgledom neće odudarati od planinskog ambijenta koji ih okružuje.

U video prezentaciji koju ćemo vam ovom prilikom pokazati uključena su idejna rješenja hotela i restorana „Skakaonica“ sa vidikovcem i šetnicom na Babanovcu, caffe restorani na završnim stanicama ski liftova Babanovac i Markovac, etno selo „ Šantić“ sa kućicama za odmor i vještačkim jezerom, farmom za domaće životinje, igralištem, te još mnoštvom drugih objekata zabavnog i rekreativnog karaktera.


4BiH Ski 960

Sa jednom ski kartom "10 od sezone" na 4 skijališta BIH sa preko 100 km staza

U utorak 19. januar 2021 na Jahorini je potpisan, može se reći istorijski i među skijašima dugo očekivani, sporazum o saradnji četiri ski centra – Jahorina, Bjelašnica, Ravna planina i Vlašić. Sporazum se...
Jahorina | 19.01.2021. | OC Jahorina | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Bjelašnica | Jahorina | Vlašić

Hotel ICEBERG Vlasic 13

Vlašić, BIH - Novi hotel na mestu nezavršenog objekta

Nezavršeni građevinski objekat koji je nakon rata izgrađen između završne padine skakaonice i hotela “Blanca” konačno je dobio novog vlasnika. Kompanija A&M SPED d.o.o. Jelah - Tešanj preuzela je objekat i odmah se dala...
Vlašić, Travnik, BiH | 26.07.2020. | vlasiclive.com | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Vlašić

bjeledin 100x608

BIH ski centri u ski sezoni 2020

Krajem decembra na bh. planinama službeno je započela zimska turistička sezona 2019/2020. Evo informacije o ponudi, sadržaju, smeštaju i cenama ski-karata na Bjelašnici, Jahorini, Ravnoj planini, Vlašiću i Blidinju, koje se itekako razlikuju. Teks...
BiH | 18.01.2020. | Dani - oslobodjenje.ba | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Bjelašnica | Jahorina | Ostala BiH skijališta | Vlašić

fojnicapoljana1 960x584

Skijališta Srednje Bosne spremno dočekala početak sezone

Srednja Bosna-zimski turistički biser BiH sa najviše ski centara. To su:  *Vlašić* - Travnik,* Rostovo* - Bugojno, *Busovačka planina* - Busovača, *Pridolci* - Busovača, *Raduša* - Gornji Vakuf, Uskoplje, *Brusnica* - Fojnica, *Ranča* -...
Srednja Bosna | 10.01.2019. | novum.ba | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Ostala BiH skijališta | Vlašić

Vlasic 2018

Vlašić - Pripreme turističkog centra za novu zimsku sezonu

Prema informacijama iz preduzeća koja upravljaju vertikalnim transportom, cene ski karata u sezoni 2018/2019 trebale bi da ostanu na prošlogodišnjem nivou, dok posetioci više neće plaćati celodnevnu kartu za parkiranje nego će cena zavisiti...
Vlašić, BiH | 18.11.2018. | Klix.ba | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Vlašić


Sve vesti iz ski centra