Vesti BIH ski centri u ski sezoni 2020

BIH ski centri u ski sezoni 2020

BiH | 18.01.2020. | Dani - oslobodjenje.ba
bjeledin 100x608

Krajem decembra na bh. planinama službeno je započela zimska turistička sezona 2019/2020. Evo informacije o ponudi, sadržaju, smeštaju i cenama ski-karata na Bjelašnici, Jahorini, Ravnoj planini, Vlašiću i Blidinju, koje se itekako razlikuju. Teks prenosimo iz sarajevskog magazina Dani.

Bosna i Hercegovina uvek je imala dobre skijaške centre. Nekoliko njih i ove će zime biti mesto na koje se može, bar tokom školskih raspusta i koji vikend duže, kloniti iz gradova koji se visoko kotiraju na svetskim listama zagađenih.
Proverili su šta ti centri nude osim čistog vazduha.

BJELAŠNICA

Počnimo sa Bjelašnicom. Zimska sezona na ovoj olimpijskoj ljepotici otvorena je 15. decembra, i to koncertom regionalnih zvijezda trep scene - Senidah, Jale, Bube Corellija i Cobyja. Ali, da je sve tako divno kao što je počelo otvorenjem, nije. Naime, ovdje skijaši najviše čeznu za prostorijom za oblačenje i ostavljanje garderobe jer, kako su nam ranije kazali, to rade na parkingu ostavljajući opremu u svoje automobile. Problem još nije rešen, urađen je samo mali pomak. Iz ZOI’84, naime, kažu da će imati nekoliko prostorija u kojima će se biti moguće presvući, ali samo za ekipe iz ski-škola. Također, nema javnog toaleta, a nije ispravan ni bilboard, koji bi usmeravao turiste. Na ovoj planini inače skoro i nema putokaza i smernica za turiste.

S druge strane, velika je novina da se od ove godine prvi put u istoriji skijanja na Bjelašnici noću može skijati na dve staze. BX i Kolijevka su ove sezone aktivne sredom, petkom i subotom. Iz preduzeća ZOI’84 za izdvajaju da su skijaši dobili i novu stazu, kao i novi tehnološki put. Takođe, postavljen je i underskin koji će omogućiti da šestosed više ne ledi.
Dok je Bjelašnica za prave skijaše, Igman je više planina za porodična okupljanja i malu raju. Prošle godine na Igmanu, žalili su se naši čitaoci, nije bilo moguće iznajmiti skijašku opremu, a ove godine, tvrde iz ZOI’84, to je omogućeno.
Što se tiče dnevnih sadržaja na Bjelašnici i Igmanu, kako nam kažu iz ZOI’84, većinom su to aktivnosti za ski-škole, takmičenja u alpskom skijanju, Srebrena lisica, FIS djeca za mir, Bor2ski, Telemach speed camp...

“Svake srede, petka i subote u restoranu Benetton organizuju se after ski-partiji. Uz muziku poznatih izvođača ili DJ-eva cilj nam je da naši skijaši prije i nakon noćnog skijanja imaju bazno mesto za odmor i druženje”, govore iz ZOI’84.
Iz ovog preduzeća napominju da funkcionisanje Ski-centra zavisi od vremena.
“Nama su potrebni minusi kako bi se kvalitetno proizveo sneg i zadržao na stazama. Bitno je da imamo konstantnu temperaturu od minus jedan i možemo proizvoditi sneg, pa da ne moramo zavisiti od padavina”, kažu.
Za one kojima nije poznato, na Bjelašnici postoje žičare, liftovi BX, K1, BY, Heliodrom i Kotlovi, dok je na Igmanu aktivna jedna žičara. Ukupno na ove dve planine postoji osam baby liftova.
Što se tiče cena, dnevna ski-karta na Bjelašnici je 35 KM za odrasle, a 25 za decu. Na Igmanu je 28 KM za odrasle, a za decu 18. Noćno skijanje je jeftinije - cena karata za odrasle je 25, a za decu 15 KM. Direktor ZOI’84 Kenan Magoda ove sezone ukinuo je besplatne karte koje su, prema njegovim tvrdnjama, ranije najčešće dobijali oni koji imaju najviše, a to su političari, privrednici i druge osobe bliske upravnim strukturama.

Na veliku radost skijaša, svi koji kupe sezonsku ski-kartu, mogu je koristiti i na Jahorini, i to dva uzastopna dana. To mogu uraditi tako što će na Jahorini na pokaz ski-karte sa Bjelašnice dobiti vaučer za dva uzastopna dana skijanja. Iz ZOI’84 navode da je to mali korak, ali da pokazuje koliko su spremni na saradnju kako bi postali najbolji skijaški centar regije.
Takođe, novo rukovodstvo ZOI’84 ukinulo je VIP parking na Bjelašnici. Onaj regularni se i dalje plaća, a dnevni na Bjelašnici košta pet KM, dok je na Igmanu tri. Hotelski smeštaj u jeku sezone, u zavisnosti od opremljenosti, košta od 80 do 250 KM, dok najam apartmana od tridesetak kvadrata košta minimalno 100 KM. Iz ZOI’84 nismo dobili odgovor na pitanje koliko novca je ove sezone uloženo u Bjelašnicu.


JAHORINA

S druge strane, od leta u Jahorinu je uloženo više od 30 miliona KM.
“Čak osam velikih infrastrukturnih projekata je realizovano u rekordnom roku”, pohvalili su se iz Olimpijskog centra Jahorina.
Sezonu je otvorio koncert britanske pop-zvijezde Bryana Ferryja. Dobra zabava se nastavila uz koncert Ace Lukasa u okviru novogodišnjih praznika. Tokom januara i februara najavljene su i apres ski-žurke sa OK bandom, Amadeus bandom i Reginom.
“Pripremili smo i skijaške manifestacije i takmičenja kako sportskog tako i rekreativnog karaktera, a u planu je i organizacija humanitarne trke”, navode iz OC Jahorina.

Za razliku od Bjelašnice, gde su najviše vidljivi apartmani u izgradnji, Jahorina je pripremila dosta novina, prvenstveno kada je skijaška infrastruktura u pitanju. Izgrađena je prva kabinska gondola uz koju su napravljene tri nove staze dužine pet kilometara. Zatim, zamenjen je stari lift Poljice novim liftom Sidro koji je povećao kapacitet instalacije za četiri puta.
Izgrađen je i novi sistem rasvete dužine pet kilometara i sada je skijašima za noćno skijanje, prvi put u istoriji Jahorine, na raspolaganju kompletna staza i šesterosed Poljice. Izgrađeno je i postolje za olimpijski plamen koji je svečano upaljen na zvaničnom otvaranju sezone i koji će goreti cele godine podsećajući na period Olimpijade i istorijski važnu 1984.
Pored skijaške infrastrukture, ne manjka ni ponude za neskijaše i posetioce planine. Na samom vrhu Jahorine izgrađen je Olimpijski bar sa kojeg se pruža pogled ka jezeru i planinskim vrhovima. Setimo se, tadašnji nadležni iz ZOI’84 su još 2018. najavili gradnju restorana i vidikovca na vrhu Bjelašnice. Do dana današnjeg ništa. No, vratimo se Jahorini, s pravom proglašenoj šampionom zimskog turizma jugoistočne Evrope.

Još jedan novitet ove sezone je i vožnja ratrakom do Olimpijskog bara i nazad. Na usluzi je i nova kabinska gondola koja ima jednu VIP kabinu, prilagođenu za posebne prilike, što posetiocima omogućava da se udobno smeste u kožna sedišta, otvore bocu šampanjca i prepuste se opuštanju uz pogled na najepše padine. Avantura se može nastaviti i šetnjom planinskim stazama ili vožnjom motornim sankama.
Jahorina sada ima 45 kilometara alpskih staza, koje su proširene, ublažene i uređene po FIS standardima. Iz OC Jahorina kažu da su nove staze homologovane i prilagođene za organizovanje skijaških takmičenja evropskog i svetskog ranga, a ukupno ih je 11.

“Izgradnjom gondole i novih staza nazvanih po teniseru Novaku Đokoviću, povezan je deo skijališta Prača sa delom Poljice i na taj način su sada jahorinske staze uvezane u veliku celinu. Takođe, povećan je i kapacitet vertikalnog transporta pa je on sada 17.000 skijaša po satu. Jahorina se može pohvaliti jednom kabinskom gondolom, tri šestosedne žičare, jednim dvosedom koji je takođe modernizovan, liftom sidro i dva ski-lifta za prevoz skijaša”, rekli su iz OC Jahorina.

Aktivne su i tri pokretne trake instalirane u dečijim vrtićima, prilagođene za decu ili početnike u skijanju. Cene ski-karti su ove sezone više nego prethodnih, ali kako kažu iz OC Jahorina, to je zbog velikih ulaganja i drastično poboljšane ponude. Dnevna karta za odrasle u vrhu sezone košta 50, a za djecu 40 KM.

Noćni skijaši na novoosvetljenim stazama mogu uživati svaki dan tokom sezone osim u momentima kada vremenski uslovi to ne budu dozvoljavali. Cena karte za noćno skijanje kreće se od 30 KM, a cene hotelskog smeštaja od 65 KM pa naviše.

Jahorina je zbog svih novih projekata, kako nam kažu, postala meta i ozbiljnih investitora te se trenutno gradi šest velikih hotela.

Na Jahorini, kao ni na Bjelašnici nema prostorije za presvlačanje i ostavljanje opreme, osim za one koji rentaju opremu na planini, te je u rentalima mogu i ostaviti. Parking na Jahorini je trostruko skuplji nego na Bjelašnici, u toku zimske sezone dnevna karta košta 15 KM, a po satu dvije KM. Kao što smo već spomenuli, ski-karta Jahorine, odnosno Bjelašnice, delimično važi za obe planine.
“Interesa gostiju već ima, ovo je samo prvi korak kada je naša saradnja u pitanju”, kažu iz OC Jahorina i napominju da su obnovili saradnju sa ski-centrima u regionu tako da i ove zime sezonska ski-karta sa Jahorine važi u Sloveniji i Crnoj Gori.

RAVNA PLANINA - PALE

Zbog neposredne blizine Jahorine, Ravna planina koja se nalazi u naselju Gornje Pale otvaranjem ski-centra dobija na atraktivnosti i svojim lepotama privlači mnogobrojne turiste. Skijaške staze ukupne dužine 12,5 kilometara su uglavnom blage, prilagođene skijašima rekreativcima i početnicima.
Ove sezone su, kažu iz Ski-centra Ravna planina, proširili kapacitete staza i sistema za veštačko osnežavanje, te parking i ugostiteljske objekte. Kad ima snega, u funkciji su gondola, ski-lift i ski-vrtić sa baby liftom koji je besplatan. Dnevna karta za odrasle košta 25 KM, a za decu 20. Noćno skijanje ćete platiti 20 KM.

U Ravnoj planini se mogu pohvaliti da je već tri sezone noćno skijanje moguće svaku noć. U sklopu ski-centra nalazi se rental sa kompletnom opremom koju možete iznajmiti za 20 KM. Oni koji dođu na Ravnu planinu mogu da se prepuste celodnevnom uživanju i ako nisu ljubitelji zimskih sportova. Tu je proširena gastronomska usluga, park za decu, obeležene staze za pešake, zip line... Parking je uređen, proširen i besplatan kao i prethodnih sezona.

VLAŠIĆ

Planina koja dominira centralnim delom BIH, Vlašić, već odavno nije samo skijaška turistička destinacija. Ovde se slobodno vreme može iskoristiti na bezbroj načina. Među najatraktivnijim, pored skijanja i sankanja su vožnja motornim sankama, potom turno skijanje koje je sve popularnije, a za one koji dođu samo da prošetaju, udahnu čist vazduh i ručaju raznovrsna je i gastronomska ponuda.

Skijaški centar opslužuje pet ski-liftova (dvosed i vučnice) na 15 kilometara uređenih skijaških staza. Staze su prilagođene za rekreativno skijanje, od čega su jedna staza i lift prilagođeni za najmlađe uzraste. Cene ski-karata nisu se menjale poslednjih godina - dnevna košta 28, a za noćno skijanje 17 KM. Naravno, na skijalištu je moguće iznajmiti skijašku opremu i angažirati instruktore škole skijanja.
Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK-a, ističe da je Vlašić svojom raznovrsnom smeštajnom ponudom prihvatljiv za turiste različite kupovne moći.

“U samom središtu zimskog centra možete noćiti u luksuznim hotelima i uživati u njihovim programima, a možete i za dosta povoljniju cenu boraviti u jednoj od brojnih vikend-kuća na istoj lokaciji”, kaže Matošević, dodajući da su elastičnost i raznovrsnost smeštajne ponude zapravo jedna od najvećih prednosti Vlašića.
U prosjeku cijena vikend-kuće ili apartmana u toku visoke sezone za desetak osoba iznosi od 100 do 200 KM po danu, dok je u drugom i trećem mesecu moguće pronaći isti vikend-objekat ili apartman po 50 posto nižoj ceni.

Cene hotelskog smeštaj u toku visoke sezone se kreću od 60 do 100 KM na dan, dok su u ostalom periodu do 20 posto niže.
Na Vlašiću ne manjka ni muzičke zabave. Već petu godinu zaredom zimsku turističku sezonu na ovoj planini otvorio je prepoznatljivi zimski festival Šankanje. Za ovogodišnju dobru zabavu bile su zadužene regionalne zvezde Saša Kovačević i Aleksandra Prijović, ali i Amel Ćurić, Rialda, te poznati regionalni DJ-evi.
“Šankanje privlači veliki broj mladih ljudi koji ostvare do 10.000 noćenja u tih nekoliko dana. Mladi su jedan od naših targeta, to su gosti na kojima planiramo budućnost, jer kada jednom zavolite destinaciju, vi ste njen stalni gost”, navodi Matošević.

BLIDINJE - RISOVAC

Idemo malo i južnije, do Hercegovine. U sklopu Parka prirode Blidinje, na obroncima Čvrsnice, smešten je skijaško-rekreativni centar Risovac. Sveukupno skijašima je na raspolaganju oko 5.000 metara ski-staza. Na raspolaganju je žičara Doppelmayr četverosed kapaciteta 98 klupa za iskusnije skijaše, a tu je i vučnica na maloj stazi za početnike. Sankaši imaju odvojenu stazu, a odmah uz ski-staze nalazi se restorani gde se gosti mogu opustiti uz domaće specijalitete, vina, rakije itd.

Na Risovcu možete iznajmiti i opremu za skijanje po ceni od 20 do 30 KM, ovisno o kvaliteti. Ski-karta za odrasle košta 25 KM, a za decu 20. Noćno skijanje je samo na maloj stazi, dužine oko 300 metara, a cena je 10 KM. Smeštaj je na Blidinju jeftiniji u odnosu na ostale planine. Cene se kreću od 20 do 50 KM, zavisno o vikendicama ili restoranima koji imaju na raspolaganju smeštaj. Takođe, cena zavisi i od toga da li je uključen doručak. U sklopu restorana "Staza" trenutno se gradi hotel sa 30 soba.

Voditelji i glavni operativci u restoranu "Staza" i ski-centru Blidinje Dalibor Marić i Ivica Rezo kažu nam da bi se time donekle izbjegao nedostatak smeštaja u ski-sezoni. Za one koje ne skijaju, postoji još nekoliko sadržaja koji ih mogu opustiti, kakvi su, na primer, ture s konjima i streličarstvo. Treću godinu za redom održava se i najveći trodnevni zimski party Blidinje Zima Fest, a, između ostalih, nastupaju razni DJ-evi, srbijanski pjevač Saša Matić, grupa Sinergija, Slavonia band i Indira iz nekadašnje grupe Colonia. Dobra vest, i za skijaše i one koji to nisu, jeste da parkinga ima dovoljno i ne naplaćuje se.


Ipak, prema našem istraživanju, za jedan dan na bilo kojoj planini, uključujući smeštaj, hranu i ski-kartu, potrebno je prosečno najmanje 150 KM po osobi. Skijanje definitivno nije jeftin sport..

Komentari