Saveti Deca na snegu Deca - Sportovi na snegu

Deca - Sportovi na snegu

lift23

Sankanje, skijanje, snoubord... Zimski sportovi su omiljeni!

Prvi "snežni" sport sa kojim se svako dete susreće je sankanje. Počinje još u uzrastu u kojem dete stabilno sedi i stoji, ali ne mora i da hoda. U tom periodu, koji obično traje do treće godine, neophodna je veća angažovanost roditelja - koji najčešće vuče dete po ravnom, a kasnije na padinama sedi iza deteta na sankama. Kao i u svim snežnim sportovima, kreće se od manjih i kraćih staza, onih gde nema starije dece ili gužve.

Padovi mahom bezazleni
Uobičajeni padovi su mahom bezazleni. U prvim godinama, roditelji diktiraju tempo i brzinu spuštanja, a deca tek oko pete godine mogu da "preuzmu kormilo" i koriste nožice za ubrzavanje ili kočenje. Mlađa deca obično nisu spremna da koordiniraju pokrete ruku i nogu. Inače, položaj ruku u sankanju, nalik položaju veslača, jača ramena i mišiće ruku. Ali diskretno, tako da nema neprijatnih, "sportskih" upala i bolova, osim ako dete u strahu grčevito steže konopac ili ono čime upravlja.

Poželjno curenje nosića
Skijaši, na primer, ukazuju na činjenicu da treba izbegavati njihove staze ako je neko na sankama, ali i da decu ne treba učiti skijanju na stazama koje su namenjene sankanju. Uostalom, neće se svako dete radovati spustu sa velike visine, a posebno neće - penjanju na početak staze. Koliko je spust sladak, mada je kratak, toliko je penjanje uz brdo dosadno. Međutim, odlično je za malene mišiće: kao retko koja aktivnost, razvija ih u optimalnoj meri. Osim toga, povećava i broj otkucaja srca, pa zato mališani dišu i na usta i na nosić... a znamo koliko sneg pročisti vazduh. Kao i kod ostalih zimskih sportova, ne treba brinuti ako nosić procuri, to se smatra poželjnim čišćenjem. A rumene obraze svako voli da vidi, naravno, uz osmeh na licu.

Plastične ili drvene sanke
Plastične ili drvene sanke? Velika dilema! Mišljenja su podeljena čak i među onima koji skoro celu zimu provode na snegu. Što se tiče odeće za zimske sportove, obično je nepromočiva. Za mlađe je predviđeno odelce iz jednog dela, a za starije se preporučuje slojevito oblačenje. Nikako ne dolazi u obzir kombinacija: čarape, helanke, trenerka, pa odelce. I na niskim temperaturama deci može da bude vruće, pa je na dugačke čapapice dovoljno obući nepromočive pantalonice. Previše ušuškano dete se slabije kreće i brže zagreva, pa od uživanja nema ništa. Poslednjih godina mogu da se kupe tanušne pantalone nalik helankama, ili vrlo tanki šuškavi kompleti - koji na prvi pogled ne ulivaju poverenje da mogu da štite od hladnoće, ali su zaista vrlo topli, mada nešto skuplji od debelih perjanih jaknica i pantalonica. Pošto su pomenuti tanki kompleti lagani kao pero, ne sputavaju decu. Ali, ni roditelje, jer ih ima i u veličinama za odrasle.

Praktični klisko
Kada vrtići i škole, kao i sportski klubovi vode decu na planine tokom raspusta ili zimskih meseci, obično se roditeljima kaže da  spakuju kliska, plastičnu "palačinku" na koju deca sedaju i spuštaju se kao na sankama. To je dobra opcija, jer se ta stvarčica lako pakuje, lagana je, nije skupa, a deca je vole. Naravno, ako se dete do tada nije često sankalo, treba to reći onima koji ga vode, kako bi obratili pažnju na pokrete koje dete pravi i naučili ga da se spusti bez prevrtanja i «kočenja».

Plastične skije
Mnogi roditelji će deci spakovati plastične skijice. E, one su nešto nezgodnije i namenjene starijoj, spretnijoj deci sa iskustvom. Obično sa polaskom u školu, deca mogu da ovladaju veštinom spuštanja na skijicama. Ali, ako ne želite da učiteljima stvarate glavobolje, bolje izaberite kliska. Na skijicama mališani, opušteni bez roditeljskog nadzora, lako mogu da padnu i povrede se, čak i da prelete preko nekog na sankama.

Skijanje i snoubord
Ovo su sportovi za koje vas treneri mole da decu prepustite  stručnjacima. Kod nas, u svim ski centrima postoje škole skijanja, a ima ih i u inostranstvu. Jezička barijera ne postoji jer deca, bez obzira na uzrast, ove veštine uče pre svega gledanjem i ponavljanjem pokreta instruktora. Grupe obično ne broje više od desetoro mališana - zbog bezbednosti i boljeg savladavanja tehnika. Inače, možete da uplatite individualne ili grupne časove.

Na skije dete može da stane već sa tri godine, dok se snoubord (snowboard) ne preporučuje pre sedme ili osme godine, jer je u tom uzrastu definisana prioritetna strana tela, što je važno za snoubord. Svakako, bilo bi idealno da se u školu skijanja upiše dete starije od pet godina. Mlađe ne drži mesto, pažnja mu je slabija, koordinacija pokreta manje razvijena, pa usporava grupu. Zato se mala deca obično uče skijanju pojedinačno, tako što se prvo po ravnom vuku specijalnim skijaškim konopcima za obuku.

I, dok su kod sankanja u prvom planu mišići potkolenice, kod skijanja i snouborda su to butni mišići. Inače, u svim sportovima na snegu, treba zaštititi dete dobrom obućom, čvrstom - pre svega u zglobnom delu, nepromočivom, ali ne obavezno i «debelom».

Skijanje u Beogradu
U Beogradu, na Adi Ciganliji, i samo u još nekoliko gradova na svetu, tokom cele godine postoji posebna ski traka, dugačka oko pet metara, pri određenom nagibu i bez snega. Na toj stazi sam zatekla mališane sa instruktorima koji ih uče svim važnim pokretima u skijanju. Neobično izgleda, ali je odličan trenažer i za starije skijaše. Traka se pomera u suprotnom smeru od kretanja skijaša, brzina prilagođava, a traka automatski staje kada se skijaš zaustavi ili padne. Časove drže profesori skijanja i snouborda. Ta simulacija skijanja, praktično skijanje na suvom (jer je pod od nečeg što liči na itison) - omogućava vama, ali i vašem detetu (starijem od pet godina) da kasnije zaista uživate u odmoru na snegu, jer sprečava uobičajene upale mišića.

U Srbiji svoja gradska skijališta imaju gradovi Zaječar i Nova Varoš, a u beogradu ski staza se nalazi na Košutnjaku.

Oprema za sportove na snegu
Kod nas ima razne opreme za sportove za snegu. A i cene su više nego šarene. Najskuplja oprema je namenjena profesionalcima, ili onima koji će zaista da je dugo koriste. Obično savetujemo da se oprema kupuje u sportskim prodavnicama, ali postoje - kako nam rekoše skijaši, i prodajni objekti robe široke potrošnje (nećemo reći koji, da ih ne reklamiramo) u kojima prve skije, pa i sanke i ostalo - možete da kupite po vrlo povoljnim cenama. Ali, nemojte se zaletati pre nego što dete proba nove veštine, recimo na iznajmljenim skijama. Sanke slobodno kupite, mada su dobre i one vaše iz podruma. Samo ih malo sredite (zakucajte, podmažite, išmirglajte...). Postoje i moderni modeli, koji podsećaju na autiće. Ali, molim vas, gde je tu radost upravljanja sankama!?
 
Obavezne rukavice
Kada smo kod povreda, za sportove na snegu insistirajte na nošenju rukavica. One nisu samo zaštita od hladnoće, već pre svega od povreda. Prilikom padova (isto je kao i na rolerima i klizaljkama) obično strada ručni zglob, mada se najviše štite kolena i laktovi, ali deca nekako imaju običaj da tresnu na nos širom raširenih ruku!
Navedenim veštinama dete možete da učite vi, ili bilo ko od starijih. A može i da ih uči samo, posmatranjem starije dece.

Još neki savet
Dragi roditelji, izbegavajte da sami pravite opremu, recimo skijice. Oprema ne mora da bude skupa, ali uvek mora da bude čvrsta. Najveća opasnost, ako se izuzmu preleti pri većim brzinama, koje deca ne mogu da kontrolišu na skijama i skijicama, jeste prevrtanje na sredini staze, kada na vaše dete može da naleti drugo dete. I, na kraju, važna stvar, a nije striktno vezana za sport. Na niskim temperaturama, instruktori mole da pre časa "naterate" dete da piški. Jer, ako mu zatreba toalet na stazi, šta će instrukor sa njim? A «problem» kada dete izgubi kontrolu, nije mali.

Disciplina na stazama
Ono što je važnije od napredovanja u sportovima na snegu, jeste disciplina na stazama. Dakle, tamo gde se skija, ne sanka se, i obrnuto. Ne penje se nikada sredinom staze, već uz ivice, ne ćaska se pri dnu, i ne prave grudve. Deca na žičare ne idu sama, za njih nikako nije preporučljivo da se spuštaju po sredini brzih staza, niti da «pretiču» one koji su ispred. To je posebno važno na skijanju! Zato su škole skijanja odličan izbor. Prvo, dok je dete u školici, roditelj slobodno može da skija, ili da radi bilo šta drugo. Instruktori ne vole da roditelji navijaju, dobacuju detetu, ili na bilo koji drugi način učestvuju u času. Jeftini nisu, ali ako ste već došli u zimski centar i sami skijate, onda će vam cena biti očekivana.

Upale mišića
Ovi sezonski sportovi ponekad kod dece koja nisu mnogo fizički aktivna tokom ostalog dela godine (najviše vremena provode sedeći), mogu da izazovu upalu mišića. Zato je važno, posebno za skijanje i snoubord, da se dete mesec-dva pre putovanja pripremi, pre svega šetnjama i laganim vežbama.

Uživajte...
Ostaje vam samo da uživate u snežnim čarolijama. Ali, čak i ako ne volite sneg, naučite dete da ga voli. I slobodno ga pustite, ako želi, na zimske radosti sa vaspitačima, učiteljima, trenerima... Osnova svih organizovanih dečjih zimskih putovanja jesu prepodnevni i popodnevni boravci napolju. Pre svega, praktikuje se šetnja, najlepši zimski «sport». Osim što uživaju u lepoti zimskog pejzaža, dečica udišu čist vazduh, a angažovani su im i mišići, zbog otežanog kretanja po snegu. U taj boravak je, svakako, uključeno i sankanje, kao i skijanje na takozvanim dečjim stazama.


     Izvor:  www.yumama.com   Željka Zebić    Foto: Shutterstock

 


Srodne strane
decakadanaskijanje
Deca - Kada početi sa skijanjem

Verovatno ste se nekada zapitali kada je najbolje vreme da vaše dete stane na skije i uputi se u tajne ovog...

kids1
Deca - Pripreme za prvo skijanje

     Deca mogu da počnu da skijaju čim dobro nauče da hodaju, što je otprilike kada napune tri godine. Ali pravilno mogu...

Za bezbedan dan na snegu
Deca - Za bezbedan dan na snegu

Pravljenje Sneška Belića mnogim klincima je najradosniji doživljaj tokom zime, ali dete držite na oprezu, jer crveni obrazi i ledeni prsti lako...

zimovanje vrtic620x0
Deca - Prvo zimovanje sa vrtićem

Dete je spremno da ide sa vrtićem ako njegov govorno-jezički razvoj odgovara uzrastu, ume da sluša i ima potrebnu pažnju. Vrtić je...

Children in the snow
Deca - Učinite da im boravak na snegu bude zabava!

Odrasli znaju šta očekuju kada krenu na odmor u područja pod snježnim pokrivačem. Ali, oblačenje skijaškog odijela i skijaške opreme možda neće...

deca sneg 2300
Deca - Igre na snegu

Podsetite se igara kojima ste se vi radovali i naučite svoje dete da sa slatkom strepnjom čeka igru belih pahulja. Zimske dane...

decanasnegu480
Deca - Pobedite zimsko neraspoloženje

Dok su neka deca jedva dočekala i ovaj sneg da izjure napolje, jedva navukavši kape i rukavice, i potpuno ignorišući mraz koji...

seefeld beginners
Deca - Sa mališanom na skijanje

Na šta trebate obratiti pažnju kad idete s mališanom na zimski odmor? Nemojte prestati sa skijanjem nakon što postanete roditelji. Deca vole sneg,...

dete ski 22
Deca - Brzo i jednostavno naučite dete da skija

Budite strpljivi! Nemojte dopustiti da vas ništa izbaci iz takta. Prvi dani skijanja vašeg deteta su najvažniji... Skijanje je kraljica snežnih sportova,...

stock footage silhouetted 300x200
Obuka skijanja dece sa smetnjama u razvoju

Skijanje, kao kompleksna motorička veština, predstavlja “zlatni ključ“ u rukama profesionalca, za sveobuhvatni razvoj ličnosti dece sa smetnjama u razvoju. Ovo je navela...

A child playing in the snow 127054913294a
Zašto deca treba da borave na planini

Svi roditelji se po nekada pitaju da li da idu sa decom na planinu u zimskom periodu, koliko vremena deca smeju...

dreamstimes99810671
Beba na planini

Može li beba od tri meseca da provede dvonedeljno zimovanje na planini čija je nadmorska visina oko 2.000 metara?

GKGO1112
Deca - Čim izađe na sneg, detetu suze oči, pa stalno žmirka

*Zašto sneg pojačava suzenje očiju?* Nije to «zasluga» snega već hladnog vazduha i, naročito, vetra, koji pojačava lučenje suza. Zapravo, reč je...

deca zimski
Deca - Kako ih pripremiti za zimske sportove

Kretanje je najprirodnije stanje za dete, zdrava deca imaju potrebu da na svaka 2,5min spontano promene položaj. Deca do četvrte godine ovladaju...

deca zima 4
Deca - Kada je bezbedno da počnu sa skijanjem

Ukoliko ste vi kao roditelj pasionirani skijaš, sigurno ćete želeti da i vaše dete nasledi ljubav prema ovom zimskom sportu i upusti...

image 1431718
Deca - Osobine dobre opreme za male skijaše

Biranje skija i čizama za vaše dete nije baš lak zadatak. Ako dodate tome činjenicu da deca stalno rastu priprema za bele...

3702SCALED430x430
Deca - Priprema za zimovanje

Sa dolaskom zime sve više pitanja roditelja o odlasku sa decom na planinu. Evo nekoliko odgovora na vaša pitanja i preproruka za...

children plays to snow
Deca - Bez lekova na zimovanju

Da bi lekovi ostali neupotrebljeni na zimovanju treba poštovati nekoliko praktičnih saveta: