Saveti Deca na snegu Deca - Brzo i jednostavno naučite dete da skija

Deca - Brzo i jednostavno naučite dete da skija

dete ski 22

Budite strpljivi! Nemojte dopustiti da vas ništa izbaci iz takta. Prvi dani skijanja vašeg deteta su najvažniji...

Skijanje je kraljica snežnih sportova, a verovatno će mnogi potvrditi i da je jedan od najboljih sportova koji postoji. Ali, to ne znači da je imalo lak, bez obzira radilo se o odrasloj osobi ili detetu. On ne samo da zahteva određene veštine i napor, nego i strpljenje u učenju, što mnogi nemaju, pa zbog toga vrlo brzo odustaju. Slično je i sa decom.

Svako dete je drugačije pa će tako i reagovati drugačije na učenje skijanja. Zbog toga potrebna je psihička priprema deteta na to što ga sve čeka u tom procesu učenja. Učitelji skijanja imaju metode kojima dopiru do dece, ali ukoliko ste vi osoba uz koju će vaše dete napraviti prve skijaške korake, tada je dobro da znate kako to da učinite, a da i jedna i druga strana ne gube živce, ali i vreme.

Evo nekoliko praktičnih saveta kako se suočiti sa izazovom učenja skijanja. Korak po korak...

1. korak
Možda je i bolja solucija da dete prvo pokuša da stane na skije i da vidi da li mu se uopšte ta aktivnost sviđa, pre nego što ga na primer, upišete u školu skijanja. Ukoliko primetite da dete nije zadovoljno, sretćo i da ne uživa u snežnim radostima, bolje je da ga ne forsirate.

2. korak
Pre nego što dete stane na skije, objasnite mu da je skijanje lep, ali i opasan sport. Ukoliko vaše dete nije sportski tip ili je plašljivo, potrebno mu je izgraditi samopouzdanje.

3. korak
Pripremite dete. Dopustite mu da bude uzbuđeno jer će prvi put stati na skije. Ispričajte mu nekoliko priča kako je vama bilo dok ste učili skijanje, koliko ste padali, ali niste odustajali. Počnite ss takvim pripremama nedelju dana ranije.

4. korak
Na sam dan prvog skijanja, pripremite mu najdraži doručak ili ga odvedite na primjer u McDonald's. Toga će se vaše dete sigurno sećati i biće više uzbućeno zbog doručka nego zbog skijanja. Neka to postane tradicija za prvi dan skijanja svake godine.

5. korak
I vi morate da se pripremite na naporan dan, i morate da budete naoružani strpljenjem. Dete ćete na stazi morati da vučete, gurate, pa čak i nosite. Nemojte da dopustite da vas išta izbaci iz takta i da imate prevelika očekivanja od prvog dana.

6. korak
Ulazak na sedežnicu može biti problem za decu koja ne znaju skijati. Prvo njemu namestite skije i pripremite ga za ukrcavanje. Vi još nemojte stavljati skije, nego se približite sedežnici što je više moguće. Neka se dete drži za jedan kraj vaših štapova, dok ga vučete prema sedežnici. Objasnite mu da noge mora držati široko razmaknute i lagano povijene u kolenima. Kada dođete vrlo blizu i vi stavite skije. Nastavite da vučete dete prema sedežnici. Neka vam dete bude s vaše jače strane tela, tako da možete da ga podignete ako bude potrebno. Ukoliko mislite da ne možete dete ukrcati bez pomoći, zamolite osobu na žičari neka je zaustavi na trenutak. Sledeći put ićiće već lakše.

7. korak
Silazak sa sedežnice može biti isto tako nezgodan ako se ne pripremite. Verovatno ćete dete morati primiti na isti način kao kada ste išli gore i odskijati. Ponovno možete osobi koja upravlja žičarom sugerirati da je uspori ili zaustavi kako biste lakše s detetom sišli sa sedežnice.

8. korak
Na gotovo svim skijalištima postoje staze za početnike, takozvane „baby staze“, pa zbog toga se preporučuje da dete odvedete upravo tamo. Sve više od toga, biće preteško. Jednostavno stavite dete između svojih nogu, primite ga ispod pazuha i sa svojim skijama držite pod kontrolom njegove skije. Ukoliko je dete predškolskog uzrasta nemojte se previše truditi s objašnjavanjem, jer vas neće razumeti.
Pričajte sa njim dok krećete polako i govorite mu na koju ćete stranu skrenuti. Po stazi radite duge vijugave zavoje. Ohrabrujte ga celo vreme. S obzirom na brzinu i lakoću staze, vaši štapovi vam neće trebati, pa je najbolje da ih zajedno držite u jednoj ruci, ako ih ne možete odložiti.

9. korak
Ponovite stazu nekoliko puta kako bi se dete naviklo na skije na nogama i uopšte osećaj skija na snegu. Ujedno ćete već od njega dobiti prve reakcije, sviđa li mu se ili ne. Ukoliko vam ide dobro, nastavite s tom tehnikom. Ukoliko ne ide dobro i dete je umorno, odmorite malo i pokušajte ponovno. Na što jednostavniji način pokušajte mu pokazati početnicku tehniku „pluženja“. Prednji vrhovi skija prema unutra, zadnji prema van, kolena u polučučnju, leđa povijena prema napred. Jednom odskijajte pred njim uz objašnjenje.

10. korak
Verovatno će većina dece vrlo brzo želeti sama probati da skijaju, što znači da imaju dovoljno samopouzdanja. Kada dođete na vrh staze, objasnite mu da ćete odskijati malo ispred njega, upravo kako bi on trebao da skija. Nemojte otići daleko, kako se dete ne bi preplašilo i kako bi mu mogli priskočiti u pomoć ako padne. Neka plužeci pokuša doskijati do vas. Budite spremni zaustaviti dete dok doće do vas, jer verovatno neće moći samo da stane. Tako nastavite do kraja staze. Ukoliko sve prođe kako treba, vaše dete će biti najsrećnije na stazi.

11. korak

Prođite tako stazu koliko god je puta potrebno, odnosno tako dugo dok vam dete ne kaže da želi da pokuša samo. Kada vam to kaže znajte da ste uspeli. Nemojte reci ne, neka pokuša samo da skija bez vas ispred. Naravno, vi ćete u tom slučaju biti iza njega u slučaju da padne ili nešto krene krivo. Neka svaki pad bude i lekcija kako mora samo da se podigne.

12. korak
Nemojte forsirati dete na teže staze od onih „baby“, jer ćete upravo izazvati suprotan efekt – strah i razočarenje.
Kada će dete moći da se samo spusti niz stazu bez stajanja, padanja i znati kako da se zaustavi u svakom trenutku i na kraju krajeva, samo se ukrcati i iskrcati sa „vučnice“ ili „sedežnice“, tada je vreme za korak napred. Pitajte ga da li možda želi da proba neku drugu, težu stazu. Naravno, odvedite ga na onu s plavom oznakom i to lakšu plavu stazu. Prie toga proverite da li staza ne krije neka iznenađenja, što ponekad može biti slučaj.

13. korak
Kada dođete na vrh „plave staze“, pustite dete neka samo skija. Neka pokuša na način na koji se već naviklo, toliko dugo dok na siguran način skija. Ukoliko mu govorite svake sekunde šta da uradi, zbunićete ga i neće dobro skijati. Kada je dete opušteno, bolje skija.

14. korak
Kada vaše dete savlada pluženje, niz breg će ići opušteno, ravno, s malim zaokretanjima i znaće da stane. Tada je vreme da ga naučite skretanje tako da izravna skije. Budite ponovno ispred njega, a ono neka vas prati. Skijajte s jedne strane staze na drugu i tako skrećite. Radite što veće i duže okrete. To je nešto što će morati da savlada s vremenom. Tako da, učite svaki put kada ste na stazi. Ispravljajte samo velike greške, ali nemojte ga previše opominjati. Brzo će naučiti sledeći vas i vaš trag skija.

15. korak

Ono što svakako treba da naučite dete je zaustaviti se u bilo koem trenutku, što ponekad nije jednostavno. Jedna od solucija je da mu pokažete kako da stane radeći slovo „J“. Kada dijžžete izgubi kontrolu i želi stati, najbrži i najefikasniji način je da zaokrene prema bregu, a zaokret je u obliku skova J. To će sigurno poslužiti toluko dugo dok ne nauči druge tehnike zaustavljanja.  
(vam)

        Izvor: zena.hr


Srodne strane
decakadanaskijanje
Deca - Kada početi sa skijanjem

Verovatno ste se nekada zapitali kada je najbolje vreme da vaše dete stane na skije i uputi se u tajne ovog...

kids1
Deca - Pripreme za prvo skijanje

     Deca mogu da počnu da skijaju čim dobro nauče da hodaju, što je otprilike kada napune tri godine. Ali pravilno mogu...

Za bezbedan dan na snegu
Deca - Za bezbedan dan na snegu

Pravljenje Sneška Belića mnogim klincima je najradosniji doživljaj tokom zime, ali dete držite na oprezu, jer crveni obrazi i ledeni prsti lako...

zimovanje vrtic620x0
Deca - Prvo zimovanje sa vrtićem

Dete je spremno da ide sa vrtićem ako njegov govorno-jezički razvoj odgovara uzrastu, ume da sluša i ima potrebnu pažnju. Vrtić je...

Children in the snow
Deca - Učinite da im boravak na snegu bude zabava!

Odrasli znaju šta očekuju kada krenu na odmor u područja pod snježnim pokrivačem. Ali, oblačenje skijaškog odijela i skijaške opreme možda neće...

deca sneg 2300
Deca - Igre na snegu

Podsetite se igara kojima ste se vi radovali i naučite svoje dete da sa slatkom strepnjom čeka igru belih pahulja. Zimske dane...

lift23
Deca - Sportovi na snegu

Sankanje, skijanje, snoubord... Zimski sportovi su omiljeni! Prvi "snežni" sport sa kojim se svako dete susreće je sankanje. Počinje još u uzrastu...

decanasnegu480
Deca - Pobedite zimsko neraspoloženje

Dok su neka deca jedva dočekala i ovaj sneg da izjure napolje, jedva navukavši kape i rukavice, i potpuno ignorišući mraz koji...

seefeld beginners
Deca - Sa mališanom na skijanje

Na šta trebate obratiti pažnju kad idete s mališanom na zimski odmor? Nemojte prestati sa skijanjem nakon što postanete roditelji. Deca vole sneg,...

stock footage silhouetted 300x200
Obuka skijanja dece sa smetnjama u razvoju

Skijanje, kao kompleksna motorička veština, predstavlja “zlatni ključ“ u rukama profesionalca, za sveobuhvatni razvoj ličnosti dece sa smetnjama u razvoju. Ovo je navela...

A child playing in the snow 127054913294a
Zašto deca treba da borave na planini

Svi roditelji se po nekada pitaju da li da idu sa decom na planinu u zimskom periodu, koliko vremena deca smeju...

dreamstimes99810671
Beba na planini

Može li beba od tri meseca da provede dvonedeljno zimovanje na planini čija je nadmorska visina oko 2.000 metara?

GKGO1112
Deca - Čim izađe na sneg, detetu suze oči, pa stalno žmirka

*Zašto sneg pojačava suzenje očiju?* Nije to «zasluga» snega već hladnog vazduha i, naročito, vetra, koji pojačava lučenje suza. Zapravo, reč je...

deca zimski
Deca - Kako ih pripremiti za zimske sportove

Kretanje je najprirodnije stanje za dete, zdrava deca imaju potrebu da na svaka 2,5min spontano promene položaj. Deca do četvrte godine ovladaju...

deca zima 4
Deca - Kada je bezbedno da počnu sa skijanjem

Ukoliko ste vi kao roditelj pasionirani skijaš, sigurno ćete želeti da i vaše dete nasledi ljubav prema ovom zimskom sportu i upusti...

image 1431718
Deca - Osobine dobre opreme za male skijaše

Biranje skija i čizama za vaše dete nije baš lak zadatak. Ako dodate tome činjenicu da deca stalno rastu priprema za bele...

3702SCALED430x430
Deca - Priprema za zimovanje

Sa dolaskom zime sve više pitanja roditelja o odlasku sa decom na planinu. Evo nekoliko odgovora na vaša pitanja i preproruka za...

children plays to snow
Deca - Bez lekova na zimovanju

Da bi lekovi ostali neupotrebljeni na zimovanju treba poštovati nekoliko praktičnih saveta: