Istorija Istorija skijanja u Srbiji Na vrhu Zlatibora - Kad Ilija skuje smucke

Na vrhu Zlatibora - Kad Ilija skuje smucke

ilustrovana7511973

Čajetina, marta 1973.

Bio je, što se kaže sneg do kolena.
Bilo ga je, zapravo i preko metra, a i preko dva, na ponekim zlatiborskim dubodolinama...
To još pre nekoliko dana...

 

U trčanju na smučkama Rudinjani su pobedili na svim republičkim prvenstvima. A selo nema više od 94 "numera" (kuća) i oko 500 stanovnika.


Iz jedne poprečne ulice u Čajetini, odjednom je izletela kolona od dvadesetak dečaka i devojčica, svi na smučkama i sa đačkim torbama na leđima. Većina je bila odevena u suknena seljačka odela i imala šajkače i kačketiće na glavama. Devojčice su bile povezane šarenim maramama. Većini su visile torbe-šarenice niz leđa...

Međutim, svi su se onako u gomili pred mesnom apotekom zaustavljali u pravim pravcatim kristijanijama, skidali smučke s nogu i žurili u školu. Več je bilo blizu osam časova.  

Videlo se da dolaze izdaleka. Kosa ispod kapa i marama im je još bila bela od sleđenog snega, a obraščići su se rumenili kao krv. Bilo je divno videti ih. Kao da su se na smučkama rodili. A još dečurlija.

I to sve da se dogodi usred Srbije, u kojoj ne zna da se smuča ni nula pet odsto stanovništva, a ne negde, u nekom alpskom predelu.

Kad padne sneg Rudine su odsečene od celog sveta. Tada seljani stavljaju smučke na noge za ono malo posla koji zimi obavljaju van kuće.


Kroz bespuće
Najstarija među njima bila je četrnaestogodišnja devojčiča Slavka Glišović, učenica osmog razreda osnovne škole u Čajetini. Od nje smo doznali da dolaze iz Rudina, sela udaljenog deset kilometara, da je put već deset dana zavejan i da se zimi samo na smučkama može stiči do Čajetine. Interesovalo nas je otkud im smučke, ko ih je naučio da tako spretno i znalački smučaju, i još sijaset pitanja smo imali da im postavimo... Ali od razgovora nije moglo biti ništa. - Žurimo se, čiko, izvinite! - rekla je umesto Slavke, njena mlađa drugarica, trinaestogodišnja Dobrina Jeremić, učenica sedmog razreda, čisteći pantalone od senga. - Jutros nas je zavejao kod trafo-stanice. Vidite li koliko je sati. Dobićemo neopravdani!

I deca su bez "zdravo" strčala u školu. Da ne zakasne ni minut. Da ne bi dobili neopravdani... Hteli smo da im kažemo da želimo još jednom da se s njima vidimo, da ćemo ih čekati u njihovim Rudinama, ali baš je njima bilo do priče s nama. Niti su nas slušali, niti čuli. Više ih nije bilo ni na vidiku.

A mi smo se stvarno bili odlučili da pođemo u Rudine. Pa šta bude. Kad mogu ova deca da se probijaju svakog dana dva puta, možemo, vala, i mi, iako nismo smučari. Da baš vidimo kako to izgleda.
 
I bogami smo videli. Pošli smo sankama Jovana Lazarevića, 45-godišnjeg zemljoradnika iz istog sela i pratio nas je na smučkama stric one devojčice Slavke Glišović, Dragan, portir sa Palisada, koji je takođe imao nekog posla u Rudinama. I sve je još nekako i išlo prve dve trećine puta, do ispred vrha koji se zove Cokelj. Onda su počeli smetovi. Vetar je duvao sa istoka i svuda gde je bio otvoren put, zasipao ga. Zasipao je i naše oči. Jedva da smo mogli da gledamo. O vožnji na sankama nije moglo više biti ni govora. Put se sad u dužini od sto, dvesta metara uopšte nije video. Sve je bilo izravnato snežnim pokrivačem. Put smo "pogađali" samo zahvaljujući tome što su ga Jovan Lazarević i njegov konj Soko znali izgleda, napamet.

Prvak sa šajkačom

U Rudine smo stigli tek u podne. Tih desetak kilometara smo se probijali, znači, više od tri časa. - A naša deca prevale taj put na smučkama za sat, pohvalio se Jovan.

Rudine su tipično planinsko selo, razbacano oko krivudavog potoka koji se uliva u Katušnicu. Iz dimnjaka na sve strane vijore dimovi. Sve je pod dubokim snegom. Romantična zimska idila kao sa novogodišnjih razglednica. A nigde žive duše. Sve se u kuće zabilo. Prvi čovek koga smo iz daljine ugledali spuštao se niz jednu padinu sa smučkama na nogama i svežnjem sena na leđima. I prva dečja igra bila je na smučkama. Seoska deca su se sa jedne strme uzvišice, iznad kovačnice, spuštala na smučkama jedno preko drugog, kao đavolčići u dolju i preskakali potok. Bilo ih je i od četiri godine.


Pomislili smo: kad bi se ovaj svet takmičio. Ali tek što nam je ta misao prošla kroz glavu, naš vodič Jovan Lazarević nam je među dečurlijom pokazao mališana sa šeretski naherenom šajkačom što je izazivao najveću gužvu među drugovima. - Onaj ti je drugi pionir u Srbiji, na smučkama. Nema devet godina. Kako se zove, je l`?.. Ehej, mališa, ti bre sa šajkačom, kako se zoveš? - Gvozden Kutlešić! - odazvao se dečak. - A zašto?
- Onako! - odgovorio je Jovan, i nastavio - a onaj tamo malo stariji, ono je Milivoje Rnjaković. On ti je pionirski prvak Srbije. Sad, brate, ono prvenstvo što je bilo na Zlatiboru... Iha, iz ovog sela ima ti da pišeš i pišeš. To su sve prvaci Srbije, je l` moguće da ne znaš, more. Šta reče: ko ih trenira? Ha, ha, ha! Video si jutros: treniraju sami kad idu u školu. Šta će im bolji treninig...


Dedin poklon
U selu smo bili gosti kod dede one učenice Slavke Glišović, 53-godišnjeg Milije. Bili smo pogošćeni kao kraljevi. Prvo "ljutom", pa kačamakom i kajmakom, pršutom, a zatim kiselim kupusom i suvim mesom. Bilo je i pečene piletine, i pirea, ali koga u ovoj planinčini jednom "ujede" mećava, glavno mu je jelo vruć kačamak i kajmak.

I tu, za vreme te gozbe, doznali smo da je Milijina unuka, Slavka, inače odličan đak, višestruki prvak Srbije u smučanju, da je na državnom prvenstvu u Mrkoplju, u Hrvatskoj, osvojila časno četrnaesto mesto, iza Slovenki, da je Milija pre neki dan svom jedanaestogodišnjem unuku Radojku, koji je na prvenstvu Srbije zauzeo treće mesto, napravio smučke, kao poklon za dobar uspeh u školi...

Usred ručka, vrata su se naglo otvorila i u kolibu je sa pahuljicama snega ušao Dragan, što nas je iz Čajetine pratio na smučkama, sa starijim bratom Ilijom, seoskim kovačem. To su Milijini sinovi. Stariji Ilija je već godinama seniorski prvak Srbije u smučanju na 15 i 30 kilometara, deveti u Jugoslaviji, a na Balkanu jedanaesti. Zlatiborski kovač, bez ikakvog treninga. Dragan je odmah iza njega, drugi u Srbiji, jedanaesti u Jugoslaviji, i dvanaesti na Balkanu.

Ilijina mlađa ćerka Nada pokazujue smučke koje joj je tata, kovač, napravio. Laik ne može da ih razlikuje od kupovnih. I njima svima očevi prave smučke. Pravljenje smučki je u Rudinama davnašnja tradicija.

Zbilja, ko je napravio prve smučke u selu. Kuća je puna ljudi, suseda. Svi se osmehuju i pogledaju domaćina Miliju. On se prvo nećkao, a onda je i progovorio.

Bilo je to još 1929. Deda-Milijin deda, pokojni Antonije Glišović, te godine je prezimio u Gajevima, u planini, sa ovcama. I unuk Milija mu je svakih deset dana morao da nosi hranu od kuće. Često je propadao u sneg preko glave, pa se onda po ceo sat koprcao da se izvuče. I kad mu je to već bilo dozlogrdilo, dosetio se da odvali sa tarabe dve letve i da ih veže za noge...

- Tako je to bilo! - nasmejao se domaćin grohotom. - Posle smo kuvali drvo, savijali vrhove, pravili okove od lima za vezivanje. Pravimo smučke do u deset u noć, a od deset do ponoći ječe brda od nas. Drago, pokojni Janićije, Radosav, Ljubiša, Rađen, Stanimir i ja. Ispnemo se na Ćirovo brdo po mesečini, po nas dvanaestina, pa kad nastane vriska, bože mili.

U selu Rudine deca prohodaju na smučkama a stariji pobeđuju na svim prvenstvima u Srbiji...

A Drago Jeremić je bio prvak Srbije 1949. Drugo mesto su delili Janićije Jeremić i naš domaćin Milija Glišović. Treće je zauzeo Dobrivoje Jevđević... Ravno pre 24 godine!

Po Janićiju Jeremiću, koji je poginuo 1951., nosi ime smučarski klub u Čajetini, u koji je učlanjeno sve živo što može da stavi smučke na noge u Rudinama.

          Danilo Ružić
          Snimio: Z. Sekulović

          Ilustrovana politika, broj 751.   27.mart 1973.

Na naslovnoj strani devetogodišnji Gvozden Kutlešić iz sela Rudine na Zlatiboru, drugi na prvenstvu Srbije u smučanju za pionire, svakog dana prelazi sa ostalim učenicima na smučkama deset kilometara do svoje škole u Čajetini.

Tekst sačuvan i dobijen od Aleksandre i Miloša Glišović, Ski klub Zlatibor


Srodne strane
ski1937
Početci skijanja u Srbiji

Prvo organizovano smučanje u Srbiji javlja se u zimsko-planinskoj sekciji Srpskog planinarskog društva 1922 godine, i organizaciji SOKO 1923 godine, a u...

kopaonikdom1935
Početci skijanja na Kopaoniku

     Pod uticajem razvoja skijanja u Alpima tridesetih godina ovoga veka osnovano je u Beogradu Srpsko planinarsko društvo. Njegovu zainteresovanost za Kopaonik...

brevinacspomenik250x188
Brevinac i Kopaonik

*Dr. Milorad Milošević - Brevinac (1907-1983)* Mislopolje, kod Raške, 28. avgust 1907. – Beograd, 16. mart 1983. Priznati srpski istraživač, prirodnjak i etnolog...

skimerenjevremena
Kopaonik 1981: Arbitar

    Sećanje *Voje Antonića* na prvo elektronko merenje vremena ski trke na Kopaoniku.     Smučarski savez Srbije mu se obratio 1981. da konstruiše...

Postrojavanje2 300
Početak organizovane škole skijanja na Kopaoniku

Da bi neko naučio da skija pravilno potrebno je da prođe određenu obuku - školu skijanja. Razvojem tehnike i tehnologije skijanja došlo...

1969Kopaonik Dom Olga Popovic Dedjer
Kopaonik - Skijanje 1959

Na Kopaoniku, 1959. godine u februaru. Ferijalci, spavamo u dve barake, ženskoj i muškoj, bez struje, bez grejanja, sa ponekom svećom zbog...

scbeograd1946parada
Početci skijanja u Beogradu

Razvoj skijanja u Srbiji - Skijanje u Beogradu Iako danas deluje kao priča iz bajke, skijanje u Beogradu pre nekoliko decenija bila...

Zanimljivosti o Beogradu Instagram photos and videos 1a
Zima u Beogardu pre 40 i više godina

Šargarepa, dugmići, stara metla, sneg i Sneško Belić je tu. Ovog omiljenog "ledenog čiku" imalo je svako dvorište makar jednom u toku...

wc2010 virtual02
Skijaški skokovi u Beogradu

Razvoj skijanja u Srbiji - Skijaški skokovi u Beogradu Beograd je od 1936. godine imao dve skakaonice: na Avali (20m) i u...

ski staza foto2a
20 godina skijanja na Košutnjaku

U Beogradu na ski stazi na Košutnjaku skija se više od 20. godina. Jubilarnih 20 godina skijanja u Beogradu je obeleženo 10....

Skijanje u Beogradu Kalemegdan 1946
Beograd - Istorija skijanja

Jeste li bili ove godine na kakvom lepom zimovanju? Uživanje u zimskim čarolijama (a tu najpre ubrajamo skijanje kao najpopularniji snežni sport)...

bg 20 001 decazimi3300x200
Beogradske priče: Sankanje u centru grada

Stari Beograđani pamte novogodišnji i zimski ambijent posle Drugog svetskog rata, kada je grad bio okovan snežnim pokrivačem. U zimsko doba pedesetih...

rtanjr
Istorijat doma Rtanj na Kopaoniku

     Planinarski dom Rtanj se nalazi na Kopaoniku, ispod vrha Mali Karaman na nadmorskoj visini od 1786m. Pored studenata, otvoren je za...

fruskagora.jpg
Početci skijanja u Vojvodini

Obzirom da je tada snezna situacija na Fruskoj Gori bila nesto povoljnija nego danas, na njenim padinama koje su bile podobne za...

iriski venac1
Zimsko sportski klubovi u Vojvodini

*Zimsko sportski klubovi u Vojvodini do 1941. godine* Autor: *Milivoj Erdeljan  *Iz knjige: 75 godina organizovanog planinarstva u Vojvodini, 2000. Pri društvu “Fruška...

2018 05 11 162943 75PSSV 300x200
Smučarstvo u Vojvodini od 1945-2000

*Smučarstvo u Vojvodini od 1945-2000* Autor: *Nikola Štrbenk * Iz knjige: 75 godina organizovanog planinarstva u Vojvodini, 2000. Vojvodina nema mnogo terena pogodnih za...

gocskidom
Početci skijanja na Goču

    Planinski masiv Goča nalazi se južno od Kraljeva a njen zapadni deo nalazi se u kraljevačkoj opštini. Sa vrhovima preko 1000...

Vrnjacka Banja GocslikaO62851411 xxx
Planina Goč 1939.

 *Vrnjačka Banja nekad i sad*: tekst iz knjige koju je objavilo „Društvo prijatelja Vrnjačke Banje“ 1939. godine   *Planina Goč najlepše izletište Vrnjačke...

senozlatibor
Početci skijanja na Zlatiboru

    U periodu izmedu prvog i drugog svetskog rata Zlatibor postaje poznat i kao smucarski centar.     "Bez preterivanja moze se reci...

djt4 300x200
Prvi Srbin koji je ručno pravio skije i osvajao medalje

Milina u duši starca kad vidi mladež pod kapom kluba u njegovoj kući osnovanog kako zlatiborskim udolinama trči na skijama. Pa se...

brezovicastara1
Početci skijanja na Brezovici

Nekada, pre izgradnje modernog ski centra, ovde je postojala jedna žičara koja je davno demontirana. Ona je bila sa dva kabla a...

bzubistor4
Početci skijanja na Staroj Planini

Filmsko svedočenje o početcima skijanja na Staroj Planini. Јoš uvek ima živih svedoka razvoja skijanja u Knjaževcu. Danas se Ski klub Мidžor...

divcibare ski istorija 17
Početci skijanja na Divčibarama

Slike sa Divčibara i Debelog brda, kada su 60-ih godina prošlog veka počele prve organizovane obuke skijanja. Krušik je obezbeđivao prevoz, a...

go02
Ski skakaonice u Srbiji

U Srbiji je postojalo pet skijaških skakaonica. Četiri od njih davno ne postoji: Avala, Košutnjak-Beograd, Kopaonik, Popovica-Fruška Gora. Peta koja se nalazi...

jnaelan skije300x200
Kako su ELAN skije ušle u JNA

Prve skije za Jugoslovensku narodneu armiju - JNA su proizvedene u Drveno industrijskom poduzeću u Delnicama u Hrvatskoj, iako je slovenačka fabrika...

Bukovo Negotin Cacak skijanje 1939300x200
Bukovo, Negotin - tragom fotografije iz 1939.

Slučajno na internetu nađoh fotografiju iz 1939. godine na kojoj su skijaši. Na pozadini fotografije stoji da je iz januara 1939. snimljena u...

sokolske vezbe 640x389
Značaj smučanja za Sokolska društva u Jugoslaviji

Sokoli su u međuratnom periodu radili na širenju novih sportova. Među zimskim sportovima bilo je smučanje. Smučanje se pojavilo u Sokolima u...

smucanjens 196812 640x400
Smučarski centri u Jugoslaviji 1968.

Bivša država Jugoslavija je bila zemlja bogata planinama od kojih su mnoge bile veoma pogodne za smučanje. Ali te 1968. godine bilo...

pirot ski istorija 300
Prvi pirotski smučari

​Prvi pirotski smučari: Sveta Golubović, Čeda Pavlija, Boško Lula, Krsta Delimanac i Sava Paspaljan. O njihovim skijaškim avanturama pisao je Branimir Ilić...

pirotski kraj
Prve skije u okolini Pirota

"Korišćenje skija za sneg zabeležili smo u planinskim područjima, naročito u oblasti Visok (Dojkinci, Jelovica). Po sećanju kazivača, prve skije u ove...

Draza na skijama 300X200
Dražine skije predate unuku

Dobrivoje Gajić poklonio je Vojislavu Mihailoviću skije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini koje je on koristio u zimu 1943. godine Šabac, 31.01.2019...

Optinsko takmienje u traanju na skijama na Zlatiboru 1921 300x200
Posleratno užičko skijanje

Godine 1935, kao nedovršen, otvoren je na Kopaoniku planinarski dom, tu gde je danas Hotel “Olge Dedijer”. Udruženje studenata planinara Beogradskog univerziteta (osnovano...

ue 1938 300
Početci skijanja u Užicu

*Užički smučari, od prvih ski liftova do Ski Arta i Marije Trmčić* Posle neuspelih pokušaja tokom šezdesetih i sedamdesetih užičkih sporskih radnika, da...

abs Todor Jovi 1 600x400
Mauntinbording u Srbiji - početci

Da li ste znali da Srbija ima svetskog juniorskog šampiona u mauntinbordingu? A da se prvo svetsko mauntinbording prvenstvo održalo upravo u...

dinkuc2008 300x200
Srbija 2006 - San o zimovanju

Kopaonik je konačno razminiran. Ako ne računamo cene piva i ski-pasa. Legenda mitske planine Srećko zvani Kavurma, kandidat za Jetija poreklom iz...

kralj petar henrik angel 600x400
Kralja Petra i norvežanina Henrika Angela povezuje skijanje

Jedan norveški oficir, tamo krajem 19. veka, znatiželjom vođen, obreo se u Crnoj Gori i srpskog vladara načinio prvim skijašem u svom...