Vesti Od kad je kupio hotel "Lokve" Rus Alan Alikov ne dolazi u Berane

Od kad je kupio hotel "Lokve" Rus Alan Alikov ne dolazi u Berane

Berane | 14.03.2011. | Izvor: vijesti.me
hlokve300

"Cilj mi je da napravim jedan moderan skijaški centar po svim evropskim standardima", govorio je Alikov. Od kad je kupio hotel 'Lokve' Rus Alan Alikov ne dolazi u Berane.

Ni pet godina od kada je Ski-centar Lokve na planini Cmiljevici kod Berana prešao u ruke ruskog biznismena Alana Alikova, na izmaku još jedne zimske sezone, nema nade da bi ovaj atraktivni turistički kompleks mogao brzo proraditi.

Kada je Rus Alan Alikova u jesen 2006, na javnoj licitaciji, platio nešto preko 500 hiljada eura za hotel “Lokve”, sa ski-terenima i liftovima, to je iz sirotinjske vizure radnika uništenog hotelsko-turističkog preduzeća, koji su čekali otpremnine, izgledalo kao veliko ulaganje. On je saopštio da je taj posao samo „mini biznis“, koji će mu poslužiti kao baza za dalja investiranja u Berane i Crnu Goru.

“Cilj mi je da napravim jedan moderan skijaški centar po svim evropskim standardima, i da ga jakim marketingom učinimo atraktivnim. To će nam biti baza odakle ćemo tražiti partnere i interes gdje dalje da ulažemo”, pričao je tada Alikov.

Rus je obznanio kako mu hotelijerstvo i zimski turizam nijesu strani, i da njegova porodica na Kavkazu posjeduje ski-centar i hotelski kompleks sa hiljadu ležajeva.

“Pored toga, bavimo se građevinskim poslovima i trgovinom nekretninama. Odlučili smo da u Crnoj Gori preko ovog posla u koji smo već ušli, ispitamo teren za dalja ulaganja i investicije”, otkrio je Alikov.



Zatvoreni bazen, fitnes centar i lokalna radna snaga

 
Požurio je da obeća da će u ski-centar Lokve već do kraja te 2006. "uložiti milion eura u rekonstrukciju, i da će spremno dočekati narednu zimsku sezonu", a kao prioritet u prvoj fazi za cilj je postavio sanaciju postojećih kapaciteta od 180 ležajeva. Ispostavilo se da je Rus bio lak na riječima, jer od milionskih ulaganja do danas nije bilo ništa.

Za drugu fazu je najavljivao izgradnju zatvorenog bazena, fitnes centra i svih drugih pratećih sadržaja koji bi garantovali visok kvalitet usluge.

U Beranama nije zaboravljeno ni njegovo obećanje da će svu radnu snagu potražiti među lokalnim stanovništvom, dok će samo rukovodeće kadrove i stručnjake dovesti iz Rusije, "ako i njih ne nađe u Crnoj Gori".

Ruski biznismen je otkrio kako planira da u ski-centru na Cmiljevici razvije svojevrstan socijalni program za djecu koja su talentovana u zimskim sportovima. Dodao je da računa na tržište čitavog regiona, ali i na inostranu klijentelu, posebno "ako se u međuvremenu uradi više u pogledu saobraćajnica na ovim prostorima".




Nakon turista iz Vojvodine stigle izbjeglice
 
Ski-centar Lokve, sa istoimenim hotelom nalazi se na planini Cmiljevici, na nadmosrkoj visini od 1350 do 1700 metara. Hotel je lociran odmah pored magistralnog puta za Rožaje, na četrnaestom kilometru od Berana.

Zanimljivo arhitektonsko rješenje bilo je diplomski rad jednog nadarenog studenta. Svoj procvat je doživljavao osamdesetih godina, kada je predstavljao otkriveni biser za turiste iz Vojvodine, koji su, skupa sa Berancima, podigli i čitavo vikend naselje u njegovoj blizini.

Uspijevao je da radi i devedestih godina, u vremenima krize i inflacije, sve do rata na Kosovu. Tada je neko odlučio da tu smjesti izbjeglice, kad je, uglavnom, uništen. Istina, od novca dobijenog izdavanjem hotela na Cmiljevici i u Andrijevici, u teškim i siromašnim godinama, preživljavalo je kompletno hotelsko-turističko preduzeće.

Zato je 2003. godine privatizacija ove kompanije dočekana sa velikim nadama, ali se ispostavilo da društvo okupljeno oko firme “Euroturist GMBH” nije bilo ozbiljno. Sve je vrlo brzo otišlo na doboš i pod bankarske zapljene. Tako je i ski-centar Lokve jedne jeseni, poslije velike agonije, prodat Rusu Alanu Alikovu.

Ni traga ni glasa

Prodaju ski-centra u Beranama ruskom biznismenu, manjinski akcionari HTP-a smatraju nezakonitom, bar kada su u pitanju djelovi objekta koji nijesu bili pod fiducijom Ministarstva finansija. Zbog toga su prošle godine predali i krivične prijave. Optužbe manjinskih akcionara nijesu bez težine, da bi bile olako odbačene. „Divlju ljepotu“ planine Cmiljevice i dalje nesankcionisano ništa ne remeti

Bržem otvaranju ski-centra Lokve nije pomogla ni izjava bivšeg ministra turizma Predraga Nenezića koji je zaprijetio kako će privatnicima koji ne ulažu u kupljene hotele nametnuti posebne poreze i prinuditi ih na ulaganja ili prodaju, kao ni slična opomena koju je odmah po preuzimanju toga resora uputio novi ministar Predrag Sekulić.

„Divlju ljepotu“ planine Cmiljevice i dalje nesankcionisano ništa ne remeti, dok od inostranog partnera i ruskog biznismena nema ni traga ni glasa.

Galerija slika

Komentari