Vesti Golija - I dalje samo veliki potencijal

Golija - I dalje samo veliki potencijal

Golija | 25.01.2013. | novosti.rs
golija620x0a

Zimovanje na Goliji: Snega i dalje ima u izobilju. Uslovi za odmor i skijanje izvanredni. U centru Odvraćenica okupi se i do 1.000 skijaša.

ZA razliku od prošle zime, kada je snega bilo i previše, pa mnogi nisu mogli da dođu do Golije, Turistički centar Odvraćenica, na tromeđi opština Novi Pazar, Raška i Ivanjica, u januaru odlično je popunjen, a uslovi za odmor i skijanje su izvanredni.

Snega je, kako ističe Golub Pendić, vlasnik hotela "Golija" i pionir razvoja turizma na Odvraćenici, taman koliko treba (oko pola metra), a put od Novog Pazara je prohodan i za autobuse, a uz malo više truda kolima se može stići i iz pravca Raške, gde je neasfaltirano još nekoliko kilometara, kao i iz Ivanjice, gde je kompletna trasa još pod makadamom. Radovi bi, kako je, prilikom letošnje posete Goliji, najavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, trebalo da počnu ovog proleća.

- Turizam na Goliji je u povoju. Još se borimo za mesto kod turističkih agencija, ali je iz godine u godinu sve bolje. Daleko smo još od Kopaonika ili Zlatibora. Daleko smo po turističkoj infrastrukturi, ali smo u nekim segmentima možda i bolji, recimo po prirodnim potencijalima za razvoj zimskog i letnjeg turizma - smatra Pendić.

Ski-staze nisu mnogo strme, i idealne su za decu i početnike. Postoji i staza za iskusnije skijaše, u pogonu je pet žičara i nekoliko ski-liftova. Osim Hotela "Golija", sa 150 mesta, izgrađeno je još nekoliko manjih hotela sa po 20, 30 ili 50 mesta što je nedovoljano, s obzirom na veliko interesovanje za odmor u ovom ski-centru.

Na Goliji se tokom novogodišnjih praznika i raspusta odmaralo najviše Vojvođana (Novi Sad, Pančevo, Zrenjanin...), zatim Beograđana i Kragujevčana. Mnoštvo skijaša pristiglo je iz okolnih gradova, poput Kraljeva, Raške, Novog Pazara, Sjenice i Ivanjice. Neki gosti smešteni su i u privatnim kućama i vikendicama.

- Naš osnovni problem je infrastruktura, kako skijaška, tako smeštajna i ugostiteljska. Priroda nam je podarila izvanredne preduslove, ali nedostaju duže i bolje uređene staze, još žičara i posebno novi hoteli - smatra naš sagovornik.

- Takođe, neke bolje firme interesovale su se da na Odvraćenici izgrade hotele koji bi mogli da prime 500 i više gostiju.

Zasada je sve ostalo na tome. Nevolja je i što svi u Srbiji koriste đački raspust u isto vreme, pa tako uoči Nove godine i početkom januara imamo veliku gužvu, a zatim naši kapaciteti često budu prazni.

Mada su lepote Golije, koja je od 2002. godine Svetski park prirode, pod zaštitom Ujedinjenih nacija, na vrhu planine još ima divlje gradnje koja remeti turističke i druge planove.


INFO
* Pun pansion u jeku sezone u hotelima na Goliji košta od 1.500 do 2.000 dinara. U privatnim apartmanima, kućama i vikendicama može se prenoćiti za 1.000, pa i za 500-600 dinara.
* Dnevni ski-pas 800 dinara.
* Goste u svakom trenutku čekaju kulinarski specijaliteti ovog kraja, kao što su golijska jagnjetina, pršuta, golijski i sjenički sir, pastrmka.
* Ručak je od 300 do 600 dinara.
* Kafa i čaj koštaju od 50 do 80 dinara, sokovi od 80 do 150 , pivo od 100 do 180 dinara.


        Izvor: Novosti.rs   M. NIĆIFOROVIĆ

Komentari