Istorija Skijaške legende Hermann Maier

Hermann Maier

HermannMaierinGarmisch300

     Roditelji Hermana Maiera imali su svoju ski skolu u Flachau, Austria, gdje je Herman poceo da se takmici vec u petoj godini.
     Kad je imao petnaest, nesrazmeran rast ga je prisilio da privremeno napusti bavljenje sportom i da radi kao slagac cigli.
     Za Austrijsku reprezentaciju je poceo nastupati na medjunarodnom planu, 1996. godine i to odmah sa velikim uspehom. Kvalifikovao se za nastup na ZOI u Naganu 1988. godine u cetri discipline.

     Tokom voznje Spusta izgubio je kontrolu na skijama i doziveo spektakularan pad, leteci vise od 100 metara kroz vazduh te proletio kroz dva reda zastitnih mreza prije nego se zaustavio.

     Iznenadjujuce je da je prezivio ovakav pad bez velikih povreda i da se samo tri dana kasnije takmicio u Super G i osvojio zlatnu medalju. Tri dana kasnije opet je osvojio zlatnu medalju i u Veleslalomu.

     Tokom sezone Svetskog Kupa 2000 – 2001., Majer je izjednacio muski rekord u osvojenim medaljama tokum jedne sezone WC, osvojivsi 13 medalja.

     Povrijedivsi se na motoru, odustao je od nastupa na ZOI u Salt Lake City-u, 2002. godine.

     Potvrdjujuci istinitost svog nadimka, “Terminator”, na ZOI 2006. u Torinu, Italija, ne samo da je nastupio u dresu svoje zemlje vec je osvojio dve medalje: srebrenu u Super G i bronzanu u Veleslalomu.


 
Ostvareni rezultati:

    Tri puta Svetski šampion
    Dve Olimpijske pobede
    Četiri puta ukupni pobednik FIS Svetskog kupa
    50 pobeda u FIS Svetskom kupu


      Izvor: http://bihski.com      Autor: Vlatko Slokar 

------------------------

Herman Majer - Herminator

Herman “Herminator” Majer je jedan je od najboljih svetskih skijaša svih vremena. Specijalnost su mu bile brzinske discipline, a zahvaljujući svojim sjajnim rezultatima izborio se za svoje mesto među legendama alpskog skijanja, uz rame Žan Klod Kiliju, Albertu Tombi, Ingemaru Stenmarku…
Iako je tek 1996. godine u 23. godini života uspeo da se izbori za mesto u austrijskom nacionalnom timu, to ga nije sprečilo da od tada bude nezaustavljiv. Ubrzo pošto je izborio mesto u austrijskom ski timu zabeležio je svoju prvu pobedu u Svetskom kupu, na trci superveleslaloma u Garmišu, da bi potpuno zablistao 1998. godine. Na zimskim Olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine. Već na prvom takmičenju u Naganu na spust trci, imao je težak pad pre kog je leteo više od 100 metara i probio dve zaštitne ograde.

Iz tog pada uspeo je da izađe bez ozbiljnih povreda i vrati se na stazu samo tri dana kasnije i osvojio zlatnu medalju u superveleslalomu. Ipak, tu nije bio kraj fantastičnim rezultatima Majera u Naganu, jer je tri dana posle toga osvojio zlato i u veleslalomu. Iste godine sjajnu formu Majer je krunisao i trijumfom u generalnom poretku Svetskog kupa, kao i osvajanjem malih Kristalnih globusa u veleslalomu i superveleslalomu. Sledeće godine je dominirao u brzim disciplinama, osvojio je male Kristalne globuse u spustu i superveleslalomu, da bi dominaciju potvrdio i na Svetskom prvenstvu u Veilu osvajanjem dve zlatne medalje.

Sjajan je bio 2000. i 2001. godine, vladao je svetskim kupom i važio je za velikog favorita pred zimske Olimpijske igre u Solt Lejk Sitiju. Nažalost, u avgustu 2001. godine imao je tešku saobraćajnu nesreću kada je vraćajući se kući sa treninga motorom udario u automobil. Ta nesreća ga je sprečila da učestvuje u Solt Lejk Sitiju, a delovalo je tad da će ta saobraćajna nesreća i da okonča njegovu karijeru. Doktori su čak hteli da mu amputiraju stopalo, ali je Majer to odbio i podvrgao se rekonstruktivnoj operaciji. Iako su mnogi verovali da je njegova karijera završena, on je dokazao da je dostojan svog nadimka “Herminator” i vratio se na stazu u januaru 2003. godine u švajcarskom Adelbodenu. Samo dve nedelje kasnije šokirao je sve neverovatnom pobedom u superveleslalomu održanom u austrijskom Kicbilu, a naredne godine je osvojio i svoj četvrti veliki Kristalni globus.

U oktobru 2005. godine pobedio je na veleslalom trci u Zeldenu, što je bila njegova 51. pobeda u Svetskom kupu. Tom pobedom je postao drugi skijaš svih vremena po broju pobeda u Svetskom kupu, iza legendarnog Ingemara Stenmarka. Povratak na zimske Olimpijske igre usledio je u Torinu gde je nastavio niz osvajanja medalja, srebrne u superveleslalomu i bronzane u veleslalomu. Ispostaviće se da su to bili poslednji veliki rezultati u karijeri legendarnog “Herminarora”.

Herman Majer je u svojoj četrnaestogodišnjoj karijeri trijumfovao na 54 trke svetskog kupa, osvojio je čak 11 Kristalnih globusa u svetskom kupu i to četiri velika za trijumf u generalnom plasmanu, dva mala u spustu, pet malih za najboljeg u plasmanu superveleslaloma i tri mala Kristalna globusa za trijumf u veleslalomu. Dve zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju Majer je osvojio na zimskim Olimpijskim igrama, a tri zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu na šampionatima sveta. Zbog svoje često i peviše riskantne vožnje bio je ljubimac ljubitelja skijanja širom sveta, a čini se da ga je saobraćajna nesreća sprečila da ostvari još impresivnije rezultate, ali je svakako Herman “Herminator” Majer jedna od najvećih legendi zimskih sportova.
Related Post

    Izvor: sportskasecanja.com

--------------------------

Herman Majer – Stravičan pad u Naganu i bajkovit povratak na stazu

Bio je to jedan od najjezivijih padova u istoriji zimskih sportova. Bio je to pad posle koga su mnogi verovali da je ne samo karijera Hermana Majera ugrožena već na samom njenom početku, nego da popularnog Herminatora čeka teška životna bitka i dugi proces oporavka. Ipak, na svu sreću sve prognoze su bile pogrešne, a Majer se na stazu vratio na bajkovit način mnogo brže nego što je to bilo ko očekivao.

13. februara 1998. godine nova velika zvezda austrijskog skijanja Herman Majer debitovao je na zimskim Olimpijskim igrama. Sa startnim brojem četiri na dresu krenuo je da „leti“ vrlo zahtevnom spustaškom stazom u Naganu. Majer je već na startu imao odlično vreme, a onda šok! Na jednom naizgled potpuno običnom i ne toliko teškom delu staze, Herman pravi grešku posle koje gubi kontrolu nad skijama i biva katapultiran. Usledio je njegov stravičan let od tridesetak metara i teško prizimljenje na glavu i levo rame, posle koga se “Herminator” još jednom odbija od zemlje i pri velikoj brzini probija obe zaštitne mreže i zaustavlja se tek nekoliko desetina metara dalje na neobeleženom delu staze, gde se već nalazio i malo dublji sneg.

Majer je pao pri brzini od oko 100 kilometara na sat, što je bilo i više nego dovoljno da se mnogi uplaše i pomisle da takav pad ne može proći bez stravičnih posledica. Ipak, posle nekoliko trenutaka zastrašujuće tišine, Herman Majer se polako pridizao i posle nekoliko vremena uspeo sam da ustane i da odšeta sa olimpijske staze u Naganu.

Mediji su pisali posle trke da je to bio najstravičniji pad u istoriji zimskih Olimpijskih igara, ali pravi šok za sve ljubitelje skijanja usledio je nekoliko danas kasnije, kada su saznali da se ime Hermana Majera nalazi na startnoj listi olimpijskog superveleslaloma. I ne samo da je nastupio u superveleslalomu, već je uspeo i da osvoji zlatnu medalju i to samo nekoliko desetina sati posle pada za koji su mnogi verovali da mu je ugrozio život. Majer se tu nije zaustavio, već je do kraja Igara osvojio zlato i u veleslalomu, što je oduševelo sportski svet, ali i novinare čuvenog “Sports Illustreted”-a, koji su njegovu sliku stavili na naslovnicu svog izdanja i zbog samog brzog povratka na stazu posle užasnog pada proglasili ga za najvećeg heroja Igara u Naganu.

„Nisam još odgledao snimak svog pada, mislim da nije dobro da ga pogledam. Strah me da vidim kako je to izgledalo. Pre Igara bio sam favorit u četiri discipline i zbog toga sam trpeo puno pritiska. Posle pada na glavu u spustu sve je bilo bolje, pritisak je nestao, pa sam uspeo da pobedim u superveleslalomu i u veleslalomu.” – pomalo i šaljivo je po završetku Igara u Naganu opisao Herman Majer svoje prvo učešće na najevećoj sportskoj smotri. “On je uvek pratio svoje instinkte, sjajno je za skijanje što ima jednog takvog momka.” – rekao je legendarni Alberto Tomba za Hermana Majera po završetku Igara u Naganu.

Kako je izgledao jedan od najjezivijih padova u istoriji skijanja, posle koga je na sreću Herman Majer ostao nepovređen, ali se i šampionski vratio na stazu samo nekoliko dana kasnije i postao olimpijski šampion, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

      Izvor: sportskasecanja.com

 


Srodne strane
sukiam300x200
Aleksandar Šuki Milenković

U istoriji jugoslovenskog i srpskog sporta, Aleksandar Milenković ostaće trajno zabeležen kao najveći svestrani sportista u regionu. Najinteresantniji podatak u njegovoj biografiji je...

moser60g
Velike legende belih staza

Teško je porediti različite periode vremena, kao i alpsko skijanje danas i pre 40 godina. Ne samo da se razlikuje u broju...

SetWidth250 borisstrel250x170
Boris Strel

    *Jedan od najboljih smučara bivše Jugoslavije*     Boris Strel, poznati slovenački skijaš, rođen je 20.oktobra 1959. u Žirehu. Igru, druženje sa...

krizajstara1
Bojan Križaj

*      Meni je Juga ostala kao i pre*      Jesam jugonostalgičar. Za mene su to bila dobra vremena. Drago mi je što...

jurefranko842
Jure Franko

*     Jedna trka menja sve*      Većina onih koji su se našli među legendama zimskih olimpijskih igara su na listama najvećih u...

stemnark300x200
Ingemar Stenmark

Više od petnaestak sezona je “penzioner”, ali pred svaku sezonu u skijaškim krugovima nezaobilazna je tema. Ingemara Stenmarka, tihog kralja snežnih padina...

Eddie 11300x200
Majkl Edvards Edi

Katarina Vit je tih februarskih dana 1988. očaravala svet suptilnom interpretacijom umjetničkog klizanja, britki i koncentrisani Mati Nikenen nije dao nikome ispred...

janicakostelic8
Janica Kostelić

     *Jedna od najboljih ikada*      Kod muškaraca na Olimpijskim igrama u Vankuveru osetiće se odsustvo Hermana Majera, a kod žena takav slučaj...

popangelovreidl020080314162306
Petar Popangelov

*Petar Popangelov* (Петър Попангелов) je prvi bugarski skijaš koji je dospeo u svetsku skijašku elitu. Rođen je 31. Januara 1959 u Samokovu,...

albertotomba051207bgd
Alberto Tomba

     Alberto Tomba (rođen 19. decembra 1966) je čuveni italijanski alpski skijaš. U svojoj bogatoj karijeri osvojio je 5 olimpijskih medalja, od...

kaa1
Kjetil Andre Omot

     *Najtrofejniji skijaš Olimpijskih igara*      Sa osam medalja Norvežanin Ćetil Andre Omot je najtrofejniji takmičar u alpskom skijanju na Olimpijskim igrama u...

girardelli640x384
Marc Girardelli

Alpska skijaska legenda Marc Girardelli je 18. jula 2013. proslavio 50. rođendan. U svojoj zaista uspešnoj karijeri osvojio je deset medalja na...

ole einar bjoerndalen 300x200
Ole Einar Björndalen - Najuspešniji biatlonac svih vremena

Ole Ejnar Bjerndalen (Ole Einar Björndalen) je norveški sportista i najuspešniji biatlonac svih vremena. Na Olimpijskim igrama u Sociju 2014., "kralj bijatlona" Bjerndalen...

Matti Nykanen 2
Mati Nikenen - Tužan kraj legende

*Matti Ensio Nykänen* (17 July 1963 – 4 February 2019) Mati Nikenen - legendarni Finac tada je bio apsolutni gospodar skakaonica. Četvrostruki...

Andreas Goldberger 1997
Andreas Goldberger – Jugosloven na nekoliko dana

Te 1997. godine, Andreas Goldberger već je bio trostruki pobednik Svetskog kupa, dvostruki pobednik Novogodišnje turneje, Svetski šampion u ski letovima i...

Katarina Vit 1 300x200
Katarina Vit - Princeza na ledu

Pored toga što su za nju tvrdili da je klizačica sa najboljom tehnikom, što su je smatrali fizički najpripremljenijom, mnogi su u...

duca markovic3 300x
Dubravka Marković - Pankerka na skijama

Ćerka poznatih roditelja maštala je o karijeri rok pevačice, trenirala plivanje i gimnastiku, proslavila se kao radio i TV voditeljka. Ipak, posebno...