Vesti Crni vrh, Bor - Jugoistok spreman za skijanje

Crni vrh, Bor - Jugoistok spreman za skijanje

Vrni vrh, Bor | 04.12.2012. | Zoran M.
03Crni vrhA

Na planini Crni vrh kod Bora (15 km od centra grada) dogodilo se malo skijaško čudo. Postavljena je žičara – dvosed i napravljena je nova staza duga 1.600 metara. Staza se prostire na visini od 740 do 1040 metara, pri čemu je oko 250 metara te visinske razlike upotrebljivo za takmičenja (ostatak uglavnom čini blag istek staze).

Ovakva visinska razlika omogućuje održavanje međunarodnih takmičenja. Staza se na vrhu spaja sa starom stazom snabdevenom sidrom, koja je takođe u funkciji. Snežnih topova još nema, ali se računa sa obližnjim Borskim jezerom, koje stvara klimu sa puno snežnih padavina.

Prednost Bora je blizina solidnog hotela „Jezero“, pogodnog za smeštaj takmičara, i preuređenog „Kluba RTB Bor“ koji danas liči na restoran iz lepih filmova. Nagli rast cena bakra, dolazak preduzimljivog direktora RTB, svežih ideja, i pomoć „Skijališta Srbije“ (stari lift sa Kopaonika, koji je delimično iskorišćen, i tabač) učinili su da Crni vrh ove zime, sa dve dobre staze, bude jedna od najatraktivnijih destinacija u Srbiji.

To je podgrejalo borske ambicije, pa se već računa sa izgradnjom još jedne žičare, za koju stubovi postoje. U tom slučaju, Crni vrh bi postao privlačan i za skijaše iz susedne Bugarske i Rumunije.

Na Crnom vrhu će sigurno biti održana regionalna trka, a SK Bakar želi i organizaciju takmičenja u nacionalnom programu, ukoliko u drugim regionima neko odustane.  


     Deo iz teksta „Jugoistok spreman za skijanje“  Autor: Zoran Marjanović

Galerija slika

Komentari