Vesti Alpsko skijanje - Počinje nikad siromašnija sezona Svetskog kupa

Alpsko skijanje - Počinje nikad siromašnija sezona Svetskog kupa

Soelden, AUS | 23.10.2015. | index.hr
skiweltcup640

Stravičan pad i teška povreda Anne Fenninger, ukupne pobednice Svetskog kupa poslednje dve godine, samo tri dana pre početka nove skijaške sezone i trke u austrijskom Soeldenu (24. oktobra), dodali su još jedno ime na spisak velikih skijaških imena koje iz ovih ili onih razloga ove sezone nećemo gledati u trkama Svetskog kupa. Neki od njih će pauzirati zbog povreda, neki su se oprostili od skijanja, a neki, poput legendarnog Bode Millera i velike Slovenke Tine Maze uzeli su pauzu, koju će iskoristiti za odmor i za donošenje konačne odluke hoće li ili neće nastaviti karijeru.

Od profesionalnog skijanja nedavno su se oprostili brojni velikani poput Marija Matta, Benjamina Raicha, Nicole Hosp, Kathrin Zettel…tako da su vodeći ljudi svetskog skijanja u velikim brigama. Kako god, očekuje nas jako neobična sezona, a najveći ceh brojnim izostancima platila je Austrija.
 
Ipak, baš je jedan Austrijanac bez ikakve nedoumice najveća zvezda svetskog skijanja danas i čovek, koji bi trebao da obeleži skijašku 2015/16. Njegovo ime je Marcel Hirscher i osvajač je poslednja četiri Velika kristalna globusa. Osvojili li Hirscher najveći trofej i ove sezone izjednačiće se na vrhu najvećih svih vremena sa legendarnim Luksemburžaninom Marcom Girardellijem.
Kako ove sezone nema ni Svetskog prvenstva ni Olimpijskih igara, trke Svetskog kupa su apsolutni prioritet za sve skijaše, pa tako i za Hirschera. Sjajni Austrijanac trenutno je na 31. pobedi u Svetskom kupu, ali u kakvoj je formi poslednjih godina vrlo verojatno će se ta brojka do kraja sezone znatno povećati.
 
Kao glavni konkurent Hirscheru za osvajanje Velikog globusa nameće se legendarno Norvežanin Aksel Lund Svindal, koji je isti trofej osvajao dva puta (2007. i 2009.), a u kolekciji ima i olimpijske medalje svih boja. Svindal je zbog pucanja Ahilove tetive propustio dobar deo prošle sezone i pitanje je u kakvoj će formi biti sada.
 
Takođe, Hirscheru može zapretiti i specijalista za brze discipline Kjetil Jansrud, Norvežanin koji je lane osvojio sedam trka i u ukupnom poretku je za Hirscherom zaostao 160 bodova.
 
Uz norveški dvojac trebalo bi izdvojiti i još jednog Austrijanca Matthiasa Mayera koji napreduje iz sezone u sezonu i mogao bi lako pomrsiti račune glavnim pretendentima na naslov kao i Fracuza Pinturaulta, koji je prošle sezone pokazao koliko može biti opasan.

Hrvatsko muško skijanje i ove sezone će predvoditi njihov najpoznatiji predstavnik, Ivica Kostelić.  Uprkos brojnim povredama koje su ga zaustavljale u postizanju još boljih rezultata i u 35. godini Kostelić još ne namerava "obesiti skije o klin". Karijera Ivice Kostelića je briljantna. Ukupni je pobednik Svetskog kupa 2011., pobednik je Svetskog kupa u slalomu 2002., 2011., pobednik je  Svetskog kupa u superkombinaciji 2011., 2012., 2013., a jedini je u istoriji skijanja vlasnik četiri olimpijska srebra: kombinacija 2006., slalom i superkombinacija 2010., superkombinacija 2014. Takođe, Ivica u riznici trofeja ima i svetsko zlato u slalomu osvojeno pre 12 godina.
 
Teško je verovati da će se Kostelić ove sezone moći ozbiljnije upustiti u trku s onim najboljima ali znajući o kakvom se sportisti radi, i da se nešto tako dogodi, ne bi bilo veliko čudo. Ipak je Ivica čudo.

Srbiju će u Svetskom kupu kao i ranijih godina predstavljati Nevena Ignjatović, koja je vredno trenirala na evropskim glečerima pred novu sezonu. Nedavno se pridružila slovenačkom ženskom timu sa kojim sada trenira i nadamo se da će to doprineti njenim rezultatima u predstojećim takmičenjima.
 
U subotu 24. oktobra 2015. na programu je veleslalom u ženskoj konkurenciji, a dan kasnije, u istoj disciplini, veštinu će demonstrirati muškarci. Prve trke su zakazane u 9:30, dok su druge na programu od 13 časova, uz direktan prenos na Eurosportu.

       Izvor:   index.hr   S.Č.


Galerija slika

Komentari