
Les Menuires / Val Thorens, sreda 18.12.2019.
Novi dan u Les Menuiresu i domenu 3 Doline…. Ovoga jutra napuÅ¡tamo sobe hotela "Chalet Résidence du Mont Vallon". Nakon doruÄka pakujemo stvari, opremamo se za skijanje a kofere spuÅ¡tamo u garderobu pored recepcije hotela. Tokom dana prelazimo u skijaliÅ¡te Val Thorens. Domaćini iz Les Menuires turist ofisa će preneti naÅ¡e stvari u novi hotel.
Les Menuires - sunce se probija u dolinu Bellevue
A mi nastavljamo sa upoznavanjem skijalista. Vreme je sliÄno kao tokom juÄeraÅ¡njeg dana. Temperatura oko nule, dobra je vidljivost ali duva jak vetar brzinom i preko 20 km/h. Iz skijaÅ¡nice hotela izlazimo na ski stazu, a tu nas ovog puta Äeka Jordan, simpatiÄni i ljubazni instruktor Å¡kole ESF.
U novu ski turu sa Džordanom oz ESF-a
SkijaÅ¡ki dan poÄinjemo sliÄno kao i juÄe, iz hotela spuÅ¡tamo u podnožje Masse. Ponovo penjemo žiÄarom Doron, pa spuÅ¡tanje u centralni deo Les Meniures-a – Croisette. Zbog vetra, iz sigurnosnih razloga ne rade sve žiÄare. Ponovo penjemo gondolom Roc 1, pa nakon kratkog spuÅ¡tanja penjemo žiÄarom Becca.
Prelaz između dolina - 3 Marche
Nalazimo se na prevoju 3 Marche na 2.704 m/nv sa koga se dugim spustom sa mnogo povezanih ski staza može vratiti do bilo kog naselja Les Menuiresa-a, ili preći na drugu stranu u srednju dolinu i skijaliÅ¡te Meribel. Zastajemo da napravimo fotografije predivnih snežnih predela koji su delimiÄno osunÄani a delom u senci.
Meribel
Tu na prevoju su jasne oznake da je za prelazak u Meribel potreban odgovarajući ski pass. Mi ga imamo, i naÅ¡ vodiÄ Jordan nas usmerava ka crvenoj ski stazi „Alouette“. UÅ¡li smo u srednju dolinu Meribel. Na suprotnoj strani dominira pogled na gondolu Mont vallon i ski stazu Campagnol.
Meribel - Platieres
Ulazak u Meribel - Motteret
SpuÅ¡tajući se stazom Alouette prolazimo pored poÄetne stanice žiÄare Cote brune kojom se mora podići za direktni prelazak iz Meribela u Val Thorens preko prevoja Cole de la Chambre na 2.850 m/nv. U nastavku spusta stazom „Bouvreuil“ stižemo do žiÄare „Plan des Mains“. Ona nas izvlaÄi do plavih staza u nastavkiu „Sittelle“ i „Martre“ kojima se spuÅ¡tamo u centralni deo naselja Meribel Mottaret. Tu je faktiÄi centralna raskrsnica domena 3Doline, obzirom da žiÄare na jednu stranu vode u dolinu Courchevel, a na drugu stranu u dolinu u kojoj su skijaliÅ¡ta Les Menuires i Val Thorens.
Meribel - Motteret
Obzirom da moramo da poÅ¡tujemo naÅ¡e dalje planove boravka, nemamo vremena za prelazak prema dolini Courchavel ili za spuÅ¡tanje u niža naselja u Meribelu. Vraćamo se ka Les Manuires-u. Podižemo se žiÄarom „Combes“, a zatim žiÄarom „Roc de Tougne“ stižemo na prevoj Mont De la Challe na 2.573 m/nv.
Povratak iz Meribela - žiÄara „Roc de Tougne“
Prevoj Mont De la Challe na 2.573 m/nvÂ
Prijalo nam je skijanje u Meribelu, Äinilo nam se da ima viÅ¡e sunca i manje vetra. Ali zbog dogovorenog ruÄka moramo nazad. Crvena staza „Teppes“ se nastavlja na juÄe vožene staze "Gros Tougne" i „La Violette“ za povratak u Les Menuires. Stižemo do Croisette kroz koji samo prolazimo i bez zadržavanja stazom “De la Masse“ stižemo u podnožje.
Povratak u Les Menuires
Staza „La Violette“
Croisette Les Menuires
ŽiÄarom Reberty penjemo do iznad naselja Bruyers da bi doskijali do hotela. Restoran u kome je organizovan ruÄak se nalazi na prelazu izmeÄ‘u Val Thorens-a i Les Manuires-a. Bilo je u planu da na skijama stignemo do njega, ali zbog ograniÄenog rada skijaliÅ¡ta to nije moguće. Zato je odluÄeno da doÄ‘emo do hotela pa će nas prevesti do restorana.
ŽiÄara "Reberty"
Napuštamo Les Menuires
Tu se rastajemo sa vodiÄem Jordanom, a nama su organizovali kombi taxi prevoz, i sve sa opremom nas voze putem prema Val Thorens-u do nadvožnjaka kojim ski staza „Chasse“ prelazi preko glavnog puta.
Položaj restorana „Pepe Nicolau“
Ovom ski stazom spuštamo par stotina metara do zanimljivog restorana „Pepe Nicolau“ koji se nalazi u neposrednoj blizini reke Duron u podnožju doline Bellevue na 1907 m/nv. Pored restorana vlasnici imaju i svoju mini farmu. Kažu da je posebno atraktivan tokom leta kada životinje mirno šetaju pored terase restorana.
Â
Restoran „Pepe Nicolau“
Sa nama su Estelle i njena koleginica iz Les Manuires tourist office-a Äije se domaćinstvo zavrÅ¡ava tokom ovog ruÄka.
„France montagnes“, gospođa Frederique CHENAL
U restoranu nas Äekaju i predstavnice asocijacije „France montagnes“, gospoÄ‘a Frederique CHENAL zadužena za promocije i kontakte sa medijima sa svojom koleginicom.
Predjelo
Nezaobilazna francuska supa sa lukom
Glavno jelo
Dezert (ja sam izabrao sutlijaš)
Danas sam za ruÄak izabrao piletinu sa … a za dezert neÅ¡to kao sutlijaÅ¡.
Dok Äekamo naruÄeno jelo, gospoÄ‘a Frederique nas upoznaje sa delokrugom rada asocijacije „France montagnes“ koja okuplja viÅ¡e od 110 francuskih skijaliÅ¡ta.
Tokom ruÄka nam se pridružuje Jefry, ski instruktor ESF podružnice iz Val Thorensa koji će do kraja dana i sutra biti naÅ¡ vodiÄ po ovom ski centru.
Nakon zajedniÄkog fotografisanja pozdravljamo se i naÅ¡im dosadaÅ¡njim domaćinima iz Les Manuiresa i France montagnesa zahvaljujemo na ljubaznosti i brizi o nama predhodna dva dana.
Pogled iz restorana na najnižu žiÄaru „Plan de L’eau“ koja pripada Val Thorensu
... nakon prelaska ski mosta ukljuÄili se na stazu „Bd Cumin“
žiÄara „Plan de L’eau“
Od restorana nastavljamo spuÅ¡tanje stazom Chasse, a nakon prelaska ski mosta ukljuÄujemo se na stazu „Cumin“ koja nas dovodi do polazne stanice žiÄare „Plan de L’eau“. To je i najniža žiÄara skijaliÅ¡ta Val Thorens koja nas izvlaÄi na poziciji s koje se spuÅ¡tamo do taÄke na kojoj je izlazna stanica kabinske gondole Caron kao i polazna stanica najpoznatije žiÄare u Val Thorens-u, velikog „Cime Caron-a“ koji izvlaÄi na 3.200 m/nv. To je najveća i najbrža cable car žiÄara na svetu. On ne radi, a mi se duž kabinske gondole Caron stazom „Gentiane“ spuÅ¡tamo u podnožje.
Val Thorens, najviše ski naselje na 2.300 m/nv je pred nama
...oket, još jedan pogled na Les Menuires
žiÄara „Moutiere" levo i gondola "Caron" desno
Penjemo se žiÄarom „Moutiere“, do platoa iznad akumulacije za veÅ¡taÄko osnežavanje i malog aerodroma koji pre svega služi za motorne zmajeve i paraglajdere…. Mi se laganom stazom „Traversee dec 2 lac“ spuÅ¡tamo do raskrsnice dve žiÄare. Jedna je „Portette“ koja vodi do gonole „Thorens“ a ona do prevoja „Col de Thorens“ na 30002 m/nv jednog od tri koji povezuju Val Thorens i sektor Orelle.
žiÄara „Moutiere"
Druga žiÄara je nova kabinska gondola „Moraine“ koja je ove godine zamenila staru žiÄaru sedežnicu. U nastavku, žiÄarom „Col“ skijaÅ¡i mogu doći do ivice gleÄera de Chaviere.
Pored ove dve žiÄare je i poznati ski restoran u kome se skijaÅ¡i dugo zadržavaju u apres ski žurkama na kraju skijaÅ¡kog dana.
nova godola „Moraine“i žiÄara „Portette“
Mi se veoma širokom stazom „Combe de Thorens“ spuštamo do centralnog platoa naselja na 2.300 m/nv.
žiÄara „Les Pionnires“
ŽiÄara prolazi kroz samo naselje Val Thorens
Imamo vremena za joÅ¡ jedan spust, pa se žiÄarom „Pionnires“ podižemo na drugu stranu doline do platoa Plein sud. ŽiÄara prolazi kroz samo naselje. SpuÅ¡tamo se istoimenom stazom, prolazeći pored La folie douce-a najpoznatijeg lanca planinskih kafe-restorana na svetu poznatog po svojim dnevnim i apreski žurkama.
"Plein sud" strana skijaliÅ¡ta, samo ime kaže okrenuta prema jugu. Ovde se sunce zadržava do kasno popodne. Ogrejani suncem, Äini nam se da i vetar slabije duva...
SkijaÅ¡ki dan zavrÅ¡avamo na glavnom skijaÅ¡kom platou Val Thorens-am „Road point des pistes“. Znamo da je i naÅ¡ hotel Academie des Neiges *** tu negde, blizu. Lako ga nalazimo. Na recepciji uzimamo kljuÄeve, spuÅ¡tamo do skijaÅ¡nice gde odlažemo ski premu.
Položaj hotela Academie des Neiges, na samoj ski stazi (ski in - ski out)
Naše stvari iz hotela u Les Menuires-u su dovežene u ovaj hotel, preuzimamo ih, i odlazimo u sobe na zasluženi kraći odmor.
PraktiÄno opremljena porodiÄna (2+2) soba hotela Academie des Neiges
U 19,30h se okupljamo na recepciji radi zajedniÄkog odlaska do restorana Le Tivoli u kojem imamo zakazanu veÄeru. U laganoj Å¡etnji do restorana penjemo liftom pa prolazimo poznatom pasarelom do komercijalno sportskog centra u Val Thorensu. Tu su veliki bazen, sportske sale, igraonice za decu, ali i brojne prodavnice i marketi. Prolaskom kroz centar izlazimo u peÅ¡aÄku zonu „Place de caron“, gde se nalazi restoran Tivoli.
Nas Äekaju rezervisana mesta. Restoran je bukvalo pun. Gordana nam pomaže u tumaÄenju menija i izboru jela. Ipak ne eksperimentiÅ¡em, idem na sigurno… komad svinjskog mesa, pomfrit, sos od peÄuraka …
VeÄera u Tivoliju
Nešto pre 22 napuštamo restoran. Na veliko iznenađenje, Carrefour market još uvek radi. Vraćamo se istim putem do našeg hotela…. Raduje pomisao da sutra ceo dan skijamo u Val Thorensu.
Vetar i dalje jako duva….
Â